Všechny objednávky fyzického zboží budou doručeny až po 2.1.2025 🚚

Chřestová polévka s parmazánovými krekry

Chřestová polévka s parmazánovými krekry

  ,   , , , ,   , , , , , , ,

Ohodnotit recept
Chřestová polévka s parmazánovými krekry
5.0 2

Chřest patří mezi typické jarní sezónní suroviny. Hodně lidí se ho zbytečně bojí nebo ho připravuje stále stejným způsobem, takže se brzy přejí. Blanšírovaný, vařený či pečený chřest s holandskou omáčkou, nebo obalený v plátcích sušené šunky je skvělý, o tom žádná 🙂 Ale zkuste si ho jednou připravit třeba jako sytou krémovou polévku, doplněnou o křupavé parmazánové krekry. Věřím, že si pochutnáte.

  • Příprava: 10 minut
  • Vaření / pečení: 30 minut
  • 10 minut

    30 minut

    40 minut

  • Množství: 3 porce
  • Obtížnost:
  • Autor:

💌 Chcete osobní tipy na snadné vaření, unikátní slevy a drby ze zákulisí?

Přidejte se k 40 tisícům odběratelů a nechte mi tu na sebe kontakt. Dám vědět, až pro vás vymyslím další šťavnatý recept nebo se něco nového šustne u mě na stránkách. Pokud vás to přestane zajímat, můžete se kdykoliv odhlásit.




Suroviny

KREKRY

50 g strouhaného sýru parmazánového typu

50 g mandlové mouky

1 bílek

POLÉVKA

500 g zeleného chřestu

30 g másla

150 g jarní cibulky (včetně zelené části)

2 stroužky česneku

800 ml vody

50 g strouhaného sýru parmazánového typu

1 žloutek

50 g smetany

sůl a pepř

950+ RECEPTŮ V APLIKACI

Stáhněte si ZDARMA základní verzi mé mobilní aplikace a získejte přístup ke stovkám receptů a spoustě užitečných funkcí. Vaření bude hned snadnější!

  • Příprava: 10 minut
  • Vaření / pečení: 30 minut
  • 10 minut

    30 minut

    40 minut

  • Množství: 3 porce

Postup

KREKRY

Smíchejte strouhaný parmazán s mandlovou moukou a bílkem. Podle chuti případně trošku osolte a opepřete.

Tužší těsto vypracujte na plechu vyloženém pečicím papírem na tenkou placku (čím tenčí, tím více bude křupat). Pro snazší práci s těstem si prsty trošku namočte do vody nebo potřete olivovým olejem.

Placku nakrájejte na požadované tvary a dejte péct na 30 minut do trouby vyhřáté na 160 °C. Cca 10 minut před koncem placku nalámejte podle řezů a kousky otočte.

POLÉVKA

Chřest omyjte a zbavte dřevnatých konců (já je lámu, tam kde se zlomí, to většinou vychází přesně na konec dřevnaté části).

Na másle si na nižší teplotu krátce orestujte nakrájenou jarní cibulku.

Přidejte česnek a chřest. Za občasného protřesení je nechte opékat asi 5-10 minut.

Z orestovaného chřestu odkrojte špičky a dejte je stranou. Hrnec zalijte vodou, osolte, opepřete a přiveďte k varu.

Přisypte parmazán a vše rozmixujte dohladka. Krátce povařte.

Hrnec odstavte z plotny a do horké polévky vlijte žloutek smíchaný se smetanou a 2 lžícemi horké polévky. Ještě krátce promixujte, ale už nevařte.

Polévku podávejte ozdobenou špičkami orestovaného chřestu a nějakými jarními výhonky, doplněnou o parmazánové krekry.

PS: Kdo chce zužitkovat i dřevnaté konce chřestu a třeba i tvrdý odkrojek parmezánu, může je cca 20 minut povařit ve vodě, kterou slitou pak použije na polévku. A kdo chce polévku dovést opravdu k dokonalosti, může pod chřest s cibulí na závěr přidat pár lžic suchého bílého vína a nechat vyvařit.

Skvělá volba! Máte hotovo?

Zkuste mých 316 šťavnatých receptů, po kterých se bude oblizovat celá vaše rodina i přátelé 😋

Svěží kuchařka a Voňavá e-kuchařka, díky kterým už nikdy nebudete muset řešit, co zdravého a chutného zase uvařit.

Prolistovat kuchařky

00:00

Výživové hodnoty na 1 porci

Velikost porce1/3 podle receptu
Energetická hodnota440 kcal / 1 841 kJ
Sacharidy13 g
Tuky33 g
Bílkoviny20 g

Líbí se vám recept? Chutnalo vám?
Dejte mi vědět v komentáři ❤️ a pomozte mi ho šířit dál 🙏🏻

odkaz pak stačí vložit do textu e-mailu, komentáře na FB atd.

4 Recenzí / komentářů

Petra

26 května, 2019

Naprosto luxusní.

Lucie

26 května, 2019

To moc ráda čtu, že chutnalo <3 Díky za komentář 🙂

Renča

21 května, 2021

Poprvé jsem zkusila chřest. Vyzkoušela váš recept, který je jednoduchý a polévka je opravdu vynikající. Krekry jsou skvělým doplňkem. Chutnala celé rodině.

Lucka

23 května, 2021

Pamatuju si, že jsem se napoprvé chřestu hrozně bála 🙂 Taková drahá surovina, což když se mi nepovede nebo nebude chutnat! A teď ho miluju 🙂
Pokud se mi jen trošku podařilo vás podobné obavy zbavit a doma jste si pochutnali, mám velkou radost ❤️
Děkuji za vyzkoušení receptu a za milý komentář ❤️

Všechna pole jsou povinné pro zveřejnění hodnocení.

Vaše hodnocení:

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Nákupní košík0
Košík je prázdný!
Pokračovat v nákupu
0