📱MOBILNÍ APLIKACE PALEOSNADNO - užitečný pomocník, ve kterém najdete nejvíce mých receptů. Nainstalovat základní verzi ZDARMA ⬇️
Chutné recepty pro zdraví
Low carb, Whole30, Paleo, Primal
přirozeně bez lepku a cukru

Hovězí se špenátem a květákovými plackami

Hovězí se špenátem a květákovými plackami

  , ,   , , , ,   , , , , , , ,

Ohodnotit recept
Hovězí se špenátem a květákovými plackami
5.0 1

Tohle je taková česká klasika v „novém kabátku“. Doma jsem ji musela už několikrát opakovat, jaký má úspěch. Knedlíky už nikdo nevyžaduje, zato dušené hovězí a květákové placičky jsou často na seznamu přání 😉

  • Příprava: 20 minut
  • Vaření / pečení: 3 hodin 30 minut
  • 20 minut

    3 hodin 30 minut

    3 hodin 50 minut

  • Množství: 4 porce
  • Obtížnost:
  • Autor:

💌 Chcete osobní tipy na snadné vaření, unikátní slevy a drby ze zákulisí?

Přidejte se k 40 tisícům odběratelů a nechte mi tu na sebe kontakt. Dám vědět, až pro vás vymyslím další šťavnatý recept nebo se něco nového šustne u mě na stránkách. Pokud vás to přestane zajímat, můžete se kdykoliv odhlásit.




Suroviny

800 g hovězího masa vcelku (kližka nebo zadní)

200 g cukety

1 cibule

4 stroužky česneku

400 g čerstvého špenátu

3 lžíce piniových semínek

2 menší květáky nebo 1 velký

5 vajec

sůl

pepř

tuk (sádlo, ghee, olivový olej)

950+ RECEPTŮ V APLIKACI

Stáhněte si ZDARMA základní verzi mé mobilní aplikace a získejte přístup ke stovkám receptů a spoustě užitečných funkcí. Vaření bude hned snadnější!

  • Příprava: 20 minut
  • Vaření / pečení: 3 hodin 30 minut
  • 20 minut

    3 hodin 30 minut

    3 hodin 50 minut

  • Množství: 4 porce

Postup

Maso bych běžně zprudka osmahla na rozpáleném tuku, aby se zatáhlo. Protože se ale v poslední době snažím vyhýbat smažení, tuto část jsem vynechala. Na výsledné chuti to nebylo až tak znát. Jen počítejte s tím, že pokud použijete hovězí zadní (kýtu), maso bude trošku sušší. Ale jen malinko, nebojte 😉

Do hrnce s pokličkou vložte omyté hovězí vcelku, nadrobno nakrájenou cibuli a cuketu (tu lze i nastrouhat).

Vše osolte, opepřete, přidejte 2 lžíce tuku a zalijte troškou vařící vody (v ideálním případě vývaru).

Tekutiny by mělo být tolik, aby bylo maso ponořené maximálně do půlky. Chceme ho dusit, nikoliv vařit 😉

Hrnec zakryjte pokličkou a duste na co nejnižší stupeň cca 3 hodiny.

Občas maso zkontrolujte a v případě potřeby dolijte tekutinu (vodu nebo vývar).

Před podáváním maso z výpeku vyjměte a nakrájejte na plátky (lépe se krájí za studena).

Šťávu nechte zredukovat (vyvařit) na požadovanou hustotu, podle potřeby dosolte či opepřete.

Než bude maso krásně měkké, připravte si placičky. Postupujte naprosto stejně jako v tomto receptu, květákovou směs ale jen osolte a opepřete.

Placičky vytvořte cca z dávek, které odpovídají přibližně jedné vrchovaté lžíci.

Pro 4 strávníky bude nutné použít 2 plechy.

Těsně před podáváním nechte podusit špenát – na suché pánvičce opečte piniová semínka.

Jakmile se rozvoní a začnou zlátnout, dejte je stranou.

Na pánvičce (musí být velká, aby se vám tam všechen ten špenát na začátku vešel 😉 ) rozehřejte malé množství tuku a něm krátce osmahněte rozdrcený česnek (ne moc dlouho a ne na příliš vysokou teplotu, aby vám nezhořkl).

Pak k němu přidejte opláchnutý a osušený špenát (velké listy můžete nakrájet na menší kousky) a nechte ho „zavadnout“.

Počítejte s tím, že špenát několikanásobně zmenší svůj objem, takže nedejte na prvotní překvapení nad použitým množstvím.

Jakmile budou lístky krásně měkké (stačí pár minut), přihoďte opražená piniová semínka a špenát osolte a opepřete.

Podávejte s kousky dušeného masa, politého šťávou (zahuštěnou cibulkou a cuketou) a květákovými placičkami.

PS: Někdy je fajn použít česnek přímo k masu (přidejte ho do hrnce spolu s cibulí a cuketou) a pro dochucení špenátu použít medvědí česnek (seženete ho na trzích od března do května, ti šťastnější z vás si ho můžou natrhat čerstvý), popřípadě špenát česnekem vůbec nedochucovat a nechat ho jen přírodní (pouze se solí a pepřem).

Skvělá volba! Máte hotovo?

Zkuste mých 316 šťavnatých receptů, po kterých se bude oblizovat celá vaše rodina i přátelé 😋

Svěží kuchařka a Voňavá e-kuchařka, díky kterým už nikdy nebudete muset řešit, co zdravého a chutného zase uvařit.

Prolistovat kuchařky

00:00

Líbí se vám recept? Chutnalo vám?
Dejte mi vědět v komentáři ❤️ a pomozte mi ho šířit dál 🙏🏻

odkaz pak stačí vložit do textu e-mailu, komentáře na FB atd.

8 Recenzí / komentářů

Alena

25 dubna, 2016

Dobrý den
Dají se placičky zamrazit?

Lucie

25 dubna, 2016

Dobrý den, ano, dají.

Lucie

6 listopadu, 2017

Dobrý den, postup na placicky jsem nikde nenasla.

Lucie

6 listopadu, 2017

Dobrý den, omlouvám se, v postupu vypadl odkaz na recept s plackami. Doplněno. Děkuji za upozornění 🙂

Dana Šifrová

19 července, 2018

Dobrý podvečer, Lucie,

Tak….toto je další z mnoha Vašich receptů, který jsem zkusila….aaaaa bašta jako vždy !!! Faktem je, že žádná rychlovka to není, a na množství špenát jsem hleděl smutně já i vařečka , ale manželova slova “tohle jídlo je pro mě návrat do normálního života, kde cukrovka se zda být jen výmysl”, tak přesně to má pro mě smysl.
Pravda, od chvíle, co vařím nizkosacharidovou stravu jsem v kuchyni snad ještě víc než kdy předtím, ale baví mě to a těší mě neskonale, že se po jídle manželům glukometr nezblázní ❤️, náš roční syn při jídle drnčí jen slůvko “ham a mňam” …. vždyť, co je víc
Lucie, MOC díky za Váš čas i Vaši skvělou práci !

Lucie

21 července, 2018

Dobrý den, Dano,

máte pravdu, že rychlovka to není. Ale jídlo se dá připravit ve více porcích a mít tak uvařeno na více jídel najednou. A ta chuť za to stojí, že? 🙂 I když teorie špenátové relativity je vždycky překvapující 😀
Mám velkou radost, že moje recepty jsou pro vás inspirací, že chutnají a hlavně že manželovi pomáhají aspoň trošku s boji s cukrovkou. Ale hlavní pochvala patří vám – obdivuju každého, kdo to nevzdá, rozhodne se bojovat a dá se klidně úplně jinou cestou, než je obecně doporučována. Stejně tak pochvala nad jídly je vaše, to vy vaříte 🙂
Mějte se krásně a moc děkuji za milý komentář <3

Šárka R.

7 září, 2022

Luci, jako vždy bomba. Včera jsem dělala to hovězí, tentokrát s květákovou rýží a dnes květákové placičky s vepřovým. Přítel vždycky říká, co to zase experimentuješ. Ja říkám, to je od Lucky. On, aha, tak to jo 🙂

Lucka

8 září, 2022

Šárko, moc děkuju za milý komentář. Mám velkou radost, že vám doma podle receptů chutná ❤️
PS: Ten váš dovětek mě totálně rozsekal! Už dlouho jsem se takhle od srdce nezasmála Díky! Jste skvělá ❤️

Všechna pole jsou povinné pro zveřejnění hodnocení.

Vaše hodnocení:

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Nákupní košík0
Košík je prázdný!
Pokračovat v nákupu
0