Sušené maso po thajsku
Sušené maso po thajsku
Maso, Na cesty, Ostatní, Snacky Bez lepku, Bez vajec, Low Carb, Paleo / Bez mléčných výrobků, Primal bylinky, česnek, chilli, hovězí
2015-03-18
Ohodnotit receptNásledující recept je skvělou variantou svačinky na cestu nebo i jako nevšední pochoutka na večer s přáteli. Používá možná trošku netradiční suroviny (dají se ale celkem dobře sehnat u vietnamských obchodníků, bylinky lze uchovávat v mrazáku), potřebujete k němu opravdu perfektně ostrý nůž (já si teď nedávno koupila tohoto „mazlíka“ a můžu jen doporučit 😉 ) a kvalitní maso. Takže přípravná fáze bude možná pro některé z vás trošku náročnější, rozhodně ale stojí za to. Zejména když zjistíte, kolik stojí sušené maso v běžném obchodě 😀
- Příprava: 20 minut
- Vaření / pečení: 4 hodin
-
20 minut
4 hodin
4 hodin 20 minut
- Množství: 4 porce
- Obtížnost:
- Autor: Lucie Grusová
💌 Chcete osobní tipy na snadné vaření, unikátní slevy a drby ze zákulisí?
Přidejte se k 40 tisícům odběratelů a nechte mi tu na sebe kontakt. Dám vědět, až pro vás vymyslím další šťavnatý recept nebo se něco nového šustne u mě na stránkách. Pokud vás to přestane zajímat, můžete se kdykoliv odhlásit.
950+ RECEPTŮ V APLIKACI
Stáhněte si ZDARMA základní verzi mé mobilní aplikace a získejte přístup ke stovkám receptů a spoustě užitečných funkcí. Vaření bude hned snadnější!
- Příprava: 20 minut
- Vaření / pečení: 4 hodin
-
20 minut
4 hodin
4 hodin 20 minut
- Množství: 4 porce
Postup
Na mase opravdu neštřete, tady se kvalita opravdu vyplatí. Sežeňte si u prověřeného řezníka hezky vyzrálý kousek.
Maso nakrájejte na co nejtenčí plátky, z nich pak vyřízněte případná tuková a šlachovitá vlákna.
Stvol citrónové trávy rozdrťte několika údery rukojeti nože. Odřízněte kořenovou část a zbytek nakrájejte na co nejmenší kousíčky.
Z limetových listů vyřízněte řapík (i případné tvrdé žilkování) a nakrájejte je nadrobno.
Chilli papričku (pokud máte rádi pálivé) zbavte semínek a nakrájejte na malé kousky.
Vše smíchejte s rybí omáčkou a oloupaným a najemno rozdrceným česnekem.
Do vzniklé marinády naložte na cca 30 minut maso.
Marinované maso umístěte v jedné vrstvě (jednotlivé plátky masa hezky rozprostřete) na plech vyložený pečícícm papírem.
Vložte do trouby a sušte cca 3-4 hodiny na 50°C.
Během sušení po cca 1,5 hodině kousky masa otočte.
Po cca 3 hodinách maso zkontrolujte a ochutnejte. Pokud vám vyhovuje více jemnější struktura, tato doba většinou stačí. Pokud máte naopak raději co nejvíce vysušené maso, pokračujte v pomalém sušení.
V žádném případě teplotu nezvedejte nad danou úroveň – maso by se vám spíš uvařilo, než usušilo. A to není nic moc. Taky se mi to při prvním pokusu podařilo, když jsem chtěla přípravu zbytečně uspěchat.
PS: Šíleného účtu za elektrickou energii se nebojte – na vyhřátí trouby na nízkou teplotu je potřeba mnohem méně energie než na standardních 180°C. Takže vás to finančně „nepoloží“, i když budete sušit 4 hodiny.
PS2: Recept jsem získala na kurzu vaření, konkrétně na Thajské kuchyni. Pokud máte rádi asijská jídla, rozhodně doporučuji.
Skvělá volba! Máte hotovo?
Zkuste novoroční restart 2025. Recepty, hubnutí, VIP členství v aplikaci a desítky e-kuchařek.
Chutnější, zdravější a jednodušší vaření? Stovky receptů, jídelníčky a VIP členství. Co vám ještě chybí ke změně? Vaše šance končí 31.1. Klikněte, dokud můžete.
Líbí se vám recept? Chutnalo vám?
Dejte mi vědět v komentáři ❤️ a pomozte mi ho šířit dál 🙏🏻
odkaz pak stačí vložit do textu e-mailu, komentáře na FB atd.
2 Recenzí / komentářů
Lucka
18 února, 2022
Dobrý den, ano také. Ale přesný čas vám bohužel neřeknu. Každá sušička je trošku jiná, velmi záleží na výšce plátků masa a konkrétně zvoleném programu. Ale je to velmi podobné jako u trouby.
Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..
Gábina
17 února, 2022
Dobrý den, máte vyzkoušený recept v sušičce?