Recept na sušené maso po thajsku » Paleo snadno
Chutné recepty pro zdraví
Whole30, Paleo, Primal
přirozeně bez lepku a cukru

susene-maso

Sušené maso po thajsku

susene-maso

Sušené maso po thajsku

  , ,   , , , ,   ,

Březen 18, 2015

Hodnotit recept
Sušené maso po thajsku
0.0 0

Následující recept je skvělou variantou svačinky na cestu nebo i jako nevšední pochoutka na večer s přáteli. Používá možná trošku netradiční suroviny (dají se ale celkem dobře sehnat u vietnamských obchodníků, bylinky lze uchovávat v mrazáku), potřebujete k němu opravdu perfektně ostrý nůž (já si teď nedávno koupila tohoto „mazlíka“ a můžu jen doporučit 😉 ) a kvalitní maso. Takže přípravná fáze bude možná pro některé z vás trošku náročnější, rozhodně ale stojí za to. Zejména když zjistíte, kolik stojí sušené maso v běžném obchodě 😀

  • Příprava: 20 minut
  • Vaření: 4 hodin
  • 20 minut

    4 hodin

    4 hodin 20 minut

  • Množství: 4 porce
  • Obtížnost:
  • Autor: Lucie Grusová

Dobrá volba. Co uvaříte příště?

Vyřešte jednou pro vždy problém co zdravého vařit. Napsala jsem kuchařky s 207 recepty, které na webu nenajdete.
Pro každého, kdo chce jíst zdravě.

Suroviny

500 g kvalitní hovězí roštěné

3 lžíce rybí omáčky

3 stroužky česneku

1 velký stvol citrónové trávy

5 limetových listů (kaffir)

1 malá chilli paprička (volitelně)

Postup

Na mase opravdu neštřete, tady se kvalita opravdu vyplatí. Sežeňte si u prověřeného řezníka hezky vyzrálý kousek.

Maso nakrájejte na co nejtenčí plátky, z nich pak vyřízněte případná tuková a šlachovitá vlákna.

Stvol citrónové trávy rozdrťte několika údery rukojeti nože. Odřízněte kořenovou část a zbytek nakrájejte na co nejmenší kousíčky.

Z limetových listů vyřízněte řapík (i případné tvrdé žilkování) a nakrájejte je nadrobno.

Chilli papričku (pokud máte rádi pálivé) zbavte semínek a nakrájejte na malé kousky.

Vše smíchejte s rybí omáčkou a oloupaným a najemno rozdrceným česnekem.

Do vzniklé marinády naložte na cca 30 minut maso.

Marinované maso umístěte v jedné vrstvě (jednotlivé plátky masa hezky rozprostřete) na plech vyložený pečícícm papírem.

Vložte do trouby a sušte cca 3-4 hodiny na 50°C.

Během sušení po cca 1,5 hodině kousky masa otočte.

Po cca 3 hodinách maso zkontrolujte a ochutnejte. Pokud vám vyhovuje více jemnější struktura, tato doba většinou stačí. Pokud máte naopak raději co nejvíce vysušené maso, pokračujte v pomalém sušení.

V žádném případě teplotu nezvedejte nad danou úroveň – maso by se vám spíš uvařilo, než usušilo. A to není nic moc. Taky se mi to při prvním pokusu podařilo, když jsem chtěla přípravu zbytečně uspěchat.

PS: Šíleného účtu za elektrickou energii se nebojte – na vyhřátí trouby na nízkou teplotu je potřeba mnohem méně energie než na standardních 180°C. Takže vás to finančně „nepoloží“, i když budete sušit 4 hodiny.

PS2: Recept jsem získala na kurzu vaření, konkrétně na Thajské kuchyni. Pokud máte rádi asijská jídla, rozhodně doporučuji.

00:00

0 Recenzí / komentářů

Všechna pole jsou povinné pro zveřejnění hodnocení.

Vaše hodnocení:

Top
Mautic is open source marketing automation