🗓 Nový kalendář pro rok 2023 je tu. Pozor, omezený počet kusů! Prolistovat kalendář
Chutné recepty pro zdraví
Low carb, Whole30, Paleo, Primal
přirozeně bez lepku a cukru

Sušené maso po thajsku

Sušené maso po thajsku

  , , ,   , , , ,   , , ,

Ohodnotit recept
Sušené maso po thajsku
0.0 0

Následující recept je skvělou variantou svačinky na cestu nebo i jako nevšední pochoutka na večer s přáteli. Používá možná trošku netradiční suroviny (dají se ale celkem dobře sehnat u vietnamských obchodníků, bylinky lze uchovávat v mrazáku), potřebujete k němu opravdu perfektně ostrý nůž (já si teď nedávno koupila tohoto „mazlíka“ a můžu jen doporučit 😉 ) a kvalitní maso. Takže přípravná fáze bude možná pro některé z vás trošku náročnější, rozhodně ale stojí za to. Zejména když zjistíte, kolik stojí sušené maso v běžném obchodě 😀

  • Příprava: 20 minut
  • Vaření / pečení: 4 hodin
  • 20 minut

    4 hodin

    4 hodin 20 minut

  • Množství: 4 porce
  • Obtížnost:
  • Autor:

💌 Už nikdy vám žádný nový recept neuteče

Nechte mi tu na sebe e-mail a já vám dám vědět, až pro vás vymyslím další šťavnatý recept nebo se něco nového šustne u mě na stránkách. Pokud vás recepty přestanou zajímat, můžete se kdykoli odhlásit.




Suroviny

500 g kvalitní hovězí roštěné

3 lžíce rybí omáčky

3 stroužky česneku

1 velký stvol citrónové trávy

5 limetových listů (kaffir)

1 malá chilli paprička (volitelně)

  • Příprava: 20 minut
  • Vaření / pečení: 4 hodin
  • 20 minut

    4 hodin

    4 hodin 20 minut

  • Množství: 4 porce

Postup

Na mase opravdu neštřete, tady se kvalita opravdu vyplatí. Sežeňte si u prověřeného řezníka hezky vyzrálý kousek.

Maso nakrájejte na co nejtenčí plátky, z nich pak vyřízněte případná tuková a šlachovitá vlákna.

Stvol citrónové trávy rozdrťte několika údery rukojeti nože. Odřízněte kořenovou část a zbytek nakrájejte na co nejmenší kousíčky.

Z limetových listů vyřízněte řapík (i případné tvrdé žilkování) a nakrájejte je nadrobno.

Chilli papričku (pokud máte rádi pálivé) zbavte semínek a nakrájejte na malé kousky.

Vše smíchejte s rybí omáčkou a oloupaným a najemno rozdrceným česnekem.

Do vzniklé marinády naložte na cca 30 minut maso.

Marinované maso umístěte v jedné vrstvě (jednotlivé plátky masa hezky rozprostřete) na plech vyložený pečícícm papírem.

Vložte do trouby a sušte cca 3-4 hodiny na 50°C.

Během sušení po cca 1,5 hodině kousky masa otočte.

Po cca 3 hodinách maso zkontrolujte a ochutnejte. Pokud vám vyhovuje více jemnější struktura, tato doba většinou stačí. Pokud máte naopak raději co nejvíce vysušené maso, pokračujte v pomalém sušení.

V žádném případě teplotu nezvedejte nad danou úroveň – maso by se vám spíš uvařilo, než usušilo. A to není nic moc. Taky se mi to při prvním pokusu podařilo, když jsem chtěla přípravu zbytečně uspěchat.

PS: Šíleného účtu za elektrickou energii se nebojte – na vyhřátí trouby na nízkou teplotu je potřeba mnohem méně energie než na standardních 180°C. Takže vás to finančně „nepoloží“, i když budete sušit 4 hodiny.

PS2: Recept jsem získala na kurzu vaření, konkrétně na Thajské kuchyni. Pokud máte rádi asijská jídla, rozhodně doporučuji.

Skvělá volba! Máte hotovo?

Zkuste mých 316 šťavnatých receptů, po kterých se bude oblizovat celá vaše rodina i přátelé 😋

Nová Svěží kuchařka a Voňavá kuchařka, díky kterým už nikdy nebudete muset řešit, co zdravého a chutného zase uvařit.

Prolistovat kuchařky

00:00

Líbil se vám recept? Pomozte mi ho šířit dál 🙏🏻

2 Recenzí / komentářů

Gábina

17 února, 2022

Dobrý den, máte vyzkoušený recept v sušičce?

Lucka

18 února, 2022

Dobrý den, ano také. Ale přesný čas vám bohužel neřeknu. Každá sušička je trošku jiná, velmi záleží na výšce plátků masa a konkrétně zvoleném programu. Ale je to velmi podobné jako u trouby.

Všechna pole jsou povinné pro zveřejnění hodnocení.

Vaše hodnocení:

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

0
Váš košík je prázdný!

Vypadá to, že jste si do košíku ještě žádné zboží nepřidali. Není to škoda?

Podívat se na produtky