Chutné recepty pro zdraví
Low carb, Whole30, Paleo, Primal
přirozeně bez lepku a cukru

Sušené maso po thajsku

Sušené maso po thajsku

  , ,   , , , ,   ,

Hodnotit recept
Sušené maso po thajsku
0.0 0

Následující recept je skvělou variantou svačinky na cestu nebo i jako nevšední pochoutka na večer s přáteli. Používá možná trošku netradiční suroviny (dají se ale celkem dobře sehnat u vietnamských obchodníků, bylinky lze uchovávat v mrazáku), potřebujete k němu opravdu perfektně ostrý nůž (já si teď nedávno koupila tohoto „mazlíka“ a můžu jen doporučit 😉 ) a kvalitní maso. Takže přípravná fáze bude možná pro některé z vás trošku náročnější, rozhodně ale stojí za to. Zejména když zjistíte, kolik stojí sušené maso v běžném obchodě 😀

  • Příprava: 20 minut
  • Vaření: 4 hodin
  • 20 minut

    4 hodin

    4 hodin 20 minut

  • Množství: 4 porce
  • Obtížnost:
  • Autor:

Dobrá volba. Co uvaříte příště?

Vyřešte jednou pro vždy problém co zdravého vařit. 
Napsala jsem kuchařky s 242 recepty, které na webu nenajdete.
Pro každého, kdo chce jíst zdravě.

Suroviny

500 g kvalitní hovězí roštěné

3 lžíce rybí omáčky

3 stroužky česneku

1 velký stvol citrónové trávy

5 limetových listů (kaffir)

1 malá chilli paprička (volitelně)

  • Příprava: 20 minut
  • Vaření: 4 hodin
  • 20 minut

    4 hodin

    4 hodin 20 minut

  • Množství: 4 porce

Postup

Na mase opravdu neštřete, tady se kvalita opravdu vyplatí. Sežeňte si u prověřeného řezníka hezky vyzrálý kousek.

Maso nakrájejte na co nejtenčí plátky, z nich pak vyřízněte případná tuková a šlachovitá vlákna.

Stvol citrónové trávy rozdrťte několika údery rukojeti nože. Odřízněte kořenovou část a zbytek nakrájejte na co nejmenší kousíčky.

Z limetových listů vyřízněte řapík (i případné tvrdé žilkování) a nakrájejte je nadrobno.

Chilli papričku (pokud máte rádi pálivé) zbavte semínek a nakrájejte na malé kousky.

Vše smíchejte s rybí omáčkou a oloupaným a najemno rozdrceným česnekem.

Do vzniklé marinády naložte na cca 30 minut maso.

Marinované maso umístěte v jedné vrstvě (jednotlivé plátky masa hezky rozprostřete) na plech vyložený pečícícm papírem.

Vložte do trouby a sušte cca 3-4 hodiny na 50°C.

Během sušení po cca 1,5 hodině kousky masa otočte.

Po cca 3 hodinách maso zkontrolujte a ochutnejte. Pokud vám vyhovuje více jemnější struktura, tato doba většinou stačí. Pokud máte naopak raději co nejvíce vysušené maso, pokračujte v pomalém sušení.

V žádném případě teplotu nezvedejte nad danou úroveň – maso by se vám spíš uvařilo, než usušilo. A to není nic moc. Taky se mi to při prvním pokusu podařilo, když jsem chtěla přípravu zbytečně uspěchat.

PS: Šíleného účtu za elektrickou energii se nebojte – na vyhřátí trouby na nízkou teplotu je potřeba mnohem méně energie než na standardních 180°C. Takže vás to finančně „nepoloží“, i když budete sušit 4 hodiny.

PS2: Recept jsem získala na kurzu vaření, konkrétně na Thajské kuchyni. Pokud máte rádi asijská jídla, rozhodně doporučuji.

00:00

0 Recenzí / komentářů

Všechna pole jsou povinné pro zveřejnění hodnocení.

Vaše hodnocení:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Top Mautic is open source marketing automation
close

Má první tištěná kuchařka je tu!

Voňavá kuchařka

Bez lepku, s nízkým obsahem sacharidů a hlavně chutně.