🖤 BLACK FRIDAY - až 50% SLEVY NA VŠE 🤯! ZOBRAZIT BLACK FRIDAY NABÍDKU

Chřestová krémová polévka

Chřestová krémová polévka

    , , , , , ,   , , , , , ,

Ohodnotit recept
Chřestová krémová polévka
5.0 5

Tenhle recept musíte rozhodně vyzkoušet. Budete vrnět blahem, jak moc je dobrý. Možná se o druhou porci ani nebudete chtít dělit 🙂 Takže, pokud je právě sezóna, určitě si chřestu kupte víc a polévky si udělejte pořádný kotel.

  • Příprava: 4 hodin 10 minut
  • Vaření / pečení: 30 minut
  • 4 hodin 10 minut

    30 minut

    4 hodin 40 minut

  • Množství: 2 porce
  • Obtížnost:
  • Autor:

💌 Chcete osobní tipy na snadné vaření, unikátní slevy a drby ze zákulisí?

Přidejte se k 40 tisícům odběratelů a nechte mi tu na sebe kontakt. Dám vědět, až pro vás vymyslím další šťavnatý recept nebo se něco nového šustne u mě na stránkách. Pokud vás to přestane zajímat, můžete se kdykoliv odhlásit.




Suroviny

1 balení zeleného chřestu (cca 500 g)

3 šalotky

100 g pórku

0,75 l vody nebo vývaru

30 g nesolených a nepražených kešu ořechů

2 vejce

50 g sušené šunky nebo slaniny

30 g ghee (1 vrchovatá lžíce)

sůl

pepř

950+ RECEPTŮ V APLIKACI

Stáhněte si ZDARMA základní verzi mé mobilní aplikace a získejte přístup ke stovkám receptů a spoustě užitečných funkcí. Vaření bude hned snadnější!

  • Příprava: 4 hodin 10 minut
  • Vaření / pečení: 30 minut
  • 4 hodin 10 minut

    30 minut

    4 hodin 40 minut

  • Množství: 2 porce

Postup

Minimálně 4 hodiny předem si namočte kešu ořechy do vody. Před použitím je slijte, opláchněte a nechte okapat.

Na většině ghee (cca 1 lžičku si ponechte na orestování špiček chřestu a sušené šunky) si nechte zesklovatět nadrobno nakrájenou šalotku a kolečka pórku. Obsah hrnce osolte a nechte za občasného promíchání restovat na mírném plameni. Výsledkem by měla být změklá šalotka a pórek, aniž by zelenina zhnědla. Trvá to přibližně 5-10 minut.

Mezitím si připravte chřest. Odkrojte mu spodní dřevnaté konce a na zbytku ho zbavte tvrdé slupky. Pokud máte opravdu mladý chřest, nemusíte ho loupat vůbec. Pokud má slupku již trošku tvrdší, oloupejte ho přibližně do jedné třetiny.

Každému chřestu odkrojte vrchní část a dejte si je stranou. Zbytek nakrájejte na větší kousky.

Pokud je vám líto odkrojené spodky chřestu a slupky jen tak vyhodit, můžete si z nich předem připravit vývar do polévky. Zalijte ji cca 3 dcl vody a dejte cca na 20 minut vařit na plotýnku.

Jakmile je šalotka a pórek krásně měkký, přidejte k nim pokrájený chřest (ne hlavičky), zalijte je 0,75 litrem vody nebo vývaru. Pokud jste si dali vyvařit okrájené části chřestu, zceďte je a vývar použijte do polévky místo části vody.

Vařte cca 15-20 minut do změknutí chřestu a pak vše rozmixujte.

Pokud vám nějakým nedopatřením v polévce zůstala nerozmixovaná tuhá vlákna, polévku propasírujte přes sítko.

Nakonec do hrnce přisypte kešu ořechy a vše pečlivě rozmixujte úplně dohladka.

Nechte chvíli projít varem, aby kešu ořechy polévku zahustily.

Nakonec polévku dochuťte solí a troškou pepře.

Na pánvi si na lžičce ghee orestujte hlavičky chřestu. Po cca 5 minutách, kdy začíná být chřest příjemný na zkus, přihoďte nadrobno nakrájenou sušenou šunku nebo libovější slaninu.

Mezitím, co se hlavičky chřestu restují, připravte si ztracená vejce.

Nejlépe se mi osvědčilo v malém hrnečku ohřát k varu cca 5 cm vody, pak plotýnku vypnout, do vody, která jen jemně perlí (nebublá varem) opatrně vyklepnout celé vejce a to v ní nechat cca 4 minuty. Potom vejce opatrně vyndat pomocí ploché lžíce, náklonem z ní vylít vodu a ztracené vejce opatrně umístit do polévky. Na dokonalá ztracená vejce používejte co nejčerstvější kousky. Bílek drží lépe pohromadě a "nerozplizne" se vám po celém objemu hrnečku.

Hotovou polévku podávejte horkou, s orestovanými chřestovými špičkami, ztraceným vejcem a křupavou sušenou šunkou.

Vynecháním ztraceného vejce a/nebo sušené šunky lze samozřejmě recept snadno připravit jako bezvaječný či bezmasý.

Skvělá volba! Máte hotovo?

Zkuste mých 316 šťavnatých receptů, po kterých se bude oblizovat celá vaše rodina i přátelé 😋

Svěží kuchařka a Voňavá e-kuchařka, díky kterým už nikdy nebudete muset řešit, co zdravého a chutného zase uvařit.

Prolistovat kuchařky

00:00

Líbí se vám recept? Chutnalo vám?
Dejte mi vědět v komentáři ❤️ a pomozte mi ho šířit dál 🙏🏻

odkaz pak stačí vložit do textu e-mailu, komentáře na FB atd.

10 Recenzí / komentářů

Danwe

18 dubna, 2016

Má první zkušenost s chřestem dopadla na výbornou. Těším se na další recept 😉

Lucie

18 dubna, 2016

Dani, to jsem ráda, že ti chutnalo. Chřest je naprosto skvělý, jen je bohužel k dispozici pouze pár týdnů v roce. Škoda, mohla bych ho pořád 🙂

Vlasta Suprunová

18 dubna, 2016

Skvělý recept! Zkoušela jsem z bílého chřestu a dopadlo to výborně, chválil i muž 🙂 Děkuji za inspiraci!

Lucie

18 dubna, 2016

Já díky za vyzkoušení receptu. Jsem ráda, že chutnalo

Jana

20 května, 2017

Vyborna polevka! Dekuji za recept

Lucie

21 května, 2017

Já díky za vyzkoušení a pochvalu 🙂

Nela

4 května, 2018

Výborná polévka,mnam!

Lucie

6 května, 2018

Já mám vždycky takovou radost, když někomu chutná. Díky za komentář 🙂

Monika

31 května, 2018

Dobrý den,
píšete že jsou to dvě porce. Zeptám se asi hloupě ale jak velké jsou to porce? 🙂 Chceme si k ní udělat ještě hlavní jídlo ( chápejte přijede tchyně 😀 ) Udělala bych dvojou dávku, ale aby to nebylo zbytečně hodně pro 4. Moc děkuji za radu 🙂 a přeji hezký den Guznarová

Lucie

31 května, 2018

Dobrý den, Moniko, moc ráda bych nějak fundovaně odpověděla 🙂 Ale každému nám stačí jiná velikost porce, takže neumím přesně poradit. Pokud použijete i ta ztracená vejce a šunku, tak jsou to rozhodně 2 porce jako hlavní chod. Osobně bych na 4 porce polévky před samostatným hlavním chodem přidala trošku pórku navíc, místo kešu dala klasickou smetanu a vynechala vejce.

Všechna pole jsou povinné pro zveřejnění hodnocení.

Vaše hodnocení:

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Nákupní košík0
Košík je prázdný!
Pokračovat v nákupu
0