Vanilkový termix
Vanilkový termix
Dezerty, Snídaně Bez lepku, Bez masa, Low Carb, Primal, Vegetariánské máslo, smetana, tvaroh, žloutek
2021-06-12
Ohodnotit receptZ termixů je asi nejvíc oblíbený čokoládový. Lidi prostě čokoládu milují! Já osobně ale kopu za tým "vanilka" 🙂 Proto jsem MUSELA připravit recept i na tuhle vanilkovou dobrotu. Jestli to máte podobně jako já, nebo prostě jen chcete vyzkoušet další variantu termixu, určitě si tenhle hebký vanilkový krém se mnou připravte. A dejte vědět, který tým jste vy.
- Příprava: 4 hodin 20 minut
- Vaření / pečení: 10 minut
-
4 hodin 20 minut
10 minut
4 hodin 30 minut
- Množství: 5 porcí
- Obtížnost:
- Autor: Lucie Grusová
💌 Chcete osobní tipy na snadné vaření, unikátní slevy a drby ze zákulisí?
Přidejte se k 40 tisícům odběratelů a nechte mi tu na sebe kontakt. Dám vědět, až pro vás vymyslím další šťavnatý recept nebo se něco nového šustne u mě na stránkách. Pokud vás to přestane zajímat, můžete se kdykoliv odhlásit.
Suroviny
pár kapek vanilkového extraktu
cca 50 g sladidla * (med, kokosový cukr, datlový sirup, erythritol, xylitol aj. - konkrétní druh i množství zvolte podle vašeho výživového stylu)
950+ RECEPTŮ V APLIKACI
Stáhněte si ZDARMA základní verzi mé mobilní aplikace a získejte přístup ke stovkám receptů a spoustě užitečných funkcí. Vaření bude hned snadnější!
- Příprava: 4 hodin 20 minut
- Vaření / pečení: 10 minut
-
4 hodin 20 minut
10 minut
4 hodin 30 minut
- Množství: 5 porcí
Postup
Žloutky přeceďte přes sítko. Zbavíte je tak tuhých poutek, která by zbytečně narušovala jemnou strukturu termixu.
V malém hrnci za častého promíchání zahřejte téměř k varu smetanu s přidaným vanilkovým extraktem a máslem.
Postupně pár lžic horké smetany vmíchejte do žloutků, abyste je zahřáli.
Za stálého míchání tenkým pramínkem nalijte žloutkovou směs do hrnce k horké smetaně.
Pečlivě míchejte a zahřívejte, dokud směs nezačne houstnout (asi jako mírně řidší pudink).
Pozor, abyste to s teplotou nepřehnali. Směs se nesmí vyloženě vařit, jinak se žloutky srazí.
Jakmile směs zhoustne, odstavte ji z plotny, oslaďte podle chuti a ještě za tepla vmíchejte tvaroh.
Hmotu rozdělte do skleniček podle počtu porcí a nechte alespoň 4 hodiny v lednici odpočinout.
Termix podávejte vychlazený a případně doplněný například šlehačkou, křupavost dodá trošku opražených ořechů a kontrastní kyselost zase pár lžiček rozvaru z lesního ovoce.
Termix vydrží v lednici cca 2-3 dny.
TIPY
Místo extraktu lze použít zrníčka z vanilkového lusku.
Pro snížení kalorické hodnoty a obsahu tuku můžete smetanu na šlehání nahradit její variantou na vaření a vynechat máslo. Jen počítejte s tím, že směs bude o něco řidší.
Pokud máte k dispozici kuchařský teploměr, použijte ho. Smetana se žloutky by při zahřívání měla dosáhnout, ale nepřekročit teplotu 85 °C.
Pro zajímavý barevný efekt můžete vanilkový termix navrstvit do skleniček s termixem čokoládovým.
Na fotce je jako posypka použitá bílá granola, připravená z upečené směsi bílku, plátků mandlí, sezamu a trošky sladidla a za tepla promíchaná s kousky kakaového másla.
* Výživové hodnoty jsou spočítané při použití erythritolu s nulovou kalorickou hodnotou nebo při úplném vynechání sladidla.
Skvělá volba! Máte hotovo?
Zkuste mých 316 šťavnatých receptů, po kterých se bude oblizovat celá vaše rodina i přátelé 😋
Svěží kuchařka a Voňavá e-kuchařka, díky kterým už nikdy nebudete muset řešit, co zdravého a chutného zase uvařit.
Výživové hodnoty na 1 porci
Líbí se vám recept? Chutnalo vám?
Dejte mi vědět v komentáři ❤️ a pomozte mi ho šířit dál 🙏🏻
odkaz pak stačí vložit do textu e-mailu, komentáře na FB atd.
6 Recenzí / komentářů
Lucka
19 srpna, 2021
Doufám, že se povedl a chutná ❤️
Veronika
11 ledna, 2022
Dobrý den, mohla bych se zeptat jaký vanilkový extrakt přesně používáte? 🙂
Mám v plánu koupit, aby Vaše skvělé recepty byly se vším všudy! 🙂
Moc díky!
Lucka
13 ledna, 2022
Dobrý den, různě, například od Grešíka https://www.gresik.cz/ostatni-vyrobky/1133-vanilkovy-extrakt/
Ale jinak si ho i vyrábím sama – stačí do vodky (či jiného chuťově neutrálního alkoholu) naložit na několik měsíců až let použité vanilkové lusky.
Budu se těšit na společné vaření ❤️
Verona
4 května, 2022
Uz tuhnu oba v chladnicke. Ale aj ked boli este teple mali famoznu chut! Cisty luxus! 😀
Lucka
5 května, 2022
Opatrně, velmi rychle se na nich vytváří závislost 😀 Moc děkuju za milý komentář. Mám radost, že chutná ❤️
Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..
Barunka
18 srpna, 2021
Chladí se, jsem moc zvědavá! Čokoládový dělám často.