Křehké letní tartaletky (ze Svěží kuchařky)
Křehké letní tartaletky (ze Svěží kuchařky)
Dezerty Bez lepku, Bez masa, Low Carb, Paleo / Bez mléčných výrobků, Primal, Vegetariánské borůvky, bylinky, kešu, kysaná smetana, maliny, mascarpone, máslo, ostružiny, vejce
2021-10-29
Ohodnotit receptAž v létě na zahradě nebo v lese nasbíráte voňavé borůvky, ostružiny či maliny, určitě si vzpomeňte na tento recept a připravte si křehké tartaletky, plněné ovocným rozvarem a svěžím vanilkovým krémem. A pokud byste na ně dostali chuť, až léto skončí, jukněte na konec receptu. Najdete tam tip, jak si na nich můžete pochutnávat celý rok ❤️
- Příprava: 2 hodin 10 minut
- Vaření / pečení: 20 minut
-
2 hodin 10 minut
20 minut
2 hodin 30 minut
- Množství: 6 porcí
- Obtížnost:
- Autor: Lucie Grusová
💌 Chcete osobní tipy na snadné vaření, unikátní slevy a drby ze zákulisí?
Přidejte se k 40 tisícům odběratelů a nechte mi tu na sebe kontakt. Dám vědět, až pro vás vymyslím další šťavnatý recept nebo se něco nového šustne u mě na stránkách. Pokud vás to přestane zajímat, můžete se kdykoliv odhlásit.
Suroviny
120 g kešu ořechů
½ lžičky nastrouhané citrónové kůry
250 g malin, borůvek a/nebo ostružin
pár kapek vanilkového extraktu
cca 20 g sladidla ** (med, kokosový cukr, datlový sirup, erythritol, xylitol aj. - konkrétní druh i množství zvolte podle vašeho výživového stylu)
950+ RECEPTŮ V APLIKACI
Stáhněte si ZDARMA základní verzi mé mobilní aplikace a získejte přístup ke stovkám receptů a spoustě užitečných funkcí. Vaření bude hned snadnější!
- Příprava: 2 hodin 10 minut
- Vaření / pečení: 20 minut
-
2 hodin 10 minut
20 minut
2 hodin 30 minut
- Množství: 6 porcí
Postup
Máslo nechte změknout v pokojové teplotě, případně ho jemně zahřejte (pozor, nesmí být vyloženě teplé).
Kešú ořechy rozemelte na jemnou mouku a prosejte přes sítko, abyste se zbavili větších kousků (ty znovu rozemelte).
Ořechovou mouku smíchejte s nastrouhanou citrónovou kůrou (použijte bio citrón, nebo koupenou sušenou kůru), vejcem a změklým máslem.
Vypracujte do hladkého, mírně lepivého těsta. Uložte ho alespoň na půl hodiny do lednice (ideálně přes noc).
Přibližně 150 g ovoce rozmixujte nebo rozmačkejte a propasírujte přes jemné sítko.
Přidejte citrónovou šťávu a ovocnou směs za stálého míchání pár minut vařte do zhoustnutí. Měla by vám zůstat přibližně polovina původní gramáže, v podobě mírně řidšího džemu. Nechte vychladnout.
Vychlazené těsto vyndejte z lednice a rozdělte do hrudek podle porcí (6 tartaletek vychází pro formičky o průměru 7–8 cm).
V dlaních vytvořte z těsta menší placky. Umístěte je do formiček a pomocí bříšek prstů nebo malé lžičky vypracujte do slabé vrstvy na dně i stranách. Rovnoměrně srovnejte okraje.
Připravené košíčky vložte do trouby předem vyhřáté na 160 °C a pečte přibližně 15 minut do zezlátnutí.
Vypněte troubu. Korpusy tartaletek opatrně vyklopte z formiček. Pokud se z těsta uvolnil nějaký tuk, jemně ho odsajte pomocí papírového ubrousku.
Upečené košíčky otočte dnem vzhůru a na pár minut vraťte dojít do chladnoucí pootevřené trouby.
Rozmíchejte dohladka mascarpone, zakysanou smetanu, vanilkový extrakt a zvolené sladidlo.
Pokud používáte sypké, můžete ho předem rozpustit v trošce smetany (pozor, stačí opravdu málo, ať krém není příliš řídký).
Do vychladlých ořechových košíčků rozdělte ovocný rozvar a zakryjte ho vrstvou vanilkového krému.
Naplněné tartaletky dejte uležet na přibližně 1 hodinu do lednice (upečené těsto natáhne vlhkost z náplně a příjemně zkřehne).
Před podáváním košíčky ozdobte zbytkem čerstvého ovoce a volitelně i lístky máty nebo meduňky.
TIPY
Pro přípravu tartaletek v bezmléčné verzi máslo nahraďte ghí nebo kokosovým olejem a krém vytvořte z tuhé části vychlazeného kokosového mléka.
Kromě kešú lze použít i jiné druhy jemně rozemletých ořechů. V takovém případě těsto podle chuti případně jemně oslaďte.
Formičky není nutné vymazávat či vysypávat moukou, košíčky jdou lehce vyklopit.
Místo klasických tartaletek můžete použít i formičky na muffiny.
Pokud se vám nepovedlo ovocnou náplň vyvařit na požadovanou hustotu a i po vychladnutí je příliš řídká, můžete ji zahustit troškou jemně rozemletých chia semínek.
Vanilkový krém lze připravit i z tvarohu s troškou smetany ke šlehání, případně na styl cheesecaku ze smetanového krémového sýru s pár kapkami citrónové šťávy a smetany.
Mimo sezónu lze použít mražené ovoce. Připravte z něj rozvar a jím pak ozdobte i povrch vanilkového krému – z „džemu“ udělejte pár kapek a projeďte jimi pomocí špičky špejle (vytvoří se ozdobná větvička).
* V Tipech na konci receptu najdete obměnu pro přípravu tartaletek bez mléčných výrobků.
** Výživové hodnoty jsou spočítané při použití erythritolu s nulovou kalorickou hodnotou nebo při úplném vynechání sladidla.
Skvělá volba! Máte hotovo?
Zkuste mých 316 šťavnatých receptů, po kterých se bude oblizovat celá vaše rodina i přátelé 😋
Svěží kuchařka a Voňavá e-kuchařka, díky kterým už nikdy nebudete muset řešit, co zdravého a chutného zase uvařit.
Výživové hodnoty na 1 porci
Líbí se vám recept? Chutnalo vám?
Dejte mi vědět v komentáři ❤️ a pomozte mi ho šířit dál 🙏🏻
odkaz pak stačí vložit do textu e-mailu, komentáře na FB atd.
4 Recenzí / komentářů
Lucka
15 dubna, 2022
Děkuji za milý komentář ❤️ Mám velkou radost, že se kuchařky líbí ❤️
Janča
22 dubna, 2022
Opět mňamka! Prostě co jsem od Vás vyzkoušela, vše se povedlo a mělo úspěch.
Jsem moc ráda za vypočítané výživové hodnoty, neboť dcera je také diabetička, ušetří mi to spoustu práce. A velmi si líbí i Vaše návrhy na obměny třeba v nemléčné formě atd. To se také hodí.¨
Moc Vám fandím a děkuji. Mějte se hezky.
Jana
Lucka
23 dubna, 2022
Jani, vy jste zlatá! Moc děkuju za krásný komentář a úžasnou pochvalu ❤️ Hooooodně potěšila! Mám velkou radost, že recepty nepíšu do šuplíku, že vám pomáhají, přináší inspiraci a chutná podle nich ❤️ Hodně to pro mě znamená. Děkuju 🙂 Mějte se krásně ❤️
Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..
Alena
14 dubna, 2022
Obě kuchařky už mám a jsou skvělé vřele doporučuji