Nová SVĚŽÍ KUCHAŘKA právě teď v předprodeji za akční cenu! Prozkoumat
Chutné recepty pro zdraví
Low carb, Whole30, Paleo, Primal
přirozeně bez lepku a cukru

Křehké letní tartaletky
(ze Svěží kuchařky)

Křehké letní tartaletky
(ze Svěží kuchařky)

    , , , , ,   , , , , , , , ,

Ohodnotit recept
Křehké letní tartaletky
(ze Svěží kuchařky)
0.0 0

Až v létě na zahradě nebo v lese nasbíráte voňavé borůvky, ostružiny či maliny, určitě si vzpomeňte na tento recept a připravte si křehké tartaletky, plněné ovocným rozvarem a svěžím vanilkovým krémem. A pokud byste na ně dostali chuť, až léto skončí, jukněte na konec receptu. Najdete tam tip, jak si na nich můžete pochutnávat celý rok ❤️

  • Příprava: 2 hodin 10 minut
  • Vaření / pečení: 20 minut
  • 2 hodin 10 minut

    20 minut

    2 hodin 30 minut

  • Množství: 6 porcí
  • Obtížnost:
  • Autor:

Dobrá volba. Mám pro vás tip i napříště

Koukněte na mé kuchařky plné zdravých receptů, které na webu nenajdete. Můžete vybírat z tištěných knih i e-kuchařek.

Suroviny

20 g másla *

120 g kešú ořechů

½ lžičky nastrouhané citrónové kůry

1 vejce

250 g malin, borůvek a/nebo ostružin

10 g citrónové šťávy

100 g mascarpone *

50 g zakysané smetany *

pár kapek vanilkového extraktu

cca 20 g sladidla ** (med, kokosový cukr, datlový sirup, erythritol, xylitol aj. - konkrétní druh i množství zvolte podle vašeho výživového stylu)

pár lístků máty nebo meduňky (volitelně)

  • Příprava: 2 hodin 10 minut
  • Vaření / pečení: 20 minut
  • 2 hodin 10 minut

    20 minut

    2 hodin 30 minut

  • Množství: 6 porcí

Postup

Ukázkový recept ze Svěží kuchařky


Svěží kuchařka

Prohlédnout si novou kuchařku

Máslo nechte změknout v pokojové teplotě, případně ho jemně zahřejte (pozor, nesmí být vyloženě teplé).

Kešú ořechy rozemelte na jemnou mouku a prosejte přes sítko, abyste se zbavili větších kousků (ty znovu rozemelte).

Ořechovou mouku smíchejte s nastrouhanou citrónovou kůrou (použijte bio citrón, nebo koupenou sušenou kůru), vejcem a změklým máslem.

Vypracujte do hladkého, mírně lepivého těsta. Uložte ho alespoň na půl hodiny do lednice (ideálně přes noc).

Přibližně 150 g ovoce rozmixujte nebo rozmačkejte a propasírujte přes jemné sítko.

Přidejte citrónovou šťávu a ovocnou směs za stálého míchání pár minut vařte do zhoustnutí. Měla by vám zůstat přibližně polovina původní gramáže, v podobě mírně řidšího džemu. Nechte vychladnout.

Vychlazené těsto vyndejte z lednice a rozdělte do hrudek podle porcí (6 tartaletek vychází pro formičky o průměru 7–8 cm).

V dlaních vytvořte z těsta menší placky. Umístěte je do formiček a pomocí bříšek prstů nebo malé lžičky vypracujte do slabé vrstvy na dně i stranách. Rovnoměrně srovnejte okraje.

Připravené košíčky vložte do trouby předem vyhřáté na 160 °C a pečte přibližně 15 minut do zezlátnutí.

Vypněte troubu. Korpusy tartaletek opatrně vyklopte z formiček. Pokud se z těsta uvolnil nějaký tuk, jemně ho odsajte pomocí papírového ubrousku.

Upečené košíčky otočte dnem vzhůru a na pár minut vraťte dojít do chladnoucí pootevřené trouby.

Rozmíchejte dohladka mascarpone, zakysanou smetanu, vanilkový extrakt a zvolené sladidlo.

Pokud používáte sypké, můžete ho předem rozpustit v trošce smetany (pozor, stačí opravdu málo, ať krém není příliš řídký).

Do vychladlých ořechových košíčků rozdělte ovocný rozvar a zakryjte ho vrstvou vanilkového krému.

Naplněné tartaletky dejte uležet na přibližně 1 hodinu do lednice (upečené těsto natáhne vlhkost z náplně a příjemně zkřehne).

Před podáváním košíčky ozdobte zbytkem čerstvého ovoce a volitelně i lístky máty nebo meduňky.

TIPY

Pro přípravu tartaletek v bezmléčné verzi máslo nahraďte ghí nebo kokosovým olejem a krém vytvořte z tuhé části vychlazeného kokosového mléka.

Kromě kešú lze použít i jiné druhy jemně rozemletých ořechů. V takovém případě těsto podle chuti případně jemně oslaďte.

Formičky není nutné vymazávat či vysypávat moukou, košíčky jdou lehce vyklopit.

Místo klasických tartaletek můžete použít i formičky na muffiny.

Pokud se vám nepovedlo ovocnou náplň vyvařit na požadovanou hustotu a i po vychladnutí je příliš řídká, můžete ji zahustit troškou jemně rozemletých chia semínek.

Vanilkový krém lze připravit i z tvarohu s troškou smetany ke šlehání, případně na styl cheesecaku ze smetanového krémového sýru s pár kapkami citrónové šťávy a smetany.

Mimo sezónu lze použít mražené ovoce. Připravte z něj rozvar a jím pak ozdobte i povrch vanilkového krému – z „džemu“ udělejte pár kapek a projeďte jimi pomocí špičky špejle (vytvoří se ozdobná větvička).

* V Tipech na konci receptu najdete obměnu pro přípravu tartaletek bez mléčných výrobků.
** Výživové hodnoty jsou spočítané při použití erythritolu s nulovou kalorickou hodnotou nebo při úplném vynechání sladidla.

00:00

Sdílejte recept s přáteli

Výživové hodnoty na 1 porci

Velikost porce1/6 podle receptu
Energetická hodnota250 kcal / 1060 kJ
Sacharidy9 g **
Tuky21 g
Bílkoviny6 g

Už nikdy vám žádný nový recept neuteče

Nechte mi tu na sebe e-mail a já vám dám vědět, až pro vás vymyslím další šťavnatý recept nebo se něco nového šustne u mě na stránkách. Pokud vás recepty přestanou zajímat, můžete se kdykoli odhlásit.




0 Recenzí / komentářů

Všechna pole jsou povinné pro zveřejnění hodnocení.

Vaše hodnocení:

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

0
Váš košík je prázdný!

Vypadá to, že jste si do košíku ještě žádné zboží nepřidali. Není to škoda?

Podívat se na produtky