Dýňová lepenice s vepřovými výpečky
Dýňová lepenice s vepřovými výpečky
Hlavní jídla, Maso, Přílohy Bez lepku, Bez masa, Bez vajec, Low Carb, Paleo / Bez mléčných výrobků, Primal, Vegetariánské, Whole30 bůček, česnek, cibule, dýně, kysané zelí, vepřové
2023-10-20
Ohodnotit receptKdybyste se mě zeptali, jak si představuju podzim a zimu na talíři, tak by to (kromě mých nejvíc oblíbených polévek) určitě bylo něco jako tohle jídlo. Syté, hřejivé a moc dobré! Upečená dýně, měkoučké masíčko a šťavnaté zelí si společně úžasně rozumí ❤️ Zkrátka - tuhle dobrotu musíte vyzkoušet!
- Příprava: 10 minut
- Vaření / pečení: 2 hodin
-
10 minut
2 hodin
2 hodin 10 minut
- Množství: 4 porce
- Obtížnost:
- Autor: Lucie Grusová
💌 Chcete osobní tipy na snadné vaření, unikátní slevy a drby ze zákulisí?
Přidejte se k 40 tisícům odběratelů a nechte mi tu na sebe kontakt. Dám vědět, až pro vás vymyslím další šťavnatý recept nebo se něco nového šustne u mě na stránkách. Pokud vás to přestane zajímat, můžete se kdykoliv odhlásit.
950+ RECEPTŮ V APLIKACI
Stáhněte si ZDARMA základní verzi mé mobilní aplikace a získejte přístup ke stovkám receptů a spoustě užitečných funkcí. Vaření bude hned snadnější!
- Příprava: 10 minut
- Vaření / pečení: 2 hodin
-
10 minut
2 hodin
2 hodin 10 minut
- Množství: 4 porce
Postup
VEPŘOVÉ VÝPEČKY
Maso nakrájejte na menší kostky (zejména části s velkým podílem sádla).
Vložte je do hrnce, osolte a opepřete. Za častého promíchání je za vyšší střední teploty nechte pustit tuk.
Kostky masa orestujte ze všech stran, přidejte mletý kmín a rozdrcený česnek. Krátce nechte rozvonět.
Vše podlijte vodou, hrnec zakryjte poklicí, stáhněte teplotu plotýnky na nízký stupeň a maso nechte dusit přibližně 1 hodinu.
Až bude maso krásně měkké, poklici odkryjte, zvyšte teplotu plotýnky a za častého promíchání nechte vypéct šťávu a masové kostky opečte. Pomocí vařečky seškrabávejte výpečky ze dna.
DÝŇOVÁ LEPENICE
Zatímco se maso dusí, připravte dýňovou lepenici.
Máslovou dýni nakrájejte na silnější plátky, ty oloupejte a nakrájejte na kostky.
Nakrájenou dýni promíchejte s olivovým olejem, rozprostřete na plech vyložený pečicím papírem a dejte péct do trouby vyhřáté na 200 °C na přibližně 25 minut. Přesná doba bude záležet na stáří dýně, velikosti kostek a také množství dýně na plechu. Proto ji případně upravte podle sebe.
Na velké pánvi mezitím rozpusťte sádlo a za vyšší střední teploty a častého promíchání opečte dozlatova na kostičky nakrájenou a jemně osolenou cibuli. Nechte ji opéct do výrazné hnědé barvy, aby dodala lepenici tu správnou chuť a neskřípala mezi zuby.
Kysané zelí propláchněte v sítu pod tekoucí vodou, dobře vymačkejte a nakrájejte.
Připravené zelí vmíchejte do opečené cibule.
Přidejte upečenou dýni a vše rozmačkejte pomocí šťouchadla na brambory.
Směs osolte a opepřete podle chuti.
Dýňovou lepenici podávejte s vepřovými výpečky.
TIPY
Místo bůčku můžete použít například i krkovici. Variantou je také opečená klobása či slanina.
Na přípravu výpečků lze zvolit i pomalý hrnec, nebo masové kostky upéct v troubě.
Lepenici je možné připravit i z dýně hokaido. Tu ale, ač se normálně nemusí loupat, také oloupejte. Kousky slupky jsou v tomto jídle mírně rušivé.
Kromě pečení lze dýni i uvařit. Nicméně pečená varianta je lepší - výsledek není tak vodnatý.
* V bezmasé verzi výpečky vynechte, pro vegetariánskou variantu sádlo nahraďte například olivovým olejem.
Skvělá volba! Máte hotovo?
Zkuste novoroční restart 2025. Recepty, hubnutí, VIP členství v aplikaci a desítky e-kuchařek.
Chutnější, zdravější a jednodušší vaření? Stovky receptů, jídelníčky a VIP členství. Co vám ještě chybí ke změně? Vaše šance končí 31.1. Klikněte, dokud můžete.