Maďarská kapustová polévka
Maďarská kapustová polévka
Polévky Bez lepku, Bez masa, Bez vajec, Low Carb, Paleo / Bez mléčných výrobků, Primal, Vegetariánské, Whole30 brambory, česnek, cibule, kapusta, kedlubna, tuřín, vývar
2023-11-18
Ohodnotit receptTuhle polévku prostě musíte milovat! A to i když vám jinak kapusta moc nechutná. Vážně! Já ji v posledních dnech už vařila několikrát, protože jsem u každé poslední misky litovala, že nemám další porci. Vyzkoušejte ji se mnou ❤️
- Příprava: 10 minut
- Vaření / pečení: 25 minut
-
10 minut
25 minut
35 minut
- Množství: 3 porce
- Obtížnost:
- Autor: Lucie Grusová
💌 Chcete osobní tipy na snadné vaření, unikátní slevy a drby ze zákulisí?
Přidejte se k 40 tisícům odběratelů a nechte mi tu na sebe kontakt. Dám vědět, až pro vás vymyslím další šťavnatý recept nebo se něco nového šustne u mě na stránkách. Pokud vás to přestane zajímat, můžete se kdykoliv odhlásit.
Suroviny
15 g sádla nebo olivového oleje *
1 plná lžička maďarské sladké papriky
1 zarovnaná lžička mletého kmínu
950+ RECEPTŮ V APLIKACI
Stáhněte si ZDARMA základní verzi mé mobilní aplikace a získejte přístup ke stovkám receptů a spoustě užitečných funkcí. Vaření bude hned snadnější!
- Příprava: 10 minut
- Vaření / pečení: 25 minut
-
10 minut
25 minut
35 minut
- Množství: 3 porce
Postup
Cibuli nakrájenou nadrobno orestujte na tuku jemně dorůžova.
Rozdrťte česnek a většinu přidejte k cibuli (část nechte zatím stranou). Nechte krátce rozvonět.
Vmíchejte sladkou papriku a mletý kmín. Za stálého míchání pár vteřin orestujte.
Základ polévky zalijte vývarem nebo vodou. Přidejte sůl.
Listy kapusty nakrájejte na 1-2cm proužky, tužší žebrování drobněji.
Do hrnce nasypte nakrájené bílé tužší části kapusty a pár minut povařte.
Pak přidejte i proužky nakrájených listů a kostičky brambor, tuřínu, kedlubny nebo ředkve. Vařte do změknutí.
Část polévky odeberte stranou a rozmixujte co nejvíce dohladka. Nalijte zpět do hrnce.
Do polévky přidejte zbytek rozdrceného česneku a majoránku.
Krátce povařte a na závěr dochuťte podle potřeby solí.
Polévka uložená v lednici vydrží několik dní (nejlépe chutná minimálně 1 den rozležená). Pro zamrazení se spíše nehodí.
TIPY
Recept na tuto polévku vychází z tradičního maďarského jídla Kelkáposzta főzelék. Jedná se o pokrm, který se běžně zahušťuje moukou a jeho konzistence připomíná spíše hustou dušenou směs. Proto množství rozmixované zeleniny a tudíž i hustotu polévky upravte podle sebe. Lze ale také množství kapusty snížit a polévku uvařit bez mixování její části.
Polévku podávejte buď jako první chod, nebo na hlavní jídlo doplňte například oblíbeným pečivem (neplatí pro Whole30) a volským okem. Na fotce je polévka doplněná krátce orestovaným mletým vepřovým masem, dochuceným mletou paprikou, kmínem, majoránkou, česnekem, solí a pepřem. Volitelně můžete na talíři přidat i lžíci zakysané smetany (neplatí pro Whole30, paleo a bezmléčnou verzi).
Ve vegetariánské verzi použijte olivový olej a zeleninový vývar nebo vodu. Uvedené výživové údaje platí při použití brambor.
Skvělá volba! Máte hotovo?
Zkuste mých 316 šťavnatých receptů, po kterých se bude oblizovat celá vaše rodina i přátelé 😋
Svěží kuchařka a Voňavá e-kuchařka, díky kterým už nikdy nebudete muset řešit, co zdravého a chutného zase uvařit.
Výživové hodnoty na 1 porci
Líbí se vám recept? Chutnalo vám?
Dejte mi vědět v komentáři ❤️ a pomozte mi ho šířit dál 🙏🏻
odkaz pak stačí vložit do textu e-mailu, komentáře na FB atd.
2 Recenzí / komentářů
Lucka
15 září, 2024
Pěkný den přeji 🙂 V množství vody chyba není. Je počítáno s tím, že velká část zeleniny se rozmixuje, a jídlo má opravdu spíše připomínat dušenou směs (viz první odstavec v Tipech). Ale lze samozřejmě vodu přidat, jak jste to udělal vy.
Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..
Jan
15 září, 2024
Zdravím. Není tam chyba u množství vody? Měl jsem pocit, že suroviny nevařím ale spíš tak dusím a během vaření jsem musel 2x dolévat vodu, takže jí tam bylo tak 3 víc a i přesto je to hodně husté…