Všechny objednávky fyzického zboží budou doručeny až po 2.1.2025 🚚

JAK PŘIPRAVIT RŮZNÉ DRUHY MAJONÉZY

Když připravujete pomazánku, její základ velmi často tvoří tvaroh, čerstvý sýr nebo… majonéza. A právě ta bývá občas trošku oříšek. Zejména když si ji chcete udělat sami, pěkně domácí. Někdo se obává syrových vajec, jiný je z různých důvodu nemůže nebo nechce jíst vůbec, další se hrozí nad množstvím obsaženého tuku. Ale i pro všechny tyhle případy existují možnosti, jak si tuhle lahodnou surovinu připravit 👌

Tradiční majonéza

Možná vás to překvapí jako kdysi mě, ale tahle oblíbená studená omáčka nepochází z Francie, nýbrž ze Španělska. Tradičně se vyrábí ze žloutků, ke kterým je za stálého šlehání tenkým pramínkem přilévaný olej, dokud se obě suroviny nespojí do husté, jemně nažloutlé emulze. Díky moderním přístrojům dnes můžete snadno majonézu připravit i pomocí stolního či ponorného mixéru. Žádné faux pas neuděláte, ani když místo žloutku sáhnete po celém vejci (osobně mám tuhle variantu raději, přijde mi chuťově jemnější).

Vaječná majonéza

Že i v té předchozí jsou vejce? Ano, máte pravdu. Ale tahle varianta vám poskytne možnost připravit si majonézu v případě, že se obáváte použití syrových vajec, protože se dělá z vařených. A také má mnohem nižší obsah tuku. Nečekejte sice úplně totožnou chuť, ale výsledek vás příjemně překvapí. Omáčka z vajec natvrdo je krásně hustá a při dobrém dochucení poskytne skvělý základ různých pomazánek nebo třeba tatarské omáčky. Na přípravu cca 5 plných lžic majonézy (přibližně 175 g) použijte 2 vejce uvařená natvrdo, 40 g mléka (klasického nebo rostlinného), 4 lžičky oleje s neutrální chutí, 1 plnou lžičku dijonské hořčice, pár kapek citrónové šťávy nebo jablečného octa, sůl a pepř. Vše rozmixujte co nejvíce dohladka a použijte místo tradiční majonézy.

Mléčná majonéza

Pokud vejce, ať už syrová nebo vařená, nechcete nebo nemůžete použít, vystačíte si i s mlékem. Opět nečekejte úplně tradiční chuť, ale tahle varianta majonézy je překvapivě moc dobrá. Postupujte úplně stejně jako v případě klasické majonézy připravované pomocí ponorného mixéru, jen vejce nahraďte mlékem. Na cca 7 plných lžic majonézy použijte 60 g plnotučného mléka, 100 g oleje s neutrální chutí, 1 lžičku dijonské hořčice, sůl a pepř.

Aquafaba majonéza

Tahle majonéza se zvláštním názvem asi nebude žádnou novinkou pro ty, kteří se vyhýbají živočišným produktům. Vyrábí se totiž z oleje a nálevu vařené cizrny, který skvěle zastoupí vejce. Přiznám se, že jsem ji zatím sama nezkoušela (i když to mám v plánu), ale už jsem ji ochutnala a mile mě překvapila. Pokud ji budete chtít vyzkoušet, nakoukněte pod ruce panu Cuketkovi.

A jeden můj tip (nebo spíš připomínka) na závěr – pokud budete kteroukoliv majonézu připravovat pomocí mixéru, vyhněte se použití panenského oleje, ať už olivového nebo jiného. Tyto oleje totiž obsahují vysoký podíl polyfenolů, které jsou sice pro naše zdraví prospěšné, ale chutnají hořce. A tato jejich chuťová vlastnost se ještě více zvýrazní, když je za vysokých otáček mixujete. I proto je občas hledání toho “pravého” oleje na přípravu majonézy (a také pesta a různých zálivek) tak trochu dobrodružství.😍

Nákupní košík0
Košík je prázdný!
Pokračovat v nákupu
0