
Studená polévka Chłodnik litewski

Studená polévka Chłodnik litewski
Hlavní jídla, Polévky, Saláty Bez lepku, Bez masa, Bez vajec, Low Carb, Primal, Vegetariánské bylinky, červená řepa, jarní cibulka, jogurt, kefír, kysaná smetana, okurka, ředkvičky, vejce
2025-06-28
Ohodnotit receptKdyž je venku vedro k padnutí, není nic lepšího než talíř pořádně vychlazené polévky. A polský chlodnik je v tomhle naprostý mistr! Lehounký, osvěžující, krásně růžový a plný zeleniny. U nás Čechů sice studené polévky moc nefrčí, ale věřte mi – tohle jídlo si zamilujete hned po první lžíci. Já ho teď v horkých dnech jím doslova na kila! Je hotový raz dva a v lednici vydrží klidně i několik dní. Na léto značka ideál ❤️
- Příprava: 15 minut
- Vaření / pečení: 10 minut
-
15 minut
10 minut
25 minut
- Množství: 4 porce
- Obtížnost:
- Autor: Lucie Grusová
💌 Chcete osobní tipy na snadné vaření, unikátní slevy a drby ze zákulisí?
Přidejte se k 40 tisícům odběratelů a nechte mi tu na sebe kontakt. Dám vědět, až pro vás vymyslím další šťavnatý recept nebo se něco nového šustne u mě na stránkách. Pokud vás to přestane zajímat, můžete se kdykoliv odhlásit.
Suroviny
1000+ RECEPTŮ V APLIKACI
Stáhněte si ZDARMA základní verzi mé mobilní aplikace a získejte přístup ke stovkám receptů a spoustě užitečných funkcí. Vaření bude hned snadnější!

- Příprava: 15 minut
- Vaření / pečení: 10 minut
-
15 minut
10 minut
25 minut
- Množství: 4 porce
Postup
Uvařte vejce natvrdo. Prudce zchlaďte a oloupejte.
Předvařenou řepu nastrouhejte nahrubo nebo nakrájejte na malé kostičky. Zachyťte při tom šťávu, kterou řepa pustí nebo ve které byla uložena.
Z omyté okurky (plody s tuhou slupkou oloupejte) vykrojte vodnatý střed se semínky a pak ji spolu s ředkvičkami nakrájejte na nudličky nebo drobné kostičky.
Nadrobno nasekejte cibulku, kopr a pažitku.
Připravenou zeleninu a polovinu bylinek v míse smíchejte s kefírem a bílým jogurtem, zakysanou smetanou nebo podmáslím.
Dochuťte solí, pepřem a případně citrónovou šťávou. Dobře promíchejte.
Konzistence by měla připomínat řídký salát nebo hustší polévku. Pokud je směs moc hustá, přidejte šťávu z řepy, kterou jste si dali stranou a také ledovou vodu (podle potřeby, cca [100] ml).
Ideálně chlodnik uložte minimálně na 1 hodinu do lednice, aby se všechny chutě lépe propojily. Pokud ale pospícháte, můžete ho podávat hned (servíruje se zastudena).
Na talíři ho doplňte rozkrojeným vejcem a posypte zbytkem pažitky a kopru.
Vychlazený chlodnik je úžasný jako lehké a osvěžující jídlo v horkých dnech. Pro vyšší sytivost můžete přidat na každou porci další půlku vejce natvrdo a pokud přísně neomezujete sacharidy, můžete ho podávat i s tradiční přílohou v podobě vařených brambor s máslem a koprem.
TIPY
Potřeba dochucení citrónovou šťávou bude záviset na kyselosti použitých mléčných výrobků, proto ji upravte podle sebe.
Při delším uložení v lednici může chlodnik lehce zhoustnout. Proto ho můžete před podáváním mírně naředit vodou, šťávou z řepy nebo trochou kefíru či podmáslí.
Chlodnik (správně se píše Chłodnik litewski) je tradiční studená polévka pocházející z Polska a Litvy, která díky svému složení připomíná i zeleninový salát. Proto recept najdete nejen v sekci Polévky, ale i mezi Saláty.
I když Češi nejsou na studené polévky příliš zvyklí, je toto lehké jídlo skvělou volbou pro osvěžení v horkých dnech.

Skvělá volba! Hledáte další inspiraci?
Vyzkoušejte mou mobilní aplikaci. Najdete v ní více než 1000 receptů – stačí si jen vybrat.
Základní verze pro všechny vždy ZDARMA. Nainstalujte do svého telefonu přímo z Obchod Play či App Store a už nikdy nemusíte řešit, co dobrého uvařit.
Výživové hodnoty na 1 porci
Líbí se vám recept? Chutnalo vám?
Dejte mi vědět v komentáři ❤️ a pomozte mi ho šířit dál 🙏🏻
odkaz pak stačí vložit do textu e-mailu, komentáře na FB atd.
0 Recenzí / komentářů
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.