Pomalý hrnec
Většina lidí, kteří poprvé slyší o pomalém hrnci, se diví, proč by měli kupovat něco, co vaří pomalu. Vždyť spíše do kuchyně hledáme to, co nám práci urychlí a zjednoduší. Ne že vaření bude trvat dlouho. Ano, je pravda, že příprava jídla trvá v pomalém hrnci mnohem déle než třeba na plotně nebo v troubě. Nemusíte ale u toho stát, nebo jídlo jakkoliv kontrolovat. Můžete vařit a přitom klidně spát, jít na procházku nebo být dokonce v práci. Pomalý hrnec uvaří za vás. Vy už jen přijdete k hotovému. A rozhodně se nemusíte bát nechat spotřebič samotný bez dozoru. Vnitřní teplota nedosahuje nijak závratných výšek, ta na povrchu spotřebiče se blíží pokojové teplotě, takže rozhodně nehrozí vznícení okolních materiálů. Lednici také necháváte zapnutou, když jdete spát nebo odcházíte do práce 😉
Jídla z pomalého hrnce jsou skvělá. V malém uzavřeném prostoru se chutě a vůně znásobí. Není nutné přidávat příliš mnoho vody, maso se většinou připravuje jen ve vlastní šťávě, kterou pustí. Někdy je sice fajn dodělat na “upomalené” pečínce kůrčičku v troubě, ale většinou si z pomalého hrnce prostě naservírujete hotové jídlo. V pomalém hrnci se suroviny nerozpadnou jako například v tlakovém. Krásně změknou, ale lépe drží pohromadě.
Další nezanedbatelnou výhodou pomalého hrnce je rozhodně úspora elektrické energie. Pomalé hrnce mají několikanásobně nižší spotřebu, než trouba či varná deska. Je velký rozdíl na několik hodin roztopit velkou troubu nebo plotýnku, byť jen na nízkou teplotu, a pomalý hrnec s nízkou spotřebou. U některých jídel je i velkou výhodou, že se teplota nemění skokově jako v případě trouby, ale pomalu stoupá až k cílové hodnotě.
Když už jsme si řekli důvody, proč si vůbec pomalý hrnec pořídit, pojďme si také vysvětlit, co a jak v něm vařit. Úplně nejlépe se pomalý hrnec hodí na přípravu vývarů, omáček a pečených mas. Těm delší vaření či dušení za nižší teploty vyloženě prospívá. Platí to zejména pro hovězí maso, ale stejnou parádu uděláte i s vepřovým či drůbežím. Při nákupu si vybírejte spíše tučnější kousky, než ty úplně libové, jsou totiž pak šťavnatější. Naopak do hrnce nemusíte již přidávat žádný další tuk. Pro vaření v pomalém hrnci není potřeba používat příliš mnoho tekutiny, některé recepty je dokonce nutné připravovat zcela bez přidání vody. Stejně jako s tekutinou, nepřehánějte to při vaření v pomalém hrnci ani s ochucením. V malém uzavřeném prostoru, bez úniku páry, se všechny chutě znásobují a stačí proto do jídel přidávat jen menší množství koření, než jste zvyklí. Kromě klasických masitých jídel se ale pomalý hrnec dá použít překvapivě i na přípravu dezertů či nápojů. Nakoukněte do mojí e-kuchařky VAŘÍME POMALU s recepty vyloženě určenými pro tento typ spotřebiče. Pro inspiraci si stáhněte ukázku zdarma, kde najdete fotky ke všem receptům (pár jich je dokonce s celým postupem).
Jaký pomalý hrnec vybrat?
Při výběru bych se vždy rozhodovala podle několika parametrů:
- Objem hrnce – menší pomalé hrnce s objemem okolo 3 litrů jsou dostačující pro 1-2 osoby, pro vícečlennou domácnost bych doporučovala hrnce mnohem větší, ideálně okolo 6 litrů. Věřte mi, že až ochutnáte první upomalený vývar, budete litovat, že jste si nepořídili větší hrnec. Do toho menšího nedáte třeba celou kachnu (a že je z pomalého hrnce naprosto skvělá). Nezapomeňte také, že pro optimální funkci by hrnec neměl být zaplněn až po okraj. Zkrátka se nad objemem vnitřní nádoby opravdu pečlivě zamyslete. Stejně tak nad jejím tvarem. Do oválného hrnce se lépe umísťuje celé kuře či kachna, vepřové koleno atd. než do toho s kulatou nádobou.
- Časovač – dražší typy pomalých hrnců mají možnost elektronického nastavení doby přípravy (poté se hrnec přepne do režimu ohřevu). Hodně lidí případnou absenci tohoto funkčního prvku nahrazuje dokoupením tzv. časové zásuvky, která řídí přívod elektrické energie do spotřebiče. Můžete si pak nastavit, kdy se má spotřebič vypnout. U časovače často dochází k mylné představě, že umožňuje odložený start přípravy pokrmu. Takovou možnost žádný výrobce pomalých hrnců nenabízí. Představte si, že byste naplnili hrnec masem a nechali ho stát několik hodin na lince, v pokojové teplotě, než by se spustila příprava. Nikdo by pak nemohl garantovat zdravotní nezávadnost výsledného pokrmu.
- Materiál vnitřní nádoby – osobně jsem se setkala se dvěma typy pomalých hrnců. Jeden má vnitřní nádobu z kameniny, druhý z litého hliníku s keramickým potahem. Každý materiál má své pro a proti. Kamenina lépe udržuje teplotu, je ale těžká na manipulaci, hrozí větší pravděpodobnost jejího rozbití a nedá se použít na plotně. Přijde mi ale více “přirozená” pro pomalé vaření. Oproti tomu jsou kovové vnitřní nádoby lehké, proto se s nimi lépe manipuluje, a dají se použít na plotně. Oproti pomalým hrncům s kameninovou nádobou jsou typy s možností použití na plotně dražší. Osobně mám doma dva hrnce s kameninou a možnost použití na plotně mi nijak nechybí. Cibulku nebo maso orestuju na pánvi a nasypu do hrnce, nijak mě to nezdržuje. Ale tohle záleží samozřejmě na vás.
- Možnost použití v troubě – to, zda budete moct vnitřní nádobu z pomalého hrnce vyjmout a vložit do trouby (například pro dopečení kůrky na kachně), záleží na použitém materiálu na nádobě (některé nádoby mají plastové úchyty a nejde je proto v troubě použít). Vždy nejdříve zkontrolujte doporučení výrobce, zda tuto možnost u spotřebiče nabízí. Osobně ale dopečení v troubě prakticky téměř vůbec nepoužívám. Většinou stačí poklici na závěr podložit bavlněnou utěrkou nebo mírně nadzdvihnout pomocí vložené měchačky. V těch několika málo případech, kdy to bylo potřeba, jsem maso přesunula do pekáčku a dala do trouby v něm.
- Výrobce a cena – při výběru spotřebiče samozřejmě vstupuje do hry i jeho cena a značka. Nejlevnější pomalé hrnce s objemem okolo 3 litrů, bez časovače, s kameninovou nádobou, koupíte už od 500 Kč (třeba v Lidlu značku SilverCrest). S každou další funkcí a litrem objemu navíc samozřejmě cena stoupá, až třeba ke 4.000 Kč. Čím známější značka, tím dražší spotřebič, ale také větší záruka kvality a značkového servisu. Mezi levné výrobce pomalých hrnců patří třeba Klarstein, nejznámější jsou pak hrnce značky CrockPot.
Osobně mám doma 2 hrnce značky CrockPot. Jeden malý, s objemem 3,5 litru, bez časovače (model už se nevyrábí). Stačí mi na přípravu jídla pro 2 lidi. Používám ho, když vím, že budu v době dovaření pokrmu doma, abych ho mohla ručně vypnout, protože nemá časovač. Kupovala jsem si ho na zkoušku, zda v pomalém hrnci vůbec budu chtít vařit (mě stát v kuchyni baví 🙂 ). A protože jsem z něj byla nadšená, koupila jsem větší, s časovačem.
Kromě pomalých hrnců se můžete setkat i s tzv. multifunkčními hrnci, které nabízí funkci pomalého vaření. Osobně s nimi nemám žádnou zkušenost, takže je neumím zhodnotit a porovnat s klasickými pomalými hrnci. Co jsem ale pochytila, fungují na mírně jiném principu, proto se i recepty a hlavně časy liší od těch pro pomaláčky.
Pokud chcete získat další informace k vaření v pomalém hrnci, můžete se přihlásit do uzavřené FB skupiny Pomalý hrnec & zdravé vaření.
Dobrý den Lucie, mám dotaz -zakoupila jsem si pomalý hrnec a stáhla si ukázku kuchařky, která má být určena pro tento spotřebič, ale ty recepty co jsou v ukázce se dělají na pánvi, troubě a v PH není v ukázce žádný recept, jak to tedy je?? Sháním nějakou opravdu dobrou kuchařku na vaření v PH, ale je to bída…. Děkuji za odpověď. IS
Dobrý den, Ireno, na stránce s ukázkami je ke stažení několik kuchařek. Stáhla jste si prosím tu správnou, tedy Vaříme pomalu? Měla byste v ní najít recepty na paštiku, kančí guláš, banánové brownies a ghee. Všechna jídla jsou dělaná v pomalém hrnci. U některých je nutná předpříprava i na plotně, ale samotné vaření probíhá v PH.
Dobry den,
My jeste pomaly hrnec nemame, a proto prosim o radu,. Chceme si udelat veprove koleno, Jako je ve Vasi pomale kucharce, ale bez hrnce, mame veliky (asi litinovy) hrnec, peceme v nem vsechno od jehnete Po husu, taky na pomalu. Ale na koleno jsme si jeste netroufli. Poradila byste Jak na nej, lehce podlit nebo sadlo trochu pod nej a na 95 stupnu 8hod?
Dekuji s pozdravem Tereza.
Dobrý den, Terezo, myslím, že jste to odhadla naprosto přesně. 8 h na cca 90 °C a pak krátké dopečení na 180 °C bude naprosto dokonalé. Až se mi z toho sbíhají sliny, jen si to představuju 🙂
Na pomalé varenie sa dá využiť aj hrniec primárne určený na varenie vo vakuu?
To bohužel přesně neporadím. Tento typ přístroje jsem nikdy nezkoušela. Ale fungovat by to asi mělo.
Dobrý den,
uvažujeme o nákupu PH, ale nejsme si jistí velikostí.
Jsme dva dospělí, dva puberťáci a dva rok a půl jedlíci.
Nevíme, zda bychom neměli koupit 7,5l. Poraďte prosím. Děkuju moc. KK
Dobrý den, při tak velké rodině bych určitě šla do co největšího hrnce 🙂
Zdravím Vás, Lucie,
uvažuji o koupi pomalého hrnce na vaření v naší dětské skupině. Konkrétně se mi jedná o vaření kaší z různých celých obilovin. Máte s tím nějakou zkušenost? Líbí se mi, že hrnec vaří a my se můžeme v klidu věnovat dětem…Děkuji za odpověď M.
Zdravím vás, Miluše,
i když bych moc ráda poradila, bohužel neumím dát správnou odpověď. Moje stránky jsou zaměřené na bezlepkovou stravu a dítě už mám hodně velké, takže s vařením celých obilovin nemám vůbec žádnou zkušenost. Ať už klasicky nebo právě v pomalém hrnci. Omlouvám se 🙂
Dobrý den, koupila jsem si ekucharku (jsem úplný začátečník) a bohužel jsem v ni nenasla recept na pomaly vyvar který tak chválite najdu ho prosím někde? Děkuji
Dobrý den, recept najdete na str. 109 🙂