📱MOBILNÍ APLIKACE PALEOSNADNO - užitečný pomocník, ve kterém najdete nejvíce mých receptů. Nainstalovat základní verzi ZDARMA ⬇️
Chutné recepty pro zdraví
Low carb, Whole30, Paleo, Primal
přirozeně bez lepku a cukru

Kachna se zelím a celerovými „knedlíky“

Kachna se zelím a celerovými „knedlíky“

  , ,   , , ,   , , , , , , , , , ,

Ohodnotit recept
Kachna se zelím a celerovými „knedlíky“
5.0 4

Kachna s knedlíkem a se zelím – další tradiční pokrm české kuchyně. Ani na paleu není nutné se této dobroty vzdávat, stačí udělat jen pár změn. U knedlíků možná trošku větší změny, ale to neznamená, že výsledek nestojí za to 😉

  • Příprava: 30 minut
  • Vaření / pečení: 9 hodin
  • 30 minut

    9 hodin

    9 hodin 30 minut

  • Množství: 4-6 porcí
  • Obtížnost:
  • Autor:

💌 Chcete osobní tipy na snadné vaření, unikátní slevy a drby ze zákulisí?

Přidejte se k 40 tisícům odběratelů a nechte mi tu na sebe kontakt. Dám vědět, až pro vás vymyslím další šťavnatý recept nebo se něco nového šustne u mě na stránkách. Pokud vás to přestane zajímat, můžete se kdykoliv odhlásit.




Suroviny

1 kachna (cca 2 kg)

3 jablka

2 velké cibule

1 velká bulva celeru

3 vejce

1 lžíce psyllia

100 g slaniny

1 hlávka červeného zelí

1 balení bílého kysaného zelí (bez cukru a éček, např. od Alnatura)

1 lžíce kokosového cukru

1/4 lžičky mleté skořice

1 lžíce jablečného octa

3 lžíce sádla

1 batát (volitelně)

kmín

sůl

950+ RECEPTŮ V APLIKACI

Stáhněte si ZDARMA základní verzi mé mobilní aplikace a získejte přístup ke stovkám receptů a spoustě užitečných funkcí. Vaření bude hned snadnější!

  • Příprava: 30 minut
  • Vaření / pečení: 9 hodin
  • 30 minut

    9 hodin

    9 hodin 30 minut

  • Množství: 4-6 porcí

Postup

Pečená kachna

Den předem si nasolte a okmínujte kachnu z vnějšku i zevnitř.

Vložte do ní jablko zbavené jádřince a pokrájené na čtvrtky, přidejte i čtvrtky z jedné cibule.

Kachnu vložte do pekáčku (prsama nahoru), zakryjte a dejte péct do trouby nahřáté na 80°C těsně předtím než půjdete spát.

Ráno, po cca 8 hodinách pečení, kachnu zkontrolujte.

Pokud by pustila málo šťávy, můžete ji podlít troškou vody, většinou to ale není potřeba.

Zvyšte teplotu na 180°C a pečte zakryté cca 40 minut.

Pak kachnu odkryjte a pečte posledních cca 20 minut, aby získala křupavou kůrku.

Zelí

Než se vám upeče maso, připravte si zelí a knedlíky.

Pokud budete připravovat oba dva druhy zelí, nejdřív začněte tím červeným. Jeho příprava trvá o něco déle.

Hlávku zbavte vrchních listů, vyřízněte košťál.

Zelí si nakrouhejte nožem nadrobno Lze případně i nastrouhat na mandolíně).

Na 2 lžících sádla si nechte zkaramelizovat cibulku. Chvíli to trvá, než hezky zhnědne, ale tento krok nezkracujte. Nasládlá chuť opečené cibulky bude důležitá pro výslednou chuť zelí.

Když je cibule hezky opečená, přidejte do hrnce nakrouhané zelí a chvíli nechte osmahnout.

Pak zelí osolte, nastrouhejte do něj 2 jablka, přidejte skořici a podlijte cca 2 dcl vody.

Nechte pod pokličkou dusit cca 1 hodinu za občasného promíchání.

Na závěr pokličku odkryjte, přilijte lžíci octa a kokosového cukru (je možné použít i jiné oblíbené sladidlo, popřípadě zcela vynechat).

Vařte cca 15 minut, dokud se veškerá tekutina nevypaří.

Bílé kysané zelí si pečlivě propláchněte pod tekoucí vodou a pak ho nakrájejte na menší kousky.

Na pánvi si na 1 lžíci sádla osmahněte do křupava slaninu nakrájenou na malé kousky.

K ní pak přidejte propláchnuté a pokrájené zelí.

Podlijte cca 1 dcl vody a duste pod pokličkou cca 30 minut.

Pak odkryjte a nechte veškerou tekutinu vypařit.

Pokud vám obě zelí připadají příliš řídká, nezahuštěná, můžete do každého nastrouhat najemno 1/2 malé sladké brambory (batátu) a nechat chvíli provařit.

Celerové "knedlíky"

Na knedlíky si najemno nastrouhejte oloupanou bulvu celeru.

Nastrouhaný celer vložte do osolené vody a vařte cca 10 minut.

Pak ho slijte, opravdu pečlivě vymačkejte a nechte chvíli vychladnout.

Smíchejte s lžící psyllia, 3 vejci a troškou soli.

Řidší těsto rozetřete na plech vyložený pečícím papírem.

Dejte péct na 20 minut do trouby vyhřáté na 180°C (ideálně k právě odkryté kachně).

Před podáváním nakrájejte celerovou placku na menší kousky a naporcujte kachnu.

Půjde vám to velmi snadno, maso se bude krásně oddělovat od kosti.

Ve výpeku rozmíchejte vypečenou cibuli a jablíčka z vnitřku kachny a tím pak polijte každou porci kachny na talíři.

Naprosto stejným způsobem lze péct i husu, pouze prodlužte prvotní dobu pečení na nízké stupně na 12 hodin.
Pro ty, kteří mají obavu z vysoké spotřeby elektrické energie – není nutné se bát. Spotřeba vychází skoro stejně. Pečete sice dlouho, ale na nízkou teplotu. A to masíčko za to vážně stojí, věřte mi 😉

Skvělá volba! Máte hotovo?

Zkuste mých 316 šťavnatých receptů, po kterých se bude oblizovat celá vaše rodina i přátelé 😋

Svěží kuchařka a Voňavá e-kuchařka, díky kterým už nikdy nebudete muset řešit, co zdravého a chutného zase uvařit.

Prolistovat kuchařky

00:00

Líbí se vám recept? Chutnalo vám?
Dejte mi vědět v komentáři ❤️ a pomozte mi ho šířit dál 🙏🏻

odkaz pak stačí vložit do textu e-mailu, komentáře na FB atd.

22 Recenzí / komentářů

Kristína

15 února, 2016

Dakujem vam za zdielanie receptov, su super inspiraciou. S programom som teraz zacala a nemala som ziadne napady na nove recepty, ci nejake nove, zdrave chutne jedlo. Aj ked nie som moc dobra kucharka, snad sa od vas aspon nieco naucim 🙂

Chcela som sa este opytat, je psyllio povolene v ramci programu whole 30?

Lucie

15 února, 2016

Jsem moc ráda, že někoho moje recepty inspirují a pomáhají se pustit do Whole30. K Vaší otázce ohledně psyllia – upřímně, nevím, nezkoumala jsem to. Ono totiž záleží na tom, k čemu byste ho v rámci Whole30 použila? Péct se nesmí (sladké ani slané pečivo), nikam jinam se moc nehodí.

Kristína

15 února, 2016

Prave k vyssie spominanym celerovym plackam. Uvadzate,do receptu pridat aj lyzicu psyllia.
V kazdom pripade dakujem za odpoved.

Lucie

15 února, 2016

Tento recept ale není Whole30. Místo těchto placek bych doporučovala ty z květáku a vajec. Tam psyllium potřeba není https://paleosnadno.wordpress.com/2015/04/22/hovezi-gulas-s-kvetakovymi-plackami/

Alena

15 února, 2016

Dobrý den, mám otázku : na akú hrúbku treba roztiahnuť cesto na knedlíky? Ďakujem.

Lucie

15 února, 2016

Dobrý den, odhadem tak okolo 2 cm.

Dagmar

25 února, 2017

Vynikající! Zprvu jsem měla trošku nedůvěru k celerovému “knedlíku”, ale výsledek předčil očekávání! Velmi chutný! Já jsem nadělala na plech placičky, už jsem to pak nemusela krájet. A k mému údivu si na “knedlících” pochutnal i manžel, kterému jsem pro jistotu ke kachně uvařila téměř klasický bramborový knedlík.

Lucie

25 února, 2017

Moc díky za zprávu a vyzkoušení receptu. Mám radost, že chutnalo. U nás doma si také “nepaleo” jedlíci často pochutnávají na inovovaných receptech a jsou překvapení, že je to vlastně hrozně dobré 🙂

Katharina

6 května, 2017

Do kachny jsem se zatím nepouštěla, ale celerový knedlík mě naprosto nadchnul 🙂 Dělala jsem ho k svíčkové (z Vašeho receptu :-)) protože je mi vždycky líto zeleniny na omáčku :-)) a strašně mi chutnal. Celer mám ráda, byla jsem doteď zvyklá mazat si na syrový celer pomazánky, ale teďka už tuším, jak si ji dám příště 🙂

Lucie

6 května, 2017

Celerový knedlík patří i u nás doma k oblíbeným. Mám radost, že vám chutná 🙂

Ivana

16 srpna, 2017

Dobrý den,

chtěla bych se zeptat, zda ten den předem se má do nasolené a nakmínované kachny i přidat jablko s cibulí, nebo se tam má přidat až druhý den, kdy budu péct? Peču kachnu poprvé, tak vůbec netuším :-). Předem Vám moc děkuji za odpověď. jste pro mě velkou inspirací.

Lucie

17 srpna, 2017

Dobrý den, ne, jablko a cibuli přidejte až těsně před pečením. Moc děkuju za pochvalu <3

Lída

10 února, 2018

Luci, tak asi po třetí jsem dělala Tvoje červené zelí. Bylo vždy absolutně famózní…ale proč já blb v zápalu nadšení zhřešim a nedržím se Tvých odzkoušených receptů! Začnu improvizovat (cvrkla jsem tam šťávu z pomeranče) a už mám červenou cibulovou marmošku…no tak jdu zase koupit zelí …a z toho plyne pro všechny poučení, Lucčiny recepty nikdy nek…azit! Napíšu za trest stokrát …

Lucie

11 února, 2018

Náhodou! Pomeranč je do zelí skvělý. Nesmí se hod dát moc, ale funguje. Nic 100krát nepiš 😀

Barbara

6 března, 2018

Děkuji, děkuji a ještě jednou děkuji za Vaše recepty. Kachna i zelí luxusní!! Já se snad naučím i vařit díky paleu a Vaším receptům!

Lucie

7 března, 2018

To já moc děkuju! Za to, že moje recepty s takovým nadšením zkoušíte a že jste věnovala čas milému komentáři. Ať se v kuchyni daří a chutná 🙂

Jana Zálešáková

16 dubna, 2018

Lucie,děkuji Vám za recept na knedlík,zkusila jsem batátovo celerový a je opravdu báječný.Díky za skvělý nápad a všechny Vaše úžasné recepty.

Lucie

16 dubna, 2018

Jani, to já děkuju 🙂 Číst takovéhle komentáře, vědět, že někomu chutnalo, to je ta největší odměna. Takže já díky.

Alena

1 listopadu, 2018

Lucinko, konečně jsem se pustila do vašich receptů a jsem nadšená. Moc děkuji za inspiraci. Nikdy by mne nenapadlo, že se dá takové luxusní jídlo připravit úplně netradičně a bude chutnat neskutečně skvěle.
Dokonce i “normální” straníci se olizovali.

Lucie

2 listopadu, 2018

Alenko, to mám velkou radost, že chutná. A to nejen vám, ale i dalším <3 Díky, že ostatním ukazujete, že “jiného” vaření není nutné se bát a že jídla mohou být vážně skvělá i ze základních surovin <3 Díky moc 🙂

Radka Jahodová

12 února, 2019

Dobrý den. Dnes jsem vyzkoušela tento recept a musím uznat, že byl naprosto fantastický. Jsem zvědavá, jak bude chutnat manželovi. Všem vřele doporučuji! !!Díky Radka z Opavy

Lucie

13 února, 2019

Dobrý den, Radko, mám velkou radost, že vám tak chutnalo. Moc díky za komentář. I já jsem zvědavá, co na recept váš manžel 🙂

Všechna pole jsou povinné pro zveřejnění hodnocení.

Vaše hodnocení:

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Nákupní košík0
Košík je prázdný!
Pokračovat v nákupu
0