Chutné recepty pro zdraví
Low carb, Whole30, Paleo, Primal
přirozeně bez lepku a cukru

Bigos

Bigos

    , , , , ,   , ,

Hodnotit recept
Bigos
0.0 0

Bigos – polské národní jídlo, jehož základem je zelí a 2 druhy masa. Příprava tohoto jídla není zrovna nejkratší, navíc nejlépe chutná několik dní odleželé, ale ta trocha trpělivosti rozhodně stojí za to.

  • Příprava: 5 minut
  • Vaření: 3 hodin
  • 5 minut

    3 hodin

    3 hodin 5 minut

  • Množství: 4 porce
  • Obtížnost:
  • Autor:

Dobrá volba. Co uvaříte příště?

Vyřešte jednou pro vždy problém co zdravého vařit. 
Napsala jsem kuchařky s 242 recepty, které na webu nenajdete.
Pro každého, kdo chce jíst zdravě.

Suroviny

250 g hovězí kližky

250 g vepřového plecka

100 g kvalitní klobásy

1/2 hlávky zelí

200g kysaného zelí

4 lžíce sádla

1 velká cibule

1 mrkev

3 stroužky česneku

4 bobkové listy

1/3 lžičky mletého nového koření

4 lžíce rajského protlaku

1 lžíce sladké papriky

sůl

pepř

  • Příprava: 5 minut
  • Vaření: 3 hodin
  • 5 minut

    3 hodin

    3 hodin 5 minut

  • Množství: 4 porce

Postup

V hlubokém hrnci na rozpáleném sádle (2 lžíce) zprudka osmahněte kližku, nakrájenou na malé kostky. Po zatažení masa přidejte nahrubo nakrájenou cibuli a nechte ji zesklovatět. Podlejte troškou nebo vývaru, osolte, opepřete, přidejte bobkové listy a nové koření a nechte dusit cca 1 hodinu v zakrytém hrnci.

Po hodině si na pánvi rozehřejte zbylé 2 lžíce sádla a zprudka osmahněte kostky vepřového a nakrájené mrkve. Po orestování směs přidejte k hovězímu masu spolu s rozdrceným česnekem a duste dalších cca 40 minut.

Mezitím si nakrájejte na nudličky polovinu hlávky zelí a na kostičky klobásu. Kysané zelí propláchněte, vymačkejte a pokrájejte na menší kousky.

Po uplynutí 40 minut přidejte nakrájenou klobásu, čerstvé i kysané zelí do hrnce, přisypte 1 lžící sladké papriky (lze přidat i trošku chilli) a nakonec vše zjemněte 4 lžícemi rajského protlaku. Podle potřeby přidejte vodu nebo vývar, pečlivě promíchejte a duste dalších 40 minut.

Ideální je nechat bigos uležet několik dní. Pokud to teda vydržíte 🙂

00:00

0 Recenzí / komentářů

Všechna pole jsou povinné pro zveřejnění hodnocení.

Vaše hodnocení:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Top Mautic is open source marketing automation
close

Má první tištěná kuchařka je tu!

Voňavá kuchařka

Bez lepku, s nízkým obsahem sacharidů a hlavně chutně.