Nová e-kuchařka: 30 Low carb receptů na snídaně, obědy i večeře. Zdarma ke stažení 🆓 STÁHNOUT ZDARMA
Chutné recepty pro zdraví
Low carb, Whole30, Paleo, Primal
přirozeně bez lepku a cukru

Bigos

Bigos

  ,   , , , , ,   , , , , , , ,

Ohodnotit recept
Bigos
5.0 1

Bigos – polské národní jídlo, jehož základem je zelí a 2 druhy masa. Příprava tohoto jídla není zrovna nejkratší, navíc nejlépe chutná několik dní odleželé, ale ta trocha trpělivosti rozhodně stojí za to.

  • Příprava: 5 minut
  • Vaření / pečení: 3 hodin
  • 5 minut

    3 hodin

    3 hodin 5 minut

  • Množství: 5 porcí
  • Obtížnost:
  • Autor:

Dobrá volba. Mám pro vás tip i napříště

Koukněte na mé kuchařky plné zdravých receptů, které na webu nenajdete. Můžete vybírat z tištěných knih i e-kuchařek.

Suroviny

250 g hovězí kližky

250 g vepřového plecka

100 g kvalitní klobásy

1/2 hlávky zelí

200 g kysaného zelí

4 lžíce sádla

1 velká cibule

1 mrkev

3 stroužky česneku

4 bobkové listy

1/3 lžičky mletého nového koření

4 lžíce rajčatového protlaku

1 lžíce sladké papriky

sůl

pepř

  • Příprava: 5 minut
  • Vaření / pečení: 3 hodin
  • 5 minut

    3 hodin

    3 hodin 5 minut

  • Množství: 5 porcí

Postup

V hlubokém hrnci na rozpáleném sádle (2 lžíce) zprudka osmahněte kližku, nakrájenou na malé kostky.

Po zatažení masa přidejte nahrubo nakrájenou cibuli a nechte ji zesklovatět.

Podlijte troškou vody nebo vývaru, osolte, opepřete, přidejte bobkové listy a nové koření a nechte dusit cca 1 hodinu v zakrytém hrnci.

Po hodině si na pánvi rozehřejte zbylé 2 lžíce sádla a zprudka osmahněte kostky vepřového a nakrájené mrkve.

Po orestování směs přidejte k hovězímu masu spolu s rozdrceným česnekem a duste dalších cca 40 minut.

Mezitím si nakrájejte na nudličky polovinu hlávky zelí a na kostičky klobásu.

Kysané zelí propláchněte, vymačkejte a pokrájejte na menší kousky.

Po uplynutí 40 minut přidejte nakrájenou klobásu, čerstvé i kysané zelí do hrnce, přisypte 1 lžící sladké papriky (lze přidat i trošku chilli) a nakonec vše zjemněte 4 lžícemi rajského protlaku. Podle potřeby přidejte vodu nebo vývar, pečlivě promíchejte a duste dalších 40 minut.

Ideální je nechat bigos uležet několik dní. Pokud to teda vydržíte 🙂

00:00

Sdílejte recept s přáteli

Už nikdy vám žádný nový recept neuteče

Nechte mi tu na sebe e-mail a já vám dám vědět, až pro vás vymyslím další šťavnatý recept nebo se něco nového šustne u mě na stránkách. Pokud vás recepty přestanou zajímat, můžete se kdykoli odhlásit.




2 Recenzí / komentářů

Petra

14 listopadu, 2020

Bigos jsem vařila na zítra, povedl se náramně a že po uležení bude ještě lepší? To už snad ani nejde!

Lucka

14 listopadu, 2020

Moc ráda čtu, že bigos chutná! ❤️ Budu si ho muset také brzy uvařit. Úplně jsem na něj dostala chuť, jak čtu váš komentář 🙂

Všechna pole jsou povinné pro zveřejnění hodnocení.

Vaše hodnocení:

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

0