Bílý zelný salát
Bílý zelný salát
Saláty Bez lepku, Bez masa, Bez vajec, Low Carb, Paleo / Bez mléčných výrobků, Primal, Vegetariánské, Whole30 cibule, hlávkové zelí, jablka, mrkev, ocet
2024-01-13
Ohodnotit receptZnáte zelný salát "Zlatá devadesátá"? Takhle říkám pochoutce, kterou v devadesátých letech servírovaly restaurace spolu s červenou variantou snad ke všem jídlům. Včetně dezertů 😀 Ale všichni jsme ty zelné saláty milovali! ❤️ Skvěle chutnají a jsou nabité vitamíny, tak by bylo škoda na ně zapomenout.
- Příprava: 1 hodina 30 minut
-
1 hodina 30 minut
1 hodina 30 minut
- Množství: 6 porcí
- Obtížnost:
- Autor: Lucie Grusová
💌 Chcete osobní tipy na snadné vaření, unikátní slevy a drby ze zákulisí?
Přidejte se k 40 tisícům odběratelů a nechte mi tu na sebe kontakt. Dám vědět, až pro vás vymyslím další šťavnatý recept nebo se něco nového šustne u mě na stránkách. Pokud vás to přestane zajímat, můžete se kdykoliv odhlásit.
Suroviny
2 lžíce jablečného nebo vinného octa
1,5 lžičky chuťově neutrálního oleje (např. lehkého olivového nebo panenského slunečnicového)
950+ RECEPTŮ V APLIKACI
Stáhněte si ZDARMA základní verzi mé mobilní aplikace a získejte přístup ke stovkám receptů a spoustě užitečných funkcí. Vaření bude hned snadnější!
- Příprava: 1 hodina 30 minut
-
1 hodina 30 minut
1 hodina 30 minut
- Množství: 6 porcí
Postup
Hlávku rozřízněte na čtvrtiny, odstraňte tuhý středový košťál a zelí nakrouhejte na tenounké nudličky.
Ty nasypte do mísy, přidejte sůl a zelí velmi důkladně promačkejte. Dejte zatím stranou a občas znovu promačkejte.
Cibuli nakrájejte na tenounké kratší nudličky. V malé misce je promíchejte s octem a nechte zatím stranou odpočívat.
Mrkev a jablko nakrouhejte na tenké julienne nudličky nebo nahrubo nastrouhejte.
Z promačkaného zelí slijte většinu šťávy, kterou pustilo. Není nutné ho vyloženě vymačkávat, jen nakloněním mísy slijte přebytečnou tekutinu, aby výsledný salát nebyl moc vodnatý.
Slité zelí smíchejte s naloženou cibulí, nakrouhanou mrkví a jablkem, troškou oleje a špetkou pepře.
Vše promíchejte a podle chuti případně ještě jemně osolte.
I když salát lze konzumovat prakticky ihned, doporučuji ho na alespoň 1 hodinu uložit do lednice. Všechny chutě se krásně rozleží a propojí.
Hodí se jako doplněk k různým druhům pečeného a grilovaného masa.
Zelný salát uložený v chladu vydrží 2-3 dny. Pro zamrazení se nehodí.
TIPY
Zelí nožem nakrájejte nebo pomocí robotického nástavce nakrouhejte na opravdu tenounké nudličky a také ho velmi pečlivě (až několik minut) promačkejte se solí. Díky tomu zkřehne, zesklovatí, o polovinu zmenší svůj objem a pustí šťávu.
Jablko volte nějaké sladší, nebo ho můžete případně vynechat a salát podle chuti dosladit vámi používaným sladidlem (neplatí pro Whole30).
Přesné množství použitého octa bude záležet na konkrétním druhu a také vaší chuti. Proto případně do salátu na závěr podle potřeby přidejte ještě pár kapek.
Pokud nemáte k dispozici lehký olivový či panenský slunečnicový olej, použijte panenský olivový. Oleje stačí opravdu jen pár kapek, salát by neměl být vyloženě mastný.
Máte chuť i na červenou variantu salátu? Tak tady je recept.
Skvělá volba! Máte hotovo?
Zkuste mých 316 šťavnatých receptů, po kterých se bude oblizovat celá vaše rodina i přátelé 😋
Svěží kuchařka a Voňavá e-kuchařka, díky kterým už nikdy nebudete muset řešit, co zdravého a chutného zase uvařit.
Výživové hodnoty na 1 porci
Líbí se vám recept? Chutnalo vám?
Dejte mi vědět v komentáři ❤️ a pomozte mi ho šířit dál 🙏🏻
odkaz pak stačí vložit do textu e-mailu, komentáře na FB atd.
0 Recenzí / komentářů
Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..