Recept na boršč + silný vývar » Paleo snadno
Chutné recepty pro zdraví
Whole30, Paleo, Primal
přirozeně bez lepku a cukru

2014-09-30-13-52-47

Boršč + silný vývar

2014-09-30-13-52-47

Boršč + silný vývar

Září 30, 2014

Hodnotit recept
Boršč + silný vývar
0.0 0
  • Množství: 4 osoby
  • Obtížnost:
  • Autor: Lucie Grusová

Dobrá volba. Co uvaříte příště?

Vyřešte jednou pro vždy problém co zdravého vařit. Napsala jsem kuchařky s 207 recepty, které na webu nenajdete.
Pro každého, kdo chce jíst zdravě.

Suroviny

0,5 kg hovězího hrudí s kostí

0,5 kg vepřového ocásku s kostí

1 kg hovězích kostí

2 cibule

1 červená řepa

1 větší mrkev

1 petržel

1/4 menší bulvy celeru

200 g kysaného zelí

2 stroužky česneku

4 bobkové listy

5 kuliček nového koření

2 lžíce jablečného octa

2 lžíce sladké papriky

1 lžíce uzené papriky

1 lžíce rajského protlaku

sůl

pepř

Postup

Do velkého hrnce vložte maso a kosti. Zalejte je studenou vodou tak, aby byly všechny ponořené (cca 10 l). Přiveďte k varu. Pak vodu slejte, hrnec vymejte a opět ho naplňte studenou vodou. Do vody vložte maso, kosti, 1 neoloupanou cibuli, 2 lžíce jablečného octu (vytáhne z kostí maximum výživných látek), bobkový list a nové koření. Znovu přiveďte k varu. Jakmile se voda začne vařit, stáhněte plamen na úroveň, kdy bude voda pouze jemně probublávat (tzv. se táhnout), nikoliv se prudce vařit. Tímto způsobem vařte nezakryté cca 3 hodiny. Během této doby sbírejte pomocí lžíce z povrchu vývaru pěnu a nečistoty. Vodu nedolévejte.

Po 3 hodinách vývar slijte. Oberte maso z kostí. Slitý vývar si rozdělte na dvě části – na přípravu boršče si dejte stranou cca 1,5 litru, zbytek dejte vařit (táhnout) spolu s kostmi ještě na další 3 hodiny, během kterých se vývar krásně zkoncentruje a bude mít výraznou chuť. Vývar nesolte, měl by se solit až při finálním použití v nějakém receptu.

Na přípravu boršče si v hrnci na lžíci sádla zpěňte cibulku. Jakmile zesklovatí, přidejte k ní na kostičky nakrájenou mrkev, petržel a celer. Krátce osmahněte a pak vše zasypte 2 vrchovatými lžícemi sladké papriky a 1 lžící papriky uzené. Krátce prohřejte (pozor, ať vám paprika nezhořkne) a pak zeleninovou směs zalejte 1,5 l vývaru. Osolte ho, opepřete a dochuťte rajským protlakem. Přidejte najemno nakrájený česnek a mírně propláchnuté kysané zelí. Polévku vařte do změknutí zeleniny (cca 20 minut, podle velikosti nakrájené zeleniny). Na posledních 5 minut přidejte obrané maso, nakrájené na menší kousky. Pokud jíte podle pravidel primal, můžete boršč při podávání ozdobit 1 lžící zakysané smetany.

Boršč máme hotový, teď se vraťme k vývaru 😉 Po 3 hodinách vaření vývar slijte a dejte zchladit. Vývar v lednici vydrží až 5 dní, popřípadě ho můžete uchovat v mrazáku – naplňte jím tvořítka na led a do receptů použijte pouze požadované množství, aniž byste ho museli rozmrazovat víc než potřebujete.

00:00

0 Recenzí / komentářů

Všechna pole jsou povinné pro zveřejnění hodnocení.

Vaše hodnocení:

Top
Mautic is open source marketing automation