Recept na boršč + silný vývar » Paleo snadno
Chutné recepty pro zdraví
Whole30, Paleo, Primal
přirozeně bez lepku a cukru

Boršč + silný vývar

Boršč + silný vývar

  ,   , , , ,   , ,

Září 30, 2014

Hodnotit recept
Boršč + silný vývar
5.0 2
  • Příprava: 15 minut
  • Vaření: 4 hodin
  • 15 minut

    4 hodin

    4 hodin 15 minut

  • Množství: 4 porce
  • Obtížnost:
  • Autor: Lucie Grusová

Dobrá volba. Co uvaříte příště?

Vyřešte jednou pro vždy problém co zdravého vařit. Napsala jsem kuchařky s 207 recepty, které na webu nenajdete.
Pro každého, kdo chce jíst zdravě.

Suroviny

0,5 kg hovězího hrudí s kostí

0,5 kg vepřového ocásku s kostí

1 kg hovězích kostí

2 cibule

1 červená řepa

1 větší mrkev

1 petržel

1/4 menší bulvy celeru

200 g kysaného zelí

2 stroužky česneku

4 bobkové listy

5 kuliček nového koření

2 lžíce jablečného octa

2 lžíce sladké papriky

1 lžíce uzené papriky

1 lžíce rajského protlaku

sůl

pepř

Postup

Do velkého hrnce vložte maso a kosti. Zalejte je studenou vodou tak, aby byly všechny ponořené (cca 10 l). Přiveďte k varu. Pak vodu slejte, hrnec vymejte a opět ho naplňte studenou vodou. Do vody vložte maso, kosti, 1 neoloupanou cibuli, 2 lžíce jablečného octu (vytáhne z kostí maximum výživných látek), bobkový list a nové koření. Znovu přiveďte k varu. Jakmile se voda začne vařit, stáhněte plamen na úroveň, kdy bude voda pouze jemně probublávat (tzv. se táhnout), nikoliv se prudce vařit. Tímto způsobem vařte nezakryté cca 3 hodiny. Během této doby sbírejte pomocí lžíce z povrchu vývaru pěnu a nečistoty. Vodu nedolévejte.

Po 3 hodinách vývar slijte. Oberte maso z kostí. Slitý vývar si rozdělte na dvě části – na přípravu boršče si dejte stranou cca 1,5 litru, zbytek dejte vařit (táhnout) spolu s kostmi ještě na další 3 hodiny, během kterých se vývar krásně zkoncentruje a bude mít výraznou chuť. Vývar nesolte, měl by se solit až při finálním použití v nějakém receptu.

Zatímco se vaří vývar, připravte si řepu. Mohli byste ji vařit v polévce společně s ostatní zeleninou, její tepelná úprava ale trvá déle, proto je lepší ji udělat samostatně. Můžete ji oloupat, nakrájet na kousky a povařit v trošce vody či vývaru do změknutí. Nebo ji neoloupanou zabalte do alobalu a dejte na cca 1 hodinu péct do trouby vyhřáté na 200 °C. Po upečení ji oloupejte, nakrájejte. V obou případech ji vložte do polévky solu se zelím. Pokud se vám nechce "patlat" ani s jednou variantou, oloupanou řepu nastrouhejte nahrubo a dejte vařit do polévky spolu s kořenovou zeleninou.

Na přípravu boršče si v hrnci na lžíci sádla zpěňte cibulku. Jakmile zesklovatí, přidejte k ní na kostičky nakrájenou mrkev, petržel a celer. Krátce osmahněte a pak vše zasypte 2 vrchovatými lžícemi sladké papriky a 1 lžící papriky uzené. Krátce prohřejte (pozor, ať vám paprika nezhořkne) a pak zeleninovou směs zalejte 1,5 l vývaru. Osolte ho, opepřete a dochuťte rajským protlakem. Přidejte najemno nakrájený česnek a mírně propláchnuté kysané zelí. Polévku vařte do změknutí zeleniny (cca 20 minut, podle velikosti nakrájené zeleniny). Na posledních 5 minut přidejte obrané maso, nakrájené na menší kousky. Pokud jíte podle pravidel primal, můžete boršč při podávání ozdobit 1 lžící zakysané smetany.

Boršč máme hotový, teď se vraťme k vývaru 😉 Po 3 hodinách vaření vývar slijte a dejte zchladit. Vývar v lednici vydrží až 5 dní, popřípadě ho můžete uchovat v mrazáku – naplňte jím tvořítka na led a do receptů použijte pouze požadované množství, aniž byste ho museli rozmrazovat víc než potřebujete.

00:00

4 Recenzí / komentářů

Daniela

Únor 19, 2017

Dobrý den, Lucko.
Boršč dělám léta podle mé babičky z Ukrajiny, ale tento určitě vyzkouším 🙂 Jen v postupu chybí ta řepa, která je v ingrediencích 😀 to je jistě jen “písařský šotek”, že?
Díky za skvělé recepty, vařím podle těch vašich už druhý rok.

Lucie

Únor 19, 2017

Dobrý den, Danielo. No vidíte to, chyba mezi klávesnicí a židlí 😀 Jdu to hned napravit, děkuju za upozornění!

Gabriela Paulová

Květen 8, 2017

Dobrý den, chtěla bych moc pochválit tento recept. Je to nesdělitené.. tudíž nutné vyzkoušet! Je prostě vynikající.. lepší jsem nejedela.
Děkuji za Vaše recepty, Lucko.

Lucie

Květen 8, 2017

Dobrý den, Gabrielo. Moc děkuji za pochvalu <3 Jenom ale taková drobnost – to vy jste vařila, takže slova chvály patří vám 😉

Všechna pole jsou povinné pro zveřejnění hodnocení.

Vaše hodnocení:

Top
Mautic is open source marketing automation