Recept na boršč + silný vývar » Paleo snadno
Chutné recepty pro zdraví
Whole30, Paleo, Primal
přirozeně bez lepku a cukru

Boršč + silný vývar

Boršč + silný vývar

  ,   , , , ,   , ,

Září 30, 2014

Hodnotit recept
Boršč + silný vývar
5.0 1
  • Příprava: 15 minut
  • Vaření: 4 hodin
  • 15 minut

    4 hodin

    4 hodin 15 minut

  • Množství: 4 porce
  • Obtížnost:
  • Autor: Lucie Grusová

Dobrá volba. Co uvaříte příště?

Vyřešte jednou pro vždy problém co zdravého vařit. Napsala jsem kuchařky s 207 recepty, které na webu nenajdete.
Pro každého, kdo chce jíst zdravě.

Suroviny

0,5 kg hovězího hrudí s kostí

0,5 kg vepřového ocásku s kostí

1 kg hovězích kostí

2 cibule

1 červená řepa

1 větší mrkev

1 petržel

1/4 menší bulvy celeru

200 g kysaného zelí

2 stroužky česneku

4 bobkové listy

5 kuliček nového koření

2 lžíce jablečného octa

2 lžíce sladké papriky

1 lžíce uzené papriky

1 lžíce rajského protlaku

sůl

pepř

Postup

Do velkého hrnce vložte maso a kosti. Zalejte je studenou vodou tak, aby byly všechny ponořené (cca 10 l). Přiveďte k varu. Pak vodu slejte, hrnec vymejte a opět ho naplňte studenou vodou. Do vody vložte maso, kosti, 1 neoloupanou cibuli, 2 lžíce jablečného octu (vytáhne z kostí maximum výživných látek), bobkový list a nové koření. Znovu přiveďte k varu. Jakmile se voda začne vařit, stáhněte plamen na úroveň, kdy bude voda pouze jemně probublávat (tzv. se táhnout), nikoliv se prudce vařit. Tímto způsobem vařte nezakryté cca 3 hodiny. Během této doby sbírejte pomocí lžíce z povrchu vývaru pěnu a nečistoty. Vodu nedolévejte.

Po 3 hodinách vývar slijte. Oberte maso z kostí. Slitý vývar si rozdělte na dvě části – na přípravu boršče si dejte stranou cca 1,5 litru, zbytek dejte vařit (táhnout) spolu s kostmi ještě na další 3 hodiny, během kterých se vývar krásně zkoncentruje a bude mít výraznou chuť. Vývar nesolte, měl by se solit až při finálním použití v nějakém receptu.

Zatímco se vaří vývar, připravte si řepu. Mohli byste ji vařit v polévce společně s ostatní zeleninou, její tepelná úprava ale trvá déle, proto je lepší ji udělat samostatně. Můžete ji oloupat, nakrájet na kousky a povařit v trošce vody či vývaru do změknutí. Nebo ji neoloupanou zabalte do alobalu a dejte na cca 1 hodinu péct do trouby vyhřáté na 200 °C. Po upečení ji oloupejte, nakrájejte. V obou případech ji vložte do polévky solu se zelím. Pokud se vám nechce "patlat" ani s jednou variantou, oloupanou řepu nastrouhejte nahrubo a dejte vařit do polévky spolu s kořenovou zeleninou.

Na přípravu boršče si v hrnci na lžíci sádla zpěňte cibulku. Jakmile zesklovatí, přidejte k ní na kostičky nakrájenou mrkev, petržel a celer. Krátce osmahněte a pak vše zasypte 2 vrchovatými lžícemi sladké papriky a 1 lžící papriky uzené. Krátce prohřejte (pozor, ať vám paprika nezhořkne) a pak zeleninovou směs zalejte 1,5 l vývaru. Osolte ho, opepřete a dochuťte rajským protlakem. Přidejte najemno nakrájený česnek a mírně propláchnuté kysané zelí. Polévku vařte do změknutí zeleniny (cca 20 minut, podle velikosti nakrájené zeleniny). Na posledních 5 minut přidejte obrané maso, nakrájené na menší kousky. Pokud jíte podle pravidel primal, můžete boršč při podávání ozdobit 1 lžící zakysané smetany.

Boršč máme hotový, teď se vraťme k vývaru 😉 Po 3 hodinách vaření vývar slijte a dejte zchladit. Vývar v lednici vydrží až 5 dní, popřípadě ho můžete uchovat v mrazáku – naplňte jím tvořítka na led a do receptů použijte pouze požadované množství, aniž byste ho museli rozmrazovat víc než potřebujete.

00:00

2 Recenzí / komentářů

Daniela

Únor 19, 2017

Dobrý den, Lucko.
Boršč dělám léta podle mé babičky z Ukrajiny, ale tento určitě vyzkouším 🙂 Jen v postupu chybí ta řepa, která je v ingrediencích 😀 to je jistě jen “písařský šotek”, že?
Díky za skvělé recepty, vařím podle těch vašich už druhý rok.

Lucie

Únor 19, 2017

Dobrý den, Danielo. No vidíte to, chyba mezi klávesnicí a židlí 😀 Jdu to hned napravit, děkuju za upozornění!

Všechna pole jsou povinné pro zveřejnění hodnocení.

Vaše hodnocení:

Top
Mautic is open source marketing automation

Konec starostem co dobrého uvařit. Stačí se inspirovat z mých KUCHAŘEK!

x