Chutné recepty pro zdraví
Low carb, Whole30, Paleo, Primal
přirozeně bez lepku a cukru

Černá sezamová / maková zmrzlina

Černá sezamová / maková zmrzlina

    , , , ,   , , , ,

Březen 18, 2017

Hodnotit recept
Černá sezamová / maková zmrzlina
5.0 4

V jedné japonské restauraci jsem ochutnala černou zmrzlinu, která mě absolutně nadchla. Hned na místě jsem zjišťovala detaily a po pár dnech si ji zkusila připravit i doma. Tradiční japonská zmrzlina se připravuje z opraženého černého sezamu. Já vyzkoušela i obměnu s (v našich končinách tradičnějším) mákem, klasickou smetanu jsem pro paleo variantu nahradila kokosovým mlékem. Všechno funguje dokonale!

  • Příprava: 7 hodin
  • Vaření: 10 minut
  • 7 hodin

    10 minut

    7 hodin 10 minut

  • Množství: 4 porce
  • Obtížnost:
  • Autor:

Dobrá volba. Co uvaříte příště?

Vyřešte jednou pro vždy problém co zdravého vařit. 
Napsala jsem kuchařky s 242 recepty, které na webu nenajdete.
Pro každého, kdo chce jíst zdravě.

Suroviny

50 g černého sezamu nebo modrého máku

80 g medu

špetka soli

500 ml smetany ke šlehání nebo kokosového mléka

4 žloutky

  • Příprava: 7 hodin
  • Vaření: 10 minut
  • 7 hodin

    10 minut

    7 hodin 10 minut

  • Množství: 4 porce

Postup

Pokud jste se rozhodli použít mák, můžete tento krok přeskočit. U sezamu ale doporučuji semínka nejdříve na vyšší teplotu za častého promíchání na sucho opražit na pánvi. Nádherně to zvýrazní jejich chuť a vůni.

Ve vhodném mixéru (nejlépe se hodí menší nástavec na ořechy či bylinky) si zvolená semínka rozemelte na pastu. Mixujte, dokud zrníčka nepustí tuk a z drti se nestane hladká směs. Nechceme totiž mouku, ale vyloženě hladkou pastu. Celá nerozemletá celá semínka by rušila jemnou konzistenci zmrzliny a zbytečně dráždila jazyk. Občas bude potřeba mixér zastavit a ze stěn stáhnout směs, která se tam přilepila. Jakmile bude pasta krásně hladká, přidejte med, špetku soli a ještě jednou dobře promixujte.

Na plotýnce si ohřejte (nevařte) smetanu či kokosové mléko a rozmíchejte v něm semínkovou pastu. Můžete použít i ponorný mixér.

V misce si rozšlehejte žloutky s pár lžícemi ohřátého mléka. Vše pak za stálého míchání pomalu vlijte do hrnce k teplému mléku a společně přiveďte k teplotě mezi 80-85 °C, kdy žloutky začnou houstnout. Teplotu nepřekročte, ať se vám z toho nestanou míchaná vajíčka 🙂 Ideální je samozřejmě použití kuchařského teploměru, ale ten správný bod poznáte i podle toho, že se vám směs lépe udrží na lžíci a půjde v ní prstem udělat cestičku, která se nebude slívat zpět.

Směs odstavte z plotny, nechte chvíli vychladnout a pak promixujte ponorným mixérem. Odstraníte tak případné hrudky a zmrzlina bude i nadýchanější.

Zmrzlinovou směs přelijte do vhodné nádoby a vložte do mrazáku alespoň na 6 hodin. Během tuhnutí můžete hmotu párkrát promíchat (vidličkou či ponorným mixérem). Narušíte tak vznikající krystalky ledu a zmrzlina bude hladší.

Pokud máte zmrzlinovač, připravte zmrzlinu v něm podle návodu.

Před podáváním nechte zmrzlinu pár minut povolit na kuchyňské lince. Pak pomocí lžíce či speciální naběračky udělejte ze zmrzliny kopečky, trošku je posypte celými semínky, doplňte oblíbeným ovocem či bylinkami a podávejte. Ať chutná 🙂

00:00

8 Recenzí / komentářů

Terka

Březen 19, 2017

Jak já se těším, až skončím své whole 30… 🙂

Lucie

Březen 19, 2017

To chápu 😀

Hana Štipák

Červen 13, 2017

Vyzkoušeno a je to mňamka. Jen jsem místo medu, který mi v tu chvíli scházel použila zralý banán a taky to šlo 🙂

Lucie

Červen 13, 2017

Banán je dobrá volba 🙂 Jen už možná malinko ovlivní výslednou chuť zmrzliny.

Eva

Červenec 2, 2017

Dnes vyrobena – čistě teoreticky – k manželovým narozeninám. No, se uvidí, kdo se bude nakonec olizovat… Už jen příprava byla veeelmi chutná Ještěže mám v záloze i jiné dobrůtky.

Lucie

Červenec 2, 2017

Krásný narozeninový dárek 🙂 Ať chutná!

Luděk

Únor 20, 2018

Výborný recept. Dlouho jsem chtěl dělat vlastní zmrzlinu, s tímto receptem se to konečně podařilo. Zmrzliny bez chemikálií se špatně shánějí a jsou drahý (vanička v Globusu za 2 kila!).
Pár poznámek:
– děti ji nesnáší, my dospělí ji milujem – jsou zvláštní, sytý, neškrabe po nich v krku.
– recept jsem zjednodušil, v podstatě všechny ingredience namíchám naráz a pak vařím.
– nepražím, pražení je výborný, ale pražený sezam pak chutná de facto jako káva, neříkám, že to je na škodu, i tahle zmrzka mi chutnala, ale říkal jsem o ní, že je “kávová”.
– stejně jsem připravil i konopnou zmrzlinu. V DM jsem koupil pytlík konopných zrnek a opět rozmixoval 50g.
– také připravuju borůvkovou – v Lidlu koupím dvě krabičky borůvek – celkem 250g, rozvařím skoro dosucha (povidla) a pak rozmixuju v mlíku a žloutcích a medu.
– manželka je alergická na mlíko, postupně jsem přešel na kokosové. Ale nešlo to tak jak se smetanou.
– po pokusech omylech jsem pochopil, že problém kokosovýho mlíka je, že je to míchanice vody a kokosu a ta voda se rozpouští a mrzne jinak. Při odstátí zmrzliny z ní začne pouštět voda, která je bez chuti. Kvůli vodě měla zmrzka často vodovou příchuť.
– osvědčilo se mi kokosový mlíko Alnatura, protože v konzervě je kokosový tuk nespojený s vodou (a taky tam nejsou různých zhušťovadla apod). Odeberu kokos lžicí do zmrzliny, vodu vypiju.
– taková zmrzlina je pak hutná, při odstátí při pokojová teplotě měkne, ale neteče.

Lucie

Únor 21, 2018

Luďku, děkuju za pochvalu receptu a podrobný komentář. Osobně používám kokosové mléko AroyD a vámi popisované oddělování vody jsem nezaznamenala. Mám radost, že chutná.

Všechna pole jsou povinné pro zveřejnění hodnocení.

Vaše hodnocení:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Top Mautic is open source marketing automation