Černá sezamová / maková zmrzlina » Paleo snadno
Chutné recepty pro zdraví
Low carb, Whole30, Paleo, Primal
přirozeně bez lepku a cukru

Černá sezamová / maková zmrzlina

Černá sezamová / maková zmrzlina

    , , , ,   , , , ,

Březen 18, 2017

Hodnotit recept
Černá sezamová / maková zmrzlina
5.0 3

V jedné japonské restauraci jsem ochutnala černou zmrzlinu, která mě absolutně nadchla. Hned na místě jsem zjišťovala detaily a po pár dnech si ji zkusila připravit i doma. Tradiční japonská zmrzlina se připravuje z opraženého černého sezamu. Já vyzkoušela i obměnu s (v našich končinách tradičnějším) mákem, klasickou smetanu jsem pro paleo variantu nahradila kokosovým mlékem. Všechno funguje dokonale!

  • Příprava: 7 hodin
  • Vaření: 10 minut
  • 7 hodin

    10 minut

    7 hodin 10 minut

  • Množství: 4 porce
  • Obtížnost:
  • Autor: Lucie Grusová

Dobrá volba. Co uvaříte příště?

Vyřešte jednou pro vždy problém co zdravého vařit. 
Napsala jsem kuchařky s 242 recepty, které na webu nenajdete.
Pro každého, kdo chce jíst zdravě.

Suroviny

50 g černého sezamu nebo modrého máku

80 g medu

špetka soli

500 ml smetany ke šlehání nebo kokosového mléka

4 žloutky

  • Příprava: 7 hodin
  • Vaření: 10 minut
  • 7 hodin

    10 minut

    7 hodin 10 minut

  • Množství: 4 porce

Postup

Pokud jste se rozhodli použít mák, můžete tento krok přeskočit. U sezamu ale doporučuji semínka nejdříve na vyšší teplotu za častého promíchání na sucho opražit na pánvi. Nádherně to zvýrazní jejich chuť a vůni.

Ve vhodném mixéru (nejlépe se hodí menší nástavec na ořechy či bylinky) si zvolená semínka rozemelte na pastu. Mixujte, dokud zrníčka nepustí tuk a z drti se nestane hladká směs. Nechceme totiž mouku, ale vyloženě hladkou pastu. Celá nerozemletá celá semínka by rušila jemnou konzistenci zmrzliny a zbytečně dráždila jazyk. Občas bude potřeba mixér zastavit a ze stěn stáhnout směs, která se tam přilepila. Jakmile bude pasta krásně hladká, přidejte med, špetku soli a ještě jednou dobře promixujte.

Na plotýnce si ohřejte (nevařte) smetanu či kokosové mléko a rozmíchejte v něm semínkovou pastu. Můžete použít i ponorný mixér.

V misce si rozšlehejte žloutky s pár lžícemi ohřátého mléka. Vše pak za stálého míchání pomalu vlijte do hrnce k teplému mléku a společně přiveďte k teplotě mezi 80-85 °C, kdy žloutky začnou houstnout. Teplotu nepřekročte, ať se vám z toho nestanou míchaná vajíčka 🙂 Ideální je samozřejmě použití kuchařského teploměru, ale ten správný bod poznáte i podle toho, že se vám směs lépe udrží na lžíci a půjde v ní prstem udělat cestičku, která se nebude slívat zpět.

Směs odstavte z plotny, nechte chvíli vychladnout a pak promixujte ponorným mixérem. Odstraníte tak případné hrudky a zmrzlina bude i nadýchanější.

Zmrzlinovou směs přelijte do vhodné nádoby a vložte do mrazáku alespoň na 6 hodin. Během tuhnutí můžete hmotu párkrát promíchat (vidličkou či ponorným mixérem). Narušíte tak vznikající krystalky ledu a zmrzlina bude hladší.

Pokud máte zmrzlinovač, připravte zmrzlinu v něm podle návodu.

Před podáváním nechte zmrzlinu pár minut povolit na kuchyňské lince. Pak pomocí lžíce či speciální naběračky udělejte ze zmrzliny kopečky, trošku je posypte celými semínky, doplňte oblíbeným ovocem či bylinkami a podávejte. Ať chutná 🙂

00:00

6 Recenzí / komentářů

Terka

Březen 19, 2017

Jak já se těším, až skončím své whole 30… 🙂

Lucie

Březen 19, 2017

To chápu 😀

Hana Štipák

Červen 13, 2017

Vyzkoušeno a je to mňamka. Jen jsem místo medu, který mi v tu chvíli scházel použila zralý banán a taky to šlo 🙂

Lucie

Červen 13, 2017

Banán je dobrá volba 🙂 Jen už možná malinko ovlivní výslednou chuť zmrzliny.

Eva

Červenec 2, 2017

Dnes vyrobena – čistě teoreticky – k manželovým narozeninám. No, se uvidí, kdo se bude nakonec olizovat… Už jen příprava byla veeelmi chutná Ještěže mám v záloze i jiné dobrůtky.

Lucie

Červenec 2, 2017

Krásný narozeninový dárek 🙂 Ať chutná!

Všechna pole jsou povinné pro zveřejnění hodnocení.

Vaše hodnocení:

Top Mautic is open source marketing automation
Kuchařka - Vaříme pomalu (e-kniha)
Kamila (Marianske Lazne) zakoupil/a před 15 hodinami
 
Kuchařka - Léto a Zima v kuchyni + Vaříme pomalu + Vánoce a Silvestr (celkem 4 e-knihy)
Jaroslav (Měčín) zakoupil/a před 17 hodinami
 
Kuchařka - Léto a Zima v kuchyni + Vaříme pomalu + Vánoce a Silvestr (celkem 4 e-knihy)
Eva (Kladno) zakoupil/a před 18 hodinami
 
Kuchařka - Vánoce a Silvestr (e-kniha)
Renata (Lysá nad Labem) zakoupil/a před 1 dnem
 
Kuchařka - Léto a Zima v kuchyni + Vaříme pomalu + Vánoce a Silvestr (celkem 4 e-knihy)
Hana (Ústí nad Labem) zakoupil/a před 2 dny
 
DÁRKOVÝ POUKAZ: Kuchařka – Léto a Zima v kuchyni + Vaříme pomalu + Vánoce a Silvestr (celkem 4 e-knihy)
Petr Krejčí (Ústí nad Labem) zakoupil/a před 2 dny
 
Kuchařka - Léto a Zima v kuchyni + Vaříme pomalu + Vánoce a Silvestr (celkem 4 e-knihy)
Tomáš (Stará Lysá - Čihadla) zakoupil/a před 2 dny
 
Kuchařka - Léto a Zima v kuchyni + Vaříme pomalu + Vánoce a Silvestr (celkem 4 e-knihy)
Veronika (Klopotovice) zakoupil/a před 2 dny
 
Kuchařka - Léto a Zima v kuchyni + Vaříme pomalu + Vánoce a Silvestr (celkem 4 e-knihy)
Simona (Dolni Mecholupy) zakoupil/a před 2 dny
 
Kuchařka - Vaříme pomalu (e-kniha)
Jana (Vilémov u Golčova Jeníkova) zakoupil/a před 2 dny
 
Kuchařka - Léto a Zima v kuchyni + Vaříme pomalu + Vánoce a Silvestr (celkem 4 e-knihy)
Stanislav (Praha 10) zakoupil/a před 2 dny
 
Kuchařka - Léto a Zima v kuchyni + Vaříme pomalu + Vánoce a Silvestr (celkem 4 e-knihy)
Kateřina (Karlovy Vary) zakoupil/a před 2 dny
 
Kuchařka - Vánoce a Silvestr (e-kniha)
Katarína (Prešov) zakoupil/a před 2 dny
 
Kuchařka - Vaříme pomalu (e-kniha)
Olga (PRAHA 22) zakoupil/a před 2 dny
 
Kuchařka - Vaříme pomalu (e-kniha)
Lenka (Praha 10) zakoupil/a před 3 dny
 
Kuchařka - Léto a Zima v kuchyni + Vaříme pomalu + Vánoce a Silvestr (celkem 4 e-knihy)
Marina (Roztoky) zakoupil/a před 3 dny
 
Kuchařka - Léto a Zima v kuchyni + Vaříme pomalu + Vánoce a Silvestr (celkem 4 e-knihy)
Petra (Praha 3) zakoupil/a před 3 dny
 
Kuchařka - Vaříme pomalu (e-kniha)
Miloš (Ostrava - Bělský les) zakoupil/a před 4 dny
 
Kuchařka - Léto a Zima v kuchyni + Vaříme pomalu + Vánoce a Silvestr (celkem 4 e-knihy)
Hana (Praha 4) zakoupil/a před 4 dny
 
Kuchařka - Léto a Zima v kuchyni + Vaříme pomalu + Vánoce a Silvestr (celkem 4 e-knihy)
Blanka (Praha 12) zakoupil/a před 4 dny
 

Konec starostem co dobrého uvařit. Stačí se inspirovat z mých KUCHAŘEK!

x