Čokoládová panna cotta
Čokoládová panna cotta
Dezerty Bez lepku, Bez masa, Bez vajec, Keto, Low Carb, Paleo / Bez mléčných výrobků, Primal čokoláda, kokosové mléko, smetana, želatina
2017-07-29
Ohodnotit receptPanna cotta (čtěte pana kota) je klasický italský chlazený dezert, jehož název v překladu znamená vařená smetana. V tradiční verzi se připravuje ze smetany, mléka, vanilky a želatiny. Existují ale i různé další varianty - od ovocných (svařené a rozmixované ovoce se přidá do smetany) po kávové či čokoládové. A právě tu poslední jmenovanou variantu vám přináším. Neexistuje jednodušší dezert. Jen musíte vydržet a počkat než vychladne 🙂
- Příprava: 6 hodin
- Vaření / pečení: 10 minut
-
6 hodin
10 minut
6 hodin 10 minut
- Množství: 4 porce
- Obtížnost:
- Autor: Lucie Grusová
💌 Chcete osobní tipy na snadné vaření, unikátní slevy a drby ze zákulisí?
Přidejte se k 40 tisícům odběratelů a nechte mi tu na sebe kontakt. Dám vědět, až pro vás vymyslím další šťavnatý recept nebo se něco nového šustne u mě na stránkách. Pokud vás to přestane zajímat, můžete se kdykoliv odhlásit.
Suroviny
500 ml kokosového mléka *
80 g hořké vysokoprocentní čokolády
sladidlo (med, kokosový cukr, datlový sirup, erythritol, xylitol aj. - konkrétní druh i množství zvolte podle vašeho výživového stylu)
kokosová šlehačka a nastrouhaná čokoláda na podávání
950+ RECEPTŮ V APLIKACI
Stáhněte si ZDARMA základní verzi mé mobilní aplikace a získejte přístup ke stovkám receptů a spoustě užitečných funkcí. Vaření bude hned snadnější!
- Příprava: 6 hodin
- Vaření / pečení: 10 minut
-
6 hodin
10 minut
6 hodin 10 minut
- Množství: 4 porce
Postup
Kokosové mléko nalijte do menšího hrnce, přisypte želatinu a čokoládu nalámanou na kostičky.
Mléko za velmi častého promíchání nechte zahřívat na plotýnce zapnuté na nižší střední teplotu, dokud se čokoláda a želatina zcela nerozpustí a nevznikne dokonale hladká směs (zejména pozor na želatinu). Mléko by se nemělo vařit, ale musí být dostatečně horké, aby se všechny suroviny rozpustily.
Směs ochutnejte a případně doslaďte podle vaší chuti. Konkrétní množství záleží na tom, jakou čokoládu jste použili a jak máte na sladkou chuť navyklé vaše chuťové pohárky. Mně při použití 90% čokolády Lindt bohatě stačí 30 g erythritolu či 20 g medu na všechny 4 porce.
Teplou směs rozlijte do 4 menších mističek či kalíšků. Volte takový tvar, aby vám z nich panna cotta šla dobře vyklopit. Skvěle poslouží i silikonové formičky na muffiny.
Naplněné mističky vložte do lednice a panna cottu nechte chladit několik hodin, ideálně přes noc, dokud zcela neztuhne.
Vychlazený dezert vyklopte z mističek na talířky. K tomu vám pomůže krátké namočení kalíšků do vařící vody (okraje panna cotty se rozpustí a ta snadněji vyklouzne z formičky) nebo obkroužení okrajů dezertu ostrým tenkým nožem. Pokud se nevydaří ani jeden postup, klidně panna cottu podávejte v mističkách. Na její chuti to nijak neubere 🙂
Hotový dezert při podávání ozdobte kokosovou šlehačkou a posypte nastrouhanou čokoládou.
* Místo kokosového mléka můžete použít i klasickou smetanu. Jak na přípravu samotné panna cotty, tak i na její závěrečné ozdobení.
* Výživové hodnoty jsou rozpočítané pro použití erythritolu nebo při úplném vynechání sladidla.
Skvělá volba! Máte hotovo?
Zkuste mých 316 šťavnatých receptů, po kterých se bude oblizovat celá vaše rodina i přátelé 😋
Svěží kuchařka a Voňavá e-kuchařka, díky kterým už nikdy nebudete muset řešit, co zdravého a chutného zase uvařit.
Výživové hodnoty na 1 porci
Líbí se vám recept? Chutnalo vám?
Dejte mi vědět v komentáři ❤️ a pomozte mi ho šířit dál 🙏🏻
odkaz pak stačí vložit do textu e-mailu, komentáře na FB atd.
28 Recenzí / komentářů
Lucie
29 července, 2017
Nezkoušela jsem, ale podle mě ano. Jen zdvojnásobte množství želatiny.
Tereza
29 července, 2017
Děkuji, vyzkouším.
Petra
31 července, 2017
Prosím, co bych mohla použít místo práškové želatny?
Lucie
31 července, 2017
Plátkovou želatinu, případně agar (ten mně osobně ale nechutná).
pavla
4 února, 2018
jako vzdy dalsi recept z paleosnadno ktery nezklamal… rychle, lehke a super vysledek ! miluji jak dospelaci tak deti…. takze VYHRA na vsech stranach. diky
Lucie
5 února, 2018
Pavlo, moc děkuju za milý komentář. Mám radost, že chutná 🙂
Petra
15 března, 2018
Včera jsem poprvé vyzkoušela a naprostá pecka :). Navíc to bylo super rychlé a super jednoduché.
Moc děkuji za tento recept 🙂
Lucie
15 března, 2018
To já moc děkuju – za vyzkoušení receptu a za milou zprávu. Mám radost, že panna cotta chutnala 🙂
pavlina
20 března, 2018
Lucko, prosím Vás, jaké kokosové mléko používáte, je to jedno. Probíhá zde diskuse o tom, že běžně kupovaná v obchodech nejsou vhodná. Děkuji.
Lucie
20 března, 2018
Pavlíno, osobně používám pouze značku AroyD nebo RealThai. Kde prosím probíhá diskuze a v jakém smyslu nejsou vhodná? Na co konkrétně? Děkuji.
Barbora
1 května, 2018
Dobry den, prosim, jakou pouzivate zelatinu, aby byla dle pravidel Paleo? Dekuji moc
Lucie
1 května, 2018
Dobrý den, normální čistou želatinu, bez aditiv.
Otakar
20 května, 2018
Dobrý den,
mám na Vás jeden dotaz týkající se kokosového mléka. Právě se chystám objednat Aroy-D, asi 4l a je uvedeno ,že po otevření je doba
spotřeby 2-3 dny. Použivám jej převážně do kávy a občas na vaření, a to se do tří dnů nedá. Jak ho uchovávate Vy?
Děkuji za odpověď
Lucie
20 května, 2018
Dobrý den, podle vlastní zkušenosti mohu tvrdit, že AroyD vydrží po otevření minimálně týden, někdy až dva. Přebytek lze případně zamrazit a pak ho před použitím zahřát, aby se mu navrátila hladká konzistence.
Blanka
22 května, 2018
Lucko, je to super – zkouším i bez kakaa smetanovou 🙂 jak dlouho asi vydrží zachlazená?
Lucie
22 května, 2018
Blanko, smetana je klasika, třeba s vanilkou a malinovým přelivem je naprosto nepřekonatelná, tu si zamilujete 🙂
Tak trvanlivost jsem nikdy neměla jak vyzkoušet, vždycky se moc rychle snědla 😀 Ale tipuju, když bude zakrytá, aby neokorala, tak 4 dny.
klára
28 července, 2018
Delikatesní, naprosto skvělý dezert 🙂
Lucie
30 července, 2018
Mám velkou radost, že chutnalo 🙂 Díky za komentář.
Deni
21 srpna, 2018
a da sa tento recept robit aj s karobom ak nemozem kakao?ak ano tak ako na to?cim nahradit tu cokoladu?Iba karobom
a dat viac kokosoveho mlieka?
Lucie
21 srpna, 2018
Mělo by to fungovat, ale nikdy jsem to nezkoušela, karob nepoužívám. Zkusila bych spíše přidat více želatiny, přece jen čokoláda po vychlazení ztuhne a tím se panna cotta zpevní.
Deni
14 dubna, 2019
Moc děkuji za tento skvělý recept! Včera jsem zkoušela a dnes jsem měla výbornou snidaniAkorát jsem použila kokosové mléko Alpro,které má jen 84Kj na 100ml 3g sacharidů na 100ml a dosladila jsem asi 20g cekankoveho sirupu, takže mi to na jednu porci vychází jen 668 Kj a asi 6g sacharidu, což bezproblému vyhovuje keto dietě Ale je to až neuvěřitelné, že je tohle dieta, protože to chutná fantasticky a až hříšné dobře
Lucie
14 dubna, 2019
Díky za vyzkoušení receptu. Mám radost, že chutnalo 🙂 Osobně se použití mléka Alpro vyhýbám kvůli složení, ale pokud si ho až tak nehlídáte, je možnou alternativou.
Denisa
15 dubna, 2019
Já jsem zvolila toto mléko hlavně kvůli ketodietě, protože má nejmíň kalorií a málo sacharidů, to další složení už jsem tak neřešila a chuťově mi moc chutná 🙂 Měla bych mít porci jídla kolem 600Kj a tohle mi tak akorát vychází pak 🙂
Dan
28 září, 2019
Dobrý den, Lucie,
Kde se da sehnat kokosova slehacka ? Můžu použít klasickou šlehačku na slehani ? Děkuji !
Lucka
28 září, 2019
Dobrý den, ono je to dole v receptu napsané, že lze kokosové mléko nahradit klasickou smetanou 🙂 Ale těch informací je tolik, že chápu, že některé utečou.
Kokosová šlehačka se dá vyrobit z kokosové smetany nebo té hustší části kokosového mléka. V receptu je uveden odkaz, jak na to. Přikládám i sem https://paleosnadno.cz/recept/ledova-kava-s-kokosovou-slehackou/
Ivana
22 dubna, 2020
Dobry den, Lucko, prosim, jakou značku želatiny byste doporucila? Dekuji, recept s radosti vyzkousim. Ivana
Lucka
22 dubna, 2020
Dobrý den, Ivano, želatinu lze použít prakticky jakoukoliv běžně dostupnou v obchodech. Musí být ale čistá bez příchuti a přísad.
Pokud chcete opravdu extra kvalitní želatinu, z volně se pasoucích zvířat, doporučuji Great Lakes https://www.puravia.cz/mineraly/559-zelatina-bez-prichuti-great-lakes-322654002118.html
Je sice na prvotní pořízení dražší, ale je jí hodně, takže vydrží opravdu dlouho a v přepočtu ceny na gramy ve výsledku vychází nakonec levněji než ty běžně dostupné. O kvalitě nemluvě 🙂
Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..
Tereza
29 července, 2017
Dá se čokoláda nahradit raw kakaovým práškem? Děkuji