Cuketová placka se sýrem (z Cuketové kuchařky)
Cuketová placka se sýrem (z Cuketové kuchařky)
Hlavní jídla, Na cesty, Snacky Bez lepku, Bez masa, Bez vajec, Keto, Low Carb, Primal, Vegetariánské bylinky, česnek, cibule, cuketa, mozzarella, rajčata, tvrdý sýr
2023-11-07
Ohodnotit receptReceptů z cukety není nikdy dost! Proto se mnou ochutnejte tuhle skvělou placku z mojí Cuketové kuchařky. Na přípravu nebudete potřebovat žádnou mouku a dokonce ani vejce. O vše se postará rozpečený sýr. Chutná skvěle teplá i studená, proto se úžasně hodí i jako jídlo zabalené s sebou na cesty nebo jako malá svačinka. Na večeři ji doplňte oblíbeným dipem a pořádně si pochutnejte ❤️
- Příprava: 20 minut
- Vaření / pečení: 25 minut
-
20 minut
25 minut
45 minut
- Množství: 2 porce
- Obtížnost:
- Autor: Lucie Grusová
💌 Už nikdy vám žádný nový recept neuteče
Nechte mi tu na sebe e-mail a já vám dám vědět, až pro vás vymyslím další šťavnatý recept nebo se něco nového šustne u mě na stránkách. Pokud vás recepty přestanou zajímat, můžete se kdykoli odhlásit.
- Příprava: 20 minut
- Vaření / pečení: 25 minut
-
20 minut
25 minut
45 minut
- Množství: 2 porce
Postup
Cuketu omyjte a bez loupání nastrouhejte (lze najemno i nahrubo).
Nasypte ji do síta, přidejte nadrobno nakrájená cherry rajčata a tenounké nudličky cibule.
Zeleninu nasolte, promíchejte a nechte chvíli odpočinout. Pak ji co nejvíce vymačkejte od přebytečné tekutiny. Mělo by vám zbýt cca 300 g zeleninové směsi.
Přidejte do ní rozmačkaný česnek, oba druhy strouhaného sýru a najemno nasekané čerstvé bylinky.
Suroviny promíchejte a mírně sypkou směs ochuťte solí a pepřem.
Na plechu vyloženém pečicím papírem z ní vypracujte nižší placku (celý plech vychází na přibližně 3 porce).
Vložte ji do trouby předem vyhřáté na 180 °C a pečte přibližně 20 minut.
Pak teplotu zvyšte na 200 °C a placku 5-10 minut dopečte do výrazně zlatavé barvy.
Před krájením ji nechte mírně vychladnout, aby se sýr zpevnil.
Podávejte na hlavní jídlo doplněné například nějakým oblíbeným dipem a zeleninovým salátem, nebo samotné jako svačinku či jídlo zabalené s sebou na cesty.
Placky uložené v lednici vydrží několik dní, lze je i zamrazit. Chutnají skvěle teplé i studené.
TIPY
Pokud máte k dispozici jen větší cukety s vodnatým středem a výraznými semínky, tak ho před strouháním vyřízněte.
Snažte se ze zeleniny vymačkat co nejvíce vody. Nejlépe vám to půjde zatočením do bavlněné utěrky.
Před závěrečným osolením směs ochutnejte. Sůl přidejte, jen pokud vám jí nezůstalo hodně i po vymačkání zeleniny.
Druhy sýrů můžete případně obměnit.
Jako dip můžete připravit směs jogurtu a majonézy (v poměru 1:1), ochucenou sušeným nebo čerstvým česnekem a nadrobno nasekanými bylinkami. Dochuťte ho solí a pepřem a před podáváním nechte vychladit.
Skvělá volba! Máte hotovo?
Zkuste mých 316 šťavnatých receptů, po kterých se bude oblizovat celá vaše rodina i přátelé 😋
Nová Svěží kuchařka a Voňavá kuchařka, díky kterým už nikdy nebudete muset řešit, co zdravého a chutného zase uvařit.