Dušené hovězí se zeleninovým pyré a žampióny
Dušené hovězí se zeleninovým pyré a žampióny
Hlavní jídla, Maso, Přílohy Bez lepku, Bez vajec, Low Carb, Paleo / Bez mléčných výrobků, Primal, Whole30 alkohol, bylinky, celer, cibule, houby, hovězí, mrkev, petržel
2014-10-18
Ohodnotit receptV posledních letech došlo v české gastronomii k zajímavému úkazu – díky jednomu nejmenovanému kuchaři se všichni najednou shání po specifickém druhu masa, kterého si dříve ani nevšimli. Mluvím o hovězích líčkách. Pojďte vyzkoušet, zda si takovou pozornost zaslouží 🙂
- Příprava: 20 minut
- Vaření / pečení: 3 hodin 15 minut
-
20 minut
3 hodin 15 minut
3 hodin 35 minut
- Množství: 4 porce
- Obtížnost:
- Autor: Lucie Grusová
💌 Chcete osobní tipy na snadné vaření, unikátní slevy a drby ze zákulisí?
Přidejte se k 40 tisícům odběratelů a nechte mi tu na sebe kontakt. Dám vědět, až pro vás vymyslím další šťavnatý recept nebo se něco nového šustne u mě na stránkách. Pokud vás to přestane zajímat, můžete se kdykoliv odhlásit.
Suroviny
1 kg hovězích líček (případně hrudí nebo kližka)
2 cibule
0,4 l červeného vína (u Whole30 nahraďte vývarem)
2 lžíce rajčatového protlaku
950+ RECEPTŮ V APLIKACI
Stáhněte si ZDARMA základní verzi mé mobilní aplikace a získejte přístup ke stovkám receptů a spoustě užitečných funkcí. Vaření bude hned snadnější!
- Příprava: 20 minut
- Vaření / pečení: 3 hodin 15 minut
-
20 minut
3 hodin 15 minut
3 hodin 35 minut
- Množství: 4 porce
Postup
Hovězí maso
Pokud jste nesehnali líčka, můžete je případně nahradit hovězím hrudím nebo kližkou, prostě dobře prorostlým masem. Hovězí zadní by vám v tomto případě dobře neposloužilo.
Pokud vám vadí tučné kousky masa v jídle, ty největší kusy loje vyřízněte. Ale nevyhazujte je. Odřezky vložte k masu do hrnce a připravujte společně. To díky nim bude mít omáčka silnou chuť a bude pěkně hustá. Na závěr, to co z nich zbude, slijete spolu se zeleninou.
V hrnci si rozpalte sádlo na co nejvyšší teplotu. Na něm pak ze všech stran osmahněte hovězí líčka.
Opečené maso vyjměte, teplotu trošku stáhněte a na sádle opečte zeleninu (2 mrkve, 2 petržele, celer a cibuli) nakrájenou na větší kusy.
Jakmile zelenina trošku zhnědne, přidejte 2 lžíce rajského protlaku, promíchejte a zalijte 0,4 l červeného vína (zbytek láhve si nechte na slavnostní přípitek k jídlu ;-)).
Přidejte bobkový list, tymián, trošku soli a pepře. S pepřem a solí to nepřežeňte – výslednou omáčku budeme na závěr redukovat, tak ať ji nemáte přesolenou.
Do hrnce vraťte maso, včetně šťávy, kterou pustilo.
Hrnec přikryjte pokličkou a vařte cca 3 hodiny na mírném plameni. Doba přípravy hodně záleží na druhu masa a jeho kvalitě, 3 hodiny by si ale měly poradit se vším. Maso by mělo být ve finále měkké tak, že ho lze krájet lžící ;-).
V případě potřeby během přípravy maso a zeleninu podlijte troškou vývaru. Myslete ale na to, že maso by se mělo dusit, nikoliv vařit.
Nakonec maso vyjměte, omáčku slijte a dejte zpět na plotnu redukovat – vařte za častého míchání dokud nezhoustne. V případě potřeby dosolte.
Zeleninové pyré
V osolené vodě uvařte doměkka na kostičky nakrájenou petržel (cca 10-15 minut).
Tu pak slijte a rozmixujte do hladkého pyré. Osolte podle chuti.
Restované žampióny
Na trošce sádla si osmahněte na plátky nakrájené žampiony.
Podávejte v hlubokém talíři – na pyré dejte kus masa, zalijte omáčkou a posypte žampiony.
Pokud budete chtít opravdu silnou omáčku, maso připravujte spolu s hovězími kostmi, ideálně morkovými. Nejdříve je s masem osmahněte na sádle a pak duste s ostatními surovinami.
Skvělá volba! Máte hotovo?
Zkuste mých 316 šťavnatých receptů, po kterých se bude oblizovat celá vaše rodina i přátelé 😋
Svěží kuchařka a Voňavá e-kuchařka, díky kterým už nikdy nebudete muset řešit, co zdravého a chutného zase uvařit.
Líbí se vám recept? Chutnalo vám?
Dejte mi vědět v komentáři ❤️ a pomozte mi ho šířit dál 🙏🏻
odkaz pak stačí vložit do textu e-mailu, komentáře na FB atd.
0 Recenzí / komentářů
Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..