📱MOBILNÍ APLIKACE PALEOSNADNO - užitečný pomocník, ve kterém najdete nejvíce mých receptů. Nainstalovat základní verzi ZDARMA ⬇️
Chutné recepty pro zdraví
Low carb, Whole30, Paleo, Primal
přirozeně bez lepku a cukru

Dušené hovězí se zeleninovým pyré a žampióny

Dušené hovězí se zeleninovým pyré a žampióny

  , ,   , , , , ,   , , , , , , ,

Ohodnotit recept
Dušené hovězí se zeleninovým pyré a žampióny
0.0 0

V posledních letech došlo v české gastronomii k zajímavému úkazu – díky jednomu nejmenovanému kuchaři se všichni najednou shání po specifickém druhu masa, kterého si dříve ani nevšimli. Mluvím o hovězích líčkách. Pojďte vyzkoušet, zda si takovou pozornost zaslouží 🙂

  • Příprava: 20 minut
  • Vaření / pečení: 3 hodin 15 minut
  • 20 minut

    3 hodin 15 minut

    3 hodin 35 minut

  • Množství: 4 porce
  • Obtížnost:
  • Autor:

💌 Chcete osobní tipy na snadné vaření, unikátní slevy a drby ze zákulisí?

Přidejte se k 40 tisícům odběratelů a nechte mi tu na sebe kontakt. Dám vědět, až pro vás vymyslím další šťavnatý recept nebo se něco nového šustne u mě na stránkách. Pokud vás to přestane zajímat, můžete se kdykoliv odhlásit.




Suroviny

1 kg hovězích líček (případně hrudí nebo kližka)

2 cibule

2 mrkve

1 kg petržele nebo pastiňáku

1/4 bulvy celeru

0,4 l červeného vína (u Whole30 nahraďte vývarem)

2 lžíce rajčatového protlaku

3 bobkové listy

10 čerstvých žampiónů

tymián

sádlo

sůl

pepř

vývar

950+ RECEPTŮ V APLIKACI

Stáhněte si ZDARMA základní verzi mé mobilní aplikace a získejte přístup ke stovkám receptů a spoustě užitečných funkcí. Vaření bude hned snadnější!

  • Příprava: 20 minut
  • Vaření / pečení: 3 hodin 15 minut
  • 20 minut

    3 hodin 15 minut

    3 hodin 35 minut

  • Množství: 4 porce

Postup

Hovězí maso

Maso si nakrájejte na 4 kusy.

Pokud jste nesehnali líčka, můžete je případně nahradit hovězím hrudím nebo kližkou, prostě dobře prorostlým masem. Hovězí zadní by vám v tomto případě dobře neposloužilo.

Pokud vám vadí tučné kousky masa v jídle, ty největší kusy loje vyřízněte. Ale nevyhazujte je. Odřezky vložte k masu do hrnce a připravujte společně. To díky nim bude mít omáčka silnou chuť a bude pěkně hustá. Na závěr, to co z nich zbude, slijete spolu se zeleninou.

V hrnci si rozpalte sádlo na co nejvyšší teplotu. Na něm pak ze všech stran osmahněte hovězí líčka.

Opečené maso vyjměte, teplotu trošku stáhněte a na sádle opečte zeleninu (2 mrkve, 2 petržele, celer a cibuli) nakrájenou na větší kusy.

Jakmile zelenina trošku zhnědne, přidejte 2 lžíce rajského protlaku, promíchejte a zalijte 0,4 l červeného vína (zbytek láhve si nechte na slavnostní přípitek k jídlu ;-)).

Přidejte bobkový list, tymián, trošku soli a pepře. S pepřem a solí to nepřežeňte – výslednou omáčku budeme na závěr redukovat, tak ať ji nemáte přesolenou.

Do hrnce vraťte maso, včetně šťávy, kterou pustilo.

Hrnec přikryjte pokličkou a vařte cca 3 hodiny na mírném plameni. Doba přípravy hodně záleží na druhu masa a jeho kvalitě, 3 hodiny by si ale měly poradit se vším. Maso by mělo být ve finále měkké tak, že ho lze krájet lžící ;-).

V případě potřeby během přípravy maso a zeleninu podlijte troškou vývaru. Myslete ale na to, že maso by se mělo dusit, nikoliv vařit.

Nakonec maso vyjměte, omáčku slijte a dejte zpět na plotnu redukovat – vařte za častého míchání dokud nezhoustne. V případě potřeby dosolte.

Zeleninové pyré

V osolené vodě uvařte doměkka na kostičky nakrájenou petržel (cca 10-15 minut).

Tu pak slijte a rozmixujte do hladkého pyré. Osolte podle chuti.

Restované žampióny

Na trošce sádla si osmahněte na plátky nakrájené žampiony.

Podávejte v hlubokém talíři – na pyré dejte kus masa, zalijte omáčkou a posypte žampiony.

Pokud budete chtít opravdu silnou omáčku, maso připravujte spolu s hovězími kostmi, ideálně morkovými. Nejdříve je s masem osmahněte na sádle a pak duste s ostatními surovinami.

Skvělá volba! Máte hotovo?

Zkuste mých 316 šťavnatých receptů, po kterých se bude oblizovat celá vaše rodina i přátelé 😋

Svěží kuchařka a Voňavá e-kuchařka, díky kterým už nikdy nebudete muset řešit, co zdravého a chutného zase uvařit.

Prolistovat kuchařky

00:00

Líbí se vám recept? Chutnalo vám?
Dejte mi vědět v komentáři ❤️ a pomozte mi ho šířit dál 🙏🏻

odkaz pak stačí vložit do textu e-mailu, komentáře na FB atd.

0 Recenzí / komentářů

Všechna pole jsou povinné pro zveřejnění hodnocení.

Vaše hodnocení:

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Nákupní košík0
Košík je prázdný!
Pokračovat v nákupu
0