Dutch Baby - pečená palačinka » Paleo snadno
Chutné recepty pro zdraví
Whole30, Paleo, Primal
přirozeně bez lepku a cukru

Dutch Baby – pečená palačinka

Dutch Baby – pečená palačinka

  , , ,   , , ,   , , , , , , ,

Březen 25, 2017

Hodnotit recept
Dutch Baby – pečená palačinka
5.0 1

Znáte tuhle německou pečenou palačinku? Vím, podle názvu to na německý recept nevypadá, ale slovem "dutch" byli označováni němečtí přistěhovalci v USA začátkem 20. století. A právě jim vděčíme za tuhle dobrotu. Její příprava je velmi jednoduchá, navíc si ji můžete udělat v mnoha verzích, takže se vám jen tak nepřejí. Po vyndání z trouby vypadá velmi efektně, několikanásobně se nafoukne a bude krásně nadýchaná. Že pak rychle splaskne? To vůbec nevadí! Její skvělá chuť zůstane 🙂

  • Příprava: 20 minut
  • Vaření: 20 minut
  • 20 minut

    20 minut

    40 minut

  • Množství: 2 porce
  • Obtížnost:
  • Autor: Lucie Grusová

Dobrá volba. Co uvaříte příště?

Vyřešte jednou pro vždy problém co zdravého vařit. 
Napsala jsem kuchařky s 242 recepty, které na webu nenajdete.
Pro každého, kdo chce jíst zdravě.

Suroviny

Základní těsto

60 g mandlové mouky

60 g tapiokové mouky

4 vejce

200 ml kokosového mléka nebo klasické smetany na vaření

špetka soli

Sladká varianta

70 g medu

2 hrsti ovoce podle volby

Slaná varianta

5 g soli

2 hrsti bylinek podle volby (medvědí česnek, bazalka, petrželka, pažitka, baby špenát atd.)

10 cherry rajčátek nebo třeba sušená rajčata

75 g čerstvého kozího sýru

Pečení

1 lžíce ghee

Postup

Rozpalte si troubu na 220 °C. Již od začátku v ní mějte vloženou litinovou pánev, aby se dobře nahřála. Na přípravu 1 porce se hodí pánev o průměru 15 cm, na palačinku pro 2 osoby alespoň 20 cm. Lze případně použít i jiné pečící nádoby z keramiky či skla. Ty ale tak dobře nedrží teplo, proto vám ve výsledku nemusí palačinka tolik vyběhnout. A to je přesně to, co chceme.

Suroviny na základní těsto promíchejte do hladkého řídkého těsta. Pak přidejte 50 g medu nebo lžičku soli a část bylinek podle toho, zda chcete dělat sladkou či slanou variantu, a znovu dobře promíchejte.

Rozpálenou pánev rychle vymažte ghee, nalijte do ní těsto a střed posypte ovocem (sladká varianta) nebo rajčátky a kozím sýrem (slaná varianta). Rychle vraťte zpět do trouby.

Pečte cca 20 minut, dokud palačinka nevyběhne do výšky a nezezlátne.

Při podávání Dutch Baby pokapejte 20 g medu (sladká varianta), nebo posypte bylinkami (slaná varianta). Na dochucení se skvěle hodí i domácí džem nebo šlehačka, v létě kopeček zmrzliny (třeba makové). U slané varianty můžete přidat osmaženou slaninu, cibulku, houby, chřest, špenát, pesto... Variant je téměř nekonečně 🙂

Nelekněte se, že vám po vyndání z trouby palačinka rychle spadne. Není to chyba v postupu. Na výslednou chuť to nemá žádný vliv. I tak si pochutnáte!

Pokud doma litinovou pánev nemáte, použijte místo ní jinou vhodnou pečící nádobu - třeba nízký hrnec nebo keramickou či skleněnou formu na koláč. Základem úspěchu je její nahřátí, takže ji vždy vložte dostatečně dlouho předem do trouby.

00:00

4 Recenzí / komentářů

Markéta

Duben 8, 2017

Perfektní recept. Sladká varianta naprosto splnila moje očekávání a uspokojila moje těhotenské chutě
Slanou vyzkouším zase příště.

Lucie

Duben 8, 2017

Tak to mám obrovskou radost, že jste si pochutnala. Já na sladké obecně moc nejsem, ale tohle mi taky moc chutná 🙂

Kateřina

Duben 28, 2017

Dobrý den,
dá se něčím nahradit tapioková mouka? Není jednoduché ji sehnat 🙂

Lucie

Duben 28, 2017

Dobrý den, nezkoušela jsem. Myslím, že případné nahrazení půjde sehnat ještě hůř (arrowroot, rýžová mouka atd.). Tapiokovou mouku (škrob) seženete snadno přes internet nebo ve zdravých výživách, v Praze pak i u Vietnamců.

Všechna pole jsou povinné pro zveřejnění hodnocení.

Vaše hodnocení:

Top
Mautic is open source marketing automation