Ke každé objednávce nad 390 Kč získáte dárek zdarma (kalendář, notes nebo ebook) 🛍 Nakupit a vybrat dárek
Chutné recepty pro zdraví
Low carb, Whole30, Paleo, Primal
přirozeně bez lepku a cukru

Dutch Baby – pečená palačinka

Dutch Baby – pečená palačinka

  , , ,   , , , ,   , , , , , , ,

Ohodnotit recept
Dutch Baby – pečená palačinka
5.0 6

Znáte tuhle německou pečenou palačinku? Vím, podle názvu to na německý recept nevypadá, ale slovem "dutch" byli označováni němečtí přistěhovalci v USA začátkem 20. století. A právě jim vděčíme za tuhle dobrotu. Její příprava je velmi jednoduchá, navíc si ji můžete udělat v mnoha verzích, takže se vám jen tak nepřejí. Po vyndání z trouby vypadá velmi efektně, několikanásobně se nafoukne a bude krásně nadýchaná. Že pak rychle splaskne? To vůbec nevadí! Její skvělá chuť zůstane 🙂

  • Příprava: 20 minut
  • Vaření: 20 minut
  • 20 minut

    20 minut

    40 minut

  • Množství: 2 porce
  • Obtížnost:
  • Autor:

Dobrá volba. Mám pro vás tip i napříště

Koukněte na mé kuchařky plné zdravých receptů, které na webu nenajdete. Můžete vybírat z tištěných knih i e-kuchařek.

Suroviny

Základní těsto

60 g mandlové mouky

60 g tapiokové mouky

4 vejce

200 ml kokosového mléka nebo klasické smetany na vaření

špetka soli

Sladká varianta

70 g medu

2 hrsti ovoce podle volby

Slaná varianta

5 g soli

2 hrsti bylinek podle volby (medvědí česnek, bazalka, petrželka, pažitka, baby špenát atd.)

10 cherry rajčátek nebo třeba sušená rajčata

75 g čerstvého kozího sýru

Pečení

1 lžíce ghee

  • Příprava: 20 minut
  • Vaření: 20 minut
  • 20 minut

    20 minut

    40 minut

  • Množství: 2 porce

Postup

Rozpalte si troubu na 220 °C. Již od začátku v ní mějte vloženou litinovou pánev, aby se dobře nahřála. Na přípravu 1 porce se hodí pánev o průměru 15 cm, na palačinku pro 2 osoby alespoň 20 cm. Lze případně použít i jiné pečící nádoby z keramiky či skla. Ty ale tak dobře nedrží teplo, proto vám ve výsledku nemusí palačinka tolik vyběhnout. A to je přesně to, co chceme.

Suroviny na základní těsto promíchejte do hladkého řídkého těsta. Pak přidejte 50 g medu nebo lžičku soli a část bylinek podle toho, zda chcete dělat sladkou či slanou variantu, a znovu dobře promíchejte.

Rozpálenou pánev rychle vymažte ghee, nalijte do ní těsto a střed posypte ovocem (sladká varianta) nebo rajčátky a kozím sýrem (slaná varianta). Rychle vraťte zpět do trouby.

Pečte cca 20 minut, dokud palačinka nevyběhne do výšky a nezezlátne.

Při podávání Dutch Baby pokapejte 20 g medu (sladká varianta), nebo posypte bylinkami (slaná varianta). Na dochucení se skvěle hodí i domácí džem nebo šlehačka, v létě kopeček zmrzliny (třeba makové). U slané varianty můžete přidat osmaženou slaninu, cibulku, houby, chřest, špenát, pesto... Variant je téměř nekonečně 🙂

Nelekněte se, že vám po vyndání z trouby palačinka rychle spadne. Není to chyba v postupu. Na výslednou chuť to nemá žádný vliv. I tak si pochutnáte!

Pokud doma litinovou pánev nemáte, použijte místo ní jinou vhodnou pečící nádobu - třeba nízký hrnec nebo keramickou či skleněnou formu na koláč. Základem úspěchu je její nahřátí, takže ji vždy vložte dostatečně dlouho předem do trouby.

00:00

Sdílejte recept s přáteli

Už nikdy vám žádný nový recept neuteče

Nechte mi tu na sebe e-mail a já vám dám vědět, až pro vás vymyslím další šťavnatý recept nebo se něco nového šustne u mě na stránkách. Pokud vás recepty přestanou zajímat, můžete se kdykoli odhlásit.




17 Recenzí / komentářů

Markéta

8 dubna, 2017

Perfektní recept. Sladká varianta naprosto splnila moje očekávání a uspokojila moje těhotenské chutě
Slanou vyzkouším zase příště.

Lucie

8 dubna, 2017

Tak to mám obrovskou radost, že jste si pochutnala. Já na sladké obecně moc nejsem, ale tohle mi taky moc chutná 🙂

Kateřina

28 dubna, 2017

Dobrý den,
dá se něčím nahradit tapioková mouka? Není jednoduché ji sehnat 🙂

Lucie

28 dubna, 2017

Dobrý den, nezkoušela jsem. Myslím, že případné nahrazení půjde sehnat ještě hůř (arrowroot, rýžová mouka atd.). Tapiokovou mouku (škrob) seženete snadno přes internet nebo ve zdravých výživách, v Praze pak i u Vietnamců.

Lucik

29 října, 2017

Tapiokovou mouku kupuji ve Sklizenu.

Zuzka

3 listopadu, 2017

Dobrý den, sladká palička je moc dobrá :-). Dělám si ji snad každý týden :-). Dochází mi mandlová mouka, mohla bych ji nahradit kokosovou?

Lucie

4 listopadu, 2017

Dobrý den, vyzkoušené to nemám, ale kokosová mouka by mohla fungovat. Jen jí dejte o něco méně než polovinu. Opravdu hodně saje.

Sophja

8 listopadu, 2017

Dobrý den, chtěla bych se zeptat jestli všechny ingredience patří do paleo stravy ?

Lucie

9 listopadu, 2017

Dobrý den, to záleží, jak kdo paleo stravu bere. Paleo nmá totiž tak úplně přesně určená pravidla jako třeba Whole30. Každopádně sýr je už za hranicemi, ten patří do Primal varianty, a použití tapioky je už spíše v šedé zóně a OK jen pro toho, kdo si striktně nehlídá sacharidy.

Dagmar

18 března, 2018

Nešlo by to péci na pánvi?
děkuji

Lucie

18 března, 2018

Asi by to šlo. Ale už z toho bude normální palačinka. Dutch baby je specifická právě tím, že se peče na vysokou teplotu v troubě.

Janina

21 dubna, 2018

Lucinko, vaše recepty jsou TOP!! Stále čekám na jablíčkovou apku jen se zeptám, dá se použít něco místo tapiokové mouky
Děkuji❤️

Lucie

23 dubna, 2018

Janino, moc děkuju za pochvalu <3 Appka bude, makáme na ní, až se z nás kouří! Bohužel programátor má spoustu jiných projektů, takže se vždy musíme vejít do jeho volna a toho moc nemá. Ale bude hotová už za pár týdnů.
Tapioka se bohužel v tomhle receptu nahradit nedá. Tapioková mouka má specifické vlastnosti. Nevím o žádné podobné LC surovině, nebo lépe řečeno, ji nepoužívám.

Janina

4 července, 2018

Dobrý den, moc děkuji za Vaše recepty, poctivě zkouším každý den jiný. Mohla bych se zeptat, proč tenhle recept není low carb?

Lucie

5 července, 2018

Dobrý den, mám velkou radost, že vás moje recepty lákají ke zkoušení. To je vždycky ta největší odměna číst, že někomu chutná 🙂
Tento recept není zařazen v sekci LOw carb, protože tapioka a pak i med u sladké varianty mají vysoký obsah sacharidů.

Lucia

22 června, 2019

Vyborny recept. Sladka varianta uzasna, slanu musim este doladit /nahadzala som na prvykrat co som nasla a chcelo by to viac ochutit / .

Lucie

22 června, 2019

Mám velkou radost, že chutná <3 Moc díky za skvělé hodnocení a za komentář.
Pokud jste u slané varianty nepoužila kozí sýr, bude to chtít více přisolit – kozí sýr bývá slanější než jiné.

Všechna pole jsou povinné pro zveřejnění hodnocení.

Vaše hodnocení:

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

0