Nová e-kuchařka: 30 Low carb receptů na snídaně, obědy i večeře. Zdarma ke stažení 🆓 STÁHNOUT ZDARMA
Chutné recepty pro zdraví
Low carb, Whole30, Paleo, Primal
přirozeně bez lepku a cukru

Dýňová polévka s kokosovým mlékem

Dýňová polévka s kokosovým mlékem

    , , , , , , ,   , ,

Ohodnotit recept
Dýňová polévka s kokosovým mlékem
5.0 4

S koncem léta, když se začíná zase ochlazovat, se opět vracím k polévkám, na které jsem si v horkém období ani nevzpomněla. Jednou z mých oblíbených je dýňová polévka – její příprava je velmi snadná a existuje na ni spousta receptů. Tady je jeden z nich, s použitím kokosového mléka.

  • Příprava: 10 minut
  • Vaření: 50 minut
  • 10 minut

    50 minut

    1 hodina

  • Množství: 3 porce
  • Obtížnost:
  • Autor:

Dobrá volba. Mám pro vás tip i napříště

Koukněte na mé kuchařky plné zdravých receptů, které na webu nenajdete. Můžete vybírat z tištěných knih i e-kuchařek.

Suroviny

DÝŇOVÁ POLÉVKA

600 g máslové dýně nebo hokaido

3 g olivového oleje, ghee nebo kokosového oleje

20 g curry pasty

400 ml vody nebo vývaru

200 ml kokosového mléka

sůl

pepř

PIKANTNÍ SEMÍNKA

30 g loupaných dýňových semínek

3 g olivového oleje, ghee nebo kokosového oleje

špetka chilli koření, kurkumy nebo kari koření

sůl

PODÁVÁNÍ

volitelně - čerstvý koriandr, šťáva z citrónu nebo limetky, chilli vločky

  • Příprava: 10 minut
  • Vaření: 50 minut
  • 10 minut

    50 minut

    1 hodina

  • Množství: 3 porce

Postup

DÝŇOVÁ POLÉVKA

Dýni rozřízněte a lžící odstraňte měkký střed se semínky.

Na řezu ji potřete jemně tukem a vložte do trouby vyhřáté na 200 °C. Pečte, dokud povrch nezačne zlátnout a dýni snadno nepropíchnete vidličkou. Přesný čas hodně záleží na zralosti dýně, jejím druhu, velikosti atd. Ale počítejte s 30-50 minutami.

Upečenou dýni nechte chvíli vychladnout. Máslovou dýni oloupejte pomocí nože nebo lžíce (podobně jako vařené brambory). Hokaido loupat nemusíte, její slupka je bude po upečení měkká a půjde dobře rozmixovat.

Dýni nakrájejte nebo rozlámejte na kusy a nasypte do hrnce.

Přidejte curry pastu. Pokud nemáte rádi pálivé, můžete ji nahradit troškou kurkumy nebo kari koření.

Zalijte vodou nebo vývarem. Přiveďte k varu, přilijte většinu kokosového mléka a rozmixujte dohladka.

Podle chuti osolte a opepřete. Můžete přidat i pár kapek šťávy z limetky nebo citrónu.

Polévku na talíři pokapejte zbytkem kokosového mléka a volitelně doplňte opraženými dýňovými semínky (viz níže) a lístky koriandru.

Kdo má rád výrazně pikantní jídla, může přidat i trošku chilli vloček.

PIKANTNÍ SEMÍNKA

Dýňová semínka za stálého míchání opražte dokřupava za střední teploty na trošce tuku.

Přidejte i špetku chilli, kurkumy nebo kari koření. Osolte.

Semínka přidejte k polévce až při podávání, aby zbytečně neztratila svoji křupavost.

Samotná semínka můžete použít jako malý snack nebo svačinku na cesty.

TIPY

Do základu polévky můžete na ghee nebo kokosovém oleji orestovat cibulku a přidat také česnek a čerstvý zázvor. V takovém případě lze curry pastu vynechat.

Kromě pečení vcelku můžete dýni upéct nakrájenou na kostky. Bude jí pak stačit kratší doba v troubě. Výhodnější je to zejména u hokaido, kterou není nutné loupat. Naopak máslová dýně se lépe loupe po upečení vcelku.

Upečení dává dýni plnější a výraznější chuť. Pokud ale nechcete roztápět troubu, můžete dýni opéct na cibulovém základu a pak uvařit doměkka.

Některé máslové dýně mají semínka se slabší slupkou, proto je po vydlabání nemusíte vyhazovat. Pro kontrolu jedno přeřízněte a pokud je slupka opravdu slabounká a střed naopak výrazný, semínka povařte cca 20 minut ve výrazně osolené vodě. Osušte je a opražte na tuku (viz výše).

Ať chutná ❤️

Recept prošel dodatečnými úpravami, proto se některé komentáře nemusí shodovat s aktuální verzí.

00:00

Sdílejte recept s přáteli

Výživové hodnoty na 1 porci

Velikost porce1/3 podle receptu
Energetická hodnota290 kcal / 1200 kJ
Sacharidy18 g
Tuky20 g
Bílkoviny7 g

Už nikdy vám žádný nový recept neuteče

Nechte mi tu na sebe e-mail a já vám dám vědět, až pro vás vymyslím další šťavnatý recept nebo se něco nového šustne u mě na stránkách. Pokud vás recepty přestanou zajímat, můžete se kdykoli odhlásit.




10 Recenzí / komentářů

Vojta V.

28 září, 2016

Fajn recept. Osobně ještě přidávám kořenovku + zázvor na dochucení. Následně mixuju dohromady 🙂

Lucie

28 září, 2016

Ano, zázvor je v kombinaci s dýní skvělý. Nebo třeba i červená curry pasta. Variant je nespočet 🙂

Helena Mentbergerová

27 srpna, 2017

Polévka je výborná! Objevili jsme ji poprvé, na whole 30 a je to rozhodně jedna z věcí, kterou bych jinak nikdy nevyzkoušela, ale díky whole 30 a vašemu receptu jí ráda zařadím i do normálního jídelníčku.
Jen bohužel pro mě není jednoduchá, za mě je to dost piplačka, nejprve péct, pak to loupání a mixování. Ale jednou za čas to stojí za to 🙂

Lucie

28 srpna, 2017

Dýně obecně je skvělá surovina, která má neuvěřitelné množství použití v kuchyni. Mám radost, že vám polévka z ní zachutnala a že se k ní budete vracet.
Pro zjednodušení přípravy můžete používat dýni hokaido, která se nemusí loupat, a také nahraďte pečení uvařením dýně doměkka. Tzn. že dýni jen zbavte měkkého vnitřku se semínky, bez loupání ji nakrájejte na kostky a ty dejte vařit. Nakonec vše ponorným mixérem rozmixujte dohladka 🙂

Míša

6 listopadu, 2017

Dýňovou dělám často, ale tentokrát byla úžasná. Dala jsem hokaido rovnou vařit s další zeleninou a červenou curry pastou. Je skvělá.

Lucie

7 listopadu, 2017

Curry pasta udělá divy 🙂 Mám radost, že polévka chutnala s takovým nadšením 🙂

Jana Vojíková

26 září, 2018

Výborná, rychlá. Dýni nepeču, jen si osmahnu cibulku na ghi a pak na tom trochu přehodím kostky dýně. Zaliji vodou, povařím, rozmixuji, přidám kokosové mléko, sůl – skvělá záležitost. Když se na talíři ještě posype osmaženou slaninkou, dýňovými semínky, zakápne olejem s dýňových semínek a dá lžička zakysané smetany – i když jí udělám veliký hrnec, nikdy nevydrží na druhý den 😀

Lucie

27 září, 2018

Dýňové polévky jsou skvělé, existuje jich tisíce variant a člověk se s nimi nikdy nemůže nudit 🙂

palkova.pe

18 srpna, 2020

Do trouby jsem dala dýni již oloupanou, na kostky (připraveno předešlý večer, abych se dopoledne nezdržovala), potřela olivovým olejem. Pak rovnou do hrnce s vývarem, přidala jsem navíc jen špetku tymiánu. Kari s pepřem dodalo pikantnost a pokapání kokosovým mlékem jemnost – dobrota 🙂 Už nikdy více jinak 🙂 Děkuji!
Petra

Lucka

18 srpna, 2020

Petro, díky za vyzkoušení receptu a tipy na jeho přípravu. Mám velkou radost, že chutná ❤️

Všechna pole jsou povinné pro zveřejnění hodnocení.

Vaše hodnocení:

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

0