Chutné recepty pro zdraví
Low carb, Whole30, Paleo, Primal
přirozeně bez lepku a cukru

Dýňová polévka

Dýňová polévka

    , , , , ,   , ,

Hodnotit recept
Dýňová polévka
5.0 4

Léto pomalu končí a začíná se ochlazovat. V tomhle období se opět vracím k polévkám, na které jsem si v horkém období ani nevzpomněla. Jednou z mých oblíbených je dýňová polévka – její příprava je velmi snadná a svojí jemně nasládlou chutí nadchne i malé strávníky.

  • Příprava: 10 minut
  • Vaření: 35 minut
  • 10 minut

    35 minut

    45 minut

  • Množství: 4 porce
  • Obtížnost:
  • Autor:

Dobrá volba. Co uvaříte příště?

Vyřešte jednou pro vždy problém co zdravého vařit. 
Napsala jsem kuchařky s 242 recepty, které na webu nenajdete.
Pro každého, kdo chce jíst zdravě.

Suroviny

1 menší dýně (např. hokaido, máslová, muškátová)

olivový olej, ghee nebo kokosový olej

kari koření

sůl a pepř

1 l zeleninového vývaru, popř. vody

100 ml kokosového mléka

loupaná dýňová semínka

  • Příprava: 10 minut
  • Vaření: 35 minut
  • 10 minut

    35 minut

    45 minut

  • Množství: 4 porce

Postup

Dýni neloupejte, jen ji rozkrojte napůl a vydlabejte lžící měkký střed se semínky.

Obě půlky očištěné dýně na řezu potřete tukem, osolte, opepřete, vložte do vyhřáté trouby a pečte na 180°C cca 30 minut, dokud vám nezačne dýně na povrchu hnědnout.

Upečenou dýni nechte chvíli vychladit, pak vydlabejte dužinu (u hokkaido můžete tuhle část vynechat a dát ji vařit i se slupkou), vložte ji do hrnce s 1 l zeleninového vývaru nebo vody, přidejte cca lžičku kari a krátce přiveďte k varu.

Rozmixujte dohladka, podle chuti osolte a opepřete.

Podávejte pokapané kokosovým mlékem a posypané loupanými dýňovými semínky.

00:00

8 Recenzí / komentářů

Vojta V.

Září 28, 2016

Fajn recept. Osobně ještě přidávám kořenovku + zázvor na dochucení. Následně mixuju dohromady 🙂

Lucie

Září 28, 2016

Ano, zázvor je v kombinaci s dýní skvělý. Nebo třeba i červená curry pasta. Variant je nespočet 🙂

Helena Mentbergerová

Srpen 27, 2017

Polévka je výborná! Objevili jsme ji poprvé, na whole 30 a je to rozhodně jedna z věcí, kterou bych jinak nikdy nevyzkoušela, ale díky whole 30 a vašemu receptu jí ráda zařadím i do normálního jídelníčku.
Jen bohužel pro mě není jednoduchá, za mě je to dost piplačka, nejprve péct, pak to loupání a mixování. Ale jednou za čas to stojí za to 🙂

Lucie

Srpen 28, 2017

Dýně obecně je skvělá surovina, která má neuvěřitelné množství použití v kuchyni. Mám radost, že vám polévka z ní zachutnala a že se k ní budete vracet.
Pro zjednodušení přípravy můžete používat dýni hokaido, která se nemusí loupat, a také nahraďte pečení uvařením dýně doměkka. Tzn. že dýni jen zbavte měkkého vnitřku se semínky, bez loupání ji nakrájejte na kostky a ty dejte vařit. Nakonec vše ponorným mixérem rozmixujte dohladka 🙂

Míša

Listopad 6, 2017

Dýňovou dělám často, ale tentokrát byla úžasná. Dala jsem hokaido rovnou vařit s další zeleninou a červenou curry pastou. Je skvělá.

Lucie

Listopad 7, 2017

Curry pasta udělá divy 🙂 Mám radost, že polévka chutnala s takovým nadšením 🙂

Jana Vojíková

Září 26, 2018

Výborná, rychlá. Dýni nepeču, jen si osmahnu cibulku na ghi a pak na tom trochu přehodím kostky dýně. Zaliji vodou, povařím, rozmixuji, přidám kokosové mléko, sůl – skvělá záležitost. Když se na talíři ještě posype osmaženou slaninkou, dýňovými semínky, zakápne olejem s dýňových semínek a dá lžička zakysané smetany – i když jí udělám veliký hrnec, nikdy nevydrží na druhý den 😀

Lucie

Září 27, 2018

Dýňové polévky jsou skvělé, existuje jich tisíce variant a člověk se s nimi nikdy nemůže nudit 🙂

Všechna pole jsou povinné pro zveřejnění hodnocení.

Vaše hodnocení:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Top Mautic is open source marketing automation
close

Má první tištěná kuchařka je tu!

Voňavá kuchařka

Bez lepku, s nízkým obsahem sacharidů a hlavně chutně.