📱MOBILNÍ APLIKACE PALEOSNADNO - užitečný pomocník, ve kterém najdete nejvíce mých receptů. Nainstalovat základní verzi ZDARMA ⬇️
Chutné recepty pro zdraví
Low carb, Whole30, Paleo, Primal
přirozeně bez lepku a cukru

Roastbeef s česnekovou majonézou

Roastbeef s česnekovou majonézou

  , , ,   , , , ,   , ,

Ohodnotit recept
Roastbeef s česnekovou majonézou
0.0 0

Roastbeef (rostbíf) jsem milovala už jako dítě. Že bych ho zvládla někdy sama udělat, mě ani ve snu nenapadlo – příprava mi vždycky připadala hrozně složitá, něco jako molekulární chemie 😉 Ale ono je to mnohem snazší, než se zdá.

  • Příprava: 8 hodin
  • Vaření / pečení: 1 hodina 10 minut
  • 8 hodin

    1 hodina 10 minut

    9 hodin 10 minut

  • Obtížnost:
  • Autor:

💌 Chcete osobní tipy na snadné vaření, unikátní slevy a drby ze zákulisí?

Přidejte se k 40 tisícům odběratelů a nechte mi tu na sebe kontakt. Dám vědět, až pro vás vymyslím další šťavnatý recept nebo se něco nového šustne u mě na stránkách. Pokud vás to přestane zajímat, můžete se kdykoliv odhlásit.




Suroviny

500 g nízkého roštěnce

2 lžíce kvalitní hořčice bez cukru a éček (např. od Alnatura)

3 lžíce olivového oleje

2 lžíce coconut aminos, případně kvalitní sójové omáčky (zvolte podle vašeho stravovacího stylu)

1 zarovnaná lžička soli

1/2 lžičky pepře

sádlo

4 vrchovaté lžíce domácí majonézy

1 palice česneku

950+ RECEPTŮ V APLIKACI

Stáhněte si ZDARMA základní verzi mé mobilní aplikace a získejte přístup ke stovkám receptů a spoustě užitečných funkcí. Vaření bude hned snadnější!

  • Příprava: 8 hodin
  • Vaření / pečení: 1 hodina 10 minut
  • 8 hodin

    1 hodina 10 minut

    9 hodin 10 minut

Postup

Roastbeef

Očištěný a odblaněný nízký roštěnec (pokud si s tím nevíte rady, poproste svého řezníka) naložte do marinády z olivového oleje, hořčice, coconut aminos (v originál receptu se používá worcester), soli a pepře.

Uzavřete do mikroténového sáčku a nechte přes noc uležet v lednici.

Před samotnou přípravou maso z lednice vyndejte a nechte cca 2 hodiny dojít na pokojovou teplotu.

Rozpalte si pánev, přidejte sádlo a roštěnec naprudko osmahněte ze všech stran, aby maso zkaramelizovalo, krásně se „zatáhlo“ a nepouštělo při pečení šťávu. Při obracení ho neodtrhávejte od dna pánve, vydržte dokud to nepůjde snadno (pustí se po zatažení samo).

Opečené maso vložte v pekáčku do vyhřáté trouby a pečte nezakryté na 120°C cca 30-60 minut – doba záleží na množství a výšce masa a požadovaném stupni propečení (pro uvedené množství roštěnce na medium stačí cca 40 minut).

Pokud máte teploměr do trouby, použijte ho. Vnitřní teplota masa by měla dosáhnout 55-57°C (podle požadované míry propečení).

Po dosažení požadované teploty maso vyndejte z trouby a nechte alespoň 20 minut odpočinout, aby maso zůstalo krásně šťavnaté a křehké. Pokud ho budete krájet hned po upečení, všechna šťáva vám vyteče a maso bude suché.

Česneková majonéza

Mezitím, co maso odpočívá, si můžete připravit ochucenou majonézu s pečeným česnekem. I když osobně ji doporučuji připravit předem a nechat alespoň hodinu vychladit.

Do alobalu zabalte neoloupané palice česneku, kterým jste seřízli na vrchní straně hlavičku, zakapejte je olivovým olejem, osolte, opepřete (můžete přidat i nějaké bylinky) a alobal uzavřete.

Pečte cca 30 minut v troubě rozpálené na 180°C.

Po upečení česnek vybalte, nechte vychladnout a pak obsah česneku vymačkejte do majonézy a promíchejte.

Podle chuti dosolte a opepřete.

Díky takto připravenému česneku má majonéza jemně nasládlou chuť, není tak „ostrá“ jako v případě čerstvého česneku a dobře ji snášejí i ti, kterým jinak česnek působí zažívací obtíže.

Servírování

Roastbeef podávejte nakrájený na co nejtenčí plátky, doplněný kopečkem česnekové majonézy, s hromadou čerstvé zeleniny. Skvěle ho doplní i rukola.

Pokud z něj chcete udělat hlavní chod, přidejte pečené batáty nebo celerové hranolky.

Skvělá volba! Máte hotovo?

Zkuste mých 316 šťavnatých receptů, po kterých se bude oblizovat celá vaše rodina i přátelé 😋

Svěží kuchařka a Voňavá e-kuchařka, díky kterým už nikdy nebudete muset řešit, co zdravého a chutného zase uvařit.

Prolistovat kuchařky

00:00

Líbí se vám recept? Chutnalo vám?
Dejte mi vědět v komentáři ❤️ a pomozte mi ho šířit dál 🙏🏻

odkaz pak stačí vložit do textu e-mailu, komentáře na FB atd.

10 Recenzí / komentářů

Maruška

22 února, 2016

Neuvěřitelná pochoutka 🙂

Petunie

22 února, 2016

Dobrý den,
prosím Vás, jaké je množství jednotlivých surovin na nakládání roštěnce? Třeba na toho půlkilového…? Nevím, jaký poměr hořčice, oleje, Coconut aminos, soli a pepře zvolit…
Jsem totiž téměř začátečník, co se týče úpravy masa. Většinou můj vrchol kuchařského umění skončil u pečených kuřecích stehen nebo orestovaném masu na pánvičce. Ale díky Vašemu blogu už zvládám i „složitější úpravy“. Vepřová panenka neměla chybu, krůtí pečeně byla naprosto vynikající a teď bych se ráda pustila i do Roastbeefu… 🙂 Dlouho mě to lákalo, dlouho jsem se zdráhala, ale po přečtení Vašeho receptu jsem se rozhodla to vyzkoušet co nejdřív… 🙂
Předem děkuji za odpověď,
Petra

Lucie

22 února, 2016

Dobrý den, omlouvám se za počátečnickou chybu, a to že v mých prvních receptech chybí množství použitých surovin. Nicméně, zrovna u tohoto receptu to až tak nevadí. Udělejte prostě takové množsví marinády, aby se dalo pomazat celé maso“. Od oka bych na uvedené množství masa použila 2 lžíce kvalitní dijonské hořčice, 3 lžíce oleje a 2 lžíce coconut aminos (pokud ho nemáte, nic se neděje, i bez něj to bude dobré), sůl a pepř po lžičce. Nicméně, největší vliv na výsledek nebude mít ani tak marináda, jako spíš kvalita masa. Tam bych upínala pozornost, z ne dobře odleželého masa, ze starého kusu, z konvenčního chovu nikdy nebude tak dobrý roastbeef jako z opravdu kvalitního hovězího.
Držím palce, ať se recept povede. Dělá mi hroznou radost, že podle mě někdo tahle vaří a že mu to dělá radost. Přeji hodně úspěchů u plotny, i v osobním životě 🙂

Petunie

22 února, 2016

Jééé, Vy jste rychlá. Děkuji moc za bleskurychlou odpověď. Já právě nevěděla, jestli bude množství marinády v objemu hrnků nebo lžiček… 🙂 To víte, začátečnická nezkušenost… 🙂 Maso kupuju zásadně u řezníků, kteří mají u nás dobré jméno. Jak nám kdysi líčil kolega, že se jednou díval v supermarketu na kus krásného masa v takové plastové vaničce, na které se jen tak mimochodem dočetl, že výrobek obsahuje 90% masa… 🙂
V létě se chystám podstoupit Whole30, tak se pomalu „připravuju“ a recepty si dopředu nacvičuju. Jsem hrozně ráda za Váš zdokumentovaný absolvovaný program. Trochu mě to uklidňuje a mám aspoň do začátku spoustu inspirace.

Lucie

22 února, 2016

Vůbec se Whole30 nebojte. Je to trošku složitější se společenským životem, ale jinak super. Teď chci o víkendu vyzkoušet rýži, pak si dát cca týden v módu paleo, a pak se vrhnout do nového Whole30 s další výzvou – denně ujít rychlou chůzí minimálně 10.000 kroků (což je cca 6 km), chodit do schodů, používat minimálně MHD. Pro někoho běžná záležitost, pro mě to bude výzva (nikdy jsem bohužel nebyla příliš sportovní). Ale už se na to těším a jsem zvědavá na výsledky.

Petunie

22 února, 2016

Já se toho zase tolik nebojím, i když výzva to pro mě bezpochyby je velká. Akorát čekám na léto z několika důvodů – bude dostupnější a levnější zelenina a odpadá mi celkem dost aktivit, které přes prázdniny zkrátka nejsou (já jsem totiž zase druhý typ, co má pohybu víc než dost), takže budu mít dost času na přípravu jídel. Společenský život holt na měsíc omezím. Spíš mi trochu dělají obavy po skončení programu takové ty vícedenní akce typu dovolená, víkendový výlet se skupinkou lidí a to nemluvím o návštěvách (víkendech) u rodičů (těch naštěstí není mnoho… Tam se paleo dodržuje velice obtížně, když nemáte po ruce to „svoje“. Chtěla bych ten program spíše vzít jako takovou očistnou kůru, pomocí které bych se mohla zbavit typických letních alergií a cpaní do sebe prášků, které Vás na celý den „vyřadí z provozu“. A po skončení se chci dostat postupně „do normálu“ s tím, že bych si chtěla dát pozor na potraviny, které mi nedělají dobře. „Normál“ u mě vlastně znamená převážně paleo stravu, pouze na oběd si dopřeju přílohu (většinou bezlepkovou) a ráda si taky dávám luštěniny a soju v podobě tofu nebo tempehu…
Já věřím, že Vy to s pohybem taky zvládnete. Je potřeba tu chůzi nebo cokoliv jiného přijmout s radostí a začít si ji užívat (nadýchám se čerstvého vzduchu, poslechnu si případně muziku, utřídím si myšlenky, trochu se rozhýbu z toho celodenního sezení…) a ne to brát jako nutné zlo. Já chodím denně do práce a z práce pěšky (jedna cesta cca 2,5km) a jsem úplně spokojená – neměnila bych… 🙂

Lucie

22 února, 2016

Zítra chci jít do práce pěšky, což je cca 3.5 km. Myslím, že přijdu pozdě 😀

Petunie

22 února, 2016

Člověk zkrátka musí počítat s tím, že mu to nějaký čas zabere, ale užívejte si to… Čerstvý vzduch dělá divy… 🙂

Terka

23 prosince, 2020

česneková majonéza…to už zní skoro jako česneková pomazánka 🙂 přemýšlím, co udělat na Silvestra nebo i jindy, aby to co nejvíc připomínalo klasickou česnekovku – kupovanou majonézu jako ne, no 🙂 tak jestli tohle mixnout se sýrem a na něco to máznout? 🙂 kdyžtak díík Tera

Lucka

24 prosince, 2020

U nás doma děláme česnekovou pomazánku takto. Třeba vás to inspiruje 🙂
2 vejce
400 g krémového smetanového sýru (Goldessa, Philadelphia aj.)
100 g domácí majonézy
100 g strouhaného tvrdého sýru
6 stroužků česneku
sůl
Uvařte vejce natvrdo, oloupejte a nechte vychladnout. Nastrouhejte je najemno a smíchejte s krémovým sýrem, majonézou, nastrouhaným sýrem a rozdrceným česnekem. Podle chuti osolte.

Všechna pole jsou povinné pro zveřejnění hodnocení.

Vaše hodnocení:

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Nákupní košík0
Košík je prázdný!
Pokračovat v nákupu
0