Jehněčí kofty s pečenou mrkví, rajčatovým salátem a citrónovou majonézou
Jehněčí kofty s pečenou mrkví, rajčatovým salátem a citrónovou majonézou
Hlavní jídla, Maso, Omáčky, dipy, Přílohy, Saláty Bez lepku, Low Carb, Paleo / Bez mléčných výrobků, Primal, Whole30 bylinky, citrón, jehněčí, květák, majonéza, mleté maso, mrkev, rajčata, šalotka, sezamová semínka
2015-04-04
Ohodnotit receptJehněčí maso není běžnou surovinou na klasickém českém jídelníčku. Jenže zrovna u tohoto masa máte téměř 100% jistotu, že bude ze zvířete volně chovaného a tedy bez zbytečné chemie a nepřirozeného dokrmování, takže rozhodně stojí za občasné zařazení. A pokud máte ze zpracování jehněčího respekt, zkuste nejdříve třeba tento recept z mletého masa, které je na přípravu nejjednodušší.
- Příprava: 15 minut
- Vaření / pečení: 45 minut
-
15 minut
45 minut
1 hodina
- Množství: 4 porce
- Obtížnost:
- Autor: Lucie Grusová
💌 Chcete osobní tipy na snadné vaření, unikátní slevy a drby ze zákulisí?
Přidejte se k 40 tisícům odběratelů a nechte mi tu na sebe kontakt. Dám vědět, až pro vás vymyslím další šťavnatý recept nebo se něco nového šustne u mě na stránkách. Pokud vás to přestane zajímat, můžete se kdykoliv odhlásit.
Suroviny
200 g květáku
4 vrchovaté lžíce domácí majonézy
2 lžičky mletého koriandru
2 lžičky drceného římského kmínu
2 lžíce sezamových semínek
950+ RECEPTŮ V APLIKACI
Stáhněte si ZDARMA základní verzi mé mobilní aplikace a získejte přístup ke stovkám receptů a spoustě užitečných funkcí. Vaření bude hned snadnější!
- Příprava: 15 minut
- Vaření / pečení: 45 minut
-
15 minut
45 minut
1 hodina
- Množství: 4 porce
Postup
Oškrábejte si mrkve a nakrájte je na špalíčky.
Rozprostřete je na plech vyložený pečícícm papírem, lehce zakápněte olivovým olejem, promíchejte a dejte je péct doměkka do trouby na 30-40 minut na 180°C (cca na posledních 10 minut mrkev posypte sezamovými semínky). Mrkev osolte a opepřete až před podáváním, ať zbytečně nepustí vodu. Přesná doba pečení záleží na kvalitě mrkve a velikosti nakrájených špalíčků.
Květák rozeberte na jednotlivé růžičky. Vložte je do mixéru a rozdrťte na zrníčka velikosti rýže.
Ta nasypte do vhodné misky a za občasného promíchání ji nechte „uvařit“ v mikrovlnné troubě. Doba záleží na výkonu vaší trouby a množství květáku, ale většinou stačí cca 7-10 minut.
Pokud vám použití mikrovlnky vadí, nechte květáková zrníčka podusit pod pokličkou na malém množství vody.
Uvařenou květákovou „rýži“ promíchejte s mletým jehněčím, nadrobno pokrájenou mátou a dochuťte kořením (mletým koriandrem, drceným římským kmínem, solí a pepřem).
Ze vzniklé směsi vytvořte válečky okolo špejlí. Ty dejte péct na 20 minut do trouby k mrkvi.
Než se vám maso a mrkev upeče, připravte si rajčatový salát a citrónovou majonézu, které skvěle doplní nasládlou chuť mrkve a mátové kofty.
Majonézu smíchejte se šťávou z půlky citrónu, šťávu z druhé půlky pak s drobně pokrájenými rajčaty a šalotkou. Rajčatový salát ještě dochuťte pokrájenými lístky čerstvého koriandru.
Skvělá volba! Máte hotovo?
Zkuste mých 316 šťavnatých receptů, po kterých se bude oblizovat celá vaše rodina i přátelé 😋
Svěží kuchařka a Voňavá e-kuchařka, díky kterým už nikdy nebudete muset řešit, co zdravého a chutného zase uvařit.
Líbí se vám recept? Chutnalo vám?
Dejte mi vědět v komentáři ❤️ a pomozte mi ho šířit dál 🙏🏻
odkaz pak stačí vložit do textu e-mailu, komentáře na FB atd.
2 Recenzí / komentářů
Lucie
17 září, 2018
Skvělá obměna, muselo to být výborné 🙂
Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..
Olga
16 září, 2018
Vyborne. Delala jsem z jehneciho, kvetak musela nahradit dyni hokkaido.. jako prilohu kysane zeli (kvuli uspore casu).. Pochutnali jsme si cela rodina. Dekuji.