Krémová polévka z pečeného patizonu a fenyklu » Paleo snadno
Chutné recepty pro zdraví
Whole30, Paleo, Primal
přirozeně bez lepku a cukru

_DSC7949blog

Krémová polévka z pečeného patizonu a fenyklu

_DSC7949blog

Krémová polévka z pečeného patizonu a fenyklu

    , , , , , ,   , ,

Srpen 27, 2016

Hodnotit recept
Krémová polévka z pečeného patizonu a fenyklu
4.0 1

Patizon a fenykl nejsou úplně tradičními druhy zeleniny, ze kterých by se doma běžně vařilo. Zejména u fenyklu se hodně lidí vyhýbá jeho specifické chuti. Věděli jste ale, že po tepelné úpravě se tato pro někoho velmi nepříjemná chuť a vůně zcela ztrácí a fenykl naopak krásně zesládne? A protože je na konci léta a začátkem podzimu sezóna fenyklu i patizonu, určitě by byla škoda tuhle úžasně jednoduchou a chuťově geniální polévku nevyzkoušet.

  • Příprava: 2 hodin
  • Vaření: 1 hodina 10 minut
  • 2 hodin

    1 hodina 10 minut

    3 hodin 10 minut

  • Množství: 4 porce
  • Obtížnost:
  • Autor: Lucie Grusová

Dobrá volba. Co uvaříte příště?

Vyřešte jednou pro vždy problém co zdravého vařit. Napsala jsem kuchařky s 207 recepty, které na webu nenajdete.
Pro každého, kdo chce jíst zdravě.

Suroviny

500 g patizonu

350 g fenyklu

150 g cibule

2+1 lžíce olivového oleje

30 g kešu

1 l kuřecího nebo hovězího vývaru

sůl

pepř

Postup

Alespoň 2 hodiny předem si namočte kešu do vlažné vody. Před použitím je slijte a propláchněte čerstvou vodou.

Patizon rozřízněte napůl a zbavte ho středu se semínky. Pokud máte mladší nepřezrálý kousek, nemusíte ho ani loupat. Nakrájejte ho na větší kostičky.

Fenykl zbavte vrchních dřevnatých listů, odkrojte stonky a spodní tuhou část. Zelenou nať si ponechte na ozdobení hotové polévky. Počítejte ale s tím, že ta bude mít (na rozdíl od zbytku tepelně upraveného fenyklu) svou typickou, pro někoho příliš nepříjemnou vůni. Většinou jde ale jen o zvyk jako u všech výrazných chutí, takže to s ní párkrát zkuste. Může se stát, že se do ní naopak velmi snadno zamilujete. Očištěný fenykl nakrájejte na kousky.

Oloupanou cibuli nakrájejte na větší kostky.

Všechnu připravenou zeleninu nasypte do vhodné pečící nádoby (ve které pak budete moct připravit polévku), zalijte ji 2 lžícemi olivového oleje, osolte, opepřete a promíchejte. Vložte do trouby a pečte nezakryté 1 hodinu na 180°C za občasného promíchání.

Upečenou zeleninu zalijte litrem vývaru a nechte krátce povařit. Přisypte namočené kešu ořechy a rozmixujte dohladka. Část ořechů můžete rozmixovat stranou s troškou vývaru a použít je na ozdobení hotové polévky při podávání.

Hotovou polévku dosolte a opepřete podle chuti. Podávejte ji ozdobenou snítkou fenyklových lístků, jemně zakápnutou olivovým olejem a případně kešu "krémem".

00:00

2 Recenzí / komentářů

Romana

Listopad 3, 2016

Bohužel jsem zapomněla na kesu, ale polévka je opravdu překvapivě dobrá-neznala jsem totiž ani patizon ani fenykl. Nikdy jsem s nima nevarila. Na popud darovaného patizonu jsem tento recept zkusila a ráda doporučuji.

LG

Lucie

Listopad 3, 2016

Objevovat nové druhy zeleniny je tak úžasné. U některých nechápu, že jsem bez nich mohla doteď žít 🙂 Mám velkou radost, že se polévka povedla a chutnala.

Všechna pole jsou povinné pro zveřejnění hodnocení.

Vaše hodnocení:

Top
Mautic is open source marketing automation