📖 Nová Svěží kuchařka 170 svěžích receptů z čerstvé zeleniny a kvalitního masa. Prozkoumat kuchařku
Chutné recepty pro zdraví
Low carb, Whole30, Paleo, Primal
přirozeně bez lepku a cukru

Kvašené ředkvičky (ze Svěží kuchařky)

Kvašené ředkvičky (ze Svěží kuchařky)

  ,   , , , , , , , ,   ,

Ohodnotit recept
Kvašené ředkvičky (ze Svěží kuchařky)
0.0 0

Kvasíte, fermentujete? Přiznám se, že já jsem se toho strašně dlouho bála. Měla jsem před očima představu vybuchujících sklenic s páchnoucí zeleninou, která se mi rozprskla po celém bytě. Dlouho mě tenhle obrázek držel od kvašení zpátky. Ale jakmile jsem našla odvahu, zjistila jsem, že ten strach byl úplně zbytečný. Když se dodrží pár základních pravidel, není čeho se bát a ty lahůdky vážně stojí za to. Třeba vás těmito božskými křupavými ředkvičkami také přesvědčím a pustíte se do toho se mnou.

  • Příprava: 23 hodin 55 minut
  • 23 hodin 55 minut

    23 hodin 55 minut

  • Množství: 5 porcí
  • Obtížnost:
  • Autor:

💌 Už nikdy vám žádný nový recept neuteče

Nechte mi tu na sebe e-mail a já vám dám vědět, až pro vás vymyslím další šťavnatý recept nebo se něco nového šustne u mě na stránkách. Pokud vás recepty přestanou zajímat, můžete se kdykoli odhlásit.




Suroviny

300 g ředkviček

3 stroužky česneku

voda podle potřeby

sůl podle potřeby

  • Příprava: 23 hodin 55 minut
  • 23 hodin 55 minut

    23 hodin 55 minut

  • Množství: 5 porcí

Postup

Ukázkový recept ze Svěží kuchařky


Svěží kuchařka

Prohlédnout si novou kuchařku

Ředkvičky zbavte listů a kořínků. Pečlivě je omyjte a podle volby i nakrájejte.

Oloupaný česnek nakrájejte na tenké plátky nebo nahrubo rozdrťte.

Ředkvičky a česnek nasypte do pečlivě vymyté sklenice a zalijte vodou (tu si odměřte nebo zvažte). Ředkvičky by měly být zcela ponořené a hladina nálevu sahat pár centimetrů pod okraj nádoby.

Přidejte sůl v množství 1-3 g na 100 g celkového obsahu (zeleniny i vody). Takže například pro 300 g ředkviček zalitých 300 ml vody to vychází na 6-18 gramů soli. Napoprvé doporučuji zvolit „zlatou střední cestu“, takže 12 g soli na 600 g celého obsahu. Při další fermentaci můžete poměr případně upravit podle chuti (více v TIPECH). Sůl dobře rozpusťte.

Ředkvičky v nálevu něčím zatižte, aby byly kompletně ponořené (včetně česneku, ani k němu by neměl mít přístup vzduch a tím i nežádoucí bakterie) - třeba dokonale omytou skleničkou, která se vejde do hrdla sklenice, nebo malým talířkem.

Nechte kvasit v pokojové teplotě cca 18-22 °C přibližně 3-5 dnů. Přesná doba se bude lišit podle okolní teploty (čím teplejší, tím zelenina rychleji kvasí, nicméně při nižších teplotách je výsledek chuťově lepší).

Ředkvičky průběžně kontrolujte a ochutnávejte. Až se přestanou tvořit bublinky, lák se po předchozím zakalení začne projasňovat a zrůžoví a ředkvičky budou chutnat tak, jak máte rádi, je hotovo.

Sklenici zavřete a uložte do lednice. Odtud můžete průběžně ujídat.

Kvašené ředkvičky uložené v chladu vydrží i několik týdnů až měsíců.

Podávejte je jako svěží doplněk ke všemu tučnému - nejenže vyváží chuť, ale také se vám bude lépe trávit.

TIPY

Pro rychlejší kvašení a také více výraznou chuť lze k ředkvičkám přidat trošku nakrájeného oloupaného jablka. Procesu kvašení napomáhá i čerstvý zázvor či čerstvý křen. Pro osvěžení můžete přidat i nakrájenou jarní cibulku. Ti, kteří milují pikantní chuť, můžou přidat i kousky čerstvé chilli papričky zbavené semínek.

Výslednou barevnost lze změnit přidáním špetky kurkumy, nebo naopak podpořit plátky oloupané čerstvé řepy.

Pro nejlepší výsledek vodu na nálev převařte a sůl použijte himálajskou nebo mořskou a naopak se snažte vyhnout soli jodizované.

Každá sůl má trošku jinou sílu, velmi záleží i na vaší osobní chuti. Proto si se solí při kvašení trošku hrajte. Nicméně čím více jí bude, tím bude zelenina křupavější a s intenzivnější chutí. Příliš mnoho soli ale může zeleninu chuťově znehodnotit a také zabrzdit samotné kvašení. S menším množstvím soli dosáhnete rychlejšího kvašení, ale také méně příjemné chuti a kratší doby trvanlivosti. Přiměřené množství soli chrání před vznikem nežádoucích bakterií a naopak nebrání množení těch "dobrých" (mléčného kvašení). Až budete po pár hodinách poprvé kvašenou zeleninu ochutnávat, můžete sůl případně přidat. Jen pamatujte na význam soli uvedený výše. Takže ne málo, ale ani moc.

Přidání čisté vody může být řešením, pokud vám nálev připadá až moc slaný. Nicméně jeho chuť se po fermentaci změní - slanost se zjemní a naopak se přidá příjemná nakyslá chuť.

Sůl lze nahradit umeoctem (na celkových 600 g zeleniny včetně vody použijte cca 50 ml umeocta).

Pokud se vám kvašené ředkvičky povedly a jste s jejich chutí spokojení, jejich lák můžete použít na startování fermentace u nové dávky.

Během celé přípravy a také při ochutnávání dbejte důrazně na dodržování hygieny. Myjte si průběžně ruce i použité pomůcky. Cílem fermentace je podpořit množení žádoucích bakterií, ale zároveň zabránit v šíření těch nežádoucích. Proto je potřeba udržovat prostředí co nejvíce čisté, přidat odpovídající množství soli a zabránit přístupu vzduchu k surovinám během fermentace. Ze stejného důvodu nepoužívejte zeleninu, která už není úplně nejčerstvější.

Skvělá volba! Máte hotovo?

Zkuste mých 316 šťavnatých receptů, po kterých se bude oblizovat celá vaše rodina i přátelé 😋

Nová Svěží kuchařka a Voňavá kuchařka, díky kterým už nikdy nebudete muset řešit, co zdravého a chutného zase uvařit.

Prolistovat kuchařky

00:00

Výživové hodnoty na 1 porci

Velikost porce1/5 podle receptu
Energetická hodnota13 kcal / 55 kJ
Sacharidy2 g
Tuky0 g
Bílkoviny1 g

Líbil se vám recept? Pomozte mi ho šířit dál 🙏🏻

0 Recenzí / komentářů

Všechna pole jsou povinné pro zveřejnění hodnocení.

Vaše hodnocení:

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

0
Váš košík je prázdný!

Vypadá to, že jste si do košíku ještě žádné zboží nepřidali. Není to škoda?

Podívat se na produtky
Ještě nemáš žádné nabídky!

Zkontrolujte později, zda jsou k dispozici nějaké nabídky.