Chutné recepty pro zdraví
Low carb, Whole30, Paleo, Primal
přirozeně bez lepku a cukru

Květákový pastýřský koláč

Květákový pastýřský koláč

    , , , ,   , ,

Březen 17, 2018

Hodnotit recept
Květákový pastýřský koláč
5.0 16

Uznávám, že tenhle recept zrovna nepatří mezi ty nejrychlejší a stejně tak by vás mohl vyděsit i počet použitých ingrediencí. Ale nenechte se zmýlit. Ve své podstatě je vlastně hrozně jednoduchý a jeho přípravu zvládne i ten, který jinak v kuchyni příliš nekraluje. A výsledek rozhodně stojí za to. Protože chuťově výrazná masovo-zeleninová směs zapečená s hebkým květákovým pyré musí prostě chutnat každému.

  • Příprava: 20 minut
  • Vaření: 1 hodina
  • 20 minut

    1 hodina

    1 hodina 20 minut

  • Množství: 3 porce
  • Obtížnost:
  • Autor:

Dobrá volba. Co uvaříte příště?

Vyřešte jednou pro vždy problém co zdravého vařit. 
Napsala jsem kuchařky s 242 recepty, které na webu nenajdete.
Pro každého, kdo chce jíst zdravě.

Suroviny

20 g olivového oleje, ghee nebo sádla

75 g cibule

120 g mrkve

150 g řapíkatého celeru

300 g mletého hovězího masa

10 g česneku

60 g rajského protlaku

400 g konzervovaných loupaných rajčat

750 g květáku

3 vejce

30 g másla nebo ghee

sůl

pepř

  • Příprava: 20 minut
  • Vaření: 1 hodina
  • 20 minut

    1 hodina

    1 hodina 20 minut

  • Množství: 3 porce

Postup

Nakrájejte si nadrobno cibuli, mrkev a řapíkatý celer. Zeleninu mírně osolte a orestujte ji na tuku do mírného změknutí.

Do pánve přidejte rozdrcený česnek. Nechte ho chvíli rozvonět, pak přisypte mleté maso a pod pánví zvyšte teplotu. Maso měchačkou rozdrobte na malé kousíčky a ty za častého promíchání opečte spolu se zeleninou. Směs osolte a opepřete podle chuti. Přidejte rajčatový protlak a krátce ho osmahněte.

Pánev zalijte loupanými rajčaty. Snižte teplotu plotýnky, směs zakryjte a nechte ji pod pokličkou jemně probublávat půl hodiny. Občas promíchejte.

Na závěr pokličku odkryjte, zvyšte mírně teplotu plotýnky a z pánve nechte vyvařit přebytečnou tekutinu.

Zatímco se dusí rajčatový základ, uvařte si ve slané vodě doměkka růžičky květáku. Až se budou téměř rozpadat, pečlivě je slijte, nechte chvíli okapat a pak je v sítu pomocí menší misky vymačkejte od přebytečné tekutiny, nebo je zabalte do čisté bavlněné utěrky a tlakem z nich odstraňte co nejvíc vody.

Vymačkaný květák nechte chvíli vychladit, pak ho osolte, opepřete podle chuti a rozmixujte dohladka s vejci a máslem (ve Whole30 či paleo variantě zvolte ghee).

Do vhodné zapékací nádoby rozprostřete připravený rajčatovo-masový základ, navrch rozetřete rozmixovaný květák s vejci. Koláč vložte do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte přibližně 45 minut, dokud jeho povrch nezezlátne.

Upečený pastýřský koláč nechte po vytažení z trouby chvíli odpočinout, pak ho rozdělte na díly a podávejte.

00:00

Výživové hodnoty na 1 porci

Velikost porce1/3 podle receptu
Kalorie610 kcal
Bílkoviny40 g
Tuky37 g
Sacharidy21 g

33 Recenzí / komentářů

Andrea

Březen 17, 2018

Zdravím z Anglie, v práci často vaříme originální recept s brambory, tohle jídlo tu všichni milují, ale pro sebe si udělám tuhle lepší verzi 🙂

Lucie

Březen 18, 2018

Zdravím, Andreo, ano, tohle je britská klasika. Jen jsem ji trošku upravila do Low carb verze 🙂 Doufám, že bude chutnat.

Petra

Březen 20, 2018

Dobrý den, super recept, moc jsem si pochutnala. Květák jsem smíchala jen s petrželkou bez vajec. Rozhodně budu v budoucnu opakovat 🙂
Děkuji

Lucie

Březen 20, 2018

Dobrý den, to já moc děkuji. Že jste věnovala čas napsání komentáře. A ještě tak milého 🙂 Mám velkou radost, že chutnalo.

Míša

Duben 11, 2018

Výborné!!!

Lucie

Duben 11, 2018

Stručné a jasné! Moc díky za komentář. Takové jsou nejlepší <3

Katarína

Duben 11, 2018

Už mi je to trapné, ale opět musím pochválit 🙂 Nejenže je recept naprosto dokonalý, ale snědla plný talíř i má dvouletá dcera!
Neměla jsem celer, tak jsem dala salotku a celé jsem to pak kvůli dceři trochu promixovala. A květák se mi nechtělo zdimat, tak jsem ho udělala na páře

Lucie

Duben 12, 2018

Jééé, to se ale vůbec neciťte trapně! Jen chvalte co nejvíc 🙂 Vždyť se to tak krásně čte <3 Mám obrovskou radost, že chutnalo.

Hana Breburdová

Duben 13, 2018

Mňamka❤️

Lucie

Duben 14, 2018

To moc ráda čtu 🙂

Jana

Duben 29, 2018

Je to můj první recept od Vás a jsem nadšená. Opravdu vynikající jídlo, nemá nejmenší chybu, pochutnali jsme si celá rodina 🙂 Děkuju moc a těším se na vyzkoušení dalších receptů.

Lucie

Duben 30, 2018

Tak to mám velkou radost, že chutnalo a že vás to inspiruje ke zkoušení dalších receptů. To je pro mě velká pochvala 🙂

Šárka

Květen 18, 2018

Vynikající

Lucie

Květen 18, 2018

To moc ráda čtu, díky za komentář 🙂

Dominika

Červenec 17, 2018

Výbornééé 🙂

Lucie

Červenec 18, 2018

To moc ráda čtu, díky za komentář <3

Tatiana Hošťálková

Červenec 21, 2018

Lucko, pekla jsem to na rodinnou oslavu (LC jsem jen já) – móc chutnal. Nejen mně. Díky!

Lucie

Červenec 23, 2018

Táňo, moc děkuju za milý komentář. Mám radost, že chutnalo a že děláš takhle skvělou reklamu “našemu” způsobu stravování <3

Eva

Červenec 30, 2018

Lucko, jako vždy výborné! Tenhle recept patří mezi stálice v našem jídelníčku. Už jsem ho dělala mockrát. Vždycky si pochutnáme. Doporučila jsem také kolegyním.

Lucie

Srpen 2, 2018

Evi, jestli je jídlo vždy výborné, moje zásluha to není – pocta patří tomu, kdo vařil 🙂
Mám velkou radost, že chutná a že se k receptu opakovaně vracíte. To je ta největší pochvala, děkuju <3

Petr

Srpen 8, 2018

Výborný recept. Trochu jsem to neodhadl s časem. Šel jsem na něj v 7h a večeřel v 9 ale hlad na mě přišel půl hoďky před finále. Stálo to za to 5 hvězdiček a doporučuji všem. Už teď se těším na oběd.

Lucie

Srpen 9, 2018

Petře, to mám velkou radost, že se koláč povedl a chutnal. Recept je pravda pracnější, ale ten čas přípravy za to stojí 🙂

Cecila smidova

Srpen 26, 2018

Vazena pani lucie.velice Vam dekuji za vase recepty.Mam vyskusane hlavne jedla aj dezerty .Vsetko velmi chutne.Varim opakovane.Nieco som trochu upravila.Chutna aj manzelovy.Majte sa krasne a vela zdraviaCila

Lucie

Srpen 26, 2018

Milá Cilo, moc děkuju za milý komentář a pochvalu. Mám velkou radost, že doma chutná 🙂 Hlavní pochvala ale patří vám, to vy vaříte 🙂

Bara

Srpen 30, 2018

Opet delam, protoze v prvnim Whole30 me uchvatil. Ted jedu i s pritelem a jsem zvedava na jeho reakce. Ale vzhledem k tomu, ze mi uzdiboval z minuleho, tak bude nadseny.

Jiřule

Říjen 20, 2018

Dobrý den, děkuji za inspiraci. Už se těším na oběd. Pro manžela k tomu ještě upeču dýni, protože musí mít přílohu..Mňam….kapou mi sliny do klávesnice 🙂 🙂

Lucie

Říjen 20, 2018

Dobrý den, mám radost, že se recept líbí a doufám, že si doma pochutnáte. Příloha už je součástí koláče jako horní vrstva 🙂 Ale pečená dýně je skvělá volba.

Julie

Březen 12, 2019

Dobrý den, mě taky chutnal, jen jsem do mletého masa (vepřového) dala na kostičky nakrájenou cuketu-neloupanou a dala jen protlak, rajčata jsem vynechala. A květákovou kaši jsem smíchala se strouhaným sýrem. Bylo to super. Dokonce i manžel ho jedl a chutnal mu.

Lucie

Březen 12, 2019

Dobrý den Julie, Vaše úprava receptu zní velice lahodně a jsem ráda, že jste si s manželem pochutnali. 🙂 Děkuji moc za Váš komentář a přeji spoustu dalších úspěchů v kuchyni.

Soňa

Březen 25, 2019

Dobrý den, budu mít za sebou 3.týden Whole30. A musím říct, že tento recept mě naprosto uchvátil. Dávala jsem všem ochutnat, i lidem v práci a všem moc chutnal. Nikdy mě nenapadlo takto pracovat s květákem. Úžasné. Můj syn to přirovnal k Lasagním. Díky za něj :o)

Lucie

Březen 26, 2019

Dobrý den, mám velkou radost že Vám i okolí recept chutnal. 🙂 Budu moc držet palce při zbylých dnech Whole 30 a děkuji mnohokrát za komentář.

Lenka

Duben 11, 2019

Výborné, během měsíce jsem vařila 2x. Manžel to chválil. Dík.

Lucie

Duben 13, 2019

Mám velkou radost, že chutnalo. Moc díky za komentář

Všechna pole jsou povinné pro zveřejnění hodnocení.

Vaše hodnocení:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Top Mautic is open source marketing automation

Všechny mé recepty v MOBILNÍ APLIKACI pro iOS i Android

angle-double-right
angle-double-left
close

Má první tištěná kuchařka je tu!

Voňavá kuchařka

Bez lepku, s nízkým obsahem sacharidů a hlavně chutně.