Nová e-kuchařka: 30 Low carb receptů na snídaně, obědy i večeře. Zdarma ke stažení 🆓 STÁHNOUT ZDARMA
Chutné recepty pro zdraví
Low carb, Whole30, Paleo, Primal
přirozeně bez lepku a cukru

Lilkový „falafel“

Lilkový „falafel“

  , , ,   , , , , ,   , , ,

Ohodnotit recept
Lilkový „falafel“
5.0 6

Máte rádi falafel, ale z různých důvodů se vyhýbáte luštěninám? Úplnou náhodou, při jednom z mých alchymistických pokusů v kuchyni, se mi podařilo vytvořit něco chuťově velmi podobného. Musím říct, že výsledek mě i samotnou překvapil. Nejdřív jsem říkala "Škoda tak drahého sýru" 🙁 Ale nakonec mi to tak zachutnalo, že jsem tuhle lahůdku připravila během pár dní hned několikrát.

  • Příprava: 25 minut
  • Vaření / pečení: 40 minut
  • 25 minut

    40 minut

    1 hodina 5 minut

  • Množství: 3 porce
  • Obtížnost:
  • Autor:

Dobrá volba. Mám pro vás tip i napříště

Koukněte na mé kuchařky plné zdravých receptů, které na webu nenajdete. Můžete vybírat z tištěných knih i e-kuchařek.

Suroviny

300 g lilku (1 střední)

2 lžíce olivového oleje

75 g cibule (1 střední)

10 g česneku (3 menší stroužky)

250 g sýru Halloumi *

1 vejce

1 lžička sladké papriky

1 lžička drceného římského kmínu

1 lžička sušeného oregána

sůl

pepř

  • Příprava: 25 minut
  • Vaření / pečení: 40 minut
  • 25 minut

    40 minut

    1 hodina 5 minut

  • Množství: 3 porce

Postup

Omytý neoloupaný lilek nakrájejte na přibližně centimetrové plátky. Rozložte je na papírovou utěrku o hojně osolte. Nechte je alespoň 10 minut pustit tekutinu.

Pak je otočte, znovu osolte a opět nechte pustit vodu.

Vypocené plátky lilku opláchněte vodou, abyste je zbavili přebytečné soli, a co nejvíce vymačkejte. Nakrájejte na kostičky.

Na pánvi si rozehřejte olivový olej a na něm nechte zesklovatět nadrobno nakrájenou cibuli.

Jakmile cibulka změkne, přidejte rozdrcený česnek a nakrájený lilek. Za občasného promíchání nechte zeleninovou směs restovat na střední teplotu, dokud lilek nezměkne a nevypaří se přebytečná tekutina. Pak pánev odstavte a směs nechte vychladnout.

V mixéru si rozdrťte na konzistenci hrubšího písku nakrájený sýr Halloumi a nasypte ho do mísy.

Pak si nahrubo rozmixujte vychladlý orestovaný lilek spolu s jedním vejcem. Směs přidejte do mísy k rozdrcenému sýru, přisypte papriku, sušené oregáno a pepř. Sůl už většinou není potřeba přidávat. Sýr Hallloumi je sám o sobě dost slaný, nějaká sůl zůstala i v lilku.

Směs vypracujte do řidšího, ale tvarovatelného těsta. Pokud je příliš řídké, můžete do něj přimíchat 1-2 lžíce mandlové mouky. Na plechu vyloženém pečícím papírem ze směsi vytvořte přibližně 30 kuliček a dejte je péct do vyhřáté trouby na 180 °C na 15-20 minut, dokud nezačnou zlátnout. Zbytečně je nepřepečte, ať se nevysuší.

Hotové kuličky podávejte, jak jste zvyklí u klasického falafelu. Můžete je třeba zabalit do oopsi placek, nebo k nim nakrájejte spoustu čerstvé zeleniny a doplňte je zajímavým dipem. Tím může být ochucená majonéza, jogurt smíchaný s bylinkami, nebo tahini omáčka (sezamové tahini naředěné vodou, dochucené citrónem, solí, pepřem a chilli, zakápnuté troškou olivového oleje).

* Halloumi je speciální druh sýra, pocházející z Kypru. Hodí se například na grilování nebo opékání na pánvi, protože se nerozpouští jako klasický sýr.

00:00

Sdílejte recept s přáteli

Výživové hodnoty na 1 porci

Energetická hodnota410 kcal / 1 715 kJ
Sacharidy6 g
Tuky30 g
Bílkoviny24 g

Už nikdy vám žádný nový recept neuteče

Nechte mi tu na sebe e-mail a já vám dám vědět, až pro vás vymyslím další šťavnatý recept nebo se něco nového šustne u mě na stránkách. Pokud vás recepty přestanou zajímat, můžete se kdykoli odhlásit.




11 Recenzí / komentářů

Lenka Kozlíková

5 července, 2017

Když jsem se o toto jídlo pokoušela, neměla jsem lilek ani sýr Halloumi, takže jsem trochu experimentovala. Místo lilku jsem použila cuketu a místo Halloumi Parmezán a bylo to vynikající 🙂 Děkuji Lucince za inspiraci, její gurmánský blog je nejlepší. Ať nedocházejí nápady.

Dana Šifrová

3 září, 2018

Dobrý večer, Lucie,

Já lilek obecně nesnáším v jakékoliv podobě, ale manžel ho miluje, tak občas vymyslim něco z lilku i pro něj.
Ale toto !!!! Jak jsem to vyzkoušela, jedla bych to jako mlsotu u TV místo ořechů.
Chuťová pecka !!

Lucie

4 září, 2018

Takovéto komentáře mi dělají obzvlášť radost – pokud někdo díky mému receptu objeví skvělou chuť dříve neoblíbené suroviny, je to ta největší pochvala 🙂 Mám velkou radost, že chutnalo <3

Michal B.

6 ledna, 2019

Nemám slov, prostě vynikající. Manželka to jestě trošku vylepšila a lehce obalila kuličky v sezamu. Na dohuštění jsme přidali psyllium. Určitě budeme dělat častěji.

Lucie

7 ledna, 2019

Děkuji za vyzkoušení receptu, komentář a sdílení nápadu na obměnu 🙂 Mám radost, že chutnalo a že máte v plánu se k receptu vracet. To vždy potěší, díky moc 🙂

Jitka Kuncova

30 března, 2019

recept jsem vyzkoušela a poprvé jsem jedla lilek 🙂 a sýr Halloumi,určitě jsem to nedělala naposledy.výborná mňamka děkuji

Lucie

30 března, 2019

Moc ráda čtu, že jste vyzkoušela nové suroviny a že vám chutnalo <3 Díky za komentář.

Ewiik

27 srpna, 2020

Poprvé jsem vyzkoušela falafel, Halloumi jsem nahradila parmezánem, a stihla ochutnat asi 3 kuličky, zbytek mi snědl manžel 😀 A to je masožravec, kterému tam maso vůbec nechybělo.
Brzy pro veliký úspěch dělám znovu O:-)

Lucka

27 srpna, 2020

S velkou radostí čtu, že se tenhle falešný lilkový falafel u vás doma setkal s úspěchem a chutnal 🙂 Vrácení k vyzkoušenému receptu je ta největší pochvala, díky ❤️

Eva

29 září, 2020

Luci, ode dneška řadím lilkový falafel mezi svá nejoblíbenější jídla. Tohle jsem fakt nečekala, prostě bomba! I studený byli vynikající. Měla bys do receptu uvést, že doporučuješ dělat rovnou dvojitou dávku!

Lucka

29 září, 2020

Evi, to mám mega radost, že tak chutná ❤️ Moc děkuju!
Nad tou poznámkou do receptu popřemýšlím 😀

Všechna pole jsou povinné pro zveřejnění hodnocení.

Vaše hodnocení:

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

0