📖 Nová Svěží kuchařka 170 svěžích receptů z čerstvé zeleniny a kvalitního masa. Prozkoumat kuchařku
Chutné recepty pro zdraví
Low carb, Whole30, Paleo, Primal
přirozeně bez lepku a cukru

Lilkový „falafel“

Lilkový „falafel“

  , , ,   , , , , ,   , , , ,

Ohodnotit recept
Lilkový „falafel“
5.0 7

Máte rádi falafel, ale z různých důvodů se vyhýbáte luštěninám? Úplnou náhodou, při jednom z mých alchymistických pokusů v kuchyni, se mi podařilo vytvořit něco chuťově velmi podobného. Musím říct, že výsledek mě i samotnou překvapil. Nejdřív jsem říkala "Škoda tak drahého sýru" 🙁 Ale nakonec mi to tak zachutnalo, že jsem tuhle lahůdku připravila během pár dní hned několikrát.

  • Příprava: 25 minut
  • Vaření / pečení: 40 minut
  • 25 minut

    40 minut

    1 hodina 5 minut

  • Množství: 3 porce
  • Obtížnost:
  • Autor:

💌 Už nikdy vám žádný nový recept neuteče

Nechte mi tu na sebe e-mail a já vám dám vědět, až pro vás vymyslím další šťavnatý recept nebo se něco nového šustne u mě na stránkách. Pokud vás recepty přestanou zajímat, můžete se kdykoli odhlásit.




Suroviny

300 g lilku (1 střední)

2 lžíce olivového oleje

75 g cibule (1 střední)

10 g česneku (3 menší stroužky)

250 g sýru Halloumi *

1 vejce

1 lžička sladké papriky

1 lžička drceného římského kmínu

1 lžička sušeného oregána

sůl

pepř

  • Příprava: 25 minut
  • Vaření / pečení: 40 minut
  • 25 minut

    40 minut

    1 hodina 5 minut

  • Množství: 3 porce

Postup

Omytý neoloupaný lilek nakrájejte na přibližně centimetrové plátky. Rozložte je na papírovou utěrku o hojně osolte. Nechte je alespoň 10 minut pustit tekutinu.

Pak je otočte, znovu osolte a opět nechte pustit vodu.

Vypocené plátky lilku opláchněte vodou, abyste je zbavili přebytečné soli, a co nejvíce vymačkejte. Nakrájejte na kostičky.

Na pánvi si rozehřejte olivový olej a na něm nechte zesklovatět nadrobno nakrájenou cibuli.

Jakmile cibulka změkne, přidejte rozdrcený česnek a nakrájený lilek. Za občasného promíchání nechte zeleninovou směs restovat na střední teplotu, dokud lilek nezměkne a nevypaří se přebytečná tekutina. Pak pánev odstavte a směs nechte vychladnout.

V mixéru si rozdrťte na konzistenci hrubšího písku nakrájený sýr Halloumi a nasypte ho do mísy.

Pak si nahrubo rozmixujte vychladlý orestovaný lilek spolu s jedním vejcem. Směs přidejte do mísy k rozdrcenému sýru, přisypte papriku, sušené oregáno a pepř. Sůl už většinou není potřeba přidávat. Sýr Hallloumi je sám o sobě dost slaný, nějaká sůl zůstala i v lilku.

Směs vypracujte do řidšího, ale tvarovatelného těsta. Pokud je příliš řídké, můžete do něj přimíchat 1-2 lžíce mandlové mouky. Na plechu vyloženém pečícím papírem ze směsi vytvořte přibližně 30 kuliček a dejte je péct do vyhřáté trouby na 180 °C na 15-20 minut, dokud nezačnou zlátnout. Zbytečně je nepřepečte, ať se nevysuší.

Hotové kuličky podávejte, jak jste zvyklí u klasického falafelu. Můžete je třeba zabalit do oopsi placek, nebo k nim nakrájejte spoustu čerstvé zeleniny a doplňte je zajímavým dipem. Tím může být ochucená majonéza, jogurt smíchaný s bylinkami, nebo tahini omáčka (sezamové tahini naředěné vodou, dochucené citrónem, solí, pepřem a chilli, zakápnuté troškou olivového oleje).

* Halloumi je speciální druh sýra, pocházející z Kypru. Hodí se například na grilování nebo opékání na pánvi, protože se nerozpouští jako klasický sýr.

Skvělá volba! Máte hotovo?

Zkuste mých 316 šťavnatých receptů, po kterých se bude oblizovat celá vaše rodina i přátelé 😋

Nová Svěží kuchařka a Voňavá kuchařka, díky kterým už nikdy nebudete muset řešit, co zdravého a chutného zase uvařit.

Prolistovat kuchařky

00:00

Výživové hodnoty na 1 porci

Energetická hodnota410 kcal / 1 715 kJ
Sacharidy6 g
Tuky30 g
Bílkoviny24 g

Líbil se vám recept? Pomozte mi ho šířit dál 🙏🏻

13 Recenzí / komentářů

Lenka Kozlíková

5 července, 2017

Když jsem se o toto jídlo pokoušela, neměla jsem lilek ani sýr Halloumi, takže jsem trochu experimentovala. Místo lilku jsem použila cuketu a místo Halloumi Parmezán a bylo to vynikající 🙂 Děkuji Lucince za inspiraci, její gurmánský blog je nejlepší. Ať nedocházejí nápady.

Dana Šifrová

3 září, 2018

Dobrý večer, Lucie,

Já lilek obecně nesnáším v jakékoliv podobě, ale manžel ho miluje, tak občas vymyslim něco z lilku i pro něj.
Ale toto !!!! Jak jsem to vyzkoušela, jedla bych to jako mlsotu u TV místo ořechů.
Chuťová pecka !!

Lucie

4 září, 2018

Takovéto komentáře mi dělají obzvlášť radost – pokud někdo díky mému receptu objeví skvělou chuť dříve neoblíbené suroviny, je to ta největší pochvala 🙂 Mám velkou radost, že chutnalo <3

Michal B.

6 ledna, 2019

Nemám slov, prostě vynikající. Manželka to jestě trošku vylepšila a lehce obalila kuličky v sezamu. Na dohuštění jsme přidali psyllium. Určitě budeme dělat častěji.

Lucie

7 ledna, 2019

Děkuji za vyzkoušení receptu, komentář a sdílení nápadu na obměnu 🙂 Mám radost, že chutnalo a že máte v plánu se k receptu vracet. To vždy potěší, díky moc 🙂

Jitka Kuncova

30 března, 2019

recept jsem vyzkoušela a poprvé jsem jedla lilek 🙂 a sýr Halloumi,určitě jsem to nedělala naposledy.výborná mňamka děkuji

Lucie

30 března, 2019

Moc ráda čtu, že jste vyzkoušela nové suroviny a že vám chutnalo <3 Díky za komentář.

Ewiik

27 srpna, 2020

Poprvé jsem vyzkoušela falafel, Halloumi jsem nahradila parmezánem, a stihla ochutnat asi 3 kuličky, zbytek mi snědl manžel 😀 A to je masožravec, kterému tam maso vůbec nechybělo.
Brzy pro veliký úspěch dělám znovu O:-)

Lucka

27 srpna, 2020

S velkou radostí čtu, že se tenhle falešný lilkový falafel u vás doma setkal s úspěchem a chutnal 🙂 Vrácení k vyzkoušenému receptu je ta největší pochvala, díky ❤️

Eva

29 září, 2020

Luci, ode dneška řadím lilkový falafel mezi svá nejoblíbenější jídla. Tohle jsem fakt nečekala, prostě bomba! I studený byli vynikající. Měla bys do receptu uvést, že doporučuješ dělat rovnou dvojitou dávku!

Lucka

29 září, 2020

Evi, to mám mega radost, že tak chutná ❤️ Moc děkuju!
Nad tou poznámkou do receptu popřemýšlím 😀

Agáta

4 června, 2021

Falafel je vynikající, miluju lilek, miluju haloumi, takže moc děkuji za tohle vynikající spojení.

Lucka

4 června, 2021

Mám velkou radost, že chutnalo ❤️ Děkuji za vyzkoušení receptu a za čas věnovaný komentáři. Ne každý se vrátí a napíše pár řádků. Díky moc ❤️

Všechna pole jsou povinné pro zveřejnění hodnocení.

Vaše hodnocení:

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

0
Váš košík je prázdný!

Vypadá to, že jste si do košíku ještě žádné zboží nepřidali. Není to škoda?

Podívat se na produtky
Ještě nemáš žádné nabídky!

Zkontrolujte později, zda jsou k dispozici nějaké nabídky.