Chutné recepty pro zdraví
Low carb, Whole30, Paleo, Primal
přirozeně bez lepku a cukru

Lilkový “falafel”

Lilkový “falafel”

  , ,   , , , , ,   , , ,

Hodnotit recept
Lilkový “falafel”
5.0 4

Máte rádi falafel, ale z různých důvodů se vyhýbáte luštěninám? Úplnou náhodou, při jednom z mých alchymistických pokusů v kuchyni, se mi podařilo vytvořit něco chuťově velmi podobného. Musím říct, že výsledek mě i samotnou překvapil. Nejdřív jsem říkala "Škoda tak drahého sýru" 🙁 Ale nakonec mi to tak zachutnalo, že jsem tuhle lahůdku připravila během pár dní hned několikrát.

  • Příprava: 25 minut
  • Vaření: 40 minut
  • 25 minut

    40 minut

    1 hodina 5 minut

  • Množství: 3 porce
  • Obtížnost:
  • Autor:

Dobrá volba. Co uvaříte příště?

Vyřešte jednou pro vždy problém co zdravého vařit. 
Napsala jsem kuchařky s 242 recepty, které na webu nenajdete.
Pro každého, kdo chce jíst zdravě.

Suroviny

300 g lilku (1 střední)

2 lžíce olivového oleje

75 g cibule (1 střední)

10 g česneku (3 menší stroužky)

250 g sýru Halloumi *

1 vejce

1 lžička sladké papriky

1 lžička drceného římského kmínu

1 lžička sušeného oregana

sůl

pepř

  • Příprava: 25 minut
  • Vaření: 40 minut
  • 25 minut

    40 minut

    1 hodina 5 minut

  • Množství: 3 porce

Postup

Omytý neoloupaný lilek nakrájejte na přibližně centimetrové plátky. Rozložte je na papírovou utěrku o hojně osolte. Nechte je alespoň 10 minut pustit tekutinu.

Pak je otočte, znovu osolte a opět nechte pustit vodu.

Vypocené plátky lilku opláchněte vodou, abyste je zbavili přebytečné soli, a co nejvíce vymačkejte. Nakrájejte na kostičky.

Na pánvi si rozehřejte olivový olej a na něm nechte zesklovatět nadrobno nakrájenou cibuli.

Jakmile cibulka změkne, přidejte rozdrcený česnek a nakrájený lilek. Za občasného promíchání nechte zeleninovou směs restovat na střední teplotu, dokud lilek nezměkne a nevypaří se přebytečná tekutina. Pak pánev odstavte a směs nechte vychladnout.

V mixéru si rozdrťte na konzistenci hrubšího písku nakrájený sýr Halloumi a nasypte ho do mísy.

Pak si nahrubo rozmixujte vychladlý orestovaný lilek spolu s jedním vejcem. Směs přidejte do mísy k rozdrcenému sýru, přisypte papriku, sušené oregáno a pepř. Sůl už většinou není potřeba přidávat. Sýr Hallloumi je sám o sobě dost slaný, nějaká sůl zůstala i v lilku.

Směs vypracujte do řidšího, ale tvarovatelného těsta. Pokud je příliš řídké, můžete do něj přimíchat 1-2 lžíce mandlové mouky. Na plechu vyloženém pečícím papírem ze směsi vytvořte přibližně 30 kuliček a dejte je péct do vyhřáté trouby na 180 °C na 15-20 minut, dokud nezačnou zlátnout. Zbytečně je nepřepečte, ať se nevysuší.

Hotové kuličky podávejte, jak jste zvyklí u klasického falafelu. Můžete je třeba zabalit do oopsi placek, nebo k nim nakrájejte spoustu čerstvé zeleniny a doplňte je zajímavým dipem. Tím může být ochucená majonéza, jogurt smíchaný s bylinkami, nebo tahini omáčka (sezamové tahini naředěné vodou, dochucené citrónem, solí, pepřem a chilli, zakápnuté troškou olivového oleje).

* Halloumi je speciální druh sýra, pocházející z Kypru. Hodí se například na grilování nebo opékání na pánvi, protože se nerozpouští jako klasický sýr.

00:00

Výživové hodnoty na 1 porci

Kalorie410 kcal
Bílkoviny24 g
Tuky30 g
Sacharidy6 g

7 Recenzí / komentářů

Lenka Kozlíková

Červenec 5, 2017

Když jsem se o toto jídlo pokoušela, neměla jsem lilek ani sýr Halloumi, takže jsem trochu experimentovala. Místo lilku jsem použila cuketu a místo Halloumi Parmezán a bylo to vynikající 🙂 Děkuji Lucince za inspiraci, její gurmánský blog je nejlepší. Ať nedocházejí nápady.

Dana Šifrová

Září 3, 2018

Dobrý večer, Lucie,

Já lilek obecně nesnáším v jakékoliv podobě, ale manžel ho miluje, tak občas vymyslim něco z lilku i pro něj.
Ale toto !!!! Jak jsem to vyzkoušela, jedla bych to jako mlsotu u TV místo ořechů.
Chuťová pecka !!

Lucie

Září 4, 2018

Takovéto komentáře mi dělají obzvlášť radost – pokud někdo díky mému receptu objeví skvělou chuť dříve neoblíbené suroviny, je to ta největší pochvala 🙂 Mám velkou radost, že chutnalo <3

Michal B.

Leden 6, 2019

Nemám slov, prostě vynikající. Manželka to jestě trošku vylepšila a lehce obalila kuličky v sezamu. Na dohuštění jsme přidali psyllium. Určitě budeme dělat častěji.

Lucie

Leden 7, 2019

Děkuji za vyzkoušení receptu, komentář a sdílení nápadu na obměnu 🙂 Mám radost, že chutnalo a že máte v plánu se k receptu vracet. To vždy potěší, díky moc 🙂

Jitka Kuncova

Březen 30, 2019

recept jsem vyzkoušela a poprvé jsem jedla lilek 🙂 a sýr Halloumi,určitě jsem to nedělala naposledy.výborná mňamka děkuji

Lucie

Březen 30, 2019

Moc ráda čtu, že jste vyzkoušela nové suroviny a že vám chutnalo <3 Díky za komentář.

Všechna pole jsou povinné pro zveřejnění hodnocení.

Vaše hodnocení:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Top Mautic is open source marketing automation
close

Má první tištěná kuchařka je tu!

Voňavá kuchařka

Bez lepku, s nízkým obsahem sacharidů a hlavně chutně.