Lilkový "falafel" » Paleo snadno
Chutné recepty pro zdraví
Low carb, Whole30, Paleo, Primal
přirozeně bez lepku a cukru

Lilkový “falafel”

Lilkový “falafel”

  , ,   , , , , ,   , , ,

Květen 27, 2017

Hodnotit recept
Lilkový “falafel”
5.0 1

Máte rádi falafel, ale z různých důvodů se vyhýbáte luštěninám? Úplnou náhodou, při jednom z mých alchymistických pokusů v kuchyni, se mi podařilo vytvořit něco chuťově velmi podobného. Musím říct, že výsledek mě i samotnou překvapil. Nejdřív jsem říkala "Škoda tak drahého sýru" 🙁 Ale nakonec mi to tak zachutnalo, že jsem tuhle lahůdku připravila během pár dní hned několikrát.

  • Příprava: 25 minut
  • Vaření: 40 minut
  • 25 minut

    40 minut

    1 hodina 5 minut

  • Množství: 3 porce
  • Obtížnost:
  • Autor: Lucie Grusová

Dobrá volba. Co uvaříte příště?

Vyřešte jednou pro vždy problém co zdravého vařit. 
Napsala jsem kuchařky s 242 recepty, které na webu nenajdete.
Pro každého, kdo chce jíst zdravě.

Suroviny

300 g lilku (1 střední)

2 lžíce olivového oleje

75 g cibule (1 střední)

10 g česneku (3 menší stroužky)

250 g sýru Halloumi *

1 vejce

1 lžička sladké papriky

1 lžička drceného římského kmínu

1 lžička sušeného oregana

sůl

pepř

  • Příprava: 25 minut
  • Vaření: 40 minut
  • 25 minut

    40 minut

    1 hodina 5 minut

  • Množství: 3 porce

Postup

Omytý neoloupaný lilek nakrájejte na přibližně centimetrové plátky. Rozložte je na papírovou utěrku o hojně osolte. Nechte je alespoň 10 minut pustit tekutinu.

Pak je otočte, znovu osolte a opět nechte pustit vodu.

Vypocené plátky lilku opláchněte vodou, abyste je zbavili přebytečné soli, a co nejvíce vymačkejte. Nakrájejte na kostičky.

Na pánvi si rozehřejte olivový olej a na něm nechte zesklovatět nadrobno nakrájenou cibuli.

Jakmile cibulka změkne, přidejte rozdrcený česnek a nakrájený lilek. Za občasného promíchání nechte zeleninovou směs restovat na střední teplotu, dokud lilek nezměkne a nevypaří se přebytečná tekutina. Pak pánev odstavte a směs nechte vychladnout.

V mixéru si rozdrťte na konzistenci hrubšího písku nakrájený sýr Halloumi a nasypte ho do mísy.

Pak si nahrubo rozmixujte vychladlý orestovaný lilek spolu s jedním vejcem. Směs přidejte do mísy k rozdrcenému sýru, přisypte papriku, sušené oregáno a pepř. Sůl už většinou není potřeba přidávat. Sýr Hallloumi je sám o sobě dost slaný, nějaká sůl zůstala i v lilku.

Směs vypracujte do řidšího, ale tvarovatelného těsta. Pokud je příliš řídké, můžete do něj přimíchat 1-2 lžíce mandlové mouky. Na plechu vyloženém pečícím papírem ze směsi vytvořte přibližně 30 kuliček a dejte je péct do vyhřáté trouby na 180 °C na 15-20 minut, dokud nezačnou zlátnout. Zbytečně je nepřepečte, ať se nevysuší.

Hotové kuličky podávejte, jak jste zvyklí u klasického falafelu. Můžete je třeba zabalit do oopsi placek, nebo k nim nakrájejte spoustu čerstvé zeleniny a doplňte je zajímavým dipem. Tím může být ochucená majonéza, jogurt smíchaný s bylinkami, nebo tahini omáčka (sezamové tahini naředěné vodou, dochucené citrónem, solí, pepřem a chilli, zakápnuté troškou olivového oleje).

* Halloumi je speciální druh sýra, pocházející z Kypru. Hodí se například na grilování nebo opékání na pánvi, protože se nerozpouští jako klasický sýr.

00:00

Výživové hodnoty na 1 porci

Kalorie481 kcal
Bílkoviny25 g
Tuky38 g
Sacharidy6 g

1 Recenze / komentář

Lenka Kozlíková

Červenec 5, 2017

Když jsem se o toto jídlo pokoušela, neměla jsem lilek ani sýr Halloumi, takže jsem trochu experimentovala. Místo lilku jsem použila cuketu a místo Halloumi Parmezán a bylo to vynikající 🙂 Děkuji Lucince za inspiraci, její gurmánský blog je nejlepší. Ať nedocházejí nápady.

Všechna pole jsou povinné pro zveřejnění hodnocení.

Vaše hodnocení:

Top Mautic is open source marketing automation

Konec starostem co dobrého uvařit. Stačí se inspirovat z mých KUCHAŘEK!

x