Recept na mandlové šneky s jablky a skořicí » Paleo snadno
Chutné recepty pro zdraví
Whole30, Paleo, Primal
přirozeně bez lepku a cukru

Mandloví šneci s jablky a skořicí

Mandloví šneci s jablky a skořicí

  , ,   , , ,   , , , , ,

Prosinec 22, 2015

Hodnotit recept
Mandloví šneci s jablky a skořicí
5.0 3

Sama sobě jsem slíbila, že tento recept sepíšu do Vánoc. A to hned ze dvou důvodů:
1) pokud si nějaký recept okamžitě nezapíšu, velmi často se stane, že na něj zapomenu, a to by u tohoto byla obzvlášť škoda – je výborný
2) po Novém roce hodně z vás (i já) nasadí „tvrdou dietu“ a proto bych vás nerada „provokovala“ hříšně dobrým sladkým receptem 😀
Takže, tady je.

  • Příprava: 30 minut
  • Vaření: 15 minut
  • 30 minut

    15 minut

    45 minut

  • Množství: 4 porce
  • Obtížnost:
  • Autor: Lucie Grusová

Dobrá volba. Co uvaříte příště?

Vyřešte jednou pro vždy problém co zdravého vařit. 
Napsala jsem kuchařky s 242 recepty, které na webu nenajdete.
Pro každého, kdo chce jíst zdravě.

Suroviny

125 g mandlové mouky

1 vejce

1 lžička vinného kamene *

1 lžička medu

2 vrchovaté lžičky kokosového oleje

150 g jablek

1 lžička mleté skořice

30 g drcených pekanů nebo vlašských ořechů

5 vypeckovaných datlí

1 lžička citrónové šťávy

Postup

Smíchejte si v míse mandlovou mouku a vinný kámen.

Pak přidejte med, kokosový olej a vejce.

Vše velice pečlivě propracujte v měkké těsto, které pak uložte do lednice vychladit (minimálně na 15 minut, ne však na příliš dlouho, aby moc neztuhlo a dalo se s ním pracovat).

Mezitím si nastrouhejte najemno oloupaná jablka a vymačkejte z nich veškerou šťávu.

Smíchejte je se skořicí, s rozdrcenými ořechy a citrónovou šťávou.

Nakrájejte si co nejvíce nadrobno vypeckované datle (čím pečlivější budete, tím lépe vám pak půjdou šneci krájet).

Pokud používáte čerstvé datle, půjde vám krájení snadno. Pokud ale máte sušené datle, doporučuji je několik hodin předem namočit do malého množství vody.

Nadrobno pokrájené datle smíchejte s jablečnou směsí a dejte zatím stranou.

Vychlazené těsto vyjměte z lednice.

Položte ho na potravinovou fólii (lze použít i alobal či pečící papír) a pomocí rukou vypracujte na obdélník o výšce cca 5 mm.

Těsto rovnoměrně namažte jablečnou směsí až do krajů, jen jednu z kratších stran si nechte nenamazanou.

Těsto pak začněte z druhé kratší pomazané strany rolovat.

Pomáhejte si při tom fólií a roládu co nejvíce utahujte, aby mezi vrstvami nezůstávaly mezery.

Jakmile máte roládu hotovou, urovnejte jí konce a nyní ji pomocí nitě nakrájejte na plátky tenké necelý 1 cm.

Postupujte tak, že prostředek cca 30 cm dlouhé nitě zasuňte pod konec rolády, na horní straně konce nitě překřižte a utáhněte (dřív se tak krájely knedlíky :-)).

Takto se z rolády odřízne tenký plátek, aniž by se těsto pomocí tlaku deformovalo.

Jednotlivé plátky rolády rozprostřete na plech vyložený pečícím papírem a dejte péct na 10-15 minut do trouby vyhřáté na 180°C.

Šneky podávejte po vychlazení, ať už jako zákusek nebo sladkou snídani.

Dobrou chuť 🙂

45 minut celkem

* Vinný kámen je náhražka za prášek do pečiva. Ten totiž běžně obsahuje éčko E450 a někdy i lepek. Nicméně, i když koupíte bio vinný kámen (někdy se také prodává pod názvem "kypřící prášek bez fosfátů"), neodpovídá to úplně pravidlům palea, protože jednou ze složek (kromě vinného kamene a jedlé sody) je kukuřičný škrob. Dá se ale již koupit vinný kámen s přídavkem bramborového škrobu, a to od firmy Adveni. Brambory sice také nejsou "čistou" paleo potravinou, dají se ale zařadit do tzv. "šedé zóny" - tedy mezi suroviny, na které se nahlíží méně kriticky. Vinný kámen lze případně zcela vynechat. Výsledek bude samozřejmě trošku jiný, proto pro maximalizaci úspěchu rozhodně nenahrazujte mandlovou mouku doma namletými mandlemi a vejce předem našlehejte (ideálně žloutek a bílek zvlášť).

00:00

8 Recenzí / komentářů

Lucka

Červen 16, 2016

Vypadá to úžasně, jen nemám mandlovou mouku, za to mám kokosovou 🙂 Můžu nahradit? případně v jakém poměru. Děkuji 🙂

Lucie

Červen 16, 2016

Mandlová mouka tou kokosovou většinou nahradit jde, ale u tohoto konkrétního receptu jsem to nezkoušela. Většinou platí, že kokosové mouky stačí méně než polovina té mandlové.

Lucka

Červen 28, 2016

Děkuji, někdy teda vyzkouším! 🙂

Terka

Květen 8, 2017

Tak tohle se mi nepovedlo vůbec, vznikla mandlovo-skořicová placka 🙂 Ale ta se nakrájela a snědla 😀 Byla výorná.

Alena

Červen 9, 2017

Těsto se hodně lepilo… Přidala jsem trochu kokosové mouky a bylo to v pořádku. Nakrájet to nešlo tak jsem pekla v celku. Jinak moc dobré 🙂

Lucie

Červen 10, 2017

Jakou mouku jste použila? Domácí nebo kupovanou? Obsah tuku v ní totiž může výsledek hodně ovlivnit. Ale je pravda, že tohle je trošku piplačka recept. Je nutné těsto nechat dobře vychladit a kolečka krájet nití. Hlavní je, že chutnalo 🙂

atekramz

Srpen 10, 2017

Ráno upečené a právě jsem je ochutnala k svačině. Jsou výborné doporučuji ochutnat. S těstem se pracovalo hůř, ale o to dyl jsem jej nechala v lednici tuhnout, aby i jednotlivé plátky šly lehce krájet. Určitě upeču znovu 😉

Lucie

Srpen 10, 2017

Máte pravdu, práce s těstem není nejjednodušší. Ale mám radost, že se recept povedl a chutná.

Všechna pole jsou povinné pro zveřejnění hodnocení.

Vaše hodnocení:

Top
Mautic is open source marketing automation