🎄 Udělejte radost. Zaplacené objednávky do 18.12. doručíme do Vánoc VYBRAT DÁREK
Chutné recepty pro zdraví
Low carb, Whole30, Paleo, Primal
přirozeně bez lepku a cukru

Mrkvový dort s kešu krémem

Mrkvový dort s kešu krémem

    , , ,   , , , ,

Hodnotit recept
Mrkvový dort s kešu krémem
5.0 8

Mrkev, jablka a ořechy jsou skvělé sezónní suroviny, které vám ve vhodné kombinaci dokáží prozářit pochmourný podzimní den. Dort není potřeba ani příliš doslazovat. Přirozenou sladkost mrkve a jablek stačí trochu podpořit pár datlemi (cca 2 kusy na porci). Nebudeme si lhát do kapsy, díky vysokému obsahu ořechů se nejedná zrovna o lehké a snadno stravitelné jídlo. Jenže člověk potřebuje sem tam zhřešit, že? 😉 A pak je to rozhodně lepší něčím podobným, než klasickým dortem z bílé mouky a cukru.

  • Příprava: 30 minut
  • Vaření: 1 hodina
  • 30 minut

    1 hodina

    1 hodina 30 minut

  • Množství: 8-10 kousků
  • Obtížnost:
  • Autor:

Dobrá volba. Co uvaříte příště?

Vyřešte jednou pro vždy problém co zdravého vařit. 
Napsala jsem kuchařky s 242 recepty, které na webu nenajdete.
Pro každého, kdo chce jíst zdravě.

Suroviny

300 g mrkve + 1 malá

200 g jablek

4 vejce

1 zarovnaná lžička + špetka skořice

1 citrón

100 g + cca 2-3 lžičky drcených pekanů nebo vlašských ořechů

100 g mandlové mouky

špetka soli

10+10 datlí

150 g kešu

2 lžíce + 1 lžička ghee nebo kokosového oleje

1 dcl kokosového mléka

10 pekanů nebo vlašských ořechů vcelku

  • Příprava: 30 minut
  • Vaření: 1 hodina
  • 30 minut

    1 hodina

    1 hodina 30 minut

  • Množství: 8-10 kousků

Postup

Minimálně 4 hodiny předem si namočte kešu ořechy.

Oloupejte si mrkev, omyjte a zbavte jádřinců jablka (slupku můžete ponechat). Nastrouhejte je najemno, smíchejte se šťávou z citrónu (trošku šťávy, cca 1 lžičku, si ponechte na krém), špetkou soli, skořicí, mandlovou moukou a rozdrcenými pekany nebo vlašskými ořechy (přibližně na zrníčka velikosti rýže).

V mixéru si promixujte co nejvíce dohladka vejce a pokrájených 10 datlí. Vzniklou směs přilijte k mrkvovému těstu a dobře propracujte.

Namočte si 2 kousky pečícího papíru, zmačkejte je a zbavte přebytečné vody. Pak jimi vyložte dvě vhodné pečící formy o stejném průměru (já použila průměr cca 18 cm) a do každé nalijte polovinu těsta.

Vložte je do trouby vyhřáté na 180°C a pečte cca 30-40 minut.

Mezitím, co se těsto peče, si připravte krém.

Do mixéru si vložte slité propláchnuté kešu ořechy, 10 nadrobno pokrájených datlí, ghee (nebo kokosový olej), lžičku citrónové šťávy a cca 0,5 dcl kokosového mléka.

Nyní vše s občasnými přestávkami (abyste nezavařili motor 😉 ) rozmixujte do naprosto hladkého krému. Trvá to i několik minut, v závislosti na výkonu vašeho domácího pomocníka.

Pokud je potřeba, po troškách přilívejte zbytek kokosového mléka, aby měl krém potřebnou konzistenci. Počítejte s tím, že vám v lednici mírně ztuhne, ale ne o moc, tak to s mlékem příliš nepřehánějte.

Po upečení korpusy vyndejte opatrně z forem (pečící papír na nich zatím ponechte), dejte je na linku vychladit a trošku „vydýchat“.

Jakmile jsou korpusy vychlazené, stáhněte z nich opatrně pečící papír.

Jeden z nich natřete zvrchu cca jednou třetinou kešu krému, opatrně na něj posaďte druhý korpus a celý dort ze všech stran potřete zbytkem polevy.

Oloupejte si malou mrkev a nakrájejte ji pomocí škrabky na tenké plátky.

Ty pak jemně opečte na pánvi (ne do hněda, jen do změknutí) na trošce ghee nebo kokosového oleje.

Přidejte pár lžiček drcených ořechů a jemně poprašte špetkou skořice.

Takto připravenými plátky a celými ořechy (cca 10 pekanů nebo vlašáků) ozdobte dort.

Ten dejte vychladit do lednice minimálně na 2 hodiny, nejlépe pak přes noc (chutě se lépe propojí).

Přeji vám příjemné podzimní mlsání a dejte vědět, jestli vám dort chutnal, tak jako nám 😉

Pokud se vám nechce „patlat“ s celým dortem, ale potřebujete spíše rychlý zákusek, těsto upečte v jedné vrstvě na plechu, nakrájejte na jednotlivé dílky a podávejte s kokosovou šlehačkou a jemně poprášené skořicí.

00:00

Už nikdy vám žádný nový recept neuteče

Nechte mi tu na sebe e-mail a já vám dám vědět, až pro vás vymyslím další šťavnatý recept nebo se něco nového šustne u mě na stránkách. Pokud vás recepty přestanou zajímat, můžete se kdykoli odhlásit.




26 Recenzí / komentářů

Tomáš

Únor 15, 2016

Recept vypada bajecne, ale zda se ze chybi dve ingredience:)
1 zarovnaná lžička skořice + špetka ?
2 lžíce ghee nebo kokosového oleje + 1 lžička ?

Lucie

Únor 15, 2016

Nechybí 😉 Je to 1 lžička a špetka skořice, 2 lžíce + 1 lžička ghee. Vždy je to rozdělené podle použití v korpusu a ve vrchním zdobení. Lžička skořice patří do korpusu, ta špetka na závěrečné opečení mrkve na vrch dortu. Obdobně je to i u tuku.

Ilona H.

Listopad 11, 2016

Dcera Váš dort upekla na oslavu vnoučkových narozenin a všem moc chutnal 🙂 Je prostě báječný 🙂 Děkujeme

Lucie

Listopad 11, 2016

To mám radost. Recept je obyčejný, vy jste báječná kuchařka 🙂

Michaela

Listopad 25, 2016

Mňam, dobrůtka. Proběhla ochutnávka prvních dvou kousků po velmi krátkém odležení, těším se na zítra na pokračování:-)
Díky za nápady a už se těším na další vaše knížky s recepty.
Mějte se a díky

Lucie

Listopad 26, 2016

Tenhle recept je moje srdcovka 🙂 Jsem moc ráda, že vám chutná.

Terezie

Červenec 15, 2017

Dobrý den,

dort nám chutnal, ale to množství mrkve v něm nám přišlo trochu moc… Příště bych asi čás mrkve nahradila mandlovou moukou? Jinak kešu krém byl vynikající, ten si všichni pochvalovali 🙂 Děkuji za recept.

Lucie

Červenec 15, 2017

Dobrý den, děkuju za pochvalu, mám radost, že dort chutnal. Každý máme jiné chutě, takže si recept případně upravte podle svého. Ale mrkev by měla být v tomto druhu dezertu výraznou ingrediencí. Odtud i jeho název 🙂 Nežli nahrazovat mandlovou moukou, mrkev prostě jen uberte nebo zvyšte podíl jablek. Obojí dodá těstu vláhu.

Katka

Říjen 27, 2017

Je luxusni. Udelala jsem jako muffiny a nemaji chybu. Skvělý recept

Lucie

Říjen 27, 2017

Skvělý nápad s těmi muffiny, to muselo být výborné. Moc díky za pochvalu 🙂

Lenka

Leden 2, 2018

Dobrý den, recept se mi moc líbí, chci ho upéct synovi k 2.narozeninám. jen se chci zeptat na kypridlo. Žádné se nepridavá? Dekuji a přeji hezký den.

Lucie

Leden 2, 2018

Dobrý den, můžete přidat trošku vinného kamene nebo špetičku sody, ale za mě to není nutné.

Danka

Březen 19, 2018

Pekný večer, pred hodinou dokončená, čakám a ochutnať musím ,len malú chybičku nestihla som namočiť kešu, chýba? Verím že nie zmyslela som si večer upiecť tak som nenamočila kešu, ďakujem za možnosť skúšať vaše fanaticky dobré recepty

Lucie

Březen 20, 2018

Tak moc doufám, že už jste ochutnala a chutnalo 🙂 Namočení kešu až takový problém není. Jen jsou po namočení stravitelnější a dají se lépe rozmixovat dohladka.
A já moc děkuju! Za to, že ty recepty zkoušíte a věnovala jste čas napsání zprávu 🙂

Tereza

Duben 11, 2018

Myslite, ze to muzu dat do formy na biskupsky chlebicek? Mam moc velkou formu a minule jsem z toho mela puldort, protoze jsem to musela rozriznout napul a preklopit

Lucie

Duben 12, 2018

Nezkoušela jsem, takže to bude jen odhad, ale podle mě by to fungovat mělo.

Aneta

Květen 5, 2018

Dobry den,
jak velkou formu jste pouzila? Kdyz uvedene mnozstvi vyleju do formy prumeru 28 a pote rozrezu na pul, bude dort trochu vyssi?
Dekuji

Lucie

Květen 6, 2018

Dobrý den, v receptu uvádím 2 formy o průměru 18 cm. Při použití formy s průměrem 28 cm dort vyšší nebude, ani když korpus překlopíte.

Veronika

Listopad 5, 2018

Tento mrkváč jsem doma dělala už před nějakou dobou, ale do dneška, když se mě někdo zeptá na nějaký dobrý recept, odkážu ho na tento! <3

Lucie

Listopad 5, 2018

Díky za pozitivní reklamu 🙂 Mám radost, že chutnalo.

Jitka

Únor 27, 2019

Dobrý den, recept vypadá skvěle. Datle jsou myšleny sušené nebo čerstvé? Děku

Lucie

Únor 28, 2019

Dobrý den, ono je to ve své podstatě jedno. S těmi čerstvými se jen pracuje lépe, sušené doporučuji nakrájet nadrobno. Ať se dort povede a chutná 🙂

Lucie

Červenec 13, 2019

Zdravím Luci. Skvělý recept. Zkoušela jsem ho loni a sklidil úspěch. Díky za jeho zveřejnění 🙂
Chystám se ho péct znova, pro jednoho milovníka lískových oříšků, a tak jsem se chtěla zeptat, jestli nevíte, jak je tam propašovat. Napadlo mě za ně vyměnit pekany (nebo aspoň jejich část). Myslíte, že by to šlo?

Díky a ať se daří 🙂

Lucie

Červenec 14, 2019

Zdravím, Luci. Moc děkuju za vyzkoušení receptu a za komentář. Vždy mi udělá velkou radost, když někomu chutná 🙂
Do klasického mrkvového dortu sice správně patří pekany nebo vlašáky, ale ani s lískovými ořechy nešlápnete vedle a dort bude skvěle chutnat.
Držím palce, ať dort sklidí úspěch a chutná. Budu moc ráda, pokud dáte vědět, jak se povedlo 🙂

Lucie

Srpen 18, 2019

Zdravím. Tak jsem vyzkoušela dort půl na půl pekany a lískové oříšky. Za mě je lepší Váš původní recept, ale oslavenec byl spokojený, takže úspěch! 🙂 Děkuji moc za radu i za všechny recepty (právě se chystám na pizzu pod:)le Vašeho receptu)

Lucie

Srpen 18, 2019

Zdravím, Lucie 🙂 Moc děkuji za vložení komentáře ohledně použití lískových ořechů. Mám radost, že oslavenci chutnalo. Ale za sebe také hlasuji za pekany, případně vlašské ořechy 🙂
Držím palce, ať se pizza povede a chutná <3 Mějte krásný den.

Všechna pole jsou povinné pro zveřejnění hodnocení.

Vaše hodnocení:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Top
Voňavá kuchařka - Lucie Grusová
zakoupil/a: Jaroslava Valdice před 12 minutami
 
Voňavá kuchařka - Lucie Grusová
zakoupil/a: Tomáš Hukvaldy před 1 hodinou
 
Kalendář pro rok 2020 + 1 Item
zakoupil/a: Agáta Ostrava Martinov před 2 hodinami
 
Kalendář pro rok 2020 + 1 Item
zakoupil/a: Zdeňka Vyškov před 3 hodinami
 
Kalendář pro rok 2020 + 1 Item
zakoupil/a: Kamila České Budějovice před 4 hodinami