Recept na mrkvový dort s kešu krémem » Paleo snadno
Chutné recepty pro zdraví
Whole30, Paleo, Primal
přirozeně bez lepku a cukru

Mrkvový dort s kešu krémem

Mrkvový dort s kešu krémem

    , , ,   , , , ,

Říjen 31, 2015

Hodnotit recept
Mrkvový dort s kešu krémem
5.0 2

Mrkev, jablka a ořechy jsou skvělé sezónní suroviny, které vám ve vhodné kombinaci dokáží prozářit pochmourný podzimní den. Dort není potřeba ani příliš doslazovat. Přirozenou sladkost mrkve a jablek stačí trochu podpořit pár datlemi (cca 2 kusy na porci). Nebudeme si lhát do kapsy, díky vysokému obsahu ořechů se nejedná zrovna o lehké a snadno stravitelné jídlo. Jenže člověk potřebuje sem tam zhřešit, že? 😉 A pak je to rozhodně lepší něčím podobným, než klasickým dortem z bílé mouky a cukru.

  • Příprava: 30 minut
  • Vaření: 1 hodina
  • 30 minut

    1 hodina

    1 hodina 30 minut

  • Množství: 8-10 kousků
  • Obtížnost:
  • Autor: Lucie Grusová

Dobrá volba. Co uvaříte příště?

Vyřešte jednou pro vždy problém co zdravého vařit. 
Napsala jsem kuchařky s 242 recepty, které na webu nenajdete.
Pro každého, kdo chce jíst zdravě.

Suroviny

300 g mrkve + 1 malá

200 g jablek

4 vejce

1 zarovnaná lžička + špetka skořice

1 citrón

100 g + cca 2-3 lžičky drcených pekanů nebo vlašských ořechů

100 g mandlové mouky

špetka soli

10+10 datlí

150 g kešu

2 lžíce + 1 lžička ghee nebo kokosového oleje

1 dcl kokosového mléka

10 pekanů nebo vlašských ořechů vcelku

Postup

Minimálně 4 hodiny předem si namočte kešu ořechy.

Oloupejte si mrkev, omyjte a zbavte jádřinců jablka (slupku můžete ponechat). Nastrouhejte je najemno, smíchejte se šťávou z citrónu (trošku šťávy, cca 1 lžičku, si ponechte na krém), špetkou soli, skořicí, mandlovou moukou a rozdrcenými pekany nebo vlašskými ořechy (přibližně na zrníčka velikosti rýže).

V mixéru si promixujte co nejvíce dohladka vejce a pokrájených 10 datlí. Vzniklou směs přilijte k mrkvovému těstu a dobře propracujte.

Namočte si 2 kousky pečícího papíru, zmačkejte je a zbavte přebytečné vody. Pak jimi vyložte dvě vhodné pečící formy o stejném průměru (já použila průměr cca 18 cm) a do každé nalijte polovinu těsta.

Vložte je do trouby vyhřáté na 180°C a pečte cca 30-40 minut.

Mezitím, co se těsto peče, si připravte krém.

Do mixéru si vložte slité propláchnuté kešu ořechy, 10 nadrobno pokrájených datlí, ghee (nebo kokosový olej), lžičku citrónové šťávy a cca 0,5 dcl kokosového mléka.

Nyní vše s občasnými přestávkami (abyste nezavařili motor 😉 ) rozmixujte do naprosto hladkého krému. Trvá to i několik minut, v závislosti na výkonu vašeho domácího pomocníka.

Pokud je potřeba, po troškách přilívejte zbytek kokosového mléka, aby měl krém potřebnou konzistenci. Počítejte s tím, že vám v lednici mírně ztuhne, ale ne o moc, tak to s mlékem příliš nepřehánějte.

Po upečení korpusy vyndejte opatrně z forem (pečící papír na nich zatím ponechte), dejte je na linku vychladit a trošku „vydýchat“.

Jakmile jsou korpusy vychlazené, stáhněte z nich opatrně pečící papír.

Jeden z nich natřete zvrchu cca jednou třetinou kešu krému, opatrně na něj posaďte druhý korpus a celý dort ze všech stran potřete zbytkem polevy.

Oloupejte si malou mrkev a nakrájejte ji pomocí škrabky na tenké plátky.

Ty pak jemně opečte na pánvi (ne do hněda, jen do změknutí) na trošce ghee nebo kokosového oleje.

Přidejte pár lžiček drcených ořechů a jemně poprašte špetkou skořice.

Takto připravenými plátky a celými ořechy (cca 10 pekanů nebo vlašáků) ozdobte dort.

Ten dejte vychladit do lednice minimálně na 2 hodiny, nejlépe pak přes noc (chutě se lépe propojí).

Přeji vám příjemné podzimní mlsání a dejte vědět, jestli vám dort chutnal, tak jako nám 😉

Pokud se vám nechce „patlat“ s celým dortem, ale potřebujete spíše rychlý zákusek, těsto upečte v jedné vrstvě na plechu, nakrájejte na jednotlivé dílky a podávejte s kokosovou šlehačkou a jemně poprášené skořicí.

00:00

8 Recenzí / komentářů

Tomáš

Únor 15, 2016

Recept vypada bajecne, ale zda se ze chybi dve ingredience:)
1 zarovnaná lžička skořice + špetka ?
2 lžíce ghee nebo kokosového oleje + 1 lžička ?

Lucie

Únor 15, 2016

Nechybí 😉 Je to 1 lžička a špetka skořice, 2 lžíce + 1 lžička ghee. Vždy je to rozdělené podle použití v korpusu a ve vrchním zdobení. Lžička skořice patří do korpusu, ta špetka na závěrečné opečení mrkve na vrch dortu. Obdobně je to i u tuku.

Ilona H.

Listopad 11, 2016

Dcera Váš dort upekla na oslavu vnoučkových narozenin a všem moc chutnal 🙂 Je prostě báječný 🙂 Děkujeme

Lucie

Listopad 11, 2016

To mám radost. Recept je obyčejný, vy jste báječná kuchařka 🙂

Michaela

Listopad 25, 2016

Mňam, dobrůtka. Proběhla ochutnávka prvních dvou kousků po velmi krátkém odležení, těším se na zítra na pokračování:-)
Díky za nápady a už se těším na další vaše knížky s recepty.
Mějte se a díky

Lucie

Listopad 26, 2016

Tenhle recept je moje srdcovka 🙂 Jsem moc ráda, že vám chutná.

Terezie

Červenec 15, 2017

Dobrý den,

dort nám chutnal, ale to množství mrkve v něm nám přišlo trochu moc… Příště bych asi čás mrkve nahradila mandlovou moukou? Jinak kešu krém byl vynikající, ten si všichni pochvalovali 🙂 Děkuji za recept.

Lucie

Červenec 15, 2017

Dobrý den, děkuju za pochvalu, mám radost, že dort chutnal. Každý máme jiné chutě, takže si recept případně upravte podle svého. Ale mrkev by měla být v tomto druhu dezertu výraznou ingrediencí. Odtud i jeho název 🙂 Nežli nahrazovat mandlovou moukou, mrkev prostě jen uberte nebo zvyšte podíl jablek. Obojí dodá těstu vláhu.

Všechna pole jsou povinné pro zveřejnění hodnocení.

Vaše hodnocení:

Top
Mautic is open source marketing automation