Nová e-kuchařka: 30 Low carb receptů na snídaně, obědy i večeře. Zdarma ke stažení 🆓 STÁHNOUT ZDARMA
Chutné recepty pro zdraví
Low carb, Whole30, Paleo, Primal
přirozeně bez lepku a cukru

Mrkvový dort s kešu krémem

Mrkvový dort s kešu krémem

    , , ,   , , , ,

Ohodnotit recept
Mrkvový dort s kešu krémem
5.0 9

Mrkev, jablka a ořechy jsou skvělé sezónní suroviny, které vám ve vhodné kombinaci dokáží prozářit pochmourný podzimní den. Dort není potřeba ani příliš doslazovat. Přirozenou sladkost mrkve a jablek stačí trochu podpořit pár datlemi (cca 2 kusy na porci). Nebudeme si lhát do kapsy, díky vysokému obsahu ořechů se nejedná zrovna o lehké a snadno stravitelné jídlo. Jenže člověk potřebuje sem tam zhřešit, že? 😉 A pak je to rozhodně lepší něčím podobným, než klasickým dortem z bílé mouky a cukru.

  • Příprava: 30 minut
  • Vaření: 1 hodina
  • 30 minut

    1 hodina

    1 hodina 30 minut

  • Množství: 8-10 kousků
  • Obtížnost:
  • Autor:

Dobrá volba. Mám pro vás tip i napříště

Koukněte na mé kuchařky plné zdravých receptů, které na webu nenajdete. Můžete vybírat z tištěných knih i e-kuchařek.

Suroviny

300 g mrkve + 1 malá

200 g jablek

4 vejce

1 zarovnaná lžička + špetka mleté skořice

1 citrón

100 g + cca 2-3 lžičky drcených pekanů

nebo vlašských ořechů

100 g mandlové mouky

špetka soli

10+10 datlí

150 g kešu ořechů

2 lžíce + 1 lžička ghee nebo kokosového oleje

1 dcl kokosového mléka

10 pekanů nebo vlašských ořechů vcelku

  • Příprava: 30 minut
  • Vaření: 1 hodina
  • 30 minut

    1 hodina

    1 hodina 30 minut

  • Množství: 8-10 kousků

Postup

Minimálně 4 hodiny předem si namočte kešu ořechy.

Oloupejte si mrkev, omyjte a zbavte jádřinců jablka (slupku můžete ponechat). Nastrouhejte je najemno, smíchejte se šťávou z citrónu (trošku šťávy, cca 1 lžičku, si ponechte na krém), špetkou soli, skořicí, mandlovou moukou a rozdrcenými pekany nebo vlašskými ořechy (přibližně na zrníčka velikosti rýže).

V mixéru si promixujte co nejvíce dohladka vejce a pokrájených 10 datlí. Vzniklou směs přilijte k mrkvovému těstu a dobře propracujte.

Namočte si 2 kousky pečícího papíru, zmačkejte je a zbavte přebytečné vody. Pak jimi vyložte dvě vhodné pečící formy o stejném průměru (já použila průměr cca 18 cm) a do každé nalijte polovinu těsta.

Vložte je do trouby vyhřáté na 180°C a pečte cca 30-40 minut.

Mezitím, co se těsto peče, si připravte krém.

Do mixéru si vložte slité propláchnuté kešu ořechy, 10 nadrobno pokrájených datlí, ghee (nebo kokosový olej), lžičku citrónové šťávy a cca 0,5 dcl kokosového mléka.

Nyní vše s občasnými přestávkami (abyste nezavařili motor 😉 ) rozmixujte do naprosto hladkého krému. Trvá to i několik minut, v závislosti na výkonu vašeho domácího pomocníka.

Pokud je potřeba, po troškách přilívejte zbytek kokosového mléka, aby měl krém potřebnou konzistenci. Počítejte s tím, že vám v lednici mírně ztuhne, ale ne o moc, tak to s mlékem příliš nepřehánějte.

Po upečení korpusy vyndejte opatrně z forem (pečící papír na nich zatím ponechte), dejte je na linku vychladit a trošku „vydýchat“.

Jakmile jsou korpusy vychlazené, stáhněte z nich opatrně pečící papír.

Jeden z nich natřete zvrchu cca jednou třetinou kešu krému, opatrně na něj posaďte druhý korpus a celý dort ze všech stran potřete zbytkem polevy.

Oloupejte si malou mrkev a nakrájejte ji pomocí škrabky na tenké plátky.

Ty pak jemně opečte na pánvi (ne do hněda, jen do změknutí) na trošce ghee nebo kokosového oleje.

Přidejte pár lžiček drcených ořechů a jemně poprašte špetkou skořice.

Takto připravenými plátky a celými ořechy (cca 10 pekanů nebo vlašáků) ozdobte dort.

Ten dejte vychladit do lednice minimálně na 2 hodiny, nejlépe pak přes noc (chutě se lépe propojí).

Přeji vám příjemné podzimní mlsání a dejte vědět, jestli vám dort chutnal, tak jako nám 😉

Pokud se vám nechce „patlat“ s celým dortem, ale potřebujete spíše rychlý zákusek, těsto upečte v jedné vrstvě na plechu, nakrájejte na jednotlivé dílky a podávejte s kokosovou šlehačkou a jemně poprášené skořicí.

00:00

Sdílejte recept s přáteli

Už nikdy vám žádný nový recept neuteče

Nechte mi tu na sebe e-mail a já vám dám vědět, až pro vás vymyslím další šťavnatý recept nebo se něco nového šustne u mě na stránkách. Pokud vás recepty přestanou zajímat, můžete se kdykoli odhlásit.




28 Recenzí / komentářů

Tomáš

15 února, 2016

Recept vypada bajecne, ale zda se ze chybi dve ingredience:)
1 zarovnaná lžička skořice + špetka ?
2 lžíce ghee nebo kokosového oleje + 1 lžička ?

Lucie

15 února, 2016

Nechybí 😉 Je to 1 lžička a špetka skořice, 2 lžíce + 1 lžička ghee. Vždy je to rozdělené podle použití v korpusu a ve vrchním zdobení. Lžička skořice patří do korpusu, ta špetka na závěrečné opečení mrkve na vrch dortu. Obdobně je to i u tuku.

Ilona H.

11 listopadu, 2016

Dcera Váš dort upekla na oslavu vnoučkových narozenin a všem moc chutnal 🙂 Je prostě báječný 🙂 Děkujeme

Lucie

11 listopadu, 2016

To mám radost. Recept je obyčejný, vy jste báječná kuchařka 🙂

Michaela

25 listopadu, 2016

Mňam, dobrůtka. Proběhla ochutnávka prvních dvou kousků po velmi krátkém odležení, těším se na zítra na pokračování:-)
Díky za nápady a už se těším na další vaše knížky s recepty.
Mějte se a díky

Lucie

26 listopadu, 2016

Tenhle recept je moje srdcovka 🙂 Jsem moc ráda, že vám chutná.

Terezie

15 července, 2017

Dobrý den,

dort nám chutnal, ale to množství mrkve v něm nám přišlo trochu moc… Příště bych asi čás mrkve nahradila mandlovou moukou? Jinak kešu krém byl vynikající, ten si všichni pochvalovali 🙂 Děkuji za recept.

Lucie

15 července, 2017

Dobrý den, děkuju za pochvalu, mám radost, že dort chutnal. Každý máme jiné chutě, takže si recept případně upravte podle svého. Ale mrkev by měla být v tomto druhu dezertu výraznou ingrediencí. Odtud i jeho název 🙂 Nežli nahrazovat mandlovou moukou, mrkev prostě jen uberte nebo zvyšte podíl jablek. Obojí dodá těstu vláhu.

Katka

27 října, 2017

Je luxusni. Udelala jsem jako muffiny a nemaji chybu. Skvělý recept

Lucie

27 října, 2017

Skvělý nápad s těmi muffiny, to muselo být výborné. Moc díky za pochvalu 🙂

Lenka

2 ledna, 2018

Dobrý den, recept se mi moc líbí, chci ho upéct synovi k 2.narozeninám. jen se chci zeptat na kypridlo. Žádné se nepridavá? Dekuji a přeji hezký den.

Lucie

2 ledna, 2018

Dobrý den, můžete přidat trošku vinného kamene nebo špetičku sody, ale za mě to není nutné.

Danka

19 března, 2018

Pekný večer, pred hodinou dokončená, čakám a ochutnať musím ,len malú chybičku nestihla som namočiť kešu, chýba? Verím že nie zmyslela som si večer upiecť tak som nenamočila kešu, ďakujem za možnosť skúšať vaše fanaticky dobré recepty

Lucie

20 března, 2018

Tak moc doufám, že už jste ochutnala a chutnalo 🙂 Namočení kešu až takový problém není. Jen jsou po namočení stravitelnější a dají se lépe rozmixovat dohladka.
A já moc děkuju! Za to, že ty recepty zkoušíte a věnovala jste čas napsání zprávu 🙂

Tereza

11 dubna, 2018

Myslite, ze to muzu dat do formy na biskupsky chlebicek? Mam moc velkou formu a minule jsem z toho mela puldort, protoze jsem to musela rozriznout napul a preklopit

Lucie

12 dubna, 2018

Nezkoušela jsem, takže to bude jen odhad, ale podle mě by to fungovat mělo.

Aneta

5 května, 2018

Dobry den,
jak velkou formu jste pouzila? Kdyz uvedene mnozstvi vyleju do formy prumeru 28 a pote rozrezu na pul, bude dort trochu vyssi?
Dekuji

Lucie

6 května, 2018

Dobrý den, v receptu uvádím 2 formy o průměru 18 cm. Při použití formy s průměrem 28 cm dort vyšší nebude, ani když korpus překlopíte.

Veronika

5 listopadu, 2018

Tento mrkváč jsem doma dělala už před nějakou dobou, ale do dneška, když se mě někdo zeptá na nějaký dobrý recept, odkážu ho na tento! <3

Lucie

5 listopadu, 2018

Díky za pozitivní reklamu 🙂 Mám radost, že chutnalo.

Jitka

27 února, 2019

Dobrý den, recept vypadá skvěle. Datle jsou myšleny sušené nebo čerstvé? Děku

Lucie

28 února, 2019

Dobrý den, ono je to ve své podstatě jedno. S těmi čerstvými se jen pracuje lépe, sušené doporučuji nakrájet nadrobno. Ať se dort povede a chutná 🙂

Lucie

13 července, 2019

Zdravím Luci. Skvělý recept. Zkoušela jsem ho loni a sklidil úspěch. Díky za jeho zveřejnění 🙂
Chystám se ho péct znova, pro jednoho milovníka lískových oříšků, a tak jsem se chtěla zeptat, jestli nevíte, jak je tam propašovat. Napadlo mě za ně vyměnit pekany (nebo aspoň jejich část). Myslíte, že by to šlo?

Díky a ať se daří 🙂

Lucie

14 července, 2019

Zdravím, Luci. Moc děkuju za vyzkoušení receptu a za komentář. Vždy mi udělá velkou radost, když někomu chutná 🙂
Do klasického mrkvového dortu sice správně patří pekany nebo vlašáky, ale ani s lískovými ořechy nešlápnete vedle a dort bude skvěle chutnat.
Držím palce, ať dort sklidí úspěch a chutná. Budu moc ráda, pokud dáte vědět, jak se povedlo 🙂

Lucie

18 srpna, 2019

Zdravím. Tak jsem vyzkoušela dort půl na půl pekany a lískové oříšky. Za mě je lepší Váš původní recept, ale oslavenec byl spokojený, takže úspěch! 🙂 Děkuji moc za radu i za všechny recepty (právě se chystám na pizzu pod:)le Vašeho receptu)

Lucie

18 srpna, 2019

Zdravím, Lucie 🙂 Moc děkuji za vložení komentáře ohledně použití lískových ořechů. Mám radost, že oslavenci chutnalo. Ale za sebe také hlasuji za pekany, případně vlašské ořechy 🙂
Držím palce, ať se pizza povede a chutná <3 Mějte krásný den.

Alena

22 září, 2020

perfektní, moc nám chutnal 🙂

Lucka

22 září, 2020

To moc ráda čtu, že se dort povedl a chutnal 🙂 Děkuji za komentář ❤️

Všechna pole jsou povinné pro zveřejnění hodnocení.

Vaše hodnocení:

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

0