Recept na mrkvový dort s kešu krémem » Paleo snadno
Chutné recepty pro zdraví
Whole30, Paleo, Primal
přirozeně bez lepku a cukru

mrkvovy-dort-logo

Mrkvový dort s kešu krémem

mrkvovy-dort-logo

Mrkvový dort s kešu krémem

    , , ,   , , , ,

Říjen 31, 2015

Hodnotit recept
Mrkvový dort s kešu krémem
5.0 1

Mrkev, jablka a ořechy jsou skvělé sezónní suroviny, které vám ve vhodné kombinaci dokáží prozářit pochmourný podzimní den. Dort není potřeba ani příliš doslazovat. Přirozenou sladkost mrkve a jablek stačí trochu podpořit pár datlemi (cca 2 kusy na porci). Nebudeme si lhát do kapsy, díky vysokému obsahu ořechů se nejedná zrovna o lehké a snadno stravitelné jídlo. Jenže člověk potřebuje sem tam zhřešit, že? 😉 A pak je to rozhodně lepší něčím podobným, než klasickým dortem z bílé mouky a cukru.

  • Příprava: 30 minut
  • Vaření: 1 hodina
  • 30 minut

    1 hodina

    1 hodina 30 minut

  • Množství: 8-10 kousků
  • Obtížnost:
  • Autor: Lucie Grusová

Dobrá volba. Co uvaříte příště?

Vyřešte jednou pro vždy problém co zdravého vařit. Napsala jsem kuchařky s 207 recepty, které na webu nenajdete.
Pro každého, kdo chce jíst zdravě.

Suroviny

300 g mrkve + 1 malá

200 g jablek

4 vejce

1 zarovnaná lžička + špetka skořice

1 citrón

100 g + cca 2-3 lžičky drcených pekanů nebo vlašských ořechů

100 g mandlové mouky

špetka soli

10+10 datlí

150 g kešu

2 lžíce + 1 lžička ghee nebo kokosového oleje

1 dcl kokosového mléka

10 pekanů nebo vlašských ořechů vcelku

Postup

Minimálně 4 hodiny předem si namočte kešu ořechy.

Oloupejte si mrkev, omyjte a zbavte jádřinců jablka (slupku můžete ponechat). Nastrouhejte je najemno, smíchejte se šťávou z citrónu (trošku šťávy, cca 1 lžičku, si ponechte na krém), špetkou soli, skořicí, mandlovou moukou a rozdrcenými pekany nebo vlašskými ořechy (přibližně na zrníčka velikosti rýže).

V mixéru si promixujte co nejvíce dohladka vejce a pokrájených 10 datlí. Vzniklou směs přilijte k mrkvovému těstu a dobře propracujte.

Namočte si 2 kousky pečícího papíru, zmačkejte je a zbavte přebytečné vody. Pak jimi vyložte dvě vhodné pečící formy o stejném průměru (já použila průměr cca 18 cm) a do každé nalijte polovinu těsta.

Vložte je do trouby vyhřáté na 180°C a pečte cca 30-40 minut.

Mezitím, co se těsto peče, si připravte krém.

Do mixéru si vložte slité propláchnuté kešu ořechy, 10 nadrobno pokrájených datlí, ghee (nebo kokosový olej), lžičku citrónové šťávy a cca 0,5 dcl kokosového mléka.

Nyní vše s občasnými přestávkami (abyste nezavařili motor 😉 ) rozmixujte do naprosto hladkého krému. Trvá to i několik minut, v závislosti na výkonu vašeho domácího pomocníka.

Pokud je potřeba, po troškách přilívejte zbytek kokosového mléka, aby měl krém potřebnou konzistenci. Počítejte s tím, že vám v lednici mírně ztuhne, ale ne o moc, tak to s mlékem příliš nepřehánějte.

Po upečení korpusy vyndejte opatrně z forem (pečící papír na nich zatím ponechte), dejte je na linku vychladit a trošku „vydýchat“.

Jakmile jsou korpusy vychlazené, stáhněte z nich opatrně pečící papír.

Jeden z nich natřete zvrchu cca jednou třetinou kešu krému, opatrně na něj posaďte druhý korpus a celý dort ze všech stran potřete zbytkem polevy.

Oloupejte si malou mrkev a nakrájejte ji pomocí škrabky na tenké plátky.

Ty pak jemně opečte na pánvi (ne do hněda, jen do změknutí) na trošce ghee nebo kokosového oleje.

Přidejte pár lžiček drcených ořechů a jemně poprašte špetkou skořice.

Takto připravenými plátky a celými ořechy (cca 10 pekanů nebo vlašáků) ozdobte dort.

Ten dejte vychladit do lednice minimálně na 2 hodiny, nejlépe pak přes noc (chutě se lépe propojí).

Přeji vám příjemné podzimní mlsání a dejte vědět, jestli vám dort chutnal, tak jako nám 😉

Pokud se vám nechce „patlat“ s celým dortem, ale potřebujete spíše rychlý zákusek, těsto upečte v jedné vrstvě na plechu, nakrájejte na jednotlivé dílky a podávejte s kokosovou šlehačkou a jemně poprášené skořicí.

00:00

6 Recenzí / komentářů

Tomáš

Únor 15, 2016

Recept vypada bajecne, ale zda se ze chybi dve ingredience:)
1 zarovnaná lžička skořice + špetka ?
2 lžíce ghee nebo kokosového oleje + 1 lžička ?

Lucie

Únor 15, 2016

Nechybí 😉 Je to 1 lžička a špetka skořice, 2 lžíce + 1 lžička ghee. Vždy je to rozdělené podle použití v korpusu a ve vrchním zdobení. Lžička skořice patří do korpusu, ta špetka na závěrečné opečení mrkve na vrch dortu. Obdobně je to i u tuku.

Ilona H.

Listopad 11, 2016

Dcera Váš dort upekla na oslavu vnoučkových narozenin a všem moc chutnal 🙂 Je prostě báječný 🙂 Děkujeme

LG

Lucie

Listopad 11, 2016

To mám radost. Recept je obyčejný, vy jste báječná kuchařka 🙂

Michaela

Listopad 25, 2016

Mňam, dobrůtka. Proběhla ochutnávka prvních dvou kousků po velmi krátkém odležení, těším se na zítra na pokračování:-)
Díky za nápady a už se těším na další vaše knížky s recepty.
Mějte se a díky

LG

Lucie

Listopad 26, 2016

Tenhle recept je moje srdcovka 🙂 Jsem moc ráda, že vám chutná.

Všechna pole jsou povinné pro zveřejnění hodnocení.

Vaše hodnocení:

Top
Mautic is open source marketing automation