Recept na nepečený „cheesecake“ s jahodami » Paleo snadno
Chutné recepty pro zdraví
Whole30, Paleo, Primal
přirozeně bez lepku a cukru

wpid-jahodovy-cheesecake2

Nepečený „cheesecake“ s jahodami

wpid-jahodovy-cheesecake2

Nepečený „cheesecake“ s jahodami

    , , , ,   , , , , , ,

Květen 30, 2015

Hodnotit recept
Nepečený „cheesecake“ s jahodami
0.0 0

Sezóna jahod je tady! 🙂 Jahody se sice už dají koupit v obchodech poměrně dlouho, ale zatím to byly plody bez chuti, které „dozrávaly“ v kamionech během cesty ze Španělska nebo Itálie. Teď už ale seženete krásně voňavé a chutné české jahody, tak si je nenechte ujít. Dejte si je jen tak, s kokosovou šlehačkou anebo se nechte inspirovat receptem na nepečený „cheesecake“ z kešu ořechů.

  • Příprava: 5 hodin 30 minut
  • Vaření: 30 minut
  • 5 hodin 30 minut

    30 minut

    6 hodin

  • Množství: 6-8 kousků
  • Obtížnost:
  • Autor: Lucie Grusová

Dobrá volba. Co uvaříte příště?

Vyřešte jednou pro vždy problém co zdravého vařit. Napsala jsem kuchařky s 207 recepty, které na webu nenajdete.
Pro každého, kdo chce jíst zdravě.

Suroviny

100 g pekanů (natural)

20 g sušeného kokosu

8 datlí

100 + 20 g kešu (natural)

2 vrchovaté lžíce kokosového oleje

2 dcl kokosového mléka

400 g čerstvých jahod

1 vrchovatá lžíce ghee nebo kokosového oleje

1 lžička citrónové šťávy

1 lžička agar-agar*

Postup

Několik hodin předem (ideálně přes noc, nejméně pak 2 hodiny předem) si namočte 100g kešu do studené vody.

Díky tomu z nich pak půjde „našlehat“ hladký krém.

V den přípravy si vytvořte „těsto“ na krustu.

V mixéru rozdrťte 100 g pekanů, 20 g nenamočených kešu ořechů, 20 g kokosu a 8 vypeckovaných datlí (osobně používám čerstvé, které jsou měkčí, sušené raději pokrájejte na menší kousky a předem na pár hodin namočte do malého množství vody).

Výsledkem by měla být mírně drolivá jemná směs (pozor, nepřemixujte ji do máslové konzistence).

Tu pomocí prstů upěchujte na dno vhodné nádoby (já používám misku s rovným dnem, vyloženou potravinářskou fólií, aby se po vychlazení s dortem lépe manipulovalo).

Korpus dejte vychladit do lednice.

Pokračujte krémem – v mixéru si našlehejte dohladka kokosové mléko a olej s okapanými předem namočenými kešu.

To trvá v závislosti na výkonu vašeho mixéru i několik minut.

Občas ho zastavte, nechte odpočinout motor (ať ho nezavaříte 😉 ), pomocí špachtle setřete ze stěn krém, který se tam uchytil, a po chvíli opět pokračujte v mixování (dokud nebude krém úplně hladký, bez kousíčků ořechů).

Hotový krém rozlijte rovnoměrně na vychlazenou krustu, párkrát s miskou klepněte o stůl, aby se hladina krému srovnala.

Misku vraťte do lednice chladit.

Proberte jahody, očistěte je od stopek, omyjte a osušte.

Část jich nakrájejte na tenké plátky. Těmi pokryjte vršek vychlazeného dortu.

Zbytek jahod (cca 1/3 až 1/2, zejména ty otlučené) nakrájejte na malé kousky a dejte je za častého míchání rozpustit na rozehřáté ghee nebo kokosový olej (osobně jsem použila lžíci namíchaného ghee s kokosovým olejem značky Nutric, které díky jemnému nádechu přidaného koření jahodovou směs krásně ovoní).

Přidejte lžičku citrónové šťávy.

Jakmile jsou všechny kousky jahod rozvařené (můžete jim trošku pomoct rozmačkáním vidličkou), vypněte plotýnku, přimíchejte do směsi lžičku agar-agar rozpuštěného v cca 0,5 dcl vody a velice krátce prohřejte (směs se nesmí vařit).

Vzniklým rozvarem rovnoměrně zalijte vršek dortu a dejte ho chladit do lednice minimálně na 3 hodiny.

Před podáváním opatrně „cheesecake“ nakrájejte na jednotlivé porce a ty ozdobte lístky máty.

* Agar agar koupíte běžně v prodejnách se zdravou výživou, jedná se o rostlinou náhražku želatiny. Ale i želatinu lze v receptu se stejně dobrým výsledkem použít, stačí pouze postupovat podle návodu na obalu.

00:00

0 Recenzí / komentářů

Všechna pole jsou povinné pro zveřejnění hodnocení.

Vaše hodnocení:

Top
Mautic is open source marketing automation