
Nadýchaná nivová pomazánka

Nadýchaná nivová pomazánka
Pomazánky, Rychlovky (do 30 minut), Snacky, Snídaně Bez lepku, Bez masa, Bez vajec, Keto, Low Carb, Primal, Vegetariánské niva, smetana, smetanový krémový sýr
2025-06-01
Ohodnotit receptMáte chuť na něco jednoduchého, rychlého a přitom chuťově výrazného? Tahle nadýchaná, heboučká pomazánka z nivy je hotová za pár minut, potřebujete na ni jen pár surovin a využijete ji na tisíc způsobů – na oblíbené pečivo, k nakrájené zelenině jako dip i elegantní předkrm ve skleničce. U nás doma mizí rychlostí blesku. Naštěstí stejně rychlá je i její příprava. Takže až zmizí i u vás, víte, co dělat ❤️
- Příprava: 10 minut
-
10 minut
10 minut
- Množství: 3 porce
- Obtížnost:
- Autor: Lucie Grusová
💌 Chcete osobní tipy na snadné vaření, unikátní slevy a drby ze zákulisí?
Přidejte se k 40 tisícům odběratelů a nechte mi tu na sebe kontakt. Dám vědět, až pro vás vymyslím další šťavnatý recept nebo se něco nového šustne u mě na stránkách. Pokud vás to přestane zajímat, můžete se kdykoliv odhlásit.
Suroviny
1000+ RECEPTŮ V APLIKACI
Stáhněte si ZDARMA základní verzi mé mobilní aplikace a získejte přístup ke stovkám receptů a spoustě užitečných funkcí. Vaření bude hned snadnější!

- Příprava: 10 minut
-
10 minut
10 minut
- Množství: 3 porce
Postup
Nivu rozdrobte nebo nastrouhejte a rozmačkejte vidličkou.
Přidejte smetanový krémový sýr a přibližně polovinu smetany.
Směs vyšlehejte elektrickým šlehačem do hebké nadýchané pomazánky. Zabere to přibližně 2-3 minuty. Průběžně podle potřeby přidávejte další smetanu.
Podle chuti opepřete. Solit díky nivě není potřeba.
Pomazánku můžete ihned podávat, ale ideálně ji nechte alespoň 30 minut vychladit.
Pro pozdější použití ji zakrytou uložte do lednice, kde vydrží až 5 dní. Pro zamrazení se nehodí.
TIPY
Místo nivy můžete použít i jiný modrý plísňový sýr, například rokfor nebo gorgonzolu. Vybírejte podle chuti – rokfor je ostřejší a slanější, gorgonzola naopak jemnější a krémovější. Množství sýru upravte podle chuti.
Pokud místo šlehání zvolíte mixování, získáte pomazánku s úplně hladkou, ale mazlavější konzistencí – spíš jako hustý dip. Chuť nivy bude o něco ostřejší a koncentrovanější, ale pomazánce bude chybět ta příjemná nadýchanost a lehkost.
Pomazánka chutná skvěle namazaná na oblíbené pečivo (například na plátky jogurtového chleba krátce rozpečeného v troubě mírně dokřupava), můžete s ní také naplnit vydlabané půlky rajčat nebo rozkrojená vejce uvařená natvrdo.
Zajímavou variantou je podávání ve skleničce v podobě lehké pěny. Pro tyto účely přidejte do pomazánky více smetany a pěnu podávejte s oblíbenými krekry nebo nakrájenou zeleninou pro nabírání.
Skvělým doplněním nivové pomazánky jsou dokřupava rozpečené ořechy (7-8 minut na 180 °C). Nejlépe se hodí vlašské ořechy nebo pekany, ale mohou být i kešu nebo lískové. Můžete je velmi zlehka pokapat medem nebo čekankovým sirupem (stačí opravdu jen velmi málo, ať sladkost nepřebije chuť nivy).
Pro slavnostnější příležitost vřele doporučuji pomazánku podávat s upečenými červenými hrozny. Jejich příjemná sladkokyselá chuť se pečením ještě více zkoncentruje a úžasně doplní výraznou chuť nivy. Stačí otrhané hrozny péct 15-20 minut na 180 °C, dokud nezměknou a nezačnou pouštět šťávu.

Skvělá volba! Hledáte další inspiraci?
Vyzkoušejte mou mobilní aplikaci. Najdete v ní více než 1000 receptů – stačí si jen vybrat.
Základní verze pro všechny vždy ZDARMA. Nainstalujte do svého telefonu přímo z Obchod Play či App Store a už nikdy nemusíte řešit, co dobrého uvařit.
Výživové hodnoty na 1 porci
Líbí se vám recept? Chutnalo vám?
Dejte mi vědět v komentáři ❤️ a pomozte mi ho šířit dál 🙏🏻
odkaz pak stačí vložit do textu e-mailu, komentáře na FB atd.
0 Recenzí / komentářů
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.