Líbí se vám recept? Chutnalo vám?
Dejte mi vědět v komentáři ❤️ a pomozte mi ho šířit dál 🙏🏻
188 Recenzí / komentářů
Lucie
16 února, 2016
Občas se to prostě stane. Zatím jsem nezjistila, čím přesně to je. Úzká nádoba je důležitá. Ale nepovedený výsledek nevyhazujte. Přidejte do toho ještě jedno vajíčko a znovu promixujte. Důležité je zvedat mixér v nádobě opravdu pomalu. Podívejte se na video, které je v receptu uvedené. Druhý pokus mi už vyšel vždycky.
Alena
16 února, 2016
Druhy pokus zase neuspesny 🙁 na zaciatku to vyzeralo ze uz sa to podari, zacala sa tvorit biela emulzia, ale na konci sa to zase premenilo na riedku polievku…mixer som nedvihala zo zaciatku vobec, az ku koncu, tak neviem, ci to bola chyba…
Lucie
16 února, 2016
A druhý pokus jste dělala z nových surovin, nebo jste jen do té nepovedené emulze přidala vejce? To nezvedání mixéru bylo správně, v tom chyba není.
Alena
16 února, 2016
do tej pokazenej som pridala len zltok bez bielka. Ale zacinam nadobudat dojem ze to bude tym mixerom, moj je iny typ ako ten vo videu. Uz ste videli ze by sa to podarilo aj s inym mixerom alebo je nutne mat presne taky isty typ?
Lucie
16 února, 2016
Co přesně znamená jiný typ? Jakýkoliv ponorný by měl fungovat.
Alena
16 února, 2016
Tak potom uz fakt neviem…asi mi nie je sudene urobit si domacu majonezu. Skusim cez vikend natocit video z mojej pripravy a dam ho na youtube. Mam staru 20-rocnu Etu.
Lucie
16 února, 2016
To dáte! Věřím tomu. Zkuste si půjčit od někoho jiný mixér a vyzkoušejte, jestli to půjde líp.
Alena
16 února, 2016
Ano, asi to tak budem musiet urobit. Vdaka za tip aj za doveru 🙂
Alena
16 února, 2016
Tak už mám majonézu 🙂 Dnes prebehli 2 pokusy. Požičala som si mixér od príbuznej, ktorá mi zároveň dala aj domáce vajíčka. Prvý pokus bol opäť neúspešný. Už som si začala myslieť, že na vine je olej, ale keďže píšete, že používate olej pomace, ktorý som mala aj ja, váhala som to celkom akceptovať…Prvýkrát som použila vajíčko,ktoré malo izbovú teplotu. Po neúspešnom pokuse sa mi nechcelo čakať, kým sa mi ohreje ďalšie vajíčko, a použila som vajíčko rovno z chladničky. Nedávala som tomu veľkú šancu, ale čuduj sa svete, podarilo sa
Lucie
16 února, 2016
Gratuluji! Opravdu jsem zkoušela různé pokusy, od použití domácích vajec, stejných či rozdílných teplot ingrediencí, drobně pozměněných surovin až po stupňování rychlostí mixování. A vážně absolutně netuším, čím to je, že se někdy majonéza nevyvede. Ale vždy mi zafungoval druhý pokus s přidáním vejce do nepovedené emulze.
Alena
16 února, 2016
Ja som tento postup už dnes nechcela riskovať, keďže včera mi to nevyšlo, tak na druhý pokus som použila nové ingrediencie. Teraz už len musím nájsť recept, v ktorom majonézu využijem…
Lucie
16 února, 2016
Možná byla chyba opravdu v tom mixéru. Receptů na využití majonézy je hodně, od domácí tatarské omáčky po různé saláty. Osobně asi nejvíc miluju celerový a kuřecí. Oba jsou tady na blogu. Ať vám chutná 🙂
Miroslav
16 února, 2016
Tyčový mixér je super. Já tuto metodu používám už několik let, a nikdy se nestalo, že by se majonéza nepovedla. Nezkoušela jste použít půl na půl extra virgin olivový a bodlákový olej?
Lucie
16 února, 2016
Extra virgin má na můj vkus pro účely majonézy příliš výraznou chuť. Bodlákový olej (přiznám se bez mučení) neznám 🙂 Kde ho kupujete?
Karel
16 února, 2016
Dobrý den, chtěl bych se optat, jaké máte zkušenosti s trvanlivostí majonézy? Pravďepodobně bude určena k okamžitému zpotřebovaní..? Děkuji za skvělé recepty 😉 Karel.
Evika
16 února, 2016
Miroslav: Tady se člověk dočte věci – a jak tedy děláte domací majonesu Vy? 🙂
Miroslav
16 února, 2016
Nabízí ho firmy na Internetu, např. Nahrin (a Just) nebo AGRO-EL Znojmo.
Lucie
16 února, 2016
Dobrý den, Karle. Hodně záleží na čerstvosti vajec. Obecně bych počítala s maximálně 7 dny, ideálně spotřebovat do 3 dnů a raději si zase udělat čerstvou. A díky za pochvalu 😉
Miroslav
16 února, 2016
Nebo Country Life….
http://www.countrylife.cz/olej-ze-svetlice-barvirske-200-ml-bio-country-life
@LucyWink
16 srpna, 2016
Jupíí, povedlo se hned na poprvé 🙂
Lucie
16 srpna, 2016
Super, gratulace 🙂
Sisina
6 září, 2016
Dobrý den, jakou má trvanlivost takhle vytvořená majonéza?
Lucie
6 září, 2016
Dobrý den, velmi záleží na čerstvosti vajec. Do 3 dnů naprosto bez obtíží, velmi často i týden.
Šárka
10 října, 2016
Dobrý den, mohu se zeptat, kde kupujete olivový olej pomace či extra light? Děkuji moc za odpověď 🙂
Lucie
10 října, 2016
Dobrý den, prakticky ve všech větších supermarketech. Např. Billa, Tesco nebo Rohlik.cz
Vladi
13 prosince, 2016
Nejlepší majoneza !!!! Díky za recept 🙂
Lucie
14 prosince, 2016
🙂 Já díky za vyzkoušení. Mám radost, že se povedla.
Lucie
30 prosince, 2016
Skvělé a jednoduché. Děkuji.
Iveta
17 ledna, 2017
Já jsem prostě majonézový antitalent:-))nepovedla se mi ještě nikdy,už kdysi dávno mně učil kamarád,i mi kvůli tomu koupil tyčový mixer,nepovedlo se to nikdy,pro mně jsou to vyhozené peníze za suroviny.Video zde mně navnadilo-třeba se něco změnilo-ale bohužel,zkusila jsem i druhý pokus …a nic….
Lucie
17 ledna, 2017
To dáte! Projděte si pečlivě postup. Důležité je mít úzkou nádobu, nezvedat moc rychle mixér (ze začátku spíš vůbec, zvedat až když směs u dna zhoustne a zbělá). S některými mixéry to jde ale líp, s některými hůř. Bohužel jsem přesně nevypozorovala, jaký je mezi nimi rozdíl (nejspíš ve výšce mixovací hlavice). Zkuste si od někoho ponorný mixér půjčit a vyzkoušejte to ještě jednou. To půjde 🙂
Iveta
6 února, 2017
Tak už se mi konečně povedla:-))Ale ne tyčovým mixerem ,ale normálním stolním:-)První pokus začal vypadal slibně-emulze už byla pěkně hustá,tak jsem trochu usnula na vavřínech a lila olej asi moc rychle-vyšla mastná polévka,druhý pokus jsem bohužel dělala jen z vajíčka a nepovedeného prvního pokusu-to taky nevyšlo-tak napotřetí-základ vajíčko a olej-když začalo houstnou,pomalinku jsem dolila ty předchozí dva pokusy-uf a mám první majonézu v životě-hurá:-)Na konci jsem přidala pepř a česnek-mám super omáčku do salátu,kde není cítit typická chut oil oleje,díky za inspiraci
Lucie
7 února, 2017
Super, gratulace 🙂
Petr
12 února, 2017
250 ml olej
2 vejce
lžíce hořčice
špetka soli
vše z lednice nádoba 600ml odměrka důležité je nejprve rozmixovat vejce! nadně! pak mixovat dle libosti
jan
15 února, 2017
250 ml olej, ne oliváč panenský, ten oxidací zhořkne
1 vejce čerstvé, ze starších to jde špatně, ale jde
1 lžíce hořčice, nejlepší je francouzká amora a už nesolím
1 stroužek česneku, není tam skoro cítit ale spolehlivě zahubí případnou salmonelu
srovnat teploty
Lucie
15 února, 2017
Díky za vložení vašeho postupu. Dovolím si pár poznámek – panenský olivový olej tu nedoporučuji ani já, hořčici Amora bych z důvodu obsahu disiřičitanů nepoužívala a s vaším tvrzením ohledně zničení salmonely působením česneku se neztotožňuji.
Marie
20 února, 2017
Tak už mám v lednici druhou dávku majonézy. První jsem navzdory vašim radám udělala z panenského oliváče a byla nejdřív dost hořká, po dochucení se jíst dala, po pár dnech hořkost zmizela. Nevím čím to bylo, tím olejem? Druhá várka z oleje pomace se povedla bez ztráty kytičky 🙂 Nakonec jsem ještě přimixovala cibuli a kapary, mňam. Díky za všechny vaše recepty, je tu moře inspirace.
Lucie
20 února, 2017
Přiznám se, že z panenského olivového oleje je pro mě majonéza příliš hořká, až nepoživatelná. Takže po pár pokusech putovala rovnou do výlevky, neskladovala jsem ji. Takže vám ztrátu hořkosti nemůžu potvrdit.
Mám radost, že druhý pokus vyšel. Cibuli bych ale doporučila spíše drobně nakrájet a nemixovat. Občas po rozmixování zhořkne. Kapary jsou skvělá volba! Normálně je vůbec nejím, ale do majonézy je mám moc ráda.
Niko Vuko
22 února, 2017
…slyšela jsem, že když má žena periodu, majonézu prostě neudělá (vím, pověra, ale…!!!! 😀 mě se to zatím skoro 100% osvědčilo a jak tak koukám – mužům se majonéza téměř vždy vydaří 😀
Lucie
22 února, 2017
Já můžu potvrdit, že to neplatí 😀
Gagi
18 března, 2017
Recept je skvělý a jednoduchý ALE PROSÍM NE Z OLIVOVÉHO OLEJE!!!
Lucie
18 března, 2017
Volba oleje je samozřejmě na vás 🙂 Ale pokud se použije lehký olivový (ne panenský) nebo pomace, majonéza je z něj chuťově skvělá.
Eva
18 března, 2017
Po důkladném přečtení tohoto návodu jsem odběhla do Alberta pro olej a na 1. pokus mi majonéza vyšla úplně krásně. Musím se přiznat, mám zkušenost s domácí majonézou k vitello tonnato (což je asi taky paleo, nebo se mýlím?) a ta se mi pouze jednou při spěchu ošklivě scuckovatěla. Od té doby nějak instinktivně vytahuju mixér pomalu nahoru 🙂 Díky moc!
Lucie
18 března, 2017
To mám radost, že to vyšlo 🙂 Ano, vitello tonnato je také paleo, pokud zůstanou “paleo čisté” i použité suroviny.
Romi
21 března, 2017
Tak teda mne sa tiež nepodarila na prvý pokus. Robila som iba zo žĺtku. Na začiatku to tiež vyzeralo, že sa podarí, ale ani som nestihla dvíhať mixér, zrazu sa tá hustá masa náhle zmiešala s olejom a bola z toho spomínaná “polievka”. Nádobu mám dostatočne úzku. Napadlo mi, či to nemohlo byť príliš vysokým výkonom mixéra? Má ísť mixér naplno, alebo? Každopádne som ďalej postupovala podľa vašej rady a teraz už celé vajíčko, citr. šťavu a soľ som zaliala “polievkou” a tento krát to vyšlo 🙂 Len teraz neviem, čo s toľkou majonézou 😀
Lucie
21 března, 2017
Mám nový ponorný mixér a s ním to vyjde vždycky, na rozdíl od toho starého. Takže začínám podezírat tvar hlavy mixéru – čím nižší, tím to vychází lépe. Čím je hlava mohutnější a vyšší, tím vmixuje moc oleje najednou a majonéza se občas nepovede. Výkon mixéru by na to neměl mít vliv.
Majonézu spotřebujete raz dva. Stačí udělat nějaký dobrý salát, domácí tatarskou omáčku, nebo v majonéze upéct kus ryby nebo drůbežího masa. Stačí ho majonézou potřít, osolit, opepřit a dát péct do trouby. Majonéza udělá takový jemný kabátek okolo masa a to zůstane krásně šťavnaté.
Eva
31 března, 2017
Dobrý den, začala jsem svůj první Whole30 a došlo i na majonézu. Poprvé jsem ji dělala dle postupu s pomalým přiléváním oleje v robotu a vyšla mi výše zmiňovaná polévka. Včera jsem po přečtení Vašeho návodu dělala znovu, a to vše dohromady bez přilévání s ponorným mixérem. Vyšla na jedničku!!!! Mám obyč. z Lidlu Děkuji za cenné rady a za moře inspirace!!!
Lucie
31 března, 2017
Dobrý den, gratuluji k povedené majonéze 🙂 Moc děkuji za pochvalu stránek a přeji, ať Whole30 úspěšně dokončíte.
Jana
1 května, 2017
Tak bohuzel,u me se nepovedla.Dokonce jsem pridavala dalsi vejce.Mam uzkou nadobu a kvalitni tycovy mixer.Ja se tak tesila.
Lucie
1 května, 2017
To mě mrzí 🙁 Smím se zeptat, jak máte tvarovanou hlavu tyčového mixéru? Je spíš vyšší nebo nižší?
Zkuste případně nepovedenou směs zpracovat ručně. Vyšlehejte metličkou vejce a pomalu po kapkách přidávejte tu nezdařenou majonézu.
Sára Fuková
24 května, 2017
Perfektní recept! Zatím mám 100% úspěšnost, majonéza vždy na první pokus a je hotová během pár minut 🙂
Lucie
24 května, 2017
Gratulace k perfektnímu skóre! Mně se občas nepovede, ale zjišťuju, že to je mixérem. Od té doby, co mám nový, s nižší hlavicí, se taky začínám blížit 100 % 🙂
Janina
28 května, 2017
Tak nám se dneska taky povedla a hned napoprvé Lucko, moc díky za recept a rady
Lucie
28 května, 2017
To mám radost, že se majonéza podařila! Díky za zprávu.
Romana
11 července, 2017
Mám z DM drogerie BIO slunečnicový olej lisovaný za studena, který je dezodorizovaný párou, tak to zítra zkusím s ním, výsledek napíši a děkuji za inspiraci 🙂
Lucie
11 července, 2017
To určitě fungovat bude. Jen to bude asi mírně nahořklé. Což ale někomu vůbec nevadí. Za zprávu budu ráda 🙂
Romana
15 července, 2017
Majonézka se povedla, na první pokus, žádný zášmuk a není ani nahořklá :), dala jsem navíc lžičku dijonské hořčice.
Ruční mixér mám Braun 4191, už mu pár let je, ale funguje bezvadně.
Mám chuť z té majonézky udělat tatarku a dát si jí ke karbanátkům, co mám právě v troubě, mňam (a to jsem ještě před pár týdny byla vegetarián). Děkuji!
Irena
2 srpna, 2017
Dovezla jsem si nyní z Itálie domácí oliváč tak to vyzkouším,ale abych to hned nevyhodila nejlevnější fakt nebyl
Lucie
2 srpna, 2017
Do majonézy bych určitě klasický panenský nepoužívala. Má příliš výraznou chuť, majonéza z něj je vyloženě nedobrá 🙁
Anežka Tesarčíková
2 srpna, 2017
Majonéza se povedla hned napoprvé! Děkujiiiii!!!!!!!
Lucie
2 srpna, 2017
Super! Gratulace 🙂
Věra
19 srpna, 2017
Super recept, majonéza se povedla, ale mě prostě majonéza z olivového oleje nechutná . Budu se muset obejít bez ní. No alespoň se zbavím jedné závislosti…
Lucie
19 srpna, 2017
Jaký olivový olej jste použila? Majonézy se vzdávat určitě nemusíte. Stačí najít jen ten správný olej 🙂
Markéta
4 září, 2017
Mám TO!!! Na první pokus, až neuvěřitelně rychlý, teď se jdu vrhnout na coleslav 🙂
Díky
Lucie
4 září, 2017
Super, gratulace! 🙂
Kamila Tomanová
5 září, 2017
Téééda. Mám ze sebe radost! Díky tomu přesnému popisu a videu se mi majonéza podařila na první pokus a je luxusní! Pravda, sice jsem si nevšimla, že je tam jen po špetce soli, takže ji mám drobet slanější, ale i tak! Mám radost! Moc díky za tento návod, pomohl mi neskutečně (včetně tipu, z jakého oleje vyrábět). 😉
Lucie
6 září, 2017
Velká gratulace k úspěšně připravené majonéze! Některé věci se zdají složitější, než nakonec jsou, že? 🙂
Petra
12 září, 2017
díky za recepcik a postup, povedla se na první pokus a už se chladi v lednici 🙂
Lucie
13 září, 2017
Právě jste složila takovou malou kuchařskou maturitu 🙂 Gratulace.
Josef
18 listopadu, 2017
Olej je alfou a omegou úspěchu. Když jsem ji dělal prvně, měl jsem jiný olivový olej a šlo to úplně hladce. Teď jsem vyzkoušel jiný a nefunguje to. Základem je tedy dostatečné množství toho správného oleje. Ale víte co? Mnoho úžasných věcí vzniká jakoby omylem. Takže, když se mi nepovedla úplně skvělá majonéza, přidal jsem do tekuté majonézy agávový sirup, a …. máme tu skvělou zálivku 🙂
Lucie
19 listopadu, 2017
Já bych řekla, že alfou omegou je to, jakou náladu mají zrovna kulinářští bohové 🙂 Protože někdy to jde samo a někdy ani s přemlouváním, a to klidně ze stejného oleje. Ještě malá poznámka – samozřejmě netuším, podle jakých pravidel se stravujete, ale agávový sirup do palea nepatří, do W30 či LCHF už vůbec. Pokud se jen mými recepty inspirujete, pak berte moji poznámku za předmětnou 🙂
Zuzka
30 listopadu, 2017
Mne sa podarila šľahaním metličku s tyčového mixéra, s tyčovým mixérom sa mi to pokazilo, olej prilievam až počas miešania pomalinky niťovou ideálne s nádoby čo na dávkovač. Skučala som kokosový olej bez vône roztopený na tekuto, vyskúšam aj light olivový olej alebo maslo.
Pavel Juránek
16 prosince, 2017
Delam majonezu mixerem uz dlouho bez problemu. Drzim se techto pravidel:
a) priprava: cista sklenice na produkt, umyju vejce
b) do uzke nadoby dam
+ 3 lzicky citr. stavy
+ spetku soli
+ 1 lzicku medu
+ 2 lzicky dijonske hortice
+ cele vejce
c) vse dobre rozmicham, pak pridam 200g repkoveho oleje
– olivovy by zkazil chut!
d) v lete ochladim pod 20 st C (i s tyci mixeru) v lednicce
e) mixer ponorim na dno a spustim na nejvyssi rychlost
vznidne ridka majoneza, vast oleje plave na vrchu
f) nadobu naklonim a mixuji dale. z bocniho otvoru vyteka husta majoneza. Mixerem pohybuji, aby se takto propracoval cely obsah.
Takto vznikne velmi husta majoneza, kterou dam do sklenice a setrepu, aby tam nebyly bubliny vzduchu, coz by snizovalo trvanlivost
Lucie
18 prosince, 2017
Díky za sdílení podrobného návodu. Moje zkušenost je taková, že naprosto nejvíc ze všeho záleží na tvaru hlavice mixéru 🙂
Klasický panenský olivový olej se na přípravu majonézy opravdu nehodí. Ale lehký olivový je skvělý. Není totiž vůbec hořký, takže chuť majonézy nezkazí. Řepkový nepoužívám.
Nejlepší je mixovat majonézu přímo ve sklenici, ve které se pak uchovává. Ušetří se tak práce přendaváním majonézy a mytím nádoby.
Markéta
4 ledna, 2018
Povedla se!!! Přidána sušena rajčata a super stav, myslím, že nevydrží ani ty tři dny, i když jsem dala čistě extra virgin olivový olej (jsem totiž zjistila, že řecké oleje nemají tak výraznou chuť “nahořklou?” jako španělské a ostatní. Nechávám si ho přímo dovážet z Řecka je to fakt o něčem jiném:-) prý je to způsobeno jinou technologií zpracování) Jinak jsem Vám chtěla, Lucie, moc poděkovat za Vaše stránky a vše kolem. Rozhodla jsem se pro Whole30 a čím dál víc uvažuji, že v tomto opatření pojedu bez ohledu na zařazování vynechaných potravin, protože je mi skvěle!
Lucie
4 ledna, 2018
Super, mám radost, že se povedla. Sušená rajčata jsou skvělý způsob dochucení <3
Moc děkuju za pochvalu stránek 🙂
Zařazování na konci programu je zcela na vás, ale já osobně ho velmi doporučuji. Nikdo netvrdí, že dané potraviny musíte do stravy vrátit trvale, ale přijde mi škoda nezkusit, jak na které vaše tělo reaguje.
Vašek
5 ledna, 2018
Všem dosud neúspěšným kuchařům a kuchařkám:
Dnes jsem vyrobil svou první majonezu a je výtečná. Cesta byla trnitá a trvalo to průběžně několik hodin marných pokusů, proto vám chci nabídnout svou zkušenost a hypotézu. (Vzniklý roztok jsem vždy znovu použil jako olej.) Původně jsem dával jen žloutky, pokroutkový olej, citronovou šťávu a použil ponorný mixer. V dalších krocích jsem postupně neuspěl s vejcem pokojové teploty a ještě užší nádobou, přídavkem soli a pepře, octa ani hořčice. Babička mě naučila oddělovat dokonale žloutek od bílku. (Někdo tam nechá takový ten průhledný ocásek.) Při posledním pokusu se mi tam ale kus bílku dostal a stal se zázrak! Majonéza byla doslova v pár vteřinách. Takže hlavně se s tím oddělováním bílku moc nes… a úspěch se dostaví!
Lucie
5 ledna, 2018
Díky za tip, ale tento recept je z celého vejce, takže se žloutek a bílek neodděluje.
Lenka Kapitanova
6 ledna, 2018
Už je mi nějaký ten pátek tak jsem zkusila majonézu poprvé v životě podle popisu, hned napoprvé a luxusní. Moje první výroba majonézy a určitě není poslední děkuji za recept
Lucie
7 ledna, 2018
To mám radost, že se povedla! Ono to fakt není nic složitého, jen to chce vychytat. Ale jakmile to člověk dostane do ruky, už to zvládne levou zadní 😀
Radka
30 ledna, 2018
Luci, dlouho jsem se k tomu odhodlávala,protože jsem měla špatné zkušenosti s děláním normální majonézy, ale tohle to je prostě luxus,na první pokus fakt do minuty hotovo a je boží. Moc děkuji za inspiraci
Btw dělala jsem z pomace oliv oleje a celého vajíčka,oboje jsem nechala pár hodin na kuchyňské lince,takže byly pokojové teploty a šlo to fakt krásně
Lucie
1 února, 2018
Radko, mám radost, že se majonéza povedla! On se toho člověk fakt zbytečně bojí. Jakmile jednou vyjde, už je to brnkačka 🙂
Hana Breburdová
3 března, 2018
Děkuji moc za video, díky němuž už se mi majonéza konečně podařila ❤️
Lucie
3 března, 2018
Hani, mám radost, že pomohlo. Dneska už bych ho asi natočila trošku jinak, ale základní věci se nemění 🙂 Gratulace k povedené majonéze <3
Tereza
25 března, 2018
Dobrý den, ráda bych se zeptala, proč ne rýžový olej, když je o hodně kvalitnější než pomace, který jak píšete je odpad a chemický? Rýžový olej neobsahuje žádný cukr a pokud je zásadou se stravovat hlavně zdravě a chutně, proč tedy nee?
Děkuji za odpověď.
Lucie
26 března, 2018
Dobrý den, žádný olej neobsahuje cukr. U olejů také hodně záleží na jejich profilu, co se týká poměru omega 3 a 6. A tady je na tom bohužel rýžový olej velmi špatně (téměř samé omega 6). Navíc, naprostá většina rýžových olejů na českém trhu je rafinovaných, tedy vyráběných stejně jako pomace, takže si v tomhle směru nepomůžete.
Xenie
30 března, 2018
Super! Na poprvé to nevyšlo. Tyčový mixér se příkal na dno a nešelma pomalu zvednout ☺ druhý pokus vyšel, už jsme byli připraveni. Dělali jsme to s partnerem. Není nad spolupráci, ale zvládl to sám. Je to šikula. Já našla recept, což byla ta spolupráce.
Lucie
30 března, 2018
Super! Spolupráce je důležitá 😉 Mám radost, že se majonéza povedla.
Lenka
7 září, 2018
Ďakujem za skvelý návod, vydarila sa na prvýkrát. Dám si ju do šalátu na oslavu ukončeneho prvého týždňa Whole30 🙂
Lucie
8 září, 2018
Gratulace! Ne každému se majonéza povede. Ať chutná 🙂
Olga
8 září, 2018
Děkuji za radu, jak použít nepovedenou majonézu na výrobu té povedené 😀 Do výroby majonézy jsem se pustila zbrkle, když jsem měla hotový salát a maso na pánvi a říkala jsem si, že by to chtělo ještě něco. Vytáhla jsem vejce z lednice, olej ze skříňky, recept ani nedočetla a pustila se do toho.. Samozřejmě jsem hned od začátku aktivně kvedlala ponorným mixérem nahoru a dolů a výsledek asi tušíte.. Takže druhé vejce, na něj “polévku” a pak už to šlo snadno..
Chtěla jsem se ale zeptat na olej z pokrutin, o kterém píšete.. Shodou okolností dnes studuju internet, abych zjistila, jak moc je to “odpad”, “olej nejnižší kvality”, “chemický”.. a narazím na něj ve Vašem receptu. Jak to teda s ním je? Kdybyste ho měla zařadit do žebříčku běžně používaných olejů (řepkový, slunečnicový apod.), kde by se umístil? Moc Vám děkuji.
Lucie
9 září, 2018
Mám radost, že se majonéza po záchraně nepodarku vyvedla 🙂
S těmi oleji je to složité. Velmi záleží na tom, jak se na ně díváte. Zda z pohledu způsobu výroby, nebo z výživového hlediska. Dle prvního aspektu se pomace řadí k těm špatným (zmíněná chemie a vysoké teploty). To ale platí i všechny běžně prodávané rafinované oleje určené ke smažení (řepkový, slunečnicový, sójový, hroznový atd.). Z výživového hlediska jsou v tomto směru ideálně oleje panenské, za studena lisované. Ty se ale na smažení příliš (nebo vůbec) nehodí a také mívají velmi výraznou, pro někoho až nepříjemnou hořkou chuť. Pak je tu ale i aspekt výživový. Tam vyhrávají panenské oleje jako je olivový, avokádový, high-oleic slunečnicový, některé ořechové atd.
Takže jak píšu v úvodu receptu – vybrat ideální olej na výrobu majonézy je tak trošku balancování na ostří nože 🙂
Olga
15 září, 2018
Opravdu vyborna majoneza a dnes se povedla na poprve V ramci Whole30 jsem dostala chut na bramborovy salat. Aby byl 100% bez cukru (tzn. bez sterilovanych okurku a hrasku), vymyslela jsem alternativu – 2 na hranolky (na V krouhaci) nakrajene bataty, jedna cervena repa, spolu cca 10 minut povarene. 1 jablicko na stejne hranolky, jedna na jemno nakrajena mini cibule, sparena slitou vodou z batatu (aby nebyla tak vyrazna). Sul, pepr, citronova stava a majoneza. Vyborna priloha. Moc Vam dekuji za skvele inspirace a velkou pomoc – bez Vasich receptu bych Whole snad ani nezkusila ♥️
Lucie
16 září, 2018
To zní skvěle! Věřím, že to musela být dobrota 🙂
Mám radost, že se vám moje stránky líbí a že vám pomohly v rozhodnutí se do W30 pustit <3
Tereza Pecová
11 října, 2018
Vždycky jsem se bála udělat domácí majonézu. Díky vašemu receptu, i videu na YouTube, jsem do toho šla. A jaké bylo mé překvapení, když se mi to napoprvé povedlo a bylo to velice snadné! Už kupovanou nechci. Díky za skvělý recept i za inspiraci dělat věci jinak 🙂
Lucie
12 října, 2018
To mám radost, že se majonéza povedla! Občas má člověk z některých receptů strach úplně zbytečně. I když se tváří složitě, jsou vlastně úplně snadné 🙂
Děkuji za milý komentář <3
Vlaďka
15 října, 2018
Dobrý den,
mohla bych se optat na skladování? Jak dlouho vydrží v lednici taková to majonéza?
Moc děkuji
Lucie
15 října, 2018
Dobrý den, záleží na čerstvosti vajec. Ale doporučuji ji spotřebovat cca do týdne.
Lenka
13 listopadu, 2018
Díky za skvělý recept! Majonéza se povedla okamžitě, za půl minutky byla hotová! Jen jsem pak přidala ještě více citronové šťávy a soli. Byl to první recept, který jsem od Vás vyzkoušela, teď je na řadě jogurtový chlebík:)
Lucie
13 listopadu, 2018
To mám radost, že se majonéza hned na první pokus povedla 🙂 Moc díky za komentář a doufám, že budou chutnat i další vyzkoušené recepty.
Helča
16 listopadu, 2018
Tak už mám za sebou druhou úspěšnou výrobu domácí majonézy. Minulý týden vše přesně dle Vašeho receptu a surovin stejné teploty a hurá povedlo se. Dnes trochu ve spěchu, ty samé suroviny, ale vejce rovnou z lednice a ,, světe div se”, také se povedlo. Děkuji za skvělé recepty a inspiraci
Lucie
17 listopadu, 2018
Moje zkušenost také říká, že teplota není až tak důležitá (zda vůbec). Mnohem důležitější je tvar hlavice mixéru. Mám radost, že se majonéza daří 🙂
Mac
30 listopadu, 2018
Lucie,díky Vám na první pokus perfektní majonéza, díky Marcela
Lucie
1 prosince, 2018
To mám radost, že se majonéza povedla. Moc díky za komentář <3
Michaela Jalovská
4 prosince, 2018
Ahoj,
zkusila jsem a je výborná. Tradičně do bramborového salátu dělám domácí podle receptu po babičce https://erecepty.eu/domaci-majoneza/ a nemá chybu. Váš recept mám také odzkoušený a je skvělá. Tak teď nebudu vědět kterou udělat dřív
Lucie
5 prosince, 2018
Ahoj, to mám radost, že se majonéza povedla a chutnala. Postupů na její přípravu je hodně. Ten, který uvádíte, je více tradiční 🙂
Hana
30 prosince, 2018
Dnes se mi také povedla – SUPER recept i pokyny, díky!!
Lucie
31 prosince, 2018
To mám radost, že se majonéza povedla 🙂 Díky za komentář a pochvalu.
ALOJZ
5 ledna, 2019
Po niekolkych neuspesnych pokusoch s roznymi olejmi som pouzil bio repkovy panensky olej z DM, funguje spolahlivo.
Jiří Helus
6 ledna, 2019
Majonéza se mi povedla hned napoprvé, dělal jsem ji ve stolním mixéru a dbal na to, abych tam olej přiléval opravdu pomalu. Jen mě trochu zklamala chuť. Vejce jsou domácí a použil jsem olej pomace, vše v poměru dle receptu. Konzistence je ideální (přidal jsem trošičku vody), ale cítím vlastně jenom ten olej. Možná dám trochu více soli a citronu. Také budu muset přidat hořčici, cibuli a něco dalšího, takhle samotné bych to jíst nemohl. Je možné, že je to špatný olej pomace (špatná značka – Ondoliva)?
Lucie
7 ledna, 2019
Ona je chuť majonézy z olivového oleje vždy specifická, nikdy nebude ve výsledku chutnat jako ty kupované. Takže těžko říct, zda to byl jen nezvyk, nebo špatný olej. Dochucení je ale vždy důležité, sama o sobě majonéza moc příjemnou chuť nemá. Sůl, troška pepře, česneku, hořčice, kaparů atd. s ní ale udělá divy. Osobně základní majonézu příliš nedochucuji (jen osolím a opepřím), dochucení volím až podle konkrétního použití.
Jiří Helus
8 ledna, 2019
Tak jsem přidal cibuli, sůl, bazalku a ocet a už teď to chutná mnohem lépe (připomíná to tatarku). Ještě tam přidám určitě hořčici a trochu česneku 🙂
Brigita
18 ledna, 2019
Hezký den tak jsem udělala majolku podle receptu. Nakoupila jsem si správné oleje a musím říct, že luxus. Chuť vynikající. Děkuji
Lucie
19 ledna, 2019
Skvělá práce! <3 Mám radost, že se majonéza povedla a chutnala 🙂
Ivana
2 února, 2019
Na prvni pokus dekuji
Lucie
3 února, 2019
To já děkuji – za vyzkoušení receptu a za komentář 🙂 Mám radost, že se majonéza povedla.
Nikola
5 února, 2019
Dekuji moc za recept, nakonec se preci jen povedla 🙂 delala jsem ji z mandloveho oleje, ktery mi prijde chutove neutralni. Nejprve jsem dala jen zloutek a neslo to, pak jsem tedy pridala cele vejce a jeste dalsi olej a skvela majoneza je na svete 🙂
Lucie
6 února, 2019
Dobrý den, to mám radost, že se majonéza povedla 🙂 Z mandlového oleje musí být fantastická, i když výrazně dražší než z běžných olejů.
Patrik
6 února, 2019
Olej musíš prikapavat pomalu po troskach 😉
Lucie
6 února, 2019
Není nutné 🙂 Pomocí vhodného ponorného mixéru to jde i bez toho.
Rajda
7 března, 2019
Ono to s tím bílkem sice jde, ale samotný žloutek je jistota. 🙂
Lucie
7 března, 2019
Jistota čeho? 🙂
Jitka Kuncova
30 března, 2019
Majoneza se povedla,neměla jsem z ní žádnou tu ŘIDKOU POLEVKU :-),jen chuťově mi přijde hořká čím to může být…olejem?
Lucie
30 března, 2019
To mám radost, že se majonéza vydařila hustá 🙂 Ano, hořkost dodává majonéze druh použitého oleje. Je to rozebrané v postupu receptu.
Antonín Drdla
20 dubna, 2019
Výše popsaný recept na majonézu znám z návodu k použití na tyčový mixer “concept”. Používám olej který mě přijde pod ruku, vejce přímo z lednice. Olejovitá polévka mě vznikla pouze jednou a jsem přesvědčen, že to bylo proto, že jsem vyjel mixerem až nad míchanou směs. Nasátím vzduchu dojde k suspenzi, místo emulze. Důležité je taky umístit mixer až na dno a po spuštění počkat až dojde k počáteční emulzi a pak pomalu zvedat a spouštět. Znovu připomínám mix. hlava se nesmí zvednout nad míchanou směs.
Lucie
21 dubna, 2019
Díky za vložení komentáře a zkušeností s přípravou majonézy.
Daniela
24 dubna, 2019
Dobrý den paní Lucie,
domácí majonézu jsem dělala naposledy před 15 lety. Bez ůspěchu. Od té doby jsem nezkoušela. Ale nedavno jsme s partnerem změnili stravování a vůbec životní styl. Vaše recepty jsou úžasné. Postupně budu přidávat k receptům komentáře, podle toho jak se podaří a jak budou chutnat. Ale teď k majonéze:Tak jsem si řekla, že ji vyzkouším. Přečetla jsem si všechny komentáŕe, koupila doporučený olej, všechny ingredience dle Vašeho receptu jsem dala do zavařovací sklenice, ponořila tyčák a řidila se podle videonávodu. A představte si, majonéza se mi povedla hned napoprvé. A byla dokonce i velmi chutná. Ta radost…. takže ještě jednou moc díky za recept a za přesný návod
Lucie
25 dubna, 2019
Dobrý den, Danielo, to mám velkou radost, že se majonéza povedla hned napoprvé a že vám chutnala. Moc díky za komentář a držím palce se změnou stravování a novým životním stylem.
Dana
15 května, 2019
Mě chutná i ten panenskej oliváč je trochu hořká, ale super rychlá
Lucie
15 května, 2019
Tohle je opravdu podle osobní chuti, pro mě je z panenského olivového oleje majonéza naprosto nepoživatelná 🙂 Ale mám radost, že se vám povedla a chutnala. To je totiž to hlavní <3
Díky za komentář.
Jana
7 června, 2019
Dobrý den,
dnes jsem dělala svou první majonézu. Přečetla jsem si recept a koukla na video návod, pročetla diskuze. Trochu jsem se “bála”, jak to dopadne, přišlo mi, že je to celkem věda. Vejce jsem měla rovnou z lednice, olej z linky. Trošku jsem spěchala, nechtěla jsem, aby mi u toho asistovaly děti. Ale byla jsem hrozně zvědavá, tak jsem se do toho pustila. K mému překvapení se povedla hned napoprvé krásně hustá a výborná, děkuji !
Lucie
8 června, 2019
Dobrý den, velká gratulace! Mám radost, že se majonéza povedla a chutná.
Ona to věda i celkem je 😀 Když se majonéza nedaří, jen velmi těžko se určuje příčina. Ale osobně si myslím, že je téměř vždy zádrhel ve tvaru hlavice mixéru a případné technice mixování.
petr
1 července, 2019
Dovolím si radu pro ty, kterým se příliš nedaří – velmi důležitý je opravdu průměr nádoby ve které majonwzu děláte. Osvědčil se mi obyčejný hrnek na čaj, jehož průměr je jen o 5mm větší než hlava tyc.mixeru.
Jinak super, funguje to, dal bych si jen pozor na množství citronové šťávy a česneku – méně je někdy vice
Lucie
2 července, 2019
Díky za tipy 🙂
Karolína
25 října, 2019
Moje první domácí majonéza a vyšla hned na první pokus výborně ! 🙂 Ale vzhledem ke zdejším komentářům jsem se dost bála, aby mi z toho také nevznikla jen ta “tekutá polívka” . Mixovala jsem v obyčejném hrnku, ponořila mixér, spustila a hned se u dna objevil hezký bílý “oblak” 😀 Za chviličku jsem pomalu začala mixér zvedat a naštěstí až do konce vše dopadlo výborně a majonéza hotová. Děkuji za hezky vysvětlený a popsaný recept !
Lucka
25 října, 2019
To já moc děkuju za vyzkoušení receptu a za vložení komentáře 🙂 Mám velkou radost, že se majonéza hned napoprvé povedla <3
Daniela
4 ledna, 2020
Ja delam takto majonezu…. uz je to par let,co jsem poprve okusila Whole 30… a musim rict a souhlasim s Vami,ze se to proste nekdy nepovede a vubec Vas nenapada proc. Udelala jsem 20krat po sobe za minutu skvelou a pak se mi nepovede treba trikrat po sobe zrovna kdyz je nejvic treba:). Ale prijde mi,ze, co je opravdu treba,mit to vejce pokojovou teplotu. Mam ho vzdy tak 3 hodky venku a olej mam stale venku v kuchyni. Casto jsem delala,ze pomuze dat vejce do hrnku s vodou teplou a necha se tam 10-15 minut a taky se povedlo. Ale nekdy ne. Kdyz dam vejce na par hodin ven z lednicky a pak delam,zatim se vzdy povedla. Tak mam dojem,ze bude zakopany pes prave tam. Dobrou chut vsem a Lucie diky za Vonavou Kucharku. Je skvela. Daniela
Lucka
5 ledna, 2020
Danielo, máte pravdu, že příprava majonézy je tak trošku alchymie 😀 Ale moje osobní zkušenost mě stále více přiklání k tomu, že nejdůležitější je tvar hlavice mixéru. S některou to jde hůř a majonéza se ne vždy povede. U jiných, těch nižších, s málo otvory po stranách, to vyjde vždy. Ale jak už jsem psala, je to tak trošku alchymie, takže nemůžu tvrdit se 100% jistotou, že to tak opravdu je. Ale osobně jsem o tom přesvědčená 🙂
Moc děkuji za pochvalu kuchařky ❤️ Mám radost, že se líbí.
Martha
21 února, 2020
Dobrý den Lucko, díky za cenné informace a recepty, které využívám jako inspiraci. Rozhodla jsem se pro Whole 30 a dnes mám již 11.den. Majonézu chci vyzkoušet přes víkend k masu nebo na zeleninu. Snad se vydaří, ale zajímá mě, kolik jí mohu sníst..logicky asi ne celou sklenku, Myslela jsem asi tak 2-3 PL ? A ještě mám dotaz, dělala jsem vaše květákové placičky, jen květák vejce a koření. Můžu je upéct ve formě na muffinky? To by problém asi být neměl, co myslíte? Jinak program Whole mě velmi vyhovuje, absolutně nemám problémy. Jen ze začátku jsem měla chut na palačinky a lívance..kamarádka mi radila, at si udělám z trochu mandlové mouky, vejce a trochu psylka, ale neudělala jsem.. Myslím, že 30 dní se dá v pohodě vydržet. Zvažuji jen, jak dál, tak snad se rozhodnu dobře. Děkuji a přeji Vám krásný den Martha
Lucka
23 února, 2020
Dobrý de, Martho 🙂
Držím palce, ať se majonéza vydaří ❤️ Ohledně množství – to záleží na hodně věcech. Ale myslím, že na 1 porci odpovídá max 1 lžíce.
Květákové těsto určitě do mufinkové formy dát můžete. Jen možná pak půjde hůře vyndat. Pomoct by mohly plátky sušené šunky nebo slaniny, kterými formičky vystelete.
Dobře, že jste kamarádku ohledně lívanců neposlechla 🙂 Ve Whole30 se tahle jídla zařazovat nesmí. I když jsou z jinak povolených surovin (viz pravidlo W30 č. 7 https://paleosnadno.cz/whole-30/jak-zacit/ )
Mějte se krásně a držím palce s Whole30 ❤️
Lucka
30 května, 2020
Poprve v zivote jsem zkousela a hned se povedlo. Mockrat dekuji
Lucka
30 května, 2020
Mám radost, že se majonéza hned napoprvé povedla 🙂 Děkuji za komentář ❤️
Michaela
2 června, 2020
Děkuji za úžasné recepty, majonéza se povedla hned napoprvé, Vaše recepty jsou perfektní, DĚKUJI 🙂 🙂 🙂
Lucka
3 června, 2020
Děkuji za pochvalu receptů. Mám radost, že přináší inspiraci ❤️
A velká gratulace k povedené majonéze! ❤️
Zdenek
4 listopadu, 2020
Super recept!!
Ted jsem zkousel poprve a je to 100%
Doporucuji vsem!!
Lucka
4 listopadu, 2020
Zdeňku, moc děkuji za milý komentář a pochvalu receptu. Mám velkou radost, že se majonéza povedla ❤️
Skladovani majonéza
3 prosince, 2020
Recept vypadá luxusně, chystám se vyzkoušet. Mohu se prosim zeptat jak dlouho se dá taková majonéza uchovávat v lednici? Moc dekuji
Lucka
3 prosince, 2020
Doufám, že se majonéza povede 🙂 V lednici vydrží týden i déle. Hodně záleží na čerstvosti vajec.
Gabriela
8 ledna, 2021
Tak to jsem si zase dala. Vrhla jsem se na salát a naivně jsem si myslela, že majonéza se mi podaří, přestože jsem ji nikdy předtím nezkoušela. Salát hotový a majonéza nejde… 🙁 Tak fakt nevím, co teď s tím. Přemýšlím už, že zkusím snad ten mixér reklamovat 😀 Mám sencor 1000 w, nějaké díry tam jsou, ale to u vás ve videu taky, i když asi méně. Nádobu jsem na třetí pokus použila fakt úzkou. Nepřipadá mi, že by se to vyloženě nespojilo, ale je to tekuté no..:/ Zítra to zkusím ještě s kupovaným celým vejcem.
Lucka
9 ledna, 2021
To mě moc mrzí, že se majonéza nevydařila 🙁
U mixéru je nejdůležitější výška hlavice. Čím nižší, tím lépe. S tou, co je na videu, mi to také občas nevyšlo. Teď, co mám nový mixér, to už vyjde vždy, a ten má právě nízkou hlavici.
Zkoušela jste nepodarek rozmixovat s celým novým vejcem?
Simona
24 ledna, 2021
Ma druhy pokus se povedla! Udelala jsem to presne tak, jak bylo uvedeno, akorat jsem vyměnila nádobku z uměle hmoty za skleněnou. Hned po chvilce majonéza začala houstnout. Super recept, doufám ze příště se povede na první pokus! Díky moc za recept
Lucka
24 ledna, 2021
Gratulace! Moc ráda čtu, že se majonéza povedla, a věřím, že vyjde i příště ❤️
Gabriela
4 února, 2021
Ano! S tím nepodarkem se to pak už povedlo. Omlouvám se, že odpovídám až nyní. Příště to bude nejspíš zase děs.. 😀
Zuzana
5 července, 2021
Moja prvá majonéza v živote…a podarila sa ďakujem za recept aj video návod len jej je veľmi veľa
Lucka
10 července, 2021
Moc ráda čtu, že se majonéza povedla ❤️
Ona chvíli v lednici vydrží. Nebo ji použijte do nějakého salátu a možná jí ještě bude málo 🙂
Nadja
6 ledna, 2022
Mila Lucie, dlouho jsem hledala ve vsech obchodech v nasem malem meste vhodny olej na majonezu, nektery z tech, ktere uvadis. Bohuzel zadny z nich tady nebyl k dostani. Nakonec jsem koupila v Kauflandu olej od znacky Brändle, jmenuje se “Vita Omega-3”.
Slozeni: slunecnicovy olej, repkovy olej, lneny olej.
Ja vim, to neni uplne optimalni tim slozenim tuku, ale majoneza chutnala vyborne. Olej je chutove uplne neutralni. A cena je take prijatelna, lahev 0,5 litru stala kolem 60 – 80 Kc, uz nevim uplne presne.
Lucka
7 ledna, 2022
Milá Nadjo, hledání optimálního oleje na výrobu majonézy je občas pěkné dobrodružství 😀
Moc ráda čtu, že sis našla pro sebe alternativu. Optimální to, jak píšeš, není. Ale to zkrátka ne vždy jde 🙂
Vláďa
29 března, 2022
Díky za recept, povedla se mi na první pokus s použitím “extra mild” olivového oleje. Jen dotaz – pro mě, jakožto singl strávníka, je konečného produktu zkrátka moc.. Máte představu, co by vzniklo, pokud bych použil pouze 1/2 oleje?
Lucka
29 března, 2022
Gratuluju k majonéze! ❤️ Mám radost, že se vám povedla.
Pokud použijete jen polovinu oleje a celé vejce, majonéza bude řídká. Olej (i když to zní zvláštně) dodává hustotu. Pro menší množství zkuste použít jen část vejce, nebo vyzkoušejte majonézu z mléka (pokud se nevyhýbáte mléčným výrobkům). Stačí 1 díl mléka rozmixovat se 2 díly oleje.
Pavel
16 června, 2022
Rád bych vyzkoušel majonezu z avokadoveho nebo liskooriskoveho oleje. Nemate zkušenost, jak z těchto olejů chutná?
Lucka
17 června, 2022
Pavle, majonéza bude chutnat jako ten daný olej. Pokud má olej výraznou chuť, bude ji mít i majonéza.
Katka
8 července, 2022
Skvělý, děkuji. Majonéza na světě za minutku
Lucka
9 července, 2022
Díky za komentář. Mám radost, že se vám majonéza povedla ❤️
Naštvaný
23 července, 2022
Za stálého míchání leju do záchodu. Tradiční přístup je účinnější. Pokud nechcete plýtvat penězi, tak nezkoušet…
Lucka
24 července, 2022
Mrzí mě, že se vám majonéza nepovedla 🙁 Vím, že občas je to trošku oříšek. Ale pro mnoho lidí je tento rychlý postup skvěle funkční. Dle mého názoru se jedná většinou o rozdílný tvar hlavice mixéru – s některými to vyjde jen občas, s některými zaručeně vždy (viz konec receptu s tipy).
Vendy
18 října, 2022
Dala jsem vajko a repkovy olej (cca 190g) a super vysla na prvni pokus. Dekuju.
Lucka
19 října, 2022
Díky za komentář. Jsem ráda, že se vám majonéza povedla ❤️
Kateřina Řezáčová
11 července, 2023
Lucko, moc mě zajímá, co se Vám nelíbí na řepkovém oleji. Samozřejmě nemyslím rafinovaný. V DMku mají řepkový bio panenský, který má velice dobrý poměr omega 3 a 6. Snad obsahuje i zanedbatelné množství kyseliny erukové. Podle mého názoru je v podstatě ideální .
Lucka
11 července, 2023
Katko, recept vznikl v době, kdy jsem byla striktně paleo a nabídka kvalitních alternativních panenských olejů nebyla moc široká. Ale jak zmiňuji v úvodu, výběr oleje je čistě na každém 🙂 Jen si nejsem jistá, jak se panenský řepkový zachová při mixování. Zkoušela jste? Nebyla pak majonéza hořká?
Pav
16 srpna, 2023
NEDOPORUCUJI! Za me nepouzitelny recept- suroviny i postup dodrzen- vznikla “polevka”-ani doporuceni jak v tomto pripade postupovat nefunguje. S litosti a vycitkami jsem musela vsechno vyhodit, coz zasadne nedelam, ale ten “pel-mel” byl nepozitelny☹️☹️
Lucka
16 srpna, 2023
To mě moc mrzí, že se majonéza nepovedla 🙁 Chápu, že vyhození drahých surovin není nic příjemného. Pokud je stále máte po ruce, zkuste tradiční ruční přípravu – našlehejte metličkou žloutek a pak za stálého šlehání po kapkách přilévejte “nepodarek”.
Recept s mixováním funkční je 🙂 Používám ho (a se mnou spousta dalších lidí) pravidelně a majonézu jinak už ani nedělám. Je ale opravdu velmi důležitý tvar hlavice mixéru (viz tipy a komentáře) a jen velmi pomalé zvedání.
Iva
15 září, 2023
Majonéza je opravdu výborná!!! Používám 100g slunečnicového a 100g řepkového oleje, oba bio. S drobně nakrájenou červenou cibulkou a okurkou nakládačkou úplně skvělá! Těším, že vyzkouším i uvedenou pečenou zeleninu.
Potvrzuji, že je důležité zvedat při mixování mixér velmi pomalu 🙂
Lucka
15 září, 2023
Mám velkou radost, že majonéza chutná ❤️
Děkuju za komentář s tipy na použitý olej a dochucení. A také potvrzení, že rychlost zvedání mixéru je důležitá 🙂
Vladimir
19 prosince, 2023
Tento recept je úplně mimo…. takto dostanete nechutnou šlichtu. Majonéza se vyrábí pouze ze žloutků, plnotučnou hořčice, sůl, pepř, wolcester, oleje slunečnicový, citronová šťáva, šlehá se nejlépe ruční metlou, žádný ponorný šlehač ! Ze začátku šleháme jen řloutky se solí, pepřem a hořčicí – ta je důležitá , zabraňuje sražení, poté po kapkách přidáváme olej, je důležité, aby měl olej a žloutky stejnou pokojovou teplotu. To vše kolem v tom uvedeném hloupém receptu jsou jen bláboly , jako nádoba, různé typy olejů (olivový ap.jsou naprosto nevhodné!) Ještě přidám poměry : na 1kg majonézy je 6 žloutků a 1l oleje !
Vladimir
19 prosince, 2023
To co autorka toho “receptu ” na majonézu napsal, je absolutní blábol. Majonéza : 6 žloutků na 1L slunečnicového oleje, plnotučná hořčice (zabraňuje sražení a dodá chuť), Wolcester pár kapek, sůl, pepř bílý, citronová šťáva, nasekaná petrželová nať. Z počátku přikapáváme olej posupně lijeme pramínek, čím více přidáváme olej, tí více majonéza zhoustne, šleháme v míse ruční metlou. Suroviny mají mít pokojovou teplotu.
Lucka
19 prosince, 2023
Vladimíre, děkuji za váš, i když nesouhlasný komentář.
Postup, který popisujete, je tradiční a rozhodně proti němu nic nemám. Funguje skvěle, je to léty prověřený způsob majonézy.
Recept, který mám na stránkách uvedený, je řešením pro ty, kteří postup s postupným zašleháváním po kapkách použít nechtějí. Nemají třeba dost trpělivosti nebo času. Pokud se dodrží pár bodů, vyjde krásně hustá, chutná majonéza a to za pár vteřin. Mrzí mě, pokud vám vyšla šlichta, opravdu. Mně tento postup funguje již několik let naprosto bezchybně a podle ohlasů i mnoha dalším lidem.
To, že v receptu zmiňuji různé oleje, je dané tím, že se na svých stránkách věnuji alternativnímu způsobu stravování, kde nejsou klasické rafinované oleje povolené. Proto uvádím čtenářům jiné možnosti.
Maya
23 prosince, 2023
Jedním slovem:,,WAU” ♥️
Lucka
25 prosince, 2023
Stručný, ale výstižný komentář. Mám radost, že se majonéza povedla ❤️ Přeju vám krásné vánoční svátky ❤️
Gen
31 prosince, 2023
Nepoužívejte!!!! Úplně blbý návod!!!!
Povede se Vám juise. V žádném případě nedávejte olej všechen . Přidávat postupně!!! Nebo použijte jiný web.
Lucka
31 prosince, 2023
Postup je funkční (viz připojené video a také většina komentářů), majonézu tak dělám pravidelně. Výsledku ale hodně pomůže správný tvar hlavice.
Postupné přilévání je potřeba u ručního šlehání metlou. U ponorného mixéru to díky vysoké rychlosti není potřeba. Naopak by zpočátku hlavice neměla co mixovat, pokud by se ke žloutku nebo celému vejci přidalo jen pár kapek oleje.
Je mi líto, že se vám majonéza nepovedla 🙁
Jan
13 ledna, 2024
Dobrý den, jen bych si dovolil malou radu. Pokud děláte majonézu z vajec je nejlepší si předem ověřit jejich čerstvost a to uděláte jednoduše, do dostatečně vysoké sklenice nalijte čistou vodu a vložte do ní NEROZKLEPNUTÉ vejce, pokud vejce plave je nepoužitelné, pokud leží na dně je vhodné, může se i mírně vznášet, ale jen do spodní třetiny sklenice jinak jej dejte raději do buchet nebo na něco jiného. Mě se zatím povedla vždy
Lucka
14 ledna, 2024
Dobrý den, děkuji za tip na určení čerstvosti vajec 🙂
Michal
3 března, 2024
Dělal jsem dříve s přiléváním oleje – dlouhá doba a polévka …..podle tohohle receptu,v zavařovačce od okurek ( 620 g ),během minuty super majonéza…sklenici jsem jen zavřel,umyl mixér a hotovo….výrobní cena 450 ml majonézy – suroviny bez akce (26 kč) suroviny v akci (17 kč) a bez éček,konzervantů,stimulantů chutě a jiných dobrot 😉
Lucka
3 března, 2024
Michale, díky za komentář. Moc ráda čtu, že se vám majonéza povedla ❤️
Linda
9 března, 2024
Výborný recept!!! majonéza se povedla na první pokus a dokonce z řepkového oleje a tyčový mixer docela vyšší.
Díky za recept
Lucka
10 března, 2024
Díky za komentář 🙂 Mám radost, že se vám majonéza povedla ❤️
Matěj
3 května, 2024
napoprvé, s dijonskou hořčicí a nakládaným zeleným pepřem, naprostá bomba, peču roastbeef už se těším, (použil jsem normální slunečnicový olej + celá čerstvá domácí vejce)
moc dík za recept
Lucka
4 května, 2024
Matěji, díky za komentář. Mám radost, že se vám majonéza povedla. S nakládaným pepřem to musela být bomba! Super nápad ❤️ A k roastbeefu top strop!
Alena
16 února, 2016
Tak som skusila a nepodarilo sa, vznikla „riedka mastna polievka“, o ktorej pisete…a rozmyslam, cim to bude. Moze byt dovod to, ze moja nadoba bola sirsia ako priemer tycoveho mixera? alebo maly vykon? moj mixer ma 250 W…staci to?