Recept na sušená rajčata s ořechy a bazalkou » Paleo snadno
Chutné recepty pro zdraví
Whole30, Paleo, Primal
přirozeně bez lepku a cukru

susena-rajcata-logo

Sušená rajčata s ořechy a bazalkou

susena-rajcata-logo

Sušená rajčata s ořechy a bazalkou

  ,   , , , , ,   , , ,

Srpen 12, 2015

Hodnotit recept
Sušená rajčata s ořechy a bazalkou
0.0 0

Nevím, jak vy, ale já naprosto miluju sušená rajčata. Dokážou dodat jídlu neopakovatelnou chuť. Jenže ta cena 🙁 Za malou skleničku běžně zaplatíte přes 100 Kč. Protože mám docela velkou spotřebu a právě je sezóna krásně zralých voňavých místních rajčat, zkusila jsem si je připravit doma. Vyšlo to. A víc než dobře 😉

  • Příprava: 10 minut
  • Vaření: 2 hodin 30 minut
  • 10 minut

    2 hodin 30 minut

    2 hodin 40 minut

  • Množství: 1 střední sklenice
  • Obtížnost:
  • Autor: Lucie Grusová

Dobrá volba. Co uvaříte příště?

Vyřešte jednou pro vždy problém co zdravého vařit. Napsala jsem kuchařky s 207 recepty, které na webu nenajdete.
Pro každého, kdo chce jíst zdravě.

Suroviny

1 kg rajčat

1 hrst vlašských ořechů

cca 10 lístků čerstvé bazalky

cca 2-3 dcl extra virgin olivového oleje

Postup

Rajčata omyjte, odstopkujte a nakrájejte na plátky.

Osobně mi nejvíc chutnají menší rajčata (cherry, datlová), která stačí nakrájet na poloviny.

Pokud použijete větší plody, nakrájejte je na plátky silné cca 1 cm.

Nakrájená rajčata rozložte na plech vyložený pečícím papírem (u menších rajčat řezem nahoru). Jeden kilogram rajčat vyjde cca na 2 plechy.

Rajčata vložte do trouby vyhřáté na 180°C a pečte 20 minut.

Pak teplotu stáhněte na 150°C a pečte dalších 20 minut.

Teplotu opět stáhněte o 30 stupňů na 120°C a pečte 20 minut.

Nakonec teplotu stáhněte na 100°C a pečte cca 60-90 minut.

Konkrétní doba závisí na tloušťce nakrájených plátků a výkonu vaší trouby.

Během této doby rajčata jednou na plechu obraťte.

Usušená rajčata by měla mít mírně měkkou konzistenci, neměla by být příliš přesušená.

Rajčata naskládejte do pečlivě vymyté uzavíratelné sklenice, přidejte pokrájené lístky čerstvé bazalky a kousky ořechů.

Promíchejte, zalijte extra panenským olivovým olejem a nechte minimálně 1 den uležet.

Uchovávejte v lednici.

Přesnou dobu trvanlivosti bohužel nevím, rajčata se vždycky příliš rychle snědla 😉

Podle mého ale vydrží v uzavřené sklenici i několik měsíců.

00:00

8 Recenzí / komentářů

cuprumov

Únor 15, 2016

Do toho jdu!

Lucie

Únor 15, 2016

Tak dejte vědět, jak se podařilo

Marcela

Únor 15, 2016

Rajčata takto usušená byla skvělá, budu dělat další várku, děkuji moc za recept!
Mně chutnají více než kupovaná 🙂

Lucie

Únor 15, 2016

Marcelo, moc díky za zprávu. Jsem vždycky moc ráda, když někdo recept vyzkouší a zachutná mu. Osobně mi takhle připravená sušená rajčata taky chutnají víc než většina v obchodech. A i když se občas najde výjimka (třeba ty od Hradeckých delikates), cena těch domácích to vždycky přebije 😉

Jana

Únor 15, 2016

Mám plné plechy v troubě a suším, ale nevím, kam potom s nima?

Lucie

Únor 15, 2016

Jak myslíte „kam s nima“? Jak píšu na konci receptu, doporučuji je vložit do uzavíratelné sklenice, zalít olejem a uskladnit v chladu.

Jana

Únor 15, 2016

Tak to jsem našla, ale s čím je potom jíst? Jen naostro, nebo do salátu…………..

Lucie

Únor 15, 2016

To záleží na vás – osobně je miluji třeba přimíchané do vaječné omelety, do omáčky na cuketové špagety, ke kozímu sýru, drobně pokrájené v sezamových krekrech, zamotané v masové roládě… variant je nespočet 🙂

Všechna pole jsou povinné pro zveřejnění hodnocení.

Vaše hodnocení:

Top
Mautic is open source marketing automation