Chutné recepty pro zdraví
Low carb, Whole30, Paleo, Primal
přirozeně bez lepku a cukru

Zelný salát s červenou řepou

Zelný salát s červenou řepou

  ,   , , , ,   ,

Hodnotit recept
Zelný salát s červenou řepou
5.0 6

Tomuhle se říká „vitamínová bomba“. Kam se hrabe nějaký „mulťák“ z lékárny 😉 Věděli jste, že v zelí je stejné množství vitamínu C jako v citrónech? Pro pokrytí denní dávky cca 80 mg (při nemoci tato potřeba stoupá až 20ti násobně) stačí cca sníst cca 150 g obou plodin. Ale uznáte sami, že 150 g zelí se konzumuje mnohem lépe než stejné množství citrónu 😀

  • Příprava: 30 minut
  • 30 minut

    30 minut

  • Množství: 3 velké sklenice
  • Obtížnost:
  • Autor:

Dobrá volba. Co uvaříte příště?

Vyřešte jednou pro vždy problém co zdravého vařit. 
Napsala jsem kuchařky s 242 recepty, které na webu nenajdete.
Pro každého, kdo chce jíst zdravě.

Suroviny

1 kg bílého hlávkového zelí

0,5 kg syrové červené řepy

100 g šalotky (případně cibule)

1/2 citrónu

majonéza z 1 vejce

sůl

pepř

  • Příprava: 30 minut
  • 30 minut

    30 minut

  • Množství: 3 velké sklenice

Postup

Hlávkové zelí zbavte vrchních poničených listů a hlávku rozřízněte na čtvrtiny.

Z každého kousky vyřízněte tvrdý košťál a zelné listy nakrouhejte pomocí ostrého nože na tenké nudličky (zelí lze i nahrubo nastrouhat, popřípadě využít robota, ale i nožem to jde docela rychle).

Nakrouhané zelí vložte do velké mísy (raději vemte větší mísu, než jste původně chtěli použít, ať vám při zpracování salát „nelítá“ všude okolo ;-)) posypte solí (cca 1 zarovnanou lžičkou) a pečlivě propracujte rukama.

A tady nemyslím jen takové nějaké promíchání, ale opravdu hodně důkladné prohnětení a promačkání v délce několika minut (berte to jako malé posilovací cvičení ;-)).

Díky soli a manuální práci zelí krásně zkřehne a pustí šťávu. Tu případně před promícháním s ostatními surovinami trošku slijte (ale rozhodně ji nevylívejte a klidně si dejte „loka“, je totiž plná vitamínů).

Červenou řepu oloupejte pomocí škrabky a nastrouhejte nahrubo.

Oloupanou šalotku nakrájejte nadrobno.

Smíchejte dohromady zelí, řepu, šalotku a majonézu.

Salát ochuťte šťávou z půlky citrónu a trochou pepře.

Podávejte chlazený, nejlépe odleželý do druhého dne (v lednici pár dní vydrží).

Je ideálním doplněním například hovězího burgeru, vepřové pečínky nebo karbanátků.

00:00

15 Recenzí / komentářů

Marie

Duben 7, 2016

Skvělý salát, dělala jsem ze syrového bílého zelí a vařené červené řepy s jarní cibulkou a je úžasný. 🙂

Lucie

Duben 7, 2016

To mám radost, že salát chutnal. U nás je také oblíbený

Irena

Duben 20, 2016

Řepa se do salátu dává syrová? Děkuji za odpověď.

Lucie

Duben 20, 2016

Ano, syrová. Doplnila jsem to pro přehlednost nově i do seznamu surovin. Díky za upozornění.

Miroslav

Červen 10, 2016

Ten salát je naprostá bomba !!!

Lucie

Červen 10, 2016

🙂 naprostý souhlas

Martina

Prosinec 6, 2016

Myslím, že ta poznámka ohledně vitaminu C se týká zelí kysaného. Ale čerstvé hlávkové je taky zdravé. A řepa ještě víc.

Lucie

Prosinec 6, 2016

Domácí kysané zelí má opravdu vyšší obsah vitamínu C, bohužel ty kupované jsou na tom ale mnohem hůř. Ale i čerstvé zelí obsahuje céčko a je proto jeho dobrým zdrojem. Některé jiné potraviny ho ale v tomhle snadno strčí do kapsy – překvapivě třeba paprika či růžičková kapusta.

Vlasta Mlejnková

Únor 15, 2017

Jeden z nejskvělejších salátů, mám ho v ledničce furt. Většinou ho dělám s vlastním kysaným zelím.

Lucie K.

Srpen 15, 2017

Super salátek :-). Vyřešil mi problém, co se zelím a řepou.

Lucie

Srpen 15, 2017

Miluju ho! Jsem ráda, že přišel vhod i vám 🙂

Olga

Září 25, 2018

Vyborny pro celou rodinu ♡

Lucie

Září 26, 2018

To moc ráda čtu, že chutná <3

Libuše

Říjen 1, 2018

Výborná chuťovka k masu.

Lucie

Říjen 1, 2018

Díky za komentář. Ráda čtu, že chutná 🙂

Všechna pole jsou povinné pro zveřejnění hodnocení.

Vaše hodnocení:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Top Mautic is open source marketing automation
close

Má první tištěná kuchařka je tu!

Voňavá kuchařka

Bez lepku, s nízkým obsahem sacharidů a hlavně chutně.