Recept na zelný salát s červenou řepou » Paleo snadno
Chutné recepty pro zdraví
Whole30, Paleo, Primal
přirozeně bez lepku a cukru

Zelný salát s červenou řepou

Zelný salát s červenou řepou

  ,   , , , ,   ,

Únor 25, 2016

Hodnotit recept
Zelný salát s červenou řepou
5.0 3

Tomuhle se říká „vitamínová bomba“. Kam se hrabe nějaký „mulťák“ z lékárny 😉 Věděli jste, že v zelí je stejné množství vitamínu C jako v citrónech? Pro pokrytí denní dávky cca 80 mg (při nemoci tato potřeba stoupá až 20ti násobně) stačí cca sníst cca 150 g obou plodin. Ale uznáte sami, že 150 g zelí se konzumuje mnohem lépe než stejné množství citrónu 😀

  • Příprava: 30 minut
  • 30 minut

    30 minut

  • Množství: 3 velké sklenice
  • Obtížnost:
  • Autor: Lucie Grusová

Dobrá volba. Co uvaříte příště?

Vyřešte jednou pro vždy problém co zdravého vařit. 
Napsala jsem kuchařky s 242 recepty, které na webu nenajdete.
Pro každého, kdo chce jíst zdravě.

Suroviny

1 kg bílého hlávkového zelí

0,5 kg syrové červené řepy

100 g šalotky (případně cibule)

1/2 citrónu

majonéza z 1 vejce

sůl

pepř

Postup

Hlávkové zelí zbavte vrchních poničených listů a hlávku rozřízněte na čtvrtiny.

Z každého kousky vyřízněte tvrdý košťál a zelné listy nakrouhejte pomocí ostrého nože na tenké nudličky (zelí lze i nahrubo nastrouhat, popřípadě využít robota, ale i nožem to jde docela rychle).

Nakrouhané zelí vložte do velké mísy (raději vemte větší mísu, než jste původně chtěli použít, ať vám při zpracování salát „nelítá“ všude okolo ;-)) posypte solí (cca 1 zarovnanou lžičkou) a pečlivě propracujte rukama.

A tady nemyslím jen takové nějaké promíchání, ale opravdu hodně důkladné prohnětení a promačkání v délce několika minut (berte to jako malé posilovací cvičení ;-)).

Díky soli a manuální práci zelí krásně zkřehne a pustí šťávu. Tu případně před promícháním s ostatními surovinami trošku slijte (ale rozhodně ji nevylívejte a klidně si dejte „loka“, je totiž plná vitamínů).

Červenou řepu oloupejte pomocí škrabky a nastrouhejte nahrubo.

Oloupanou šalotku nakrájejte nadrobno.

Smíchejte dohromady zelí, řepu, šalotku a majonézu.

Salát ochuťte šťávou z půlky citrónu a trochou pepře.

Podávejte chlazený, nejlépe odleželý do druhého dne (v lednici pár dní vydrží).

Je ideálním doplněním například hovězího burgeru, vepřové pečínky nebo karbanátků.

00:00

9 Recenzí / komentářů

Marie

Duben 7, 2016

Skvělý salát, dělala jsem ze syrového bílého zelí a vařené červené řepy s jarní cibulkou a je úžasný. 🙂

Lucie

Duben 7, 2016

To mám radost, že salát chutnal. U nás je také oblíbený

Irena

Duben 20, 2016

Řepa se do salátu dává syrová? Děkuji za odpověď.

Lucie

Duben 20, 2016

Ano, syrová. Doplnila jsem to pro přehlednost nově i do seznamu surovin. Díky za upozornění.

Miroslav

Červen 10, 2016

Ten salát je naprostá bomba !!!

Lucie

Červen 10, 2016

🙂 naprostý souhlas

Martina

Prosinec 6, 2016

Myslím, že ta poznámka ohledně vitaminu C se týká zelí kysaného. Ale čerstvé hlávkové je taky zdravé. A řepa ještě víc.

Lucie

Prosinec 6, 2016

Domácí kysané zelí má opravdu vyšší obsah vitamínu C, bohužel ty kupované jsou na tom ale mnohem hůř. Ale i čerstvé zelí obsahuje céčko a je proto jeho dobrým zdrojem. Některé jiné potraviny ho ale v tomhle snadno strčí do kapsy – překvapivě třeba paprika či růžičková kapusta.

Vlasta Mlejnková

Únor 15, 2017

Jeden z nejskvělejších salátů, mám ho v ledničce furt. Většinou ho dělám s vlastním kysaným zelím.

Všechna pole jsou povinné pro zveřejnění hodnocení.

Vaše hodnocení:

Top
Mautic is open source marketing automation