Největší česká Low Carb kuchařka. To je pořádná dávka receptů (170) a inspirace. 🎁   Prozkoumat kuchařku
Chutné recepty pro zdraví
Low carb, Whole30, Paleo, Primal
přirozeně bez lepku a cukru

Živáňská pečeně

Živáňská pečeně

  ,   , , , ,   , , , , , ,

Ohodnotit recept
Živáňská pečeně
5.0 4

Naprosto jednoduché jídlo, které se vlastně připraví samo. No dobře, úplně samo se nepřipraví, trošku práce vás stát bude 😉 Ale těch pár minut stojí rozhodně za to. A než se živáňská upeče, můžete na hodinu vyrazit na procházku. Pak vám bude chutnat ještě víc 🙂

  • Příprava: 15 minut
  • Vaření / pečení: 1 hodina
  • 15 minut

    1 hodina

    1 hodina 15 minut

  • Množství: 4 porce
  • Obtížnost:
  • Autor:

💌 Už nikdy vám žádný nový recept neuteče

Nechte mi tu na sebe e-mail a já vám dám vědět, až pro vás vymyslím další šťavnatý recept nebo se něco nového šustne u mě na stránkách. Pokud vás recepty přestanou zajímat, můžete se kdykoli odhlásit.




Suroviny

600 g vepřové krkovice

1 lžíce olivového oleje

100 g rajčatového protlaku

2 plné lžičky domácího grilovacího koření

špetka chilli koření nebo pálivé papriky (volitelně)

200 g plátků slaniny (u Whole30 varianty dle vašeho uvážení)

600 g batátů či dýně *

200 g čerstvé papriky

2 stroužky česneku

160 g cibule

sůl

pepř

  • Příprava: 15 minut
  • Vaření / pečení: 1 hodina
  • 15 minut

    1 hodina

    1 hodina 15 minut

  • Množství: 4 porce

Postup

Nakrájejte krkovičku na plátky a naklepejte klouby ruky (nedoporučuji používat paličku, maso se potrhá a pak se příliš vysušuje).

Smíchejte dohromady olivový olej, rajčatový protlak a grilovací koření. Kdo má rád pikantní chuť, může přidat i trošku chilli koření nebo pálivé papriky.

Vzniklou směsí z obou stran potřete masové plátky.

Z alobalu nebo pečicího papíru připravte obdélníky podle počtu porcí. Pokud máte slabý alobal, doporučuji na sebe položit více vrstev, aby se balíček při manipulaci neprotrhl a jeho obsah nevytekl.

Na každý obdélník položte doprostřed pár plátků slaniny, na ně oloupané a na plátky nakrájené batáty, pak proužky papriky a tenké plátky česneku.

Zeleninu osolte a opepřete. Počítejte s obsahem soli ve slanině a grilovacím koření.

Další vrstvou bude okořeněné maso, na něj položte na proužky nakrájenou cibuli a vše zakryjte zbylými plátky slaniny.

Alobal nebo pečicí papír pečlivě zabalte tak, aby z něj nemohla během pečení unikat šťáva (spoje vytvořte nahoře).

Takto připravte balíček na každou porci. Vložte do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte 45 minut.

Pak všechny balíčky opatrně otevřete, zvyšte teplotu trouby na 190 °C a pečte cca 15 minut.

Obsah balíčků přendejte na talíře a podávejte.

TIPY

Počítejte s tím, že zelenina (batáty, dýně, ředkev, kedlubna) bude díky délce pečení hodně měkká. Pokud vám to vadí, nedávejte ji do balíčku spolu s masem, ale upečte ji na plechu nakrájenou na plátky.

Některé druhy slaniny pustí více vody a v balíčku vznikne hodně řídké šťávy. Tu můžete před podáváním přelít do pánvičky a povařit do zhoustnutí.

* Ve Whole30 lze případně použít brambory.
U Low carb varianty použijte menší množství batátů či dýně, nebo je zcela či alespoň částečně nahraďte například ředkví nebo kedlubnou.

Skvělá volba! Máte hotovo?

Zkuste mých 316 šťavnatých receptů, po kterých se bude oblizovat celá vaše rodina i přátelé 😋

Nová Svěží kuchařka a Voňavá kuchařka, díky kterým už nikdy nebudete muset řešit, co zdravého a chutného zase uvařit.

Prolistovat kuchařky

00:00

Výživové hodnoty na 1 porci

Velikost porce1/4 podle receptu
Energetická hodnota720 kcal / 3 000 kJ
Sacharidy36 g
Tuky43 g
Bílkoviny40 g

Líbil se vám recept? Pomozte mi ho šířit dál 🙏🏻

14 Recenzí / komentářů

Lukáš

15 února, 2016

Perfektní, jedli jsme 3 dny, dělali jsme z hodně masa 🙂

Jarka

15 února, 2016

Vynikající jidýlko.

Lucie

15 února, 2016

To mám radost, že chutnalo.

Danča

28 dubna, 2016

Skvělé a opravdu jednoduché vaření, co víc si přát 🙂

Lucie

28 dubna, 2016

Snadněji už to vážně nejde 🙂

Lucie

7 října, 2016

Výborné jídlo. První jídlo, které jsem z vašeho webu vyzkoušela a rozhodně budu vařit další. 🙂 hned jsem si koupila i kuchařku 🙂 a doufám že brzo vyjde další.

Lucie

7 října, 2016

Moc děkuju za pochvalu a vyzkoušení receptu. Jsem ráda, že se povedl a chutnal vám 🙂 Další díl kuchařky (tentokrát zimní) by měl vyjít začátkem prosince.

Silvie

15 ledna, 2019

Jak je to, prosím, s použitím rajskeho protlaku u Whole30 a kde koupím vhodný protlak…? Děkuji.

Lucie

16 ledna, 2019

Rajský protlak se používat smí. Sehnat vhodný, nedoslazovaný se dá celkem snadno. Kupuju ho například v DM drogerii, v Mark and Spencer, nebo i v Lidlu.

Silvie

17 ledna, 2019

Děkuji Vám moc, jste skvělá 🙂

Jana

10 listopadu, 2019

Vynikající,chválila celá rodina 🙂

Lucka

10 listopadu, 2019

Vy jste vařila, vám patří pochvala 🙂 Moc děkuji za komentář a vyzkoušení receptu. Mám radost, že podle něj chutnalo <3

Nada

10 března, 2020

véžená paní nebo slečno. Právě pročítám vaše recepty a na některé se už chystám.Tedy právě jsem strčila do trouby búčkovou roládu–manžel se už moc těší. Ale chtěla jsem se hlavně zeptat– v mnoha receptech zde je jako ingredience uváděný rajský protlak spolu s paprikami, cibulí, atd. Mámvyrobené vlastní omáčky Encle Bens, tam to je všechno vlastně v jednom. Tak se ptám– jde to tajkto nahradit. Děkuji za odpověd.

Lucka

11 března, 2020

Mám radost, že se recepty líbí a inspirovaly vás k vyzkoušení 🙂 Doufám, že podle nich bude doma chutnat.
Myslím, že domácí zeleninová směs by fungovat měla. Samozřejmě záleží na konkrétním receptu, poměru surovin a způsobu jejich použití, ale u většiny receptů to půjde použít.

Všechna pole jsou povinné pro zveřejnění hodnocení.

Vaše hodnocení:

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

0
Váš košík je prázdný!

Vypadá to, že jste si do košíku ještě žádné zboží nepřidali. Není to škoda?

Podívat se na produtky