Zkoušení vyřazených potravin č. 2
Mám za sebou druhé Whole30 🙂 Tentokrát jsem si kromě pravidel Whole30 přidala i několik osobních cílů (denně ujít minimálně 7 km, obden vynechat při přípravě snídaně vejce, snažit se co nejméně smažit a péct při vysokých teplotách). Teď chci vyzkoušet zařazení mléčných výrobků, které mi občas v jídelníčku chybí a ráda bych je svátečně a ve vysoké kvalitě zařadila. Protože mi ale při minulém zkoušení jednoznačně dělaly v těle neplechu, ráda bych se dozvěděla, co ještě můžu a co už pro mě bude tabu. Takže tentokrát budu zkoušet pouze mléčné výrobky, a to od těch ovčích a kozích (výrobky podle obsahu laktózy “tvrdý sýr – kysaná smetana – smetana, máslo – jogurt – čerstvý sýr”) a pak ve stejných skupinách i ty kravské.
Od mého posledního Whole30 došlo k aktualizaci knihy Jídlo na prvním místě (např. povolené zařazení brambor). Změna se dotkla i postupu při zařazování vyloučených potravin. Takže pokud se na tuto část teprve chystáte, aktualizaci knihy včetně aktuálního postupu při zkoušení eliminovaných potravin si můžete stáhnout ze stránek nakladatelství Melvil (hledejte kapitolu č. 19).
Snídaně | Oběd | Večeře | |
17.04.2015 (ovčí tvrdý sýr) (5 km) |
Vaječná omeleta se špenátem a ovčím sýrem pecorino |
Drůbeží polévka, sušená šunka (bez éček a cukru), olivy, ovčí sýr pecorino |
Hovězí steak, fazolové lusky, majonéza s pečeným česnekem |
První zhodnocení – žádné obtíže se nedostavily. Potvrdilo se mi, co jsem čekala. S tvrdými vyzrálými sýry (ideálně ovčími či kozími) zřejmě problém mít nebudu. Uvidíme co bude dál. Teď 2 dny čistého Whole30 a pak zkusím nějakou ovčí nebo kozí zakysanou smetanu, smetanu či máslo (ani nevím, jestli něco takového existuje, půjdu se poptat na trh 😉 ) Doplnění: Tak se stále cítím dobře, reakci na ovčí sýr zřejmě žádnou nemám. Na trzích jsem zjistila, že sehnat kysanou smetanu, máslo či smetanu z kozího nebo ovčího sýra bude prakticky nereálné. Takže dalším výrobkem bude kozí jogurt. Ale asi až ve středu. Nevím, kde bych ho kromě farmářského trhu ve svém okolí sehnala. Takže do té doby pokračuji s čistým Whole30. |
|||
18.04.2015 (10 km) |
Drůbeží polévka |
Mušle sv. Jakuba, květákové pyré |
Krémová špenátová polévka, ztracené vejce |
19.04.2015 (14 km) |
Míchaná vejce s pancettou |
Krémová špenátová polévka |
Pečený rybí filet, celerové hranolky, avokádová salsa, rajčatový salát |
20.04.2015 (8,5 km) |
Salát s avokádem, roastbeefem a hořčičnou zálivkou |
Krkovička po cikánsku |
Hamburger s karamelizovanou cibulkou, chilli majonéza, zeleninový salát |
21.04.2015 (9 km) |
Vejce zapečená s cikánskou omáčkou |
Krkovička se smaženou cibulkou, zelenina |
Hamburger se smaženou cibulkou, hořčičná majonéza, zeleninový salát |
22.04.2015 (kozí jogurt) (9 km) |
Míchaná vejce |
Vepřové výpečky, “zelí” z červené řepy a kedlubny |
Špíz s mletým masem, cuketou a paprikou, tzatziky z kozího jogurtu |
První zhodnocení – ačkoliv jsem téměř vůbec v životě nejedla jogurty (prostě mi nechutnaly), tak kozí jogurt mě opravdu nadchnul. Nevím, jestli je to tím, že je kozí a farmářský (tedy kvalitní), nebo tím, že jsem dlouho žádné mléčné výrobky nejedla. Ale každopádně jsem se zamilovala 😀 Doufám, že mi po kozím jogurtu nic nebude, protože bych ho ráda občas do jídelníčku zařadila. Uvidíme, jak budu reagovat v následujících hodinách a dnech. Držte mi palce 😉 Doplnění: Hurá, kozí jogurt bez reakce 😀 |
|||
23.04.2015 (8 km) |
Dnes bohužel bez snídaně (nebylo kde vařit, mám totálně rozkopanou kuchyň 🙁 ) |
Pomalu pečený bůček, listový špenát, pečená dýně |
Rybí koláčky, citrónová majonéza |
24.04.2015 (11 km) |
Míchaná vejce, rybí koláček |
Pomalu pečený bůček, šťouchaná dýně |
Flank steak, omáčka chimichurri, opečená zelenina |
25.04.2015 (kozí čerstvý sýr) (10 km) |
Salát z pečené řepy s kozím sýrem |
Pečené kuře a řepa, salát |
Polévka z pečené dýně s kozím sýrem a rukolovým pestem |
První zhodnocení – koukám, že mám pěkné díry v “gurmánském vzdělání” 😀 Kozím a ovčím mléčným výrobkům jsem se celý život “úspěšně” vyhýbala, přitom jsou tak výborné. Čerstvý kozí sýr mě nadchnul, skoro stejně jako kozí jogurt. Uvidíme, jestli z něj bude stejně nadšené i moje tělo a ne jen chuťové buňky 😉 Doplnění – zdá se, že i čerstvý kozí sýr mi nepůsobí obtíže. To jsem moc ráda, občas ho do jídelníčku ráda zařadím 🙂 |
|||
26.04.2015 (14 km) |
Mícháná vejce (fotka, chybí, fotoaparát zastávkoval 🙁 ) |
Kuřecí salátové “tacos” |
Pomalu pečená kližka, petrželové pyré |
27.04.2015 (4 km) |
Omeleta s kuřecím masem, avokádo |
Pomalu pečená kližka, petrželové pyré |
Zeleninový salát s tuňákem |
Rozhodla jsem se své druhé Whole30 (nebo lépe řečeno jeho poslední fázi) předčasně ukončit, bez vyzkoušení kravských mléčných výrobků. Rekonstrukce kuchyně byla mnohem delší a složitější, než jsem očekávala. Absolutně jsem neodhadla, jaký to bude mít vliv na možnost přípravy jídel a stravování podle pravidel Whole30. Proto, abych minimalizovala zbytečný stres, ukončuji své druhé Whole30, dám si opět pár dní “oraz” a poté zkusím třetí Whole30 se zkušebním zařazením kravských mléčných výrobků. |