📱MOBILNÍ APLIKACE PALEOSNADNO - užitečný pomocník, ve kterém najdete nejvíce mých receptů. Nainstalovat základní verzi ZDARMA ⬇️
Chutné recepty pro zdraví
Low carb, Whole30, Paleo, Primal
přirozeně bez lepku a cukru

Čokoládovo-banánový dort

Čokoládovo-banánový dort

    , , , ,   , , , , ,

Ohodnotit recept
Čokoládovo-banánový dort
5.0 13

Jeden banánový dort na blogu už mám. Tenhle je ale bez mléčných výrobků, proto ho mohou zkusit i ti, kteří jedí podle pravidel paleo. Navíc kromě banánů neobsahuje žádné sladidlo, takže s ním můžete „hřešit“ s trošku lehčím svědomím 😉

  • Příprava: 4 hodin
  • Vaření / pečení: 25 minut
  • 4 hodin

    25 minut

    4 hodin 25 minut

  • Množství: 6-8 porcí
  • Obtížnost:
  • Autor:

💌 Chcete osobní tipy na snadné vaření, unikátní slevy a drby ze zákulisí?

Přidejte se k 40 tisícům odběratelů a nechte mi tu na sebe kontakt. Dám vědět, až pro vás vymyslím další šťavnatý recept nebo se něco nového šustne u mě na stránkách. Pokud vás to přestane zajímat, můžete se kdykoliv odhlásit.




Suroviny

125 g mandlové mouky

4 vejce

2+1 banán

2 lžičky kakaa

2 lžičky prášku do pečiva s vinným kamenem nebo 1,5 lžičky běžného

2+1 vrchovatá lžíce kokosového oleje

3 dcl kokosového mléka (neodtučněného)

30 g hořké vysokoprocentní čokolády

950+ RECEPTŮ V APLIKACI

Stáhněte si ZDARMA základní verzi mé mobilní aplikace a získejte přístup ke stovkám receptů a spoustě užitečných funkcí. Vaření bude hned snadnější!

  • Příprava: 4 hodin
  • Vaření / pečení: 25 minut
  • 4 hodin

    25 minut

    4 hodin 25 minut

  • Množství: 6-8 porcí

Postup

Smíchejte v mixéru do hladkého řidšího těsta mandlovou mouku, vejce, 2 banány, kakao, vinný kámen a 2 vrchovaté lžíce tuhého kokosového oleje (popřípadě odpovídající množství tekutého).

Namočte si kus pečícího papíru, vymačkejte z něj přebytečnou vodu a vyložte jím vhodnou formu na dort (já použila formu o průměru 20 cm, proto je korpus poměrně vysoký).

Do formy nalijte těsto a vložte ji do trouby vyhřáté na 180°C.

Pečte cca 25 minut (tato doba odpovídá dané velikosti formy, při větším průměru a tedy nižším těstě se doba zkrátí).

Propečenost zkontrolujte pomocí špejle – zapíchněte ji do těsta a vytáhněte. Pokud je špejle po vytažení vlhká, s kousky těsta, pečte ještě dál.

V kokosovém mléku si rozpusťte čokoládu (část si nechte na závěrečné dozdobení). Použijte k tomu buď mikrovlnnou troubu, nebo mléko s nalámanou čokoládou opatrně a za stálého míchání prohřejte na plotně.

Do rozpuštěné čokolády přidejte i 1 lžíci kokosového oleje a opravdu dobře promíchejte. Směs vložte v uzavíratelné nádobě (s větším objemem než je množství výsledné směsi) do lednice a nechte dobře vychladit (ideálně přes noc).

Čokoládovou směs po vychlazení v nádobě cca 2 minuty protřepejte nebo promixujte ponorným mixérem. Tím se vám vytvoří „pařížská šlehačka“.

Tou potřete upečený a vychlazený dortový korpus.

Navrch rozprostřete plátky z 1 banánu, vše posypte troškou nastrouhané čokolády.

Podávejte vychlazené.

Dort má typicky hořko-sladkou chuť, pro někoho může být možná málo sladký. V takovém případě si korpus, šlehačku nebo obojí doslaďte podle vaší chuti (například kokosovým cukrem, datlovým sirupem, medem apod.). Mně osobně ale chutnal právě tak, jak je. Dokážu si ho představit i s malinami – korpus rozříznout na dvě vrstvy, ty spojit svařenými malinami, čerstvými ozdobit vršek dortu. Co říkáte? 😉

Skvělá volba! Máte hotovo?

Zkuste mých 316 šťavnatých receptů, po kterých se bude oblizovat celá vaše rodina i přátelé 😋

Svěží kuchařka a Voňavá e-kuchařka, díky kterým už nikdy nebudete muset řešit, co zdravého a chutného zase uvařit.

Prolistovat kuchařky

00:00

Líbí se vám recept? Chutnalo vám?
Dejte mi vědět v komentáři ❤️ a pomozte mi ho šířit dál 🙏🏻

odkaz pak stačí vložit do textu e-mailu, komentáře na FB atd.

41 Recenzí / komentářů

Barbora Sz.

16 února, 2016

To vypadá úžasně! Držím Whole 30, tak mám smůlu, ale někdy v budoucnu vyzkouším!

Lucie

16 února, 2016

Recept do konce Vašeho Whole30 odtud neuteče 😉 Držím palce, ať se Vám Whole30 podaří. Je to skvělé, člověk si spoustu věcí úžasní. Těch 30 dní za to stojí. Sama se chystám na další 😉

Lucie

16 února, 2016

Ujasní, ne úžasní 😀

Barbora Sz.

16 února, 2016

Zatím mě to přijde super. Je tedy pravda, že musím neustále přemýšlet, co budu jíst a plánuji si to dopředu a píši seznamy. Ale to je podle mě dobré se naučit s jakýmkoliv jídlem. A ne se pak narychlo cpát rohlíkem. Někdy je to s malým dítětem na mateřské šílený vše uvařit, ale držím se, pořídila jsem si i knihu Well Fedd, ta nadchla i mého manžela, tak uvidíme. Vaše recepty jsou úžasné, vyzkoušela jsem jich už mnoho a všechny super! Dneska hovězí „guláš“ a celerové pyré. Ani člověk ty brambory nepotřebuje 🙂

Lucie

16 února, 2016

Plánování je občas náročné, ale člověk se to časem naučí. Ideální je upéct velký kus masa a to pak zapracovat v následujících dnech do různých rychlých receptů.
Moc děkuji za pochvalu receptů a opravdu mě těší, že podle nich někdo vaří a že mu chutnají 😉

Jakub Ferschmann

7 června, 2016

Jeden z mých oblíbených dezertů. Krém někdy dělám rozmixováním banánu, avokáda, kokosového mléka a rozpůštěné čokolády.

Lucie

7 června, 2016

To mám radost, že ti recept chutná. A díky za tip na obměnu.

Jana

13 června, 2016

Zajímalo by mne, zda v receptech mohu kokosové mléko nahradit třeba mandlovým? Děkuji 🙂

Lucie

13 června, 2016

Jak v kterém receptu. Někde bez problémů, někde bohužel ne. Tady to asi zrovna fungovat nebude, z mandlového mléka se zřejmě šlehačka neudělá. Ale nezkoušela jsem.

Denisa M

8 února, 2017

Dobrý den,
Asi jsem někde v tomto receptu udělala chybu. Když ráno přišla do ledničky, tak to kokosové máslo s čokoládou byly hrozně řídké a ani to nebylo možné vyslehat. Nevíte co s tím? Děkuji moc

Lucie

8 února, 2017

Dobrý den, zřejmě myslíte mléko 🙂 U toho je velmi zásadní, jaký druh použijete. Ideální je třeba AroyD nebo ty druhy, kterým se v lednici oddělí taková ta tužší část a voda. Na recept se pak používá ta tužší část, která se vychlazená dá bez obtíží vyšlehat.

Zuzka

19 dubna, 2017

Dobrý den, recept jsem si trochu upravila a myslím, že to dopadlo skvěle. Těsto jsem překrojila na půl a potřela hruškovou marmeládou. Krém mám docela hustý (přidala jsem trochu přepuštěného másla) dala jsem trochu na marmeládu a zbytek na horní vrstvu a na konec jsem dortík posypala mletými hruškami 🙂

Lucie

19 dubna, 2017

Skvělá obměna! Určitě to bylo výborné.

Petra Brodecka

11 června, 2017

Korpus je uplne uzasny! Bohuzel nebo bohudik se mi nepodarilo vyslehat krem tak jsem improvizovala s jogurtem a zakysanou smetanou. Navrh jsem dala jahody a boruvky a dozdobila nastrouhanou cokoladou. No a dortik sklidil velky uspech 🙂

Lucie

11 června, 2017

Petro, smekám nad improvizací! Ani se nedivím, že měl dort úspěch. Zní to přímo fantasticky <3

Radka

21 července, 2017

Šla by místo kokosového mléka klasická smetana ke šlehání?

Lucie

21 července, 2017

Ano, pokud se nevyhýbáte mléčným výrobkům, tak použít lze.

Dagmar

20 září, 2017

Včera mi dort dcera udělala k narozeninám. Absolutně mě nadchl, je skvělý. Hlavně ta pařížská, ta tedy je.
Díky, výborné.

Lucie

20 září, 2017

Mám radost, že chutnalo. A vše nejlepší k narozeninám <3

Verunka

2 března, 2018

Hurááá, tak jsem ho našla! 🙂 Podle Vašeho receptu jsem ho tvořila před dvěma lety a nemohla jsem se ho později dopátrat. 🙂 Naprosto báječný recept, děkuji!!!!

Lucie

3 března, 2018

To mám radost, že máte radost 🙂 Pro uložení svých oblíbených receptů si u mě na stránkách vytvořte účet a pomocí ikonky srdíčka si ho uložte do oblíbených, ať ho nemusíte opakované vyhledávat.

Romana

19 března, 2018

Krém chuťově moc dobrý, ale asi jsem udělala něco špatně, protože byl řidší.

Lucie

19 března, 2018

Musí se nechat pořádně vychladit. Ale také hodně záleží na konkrétním druhu kokosového mléka. Důležité je, že chutnalo 🙂

Michala

27 července, 2018

Lucko, prosim vas, chybi mi 25 g mandlove mouky. Muzu nahradit kokosovou? Bude to mit stejnou konzistenci? Nebo mam neco pridat/ubrat? Dekuji

Lucie

28 července, 2018

Místo 25 g mandlové dejte 10 g kokosové. V tomhle množství nebude rozdíl ani znát. V případě kompletního nahrazení je výsledek hodně suchý – kokosová mouka extrémně saje.

Bára

4 května, 2019

Naprosto výborný dort. Té pařížské jsem se bála, tak jsem dala mascarpone z jiného vašeho receptu a perfektní dort, který chutnal na narozeninách všem hostům. Dnes ho na přání dělám znova. Děkuji

Lucie

4 května, 2019

Já myslím, že strach byl zbytečný. Při dobře zvoleném kokosovém mléku nebo při použití klasické smetany na šlehání drží krém krásně. Ale poradila jste si i tak skvěle, s mascarpone musel být krém i celý dort úžasný. Díky moc za komentář. Mám velkou radost, že chutnalo <3

Buculinek

17 listopadu, 2019

Dostali jsme moc banánů a co teď s nimi. Muži jsem ukekla jeho banánovou mňamku neb z dietních důvodů nemůže tu mou. A co já? 🙂 už se peče a já se těším až si ho dám se zakysanou smetanou!

Lucka

17 listopadu, 2019

To mám radost, že recept přišel vhod a moc doufám, že dort bude chutnat 🙂 Se zakysanou smetanou to zní skvěle ❤️

Helena Sedláčková

1 srpna, 2021

Úžasný dortík,krém se povedl na jedničku. Ozdobila jsem ještě borúvkami. Všem,moc chutnal.Určitě,v srpnu budu péci dalši. Super,receptík.

Lucka

2 srpna, 2021

Mám velkou radost, že se dort povedl a chutnal ❤️ Děkuju za tip s ozdobením borůvkami a milý komentář 🙂
Doufám, že se i druhý dort povede ❤️

Petra

2 července, 2022

Chuťově je dort výborný a vláčný. Jen bych do receptu doplnila, že kokosové mléko musí být opravdu tučné (to samé bych doplnila i do appky). Pokud někdo dělá krém z kokosového mléka poprvé (jako třeba já ), jde o zásadní informaci… a je škoda, když člověk zjistí, že stačilo sáhnout po jiné plechovce a krém mohl být tuhý. Takhle mi vzniklo čokoládové mléko (které neztuhne za žádných okolností), které je chuťově výborné, ale jinak trochu k ničemu. Pro příště jsem poučena.

Lucka

2 července, 2022

To mě mrzí, že jste měla s receptem komplikace 🙁 V době, kdy jsem před několika lety sepsala, se odtučněné kokosové mléko neprodávalo. Proto není v receptu uvedené, že je potřeba použít tučné. Ale pro přehlednost doplním. Děkuji za upozornění 🙂
Mám radost, že nakonec jste si přeci jen na dortu pochutnala. Díky za komentář ❤️

Lenka

29 ledna, 2023

Dobrý den, chystám se dort péct pro kamarádku. Můžu se zeptat, jak je to s tím kokosovým mlékem? Používá se do receptu tedy jen ta ztuhlá část, která se oddělí když se plechovka kosového mléka nechá v lednici? Tedy kokosová smetana? Děkuju.

Lucka

30 ledna, 2023

Dobrý den, já používám kokosové mléko značky AroyD, kde se tuhá část sama neodděluje, takže mléko do krému přidávám celé. Hlavní složkou, která zajistí pevnost “čokoládové šlehačky” je přidaný kokosový olej a kvalitní hořká čokoláda.
Ale pokud použijete jen tu tuhou část kokosového mléka, bude váš výsledný krém ještě pevnější 🙂
Držím palce, ať se dort povede a kamarádce udělá radost ❤️

Lenka

30 ledna, 2023

Můžu se prosím zeptat, jak je to s tím kokosovým mlékem? Je třeba nechat ho v lednici ztuhnout a použít pouze tu tuhou část (kokosovou smetanu)? Týká se to i toho zmiňovaného Aroy-D mléka? Děkuji.

Lucka

30 ledna, 2023

U AroyD (pokud neprošlo mrazem) se tuhá část neodděluje. Takže ho do receptů používám komplet. Nicméně všechna mléka je potřeba nechat dobře vychladit, aby šla vyšlehat.
Pokud použijete jinou značku mléka než Aroyd, kde se vám po prvotním vychlazení v lednici oddělí tuhá vrstva, tak do krému přidejte jen tu. Budete mít větší jistotu, že bude “pařížská šlehačka” dobře držet. Zásadními složkami je ale i přidaný kokosový olej (tuhne už okolo 25 °C) a kvalitní hořká čokoláda (ty mléčné a sladké nejsou tak pevné).

Lenka

30 ledna, 2023

Moc děkuji za odpověď Lucko :). Mně se ten můj dotaz nezobrazoval, tak jsem ho napsala znovu. Ale teď už to to tu vidím i s odpovědí.

Lucka

30 ledna, 2023

Lenko, vůbec nevadí. Raději dvakrát dotaz, než žádná odpověď 🙂 Pěkný den ❤️

Ivana

25 července, 2023

Dobrý den, děkuji za vynikající recept! Korpus je opravdu výborný a chutná dobře i se zakysanou smetanou a čerstvým ovocem, nebo i jen politý trochou hořké čokolády. Dělala jsem již několikrát a naposledy jsem zkusila těsto rozdělit a přidat kakao jen do poloviny a do pečící formy navrstvit podobně jak u jiného Vašeho receptu (Zebra dort) a fungovalo to také dobře.

Lucka

25 července, 2023

Dobrý den, moc děkuji za komentář plný super tipů a nápadů na obměnu dortu ❤️ Všechny zní naprosto úžasně!
Mám velkou radost, že vám dort chutná 🙂

Všechna pole jsou povinné pro zveřejnění hodnocení.

Vaše hodnocení:

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Nákupní košík0
Košík je prázdný!
Pokračovat v nákupu
0