STUPEŇ SEM, STUPEŇ TAM? VŮBEC NE!
Lednice se dělí na různé teplotní zóny, které vyhovují určitým druhům potravin. Teplota vzduchu stoupá odspoda nahoru. Největší chlad se tedy drží vespod nebo v zadní části lednice a nejtepleji je na horní polici a ve dveřích. Každý stupeň se počítá – správné rozmístění surovin může výrazně prodloužit dobu, po kterou zůstanou v ideální kondici.
Ideální teplota
V horní polici lednice panuje nejvyšší teplota, a proto se tam vyrovnávají nápoje, zavařeniny, bezmasé pomazánky a uvařená jídla, ale i tvrdé zrající sýry, vejce a máslo (zůstane měkčí, než kdyby tuhlo dole). Vejce a máslo ovšem často mají vyhrazené místo na dveřích.
Uprostřed lednice bývá teplota poměrně stabilní a vhodná pro uchování mléčných výrobků nebo uzenin. Mléko může pobývat i v přihrádce dveří, ale vzhledem k vyšší teplotě počítejte s tím, že se musí vypít o trochu dřív.
Dole v lednici je optimální skladovací teplota pro syrové maso, ryby a některé uzeniny. Chladno prodlouží trvanlivost i dalším surovinám, kterým by jinak hrozila rychlá zkáza.
Potraviny by se neměly dotýkat zadní stěny lednice. Je tam větší chlad a riziko, že přimrznou.
Spodní šuplíky nabízejí vlhkost, která prospívá některým druhům ovoce a zeleniny, přičemž je výhodné skladovat každé zvlášť. Mají totiž odlišné procesy zrání a je dobré, aby se vzájemně neovlivňovaly.
Do dveří můžete postavit dochucovadla, jako je kečup, hořčice, ocet, majonéza či salátový dresink. O něco teplejší zóna neuškodí zavařeninám, konzervám, pestu či ořechovému máslu.
V lednici nemají co dělat kvalitní oleje. Zatuhnou, vločkovatí a přicházejí o jedinečné aroma. Pokud máte nižší lednici nebo pultový mrazák, nikdy na jejich víku neskladujte potraviny.
Zdroj: ambi.cz