Květák s houbami a špenátem
Květák s houbami a špenátem
Hlavní jídla Bez lepku, Bez vajec, Low Carb, Primal cibule, houby, květák, smetana, špenát, strouhaný sýr
2017-11-25
Ohodnotit receptNěkteré suroviny se k sobě hodí více, některé zase méně. Ale kombinace květáku, špenátu a hub, navíc podtrhnutá krémovou smetanovou omáčkou s rozpuštěným sýrem, nemůže zklamat snad nikdy. Alespoň mě teda rozhodně ne 🙂 A co vás?
- Příprava: 5 minut
- Vaření / pečení: 35 minut
-
5 minut
35 minut
40 minut
- Množství: 2 porce
- Obtížnost:
- Autor: Lucie Grusová
💌 Chcete osobní tipy na snadné vaření, unikátní slevy a drby ze zákulisí?
Přidejte se k 40 tisícům odběratelů a nechte mi tu na sebe kontakt. Dám vědět, až pro vás vymyslím další šťavnatý recept nebo se něco nového šustne u mě na stránkách. Pokud vás to přestane zajímat, můžete se kdykoliv odhlásit.
Suroviny
60 g cibule
250 g čerstvých žampiónů nebo jiných hub
600 g květáku
100 ml smetany ke šlehání **
3 hrsti čerstvého špenátu nebo pár kostiček mraženého listového
950+ RECEPTŮ V APLIKACI
Stáhněte si ZDARMA základní verzi mé mobilní aplikace a získejte přístup ke stovkám receptů a spoustě užitečných funkcí. Vaření bude hned snadnější!
- Příprava: 5 minut
- Vaření / pečení: 35 minut
-
5 minut
35 minut
40 minut
- Množství: 2 porce
Postup
Na tuku si na střední teplotu orestujte nadrobno nakrájenou cibulku a slaninu. Jakmile začíná být slanina křupavá, přidejte na větší kousky nakrájené žampióny a vše osolte. Nepodlévejte, houby pustí vodu samy. Tu vyvařte.
Do pánve přidejte na malinkaté růžičky rozebraný květák, přilijte smetanu, snižte teplotu plotýnky a pánev zakryjte poklicí. Nechte dusit přibližně 20 minut, dokud nezačne květák měknout.
Sejměte poklici, do pánve přidejte špenát a zvyšte teplotu plotýnky. Za častého promíchání nechte vyvařit veškerou tekutinu.
Vypněte plotýnku, do pánve přisypte strouhaný sýr a nechte ho chvíli rozpustit.
Osolte a opepřete podle chuti, hned podávejte.
* Slaninu můžete vynechat a nahradit ji v jídle kousky upečeného masa, které vám třeba zbylo od večeře. Přidejte ho do pánve až se špenátem.
** Smetanu a sýr můžete v receptu nahradit předem namočenými kešu ořechy, které rozmixujete dohladka s troškou vody a lahůdkového droždí.
Skvělá volba! Máte hotovo?
Zkuste mých 316 šťavnatých receptů, po kterých se bude oblizovat celá vaše rodina i přátelé 😋
Svěží kuchařka a Voňavá e-kuchařka, díky kterým už nikdy nebudete muset řešit, co zdravého a chutného zase uvařit.
Výživové hodnoty na 1 porci
Líbí se vám recept? Chutnalo vám?
Dejte mi vědět v komentáři ❤️ a pomozte mi ho šířit dál 🙏🏻
odkaz pak stačí vložit do textu e-mailu, komentáře na FB atd.
84 Recenzí / komentářů
Lucie
30 listopadu, 2017
Mám radost, že chutnalo 🙂
Hana
8 prosince, 2017
Skvělé. Dala jsem tam žampióny portobello. Nemá to chybu: -)
Lucie
9 prosince, 2017
Skvělá volba! Mám radost, že chutnalo 🙂
Michala
10 prosince, 2017
Skvělý recept! Přidala jsem více smetany a sýra a doma si mysleli, že máme těstoviny se špenátem a houbami ;-).
Lucie
10 prosince, 2017
Skvělá finta 🙂 Mám radost, že vás recept inspiroval a že doma chutnalo.
Hana Breburdová
5 ledna, 2018
Je to vynikajíííííícííííí!!! moc díky za super večeři
Lucie
6 ledna, 2018
Mám radost, že chutnalo 🙂 Ale díky nejsou třeba, já tu večeři nevařila 😉
Hana Breburdová
9 ledna, 2018
… ale vymyslela 🙂
Lucie
10 ledna, 2018
:-*
Eva
19 ledna, 2018
Vyzkoušeno. Skvělý recept!
Lucie
20 ledna, 2018
Díky za vyzkoušení receptu, jeho pochvalu i čas věnovaný komentáři 🙂
Radka
25 ledna, 2018
Vyzkoušeno, jedl to i syn! Jen je toho teda mnohem více než na dvě porce. 🙂
Lucie
25 ledna, 2018
Mám radost, že chutnalo 🙂 Ony se ty porce velmi těžko určují. Někdo jí méně, jiný více.
Lu Zedníková
25 ledna, 2018
Právě jsem dojedla, chutnalo moc a porce jako pro dřevorubce
Lucie
26 ledna, 2018
To jsem moc ráda, že chutnalo 🙂
Lucie
17 února, 2018
Dala jsem hlívu a nakonec lahůdkové droždí a je to výborné 🙂 A hezky syté, nesnědla jsem celou porci.
Lucie
18 února, 2018
Super tip na obměnu, díky za sdílení 🙂 Mám radost, že chutnalo.
Monika
19 února, 2018
Mohu se zeptat jakou smetanu můžu použít? Moc děkuji
Lucie
20 února, 2018
Omlouvám se, nerozumím otázce. Ptáte se na značku? V receptu je uvedena smetana na šlehání, tedy 30% smetana.
Radka
24 února, 2018
Dneska jsem vyzkoušela a naprostá pecka! 🙂 Děkuju za recept, to určitě budu mít na talíři častěji. Rychlé, jednoduché a výsledek naprosto nepřekonatelný.
Lucie
24 února, 2018
Tak to mám velkou radost! Neexistuje větší pochvala receptu, než když se dostane na stálý jídelníček <3
Silvie
12 března, 2018
Je to dobrota!
Lucie
12 března, 2018
To mám radost, že chutná 🙂
Jiřka
14 března, 2018
Zkousela jsem vas recept. Jen nevim proc, ale kvetak byl nahorkly. Jinak by to bylo moc dobry.
Lucie
15 března, 2018
To není chyba receptu, ale aktuálně prodávaných květáků. Není jejich sezóna, proto jsou rychlené, za použití mnoha hnojiv a díky tomu i bohužel občas hořké. Pokud vám ale jinak recept chutnal (z čehož mám upřímnou radost), zkuste se k němu vrátit, až začnou prodávat místní zeleninu. Věřím, že si pochutnáte víc 🙂
Jitka
29 března, 2018
Tak tohle jídlo miluju, dělám i s brokolicí…..přidávám někdy i pórek nebo papriku.
Lucie
30 března, 2018
Mám radost, že chutná 🙂
Lilianna
25 dubna, 2018
Dobrý den,
vynikající recepty, zbožňuji Vaše stránky 🙂 Jen jeden dotaz k tomuto pokrmu. Květák byl maliko hořký. Udělala jsem chybu v přípravě, nebo to prostě nebyl dobrý květák? Už se mi to totiž stalo podruhé. Děkuji, vaření zdar! :))
Lucie
26 dubna, 2018
Dobrý den, Lilianno. Moc děkuju za pochvalu stránek, mám velkou radost, že se recepty líbí a chutnají.
To s tou hořkostí květáku je bohužel problém zeleniny mimo její sezónu. Jakmile je příliš rychle vyhnaná pomocí hnojiv, bývá hořká.
Jana
20 července, 2018
Vynikající! Neměla jsem po ruce žampiony, tak jsem dala sušené hřiby, a moc jsem si pochutnala. Určitě budu dělat znovu.
Lucie
21 července, 2018
Sušené hřiby jsou top náhrada, lepší než žampiony. Mám velkou radost, že chutnalo 🙂
Teresa
23 července, 2018
Lucko, zbožňuji Vaše recepty, ale tento je TOP. Přidávám ještě špetku kurkumy a děti se můžou utlouct. Jedno z mála jídel, které si i můj muž s chutí přidá. Jste můj guru. Děkuji Vám
Lucie
25 července, 2018
Tereso, to mám velkou radost, že chutná. A díky moc za pobavení – já a guru 😀 Jen miluju jídlo a moc mě baví to nadšení posílat dál 🙂
Lenka
28 července, 2018
Skvělý recept 🙂 Přidala jsem kari a gorgonzolu. I manžel se olizoval až za ušima 😀
Lucie
30 července, 2018
Skvělá volba <3 Mám radost, že chutnalo 🙂
Patrik
27 srpna, 2018
Skvělý recept. Místo špenátu jsem dal medvědí česnek, který jsem měl ještě v mrazáku a k tomu stroužek česneku navíc, zasypal parmazánem a bylo to výborné!
Lucie
28 srpna, 2018
To věřím! Medvědí česnek je skvělá volba, díky za sdílení nápadu na obměnu receptu 🙂
Miluše
14 září, 2018
FAMÓZNÍ
Lucie
14 září, 2018
To moc ráda čtu 🙂
Eliška
26 září, 2018
Výborné! 🙂
Lucie
26 září, 2018
Mám radost, že chutnalo 🙂
Barbora
22 října, 2018
Luci, tak to je geniální <3 Můj muž řekl, že to patří mezi top jídla, které jsem uvařila 🙂 Díky za recept, určitě jsem tohle jídlo nevařila naposledy
Lucie
23 října, 2018
Báro, mám mega radost, že doma tak chutnalo <3 Hlavní chvála ale patří vám – to vy jste vařila 🙂 Moc díky za komentář i za sdílení na IG 🙂
Vlasta
27 prosince, 2018
Dobrý den, Lucie,
dnes jsem recept vyzkoušela a je skvělý! Všem nám moc chutnalo, Vy jste vážně čarodějka 😉
Děkuji!
Lucie
28 prosince, 2018
Dobrý den, Vlasto 🙂 Vy jste vařila, vy jste čarovala <3 Mám velkou radost, že chutnalo. Moc díky za komentář.
Radanka
9 ledna, 2019
Tak toto bolo naozaj vynikajúce, dokonca môj manžel čo je totálny “mäsožrút” si naložil 2krát 🙂
Lucie
9 ledna, 2019
To mám radost, že doma chutnalo 🙂 Pochvala ale patří hlavně vám, to vy jste vařila 🙂
Petra
16 ledna, 2019
Vynikající….tato kombinace by mně opravdu nenapadla…..opravdu jsem si moc pochutnala a ještě mi zbylo na další den do práce.
Děkuji vám Lucko…..teprve se s vašimi recepty seznamuji a budu v tom pokračovat
Boďa
16 ledna, 2019
Vyborne jedla to cela rodina
Lucie
16 ledna, 2019
To mám radost, že chutnalo a že máte chuť vyzkoušet i další recepty. Beru to jako mega pochvalu, moc děkuju 🙂
Lucie
16 ledna, 2019
Mám radost, že chutnalo celé rodině. Díky za komentář 🙂
Lucie
30 ledna, 2019
Opravdu výborný recept :-).
Lucie
30 ledna, 2019
To mám radost, že chutnalo <3 Moc díky za vyzkoušení receptu a za komentář 🙂
Daša Chmelová
1 března, 2019
Dokonalé jídlo, děkuji 🙂
Lucie
2 března, 2019
Já moc děkuji za pochvalu. 🙂
Pavlína
4 března, 2019
Výborný recept, trošku jsem musela improvizovat a místo špenátu jsem dala kapustičky a slaninu jsem nahradila chorízem, také moc dobrý. Jsem nadšená Vaší kuchařkou i recepty tady na internetu…
Lucie
5 března, 2019
Já mám hroznou radost když vy máte radost. 🙂 Děkuji moc za vřelý komentář a doufám, že recepty se budou líbit nadále.
Terez
19 března, 2019
Dobrý den, chtěla bych se zeptat na tu náhradu smetany, kolik těch kešu ořechů použít. Moc děkuji
Lucie
19 března, 2019
Dobrý den, stačí malá hrst, přibližně okolo 30 g. Podmínkou úspěchu je předchozí namočení alespoň na 2 hodiny a pak rozmixování opravdu dohladka.
Helena
14 května, 2019
Boží, i muj anti-kvetakovy pritel se oblizuje :-). Zitra jeste otestuju na dvouletakovy.
Lucie
14 května, 2019
To mám velkou radost, že doma chutnalo <3 Díky za milý komentář.
Ela
26 června, 2019
Potřebovala jsem zlikvidovat doma květák, žampiony a slaninu. Váš recept mi přesně pasoval a je moc dobrý, děkuji za inspiraci.
Lucie
26 června, 2019
To mám velkou radost, že se recept hodil do aktuální potřeby a že chutnalo. Moc díky za komentář 🙂
Eva
15 srpna, 2019
Vynikající!
Lucie
15 srpna, 2019
Díky za vyzkoušení receptu a za komentář. Mám velkou radost, že chutnalo <3
Jaja
28 srpna, 2019
Nebylo to vůbec špatné! Chutný recept i pro začátečníky s Low Carb 🙂
Lucie
28 srpna, 2019
To jsem moc ráda, že chutnalo 🙂 Díky za komentář <3
Zuzka
14 června, 2020
Tohle je velká dobrota,i bez špenátu a s parmazánem .
Lucka
15 června, 2020
Mám radost, že chutnalo 🙂 Díky za komentář ❤️
Jana
28 ledna, 2021
Včera jsem uvařila toto jídlo k večeři – a už dneska o něm přítel stihl nabásnit v práci třem lidem, musela jsem posílat odkaz na recept. Tak moc nám to chutnalo! Moc díky za Vaše skvělé nápady <3
Lucka
28 ledna, 2021
Úspěch jídla je vždy výsledkem šikovnosti toho, kdo vařil. Takže pochvala patří hlavně vám ❤️ Ale mám velkou radost, že jsem mohla přinést inspiraci a že se květák povedl a chutnal 🙂
A moc děkuju za pozitivní reklamu v podobě sídlení odkazu ❤️
Petra
15 února, 2021
Uvařeno o víkendu k obědu – chutnalo všem bez výhrady, dokonce i dcera, která příliš nemá ráda houby, si pochutnala ;o) Určitě zařazuji na stálý jídelníček a mnohokrát děkuji za výborný recept i za další inspiraci!
Lucka
15 února, 2021
Já děkuju za vyzkoušení receptu a za milý komentář. Mám velkou radost, že jste si doma všichni pochutnali ❤️ Zařazení jídla do stálého jídelníčku je pro recept ta největší pochvala.
Mirka
20 února, 2021
Dnes som si to uvarila a dala ako prílohu k bravčovej panenke. Luxusný obedík… je to výborná kombinácia surovín. Aj ako samostatné jedlo ale aj ako príloha k dobrému mäsku. ďakujeme Lucka
Lucka
20 února, 2021
Panenka k tomu musela být výborná! Skvělá volba ❤️
Mám velkou radost, že chutnalo. Díky za milý komentář 🙂
V.erda
21 listopadu, 2021
Nejlepší…
Lucka
22 listopadu, 2021
To moc ráda čtu 🙂
Šárka
15 března, 2022
Luci, naprosto dokonalý recept. Uspěla jsem i u mého masožravého přítele, kterému to moc chutnalo. Určitě nevařím naposledy. Diky 🙂
Lucka
16 března, 2022
Šárko, já děkuju za komentář. Mám radost, že jste si s přítelem pochutnali ❤️
Eliška
25 dubna, 2022
Tak tohle bylo opravdu výborné! Miluju Váš gratinovaný květák, ale dnes se mi nechtěla rozpalovat trouba a měla jsem i žampiony a od víkendu v lednici ještě natrhaný špenát ze skleníku, takže jsem mohla zkusit i tenhle recept opravdu jsem si moc pochutnala, děkuju 🙂
Lucka
25 dubna, 2022
Eliško, moc děkuju za milý komentář. Mám velkou radost, že vás recept inspiroval k vyzkoušení a že jste si pochutnala ❤️
Těší mě, když nějaký recept takhle krásně pasuje do aktuálního obsahu lednice a podaří se 🙂
Beatrix
7 srpna, 2022
Lucka, vynikajuci recept. Upravila som si trosku podla svojej chuti – pridala cesnak, malu cili papricku a kurkumu, miesto syra som tentokrat dala zvysok bryndze a famoozne. Urcite odporucam skusit aj variantu s bryndzou tym, ktori ju maju dostupnu
Lucka
8 srpna, 2022
Super varianta ❤️ Jenom to čtu a sbíhají se mi sliny. Díky za sdílení tipu na obměnu receptu 🙂 Mám velkou radost, že jste si pochutnala ❤️
Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..
Kamila
30 listopadu, 2017
Vyborne. Pridala jsen jeste porek.