
Turecká vejce Çılbır s chlebovou plackou

Turecká vejce Çılbır s chlebovou plackou
Hlavní jídla, Pečivo, Snídaně, Video recepty Bez lepku, Bez masa, Keto, Low Carb, Primal, Vegetariánské bylinky, česnek, jogurt, lněná semínka, máslo, slunečnicová semínka, vejce
2025-04-07
Ohodnotit receptJá vím – pokud jste na tohle jídlo narazili úplnou náhodou, asi nevěřícně koukáte. Je to zkrátka kombinace, která na první pohled hoooodně překvapí. Ale vážně chutná skvěle! Jemný česnekový jogurt, ztracená vejce s tekutým žloutkem a jemně pikantní máslo s chilli tvoří dohromady chuťovou bombu, kterou si zamilujete. A když k tomu přidáte ještě domácí chlebovou placku… Není co řešit. Tradiční turecký pokrm, který si vás získá hned u prvního sousta ❤️
- Příprava: 15 minut
- Vaření / pečení: 20 minut
-
15 minut
20 minut
35 minut
- Množství: 3 porce
- Obtížnost:
- Autor: Lucie Grusová
💌 Chcete osobní tipy na snadné vaření, unikátní slevy a drby ze zákulisí?
Přidejte se k 40 tisícům odběratelů a nechte mi tu na sebe kontakt. Dám vědět, až pro vás vymyslím další šťavnatý recept nebo se něco nového šustne u mě na stránkách. Pokud vás to přestane zajímat, můžete se kdykoliv odhlásit.
Suroviny
CHLEBOVÁ PLACKA
VEJCE CILBIR
1000+ RECEPTŮ V APLIKACI
Stáhněte si ZDARMA základní verzi mé mobilní aplikace a získejte přístup ke stovkám receptů a spoustě užitečných funkcí. Vaření bude hned snadnější!

- Příprava: 15 minut
- Vaření / pečení: 20 minut
-
15 minut
20 minut
35 minut
- Množství: 3 porce
Postup
CHLEBOVÁ PLACKA
Vyndejte z lednice jogurt potřebný na přípravu placky i vajec Cilbir (celkem 450 g).
Odeberte 60 g (zbytek nechte stát na kuchyňské lince) a rozmíchejte je s vejcem, bílkem a solí.
V elektrickém mlýnku na kávu rozemelte najemno lněná a slunečnicová semínka.
Semínkovou mouku smíchejte s vaječnou směsí a nechte chvíli odpočinout.
Do odpočinuté směsi pečlivě zapracujte prášek do pečiva a řidší lepivé těsto rozetřete na plechu vyloženém pečicím papírem do placky vysoké cca 2 cm.
Volitelně ji posypte oblíbenými semínky, například sezamem, slunečnicí, lnem, mákem nebo chuťově velmi zajímavou černuchou (nigellou).
Připravenou chlebovou placku vložte do vyhřáté trouby a pečte přibližně 20 minut dozlatova.
Po upečení placku roztrhněte a nechte trošku "vydýchat".
VEJCE CILBIR
Odložený jogurt (390 g) smíchejte s česnekem, který jste se solí utřeli do jemné pasty, a dál nechte stát v pokojové teplotě.
Máslo vložte do malé pánvičky (nejlépe se světlým dnem, abyste mohli lépe kontrolovat jeho barvu) a za nižší střední teploty a častého promíchání ho přepusťte – mělo by se zbarvit výrazně dozlatova a vonět po oříškách a karamelu. Dobře ho hlídejte, ať se nespálí.
Vypněte plotýnku, do přepuštěného másla přisypte chilli vločky a papriku. Za stálého míchání je na chladnoucí plotýnce krátce opečte. Měly by zbarvit máslo do výrazné červenooranžové barvy.
Do chilli másla přidejte olivový olej a do podávání nechte směs odstát mimo plotýnku. Těsně před servírováním ji velmi krátce prohřejte.
Připravte ztracená vejce. Do vyššího širšího hrnce nalijte vodu do výšky minimálně 8 cm. Přiveďte ji k jemnému varu.
Mezitím si do samostatných mističek připravte vejce – po jednom je vyklepněte do jemného sítka, za jemného krouživého pohybu nechte pár vteřin odtéct tekutou část bílku a vejce pak opatrně překlopte do malé mističky. Stejně pokračujte i s dalšími vejci.
Až bude voda jemně perlit (nesmí se vyloženě prudce vařit – stoupající bubliny by narušily jemnou strukturu vajec), vejce z mističek opatrně a těsně nad hladinou přelijte z misek do vody v hrnci.
Nyní si stopněte přesně 3 minuty. Během nich opatrně lžící urovnejte tvar vajec a po pár vteřinách varu je ve vodě jemně překulte.
Po 3 minutách vejce vyjměte z hrnce děrovanou naběračkou a odložte na talířek.
SERVÍROVÁNÍ
Česnekový jogurt (v pokojové teplotě) rozetřete na talířky nebo misek, navrch položte ztracená vejce, vše pokapejte horkým chilli máslem (včetně chilli vloček) a posypte čerstvým koprem (případně petrželkou nebo pažitkou).
Hned podávejte, doplněné upečenými chlebovými plackami.
TIPY
Pro snadnější a rychlejší přípravu můžete chlebové placky upéct dopředu a pak jen krátce ohřát v troubě, nebo nahradit jiným oblíbeným pečivem (například jogurtovým, jako ve videu) či případně zcela vynechat.
Do tohoto receptu použijte co nejhustší jogurt. Pokud máte spíše řidší, nechte ho pár hodin vykapat přes plátýnko, nebo ho utřete dohladka s kouskem fety či tvarohu. Není to sice tradiční kombinace, ale takový jogurt chutná skvěle.
Jogurt můžete případně zcela či z části nahradit tučnou zakysanou smetanou.
Pokud nemáte rádi pikantní jídla, chilli vločky můžete vynechat a trošku navýšit množství sladké či uzené papriky.
Na přípravu ztracených (zastřených, pošírovaných) vajec je pro optimální výsledek nejlepší použít co nejčerstvější vejce. Několikadenním vejcím drží totiž bílek krásně tvar a neobsahuje tolik tekuté části, která se při vaření rozptýlí do vody.
Pokud nemáte přístup k vejcím z domácího chovu, kde jejich stáří přesně znáte, v obchodě se orientujte podle následující pomůcky – k aktuálnímu datu připočtěte 28 dní a hledejte taková, která mají na obale vyznačené nejvíce podobné datum (doba minimální trvanlivosti vajec jsou totiž přesně 4 týdny od snůšky).
Název tohoto tradičního tureckého jídla se správně píše çılbır (se zobáčkem pod C a bez teček nad I) a čte se jako čilbyr.
* Kalorické hodnoty platí pro vejce podávaná s chlebovou plackou.
Samotná vejce Çılbır na 1 porci: 420 kcal / 1750 kJ, 8 g S, 35 g T, 18 g B
Samotná chlebová placka na 1 porci: 190 kcal / 780 kJ, 4 g S, 14 g T, 8 g B

Skvělá volba! Hledáte další inspiraci?
Vyzkoušejte mou mobilní aplikaci. Najdete v ní více než 1000 receptů – stačí si jen vybrat.
Základní verze pro všechny vždy ZDARMA. Nainstalujte do svého telefonu přímo z Obchod Play či App Store a už nikdy nemusíte řešit, co dobrého uvařit.
Výživové hodnoty na 1 porci
Líbí se vám recept? Chutnalo vám?
Dejte mi vědět v komentáři ❤️ a pomozte mi ho šířit dál 🙏🏻
odkaz pak stačí vložit do textu e-mailu, komentáře na FB atd.
0 Recenzí / komentářů
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.