
Minutkové vepřové plátky s cibulí

Minutkové vepřové plátky s cibulí
Hlavní jídla, Maso, Rychlovky (do 30 minut) Bez lepku, Bez vajec, Low Carb, Primal, Whole30 bramborový škrob, cibule, hořčice, vepřové
2025-06-13
Ohodnotit receptKdyž jsem poprvé vyzkoušela tzv. „velveting“ (jednoduchou, ale ne moc známou techniku úpravy masa s vodou, škrobem a olejem), byla jsem nadšená, jak obrovský rozdíl udělá. Od té doby ji testuju snad na každém mase, které mi přijde pod ruku 😀 Obyčejné vepřové karé je díky ní jemné, křehké a vůbec ne suché. Pokud jste o téhle vychytávce ještě neslyšeli, rozhodně ji zkuste – je to malý kuchařský hack s velkým efektem ❤️
- Příprava: 20 minut
- Vaření / pečení: 10 minut
-
20 minut
10 minut
30 minut
- Množství: 2 porce
- Obtížnost:
- Autor: Lucie Grusová
💌 Chcete osobní tipy na snadné vaření, unikátní slevy a drby ze zákulisí?
Přidejte se k 40 tisícům odběratelů a nechte mi tu na sebe kontakt. Dám vědět, až pro vás vymyslím další šťavnatý recept nebo se něco nového šustne u mě na stránkách. Pokud vás to přestane zajímat, můžete se kdykoliv odhlásit.
1000+ RECEPTŮ V APLIKACI
Stáhněte si ZDARMA základní verzi mé mobilní aplikace a získejte přístup ke stovkám receptů a spoustě užitečných funkcí. Vaření bude hned snadnější!

- Příprava: 20 minut
- Vaření / pečení: 10 minut
-
20 minut
10 minut
30 minut
- Množství: 2 porce
Postup
Vepřové karé nakrájejte na plátky silné 15-20 mm.
Naklepejte je klouby rukou a vložte do hlubokého talíře.
Přilijte 30 ml vody a maso 2-3 minuty důkladně masírujte. Veškerá voda by se měla vstřebat, maso na povrchu mírně zbělat a zkřehnout.
Plátky z obou stran ochuťte solí a pepřem.
Následně je jemně poprašte bramborovým škrobem. Maso promněte, aby se škrob rovnoměrně rozprostřel.
Povrch masových plátků pokapejte cca 10 g oleje a rovnoměrně ho rozetřete.
Maso nechte odpočinout a mezitím nakrájejte cibuli na tenké klínky.
Nepřilnavou pánev rozehřejte na vyšší střední teplotu. Až bude horká, přilijte cca 20 g oleje a krouživým pohybem ho rozprostřete po dnu. Olej nechte pár vteřin rozehřát a pak vložte maso.
Minimálně 1-2 minuty s ním vůbec nehýbejte – nechte odspodu vytvořit pevnou zlatavou krustu. Teprve pak maso obraťte a krátce opečte i z druhé strany.
Opečené masové plátky vyjměte a zakryté nechte stranou odpočinout.
Do pánve nasypte cibuli a trošku soli. Za častého míchání nechte cibuli pustit šťávu, kterou rozpusťte připečené kousky.
Restujte 5-10 minut výrazně dozlatova. Vmíchejte hořčici a krátce prohřejte.
Obsah pánve zalijte cca 70 ml vody (přidávejte ji postupně podle potřeby a požadované hustoty). Nechte 30 vteřin projít varem.
Vložte zpět opečené masové plátky a krátce prohřejte.
Pak hned podávejte, doplněné oblíbenou přílohou – hodit se bude například celerové pyré, květáková kaše, zeleninové hranolky nebo upečená dýně.
Jídlo chutná nejlépe čerstvě připravené. Lze ho ale až několik dní uchovávat v lednici nebo také zamrazit.
TIPY
Na naklepání plátků nepoužívejte paličku – masová vlákna by se zbytečně potrhala.
Některé maso může hůře absorbovat přidanou vodu. Pokud po důkladné masáži nějaká tekutina zbyde, vylijte ji.
Škrob na maso dávkujte prsty nebo přes sítko, aby se rovnoměrně rozptýlil.
Pokud chcete dosáhnout ještě výraznější křehkosti a šťavnatosti masa, plátky po naložení nechte 30 minut marinovat.
Maso v pánvi otáčejte, až když se vytvoří zlatavá krusta a samo se pustí dna. Neodtrhávejte ho násilím, jinak zbytečně uvolní šťávu.
Pozor na připečené kousky v pánvi – nesmí být spálené, jinak bude omáčka hořká.
V tomto receptu se používá způsob křehčení masa inspirovaný čínskou technikou zvanou velveting. Maso se nejprve krátce masíruje s trochou vody, poté se jemně popráší škrobem a zakápne olejem. Díky tomu lze i levnější nebo příliš libové kusy masa, které by jinak byly po minutkové úpravě tuhé a žvýkavé, připravit šťavnatě a křehce.
Ve Whole30 pečlivě zkontrolujte složení hořčice a také zvolte vhodnou přílohu.

Skvělá volba! Hledáte další inspiraci?
Vyzkoušejte mou mobilní aplikaci. Najdete v ní více než 1000 receptů – stačí si jen vybrat.
Základní verze pro všechny vždy ZDARMA. Nainstalujte do svého telefonu přímo z Obchod Play či App Store a už nikdy nemusíte řešit, co dobrého uvařit.
Výživové hodnoty na 1 porci
Líbí se vám recept? Chutnalo vám?
Dejte mi vědět v komentáři ❤️ a pomozte mi ho šířit dál 🙏🏻
odkaz pak stačí vložit do textu e-mailu, komentáře na FB atd.
0 Recenzí / komentářů
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.