🖤 BLACK FRIDAY - až 50% SLEVY NA VŠE 🤯! ZOBRAZIT BLACK FRIDAY NABÍDKU

Lilek – nejlepší příprava a tipy

My dva s lilkem jsme neměli úplně nejlepší začátek 😁  Vážně mě tehdy zklamal. Tolik jsem mu věřila a on moje očekávání vůbec nesplnil. Jeho divná houbovitá konzistence, která dlouho odolávala tepelné úpravě, a tendence nasát všechen tuk, se kterým přišel do kontaktu, se mi vůbec, ale vůbec nelíbily. Jenže dnes už vím, že jsem na něj šla zkrátka špatně. Nějak jsme se přitom prvotním seznámení prostě nepochopili a až později našli společnou řeč. Kdo by to byl řekl, že se z něj nakonec stane můj kulinářský hrdina! 🍆💕

Lilek, baklažán, patližán 

Lilek, také známý jako baklažán či krajově patližán, má hlavní sezónu od července do října. V tomto období ho seženete v každém obchodě se zeleninou a také na trzích. Botanicky patří do stejné rodiny jako třeba rajčata, papriky či brambory. Díky vyššímu obsahu solaninu by se neměl konzumovat za syrova. Ideálně zralé lilkové plody mají krémově bílou dužinu s lehoučkým nazelenalým odstínem. Jejich povrch by měl být pevný, proto se při nákupu vyhýbejte kusům, jejichž slupka je zvrásnělá a na omak poddajná. 

Jak chutná? 

Lilek má charakteristickou chuť, která se liší od ostatních druhů zeleniny. Kdybych ji měla popsat, tak jako jemnou, příjemně nasládlou, s lehoučkým tónem hořkosti a nádechem oříškového aroma. Lilek je při vaření úžasný v tom, že má tendenci absorbovat chuť ostatních surovin, se kterými ho zkombinujete. Takže se můžete vyřádit s různým kořením, bylinkami a omáčkami. Lilek je vždy ochotně přijme a podtrhne vlastní jemnou chutí.

Loupat, neloupat? 

Lilky není nutné před tepelnou úpravou loupat. Někdy je to dokonce vyloženě na škodu. Slupka totiž pomáhá měkkou a hebkou dužinu lilku udržet pohromadě, například při smažení či pečení. Naopak při výrobě různých lilkových pomazánek a dipů je dobré slupku odstranit, protože i když je jedlá, po tepelné úpravě zůstává tužší. 

Kouzlo se solí a mlékem 

V tradičních receptech se můžete velmi často setkat s tím, že se nakrájený lilek nasoluje a nechá vypotit. Údajně se to dříve dělalo hlavně kvůli odstranění přirozené hořkosti této zeleniny. Dnešní odrůdy už jsou ale vyšlechtěné tak, aby se tato jeho nepříjemná vlastnost prakticky neobjevovala. Já jsem se s tím třeba zatím nikdy nesetkala 😊 Nasolení lilku má ale ještě jednu důležitou vlastnost. Odstraňuje přebytečnou vlhkost a mění jeho strukturu. To usnadňuje další tepelnou úpravu. A hlavně – lilek se přestane chovat jako nenasytná houba, takže při kontaktu s olejem nevysaje všechen tuk z pánve. Další zajímavou variantou předpřípravy lilku je jeho namáčení v mléce. Stačí, když ho nakrájíte na plátky silné 5-10 mm, zalijete mlékem, mírně osolíte, zatížíte třeba talířem a necháte přes noc marinovat. Lilek v této úpravě získá krásně krémovou konzistenci a chuť. Můžete ho pak (stejně jako jednoduše nasolené plátky) lehce obalit ve směsi mandlové mouky, strouhaného parmazánu, sušeného česneku a soli a následně osmažit na pánvi. K tomu nějaký svěží bylinkový dip a skvělou letní večeři máte na stole 👌

Nejslavnější lilkové recepty z celého světa

Lilek se používá v mnoha národních kuchyních. Vychutnejte si ho v některém z následujících vyhlášených receptů.

  • Baba ganoush / Moutabal  (Blízký východ)
    Krémový dip nebo pomazánka připravená z dužiny naprudko upečeného lilku, tahini pasty, česneku a olivového oleje. Podrobný recept najdete třeba v letní Svěží kuchařce.
  • Melanzane alla Parmigiana (Itálie)
    Pečený pokrm z několika vrstev plátků lilků, rajčatové omáčky, sýra (obvykle mozzarelly a parmazánu) a bazalky, se zlatavou a křupavou vrchní vrstvou. Na recept se můžete těšit v novém kalendáři.
  • Moussaka (Řecko)
    Vrstvy z plátků lilku (často i brambor), hovězího nebo jehněčího mletého masa, rajčat, cibule, česneku a koření, pokryté bešamelovou omáčkou a zapečené v troubě, dokud povrch nezíská zlatavou vrstvu. Na tenhle recept se zatím chystám, ale nakouknout můžete třeba na stránky My Greek Dish.
  • Ratatouille (Francie)
    Dušená zeleninová směs z nakrájených lilků, cukety, papriky, cibule, česneku a koření, vše propojené chuťově bohatou omáčkou z rajčat. Podrobně popsaný postup včetně fotek z přípravy najdete třeba na stránkách From a chef’s kitchen a doufám, že časem i na PaleoSnadno.
  • Caponata (Sicílie)
    Zeleninovou omáčka s jemně sladko-kyselou chutí, podávaná jako příloha nebo součást studeného předkrmu. Připravuje se z dušeného lilku, cukety, rajčat, cibule, česneku, oliv, kaparů, vinného octa a cukru. Recept najdete třeba v podzimní Voňavé kuchařce.
  • Bharta baingan (Indie)
    Kořeněná aromatická omáčka připravená z lilku upečeného na ohni, který se po oloupání rozmixuje a smíchá s cibulí, rajčaty, česnekem, zelenými chilli a kořením. Podává se s chapati (indickým chlebem) nebo rýží jako hlavní jídlo. Recept najdete třeba na mých oblíbených stránkách Swasthi’s recipes.
  • Imam Bayildi (Turecko)
    V překladu se jídlo jmenuje “Imámovo omámení”. Podle staré legendy se imám tak nadchl pro tento pokrm, že při jeho konzumaci upadl do blaženého omámení. Jedná se o zapečené lilky naplněné směsí rajčat, cibule, česneku a bylinek. Podávají se jako předkrm nebo hlavní jídlo s rýží či chlebem. Pro recept nakoukněte třeba na stránky Cooking Gorgeous.
  • Gaji Namul (Korea)
    Tradiční korejský pokrm, který bývá součástí banchan. Připravuje se z napařených nakrájených lilků, které se následně marinují ve směsi sezamového oleje, rybí a sojóvé omáčky, lahůdkové cibulky, česneku a chilli. Recept včetně video postupu najdete na stránkách inspirativní a zábavné Maangchi.

Tak který lilkový recept se mnou ochutnáte? Nebo máte nějaký jiný, na který nedáte dopustit? Jaké bylo vaše seznamování s touhle úžasnou zeleninou? Napište mi, jak to máte s lilkem vy 💕

Nákupní košík0
Košík je prázdný!
Pokračovat v nákupu
0