Chutné recepty pro zdraví
Low carb, Whole30, Paleo, Primal
přirozeně bez lepku a cukru

Čokoládový fondant

Čokoládový fondant

    , , , , ,   , , , ,

Červen 10, 2017

Hodnotit recept
Čokoládový fondant
5.0 1

Představte si dortík, ze kterého po rozkrojení vyteče horká čokoláda. Tu si naberete na lžičku spolu s troškou zmrzliny nebo šlehačky a necháte v ústech rozpustit. Božská představa, ne? 🙂 A když vám slíbím, že příprava je ohromně jednoduchá (nenechte se vyděsit vypsaným postupem, je jen podrobný, ne složitý) a také neskutečně rychlá, máte výběr dalšího dezertu jasný.

  • Příprava: 10 minut
  • Vaření: 10 minut
  • 10 minut

    10 minut

    20 minut

  • Množství: 2 porce
  • Obtížnost:
  • Autor:

Dobrá volba. Co uvaříte příště?

Vyřešte jednou pro vždy problém co zdravého vařit. 
Napsala jsem kuchařky s 242 recepty, které na webu nenajdete.
Pro každého, kdo chce jíst zdravě.

Suroviny

50 g hořké čokolády (min. 85%)

60 g másla

2 vejce

5 g hořkého kakaa

15 g sladidla podle volby (med, xylitol, erythritol, stévie aj.)

20 g ořechového másla (mandlové, kešu aj.)

  • Příprava: 10 minut
  • Vaření: 10 minut
  • 10 minut

    10 minut

    20 minut

  • Množství: 2 porce

Postup

Zapněte si troubu na 220 °C a nechte ji nahřát.

V mikrovlnce nebo na nízkou teplotu na plotýnce si rozpusťte máslo. Odeberte stranou jednu lžíci, ve zbytku rozpusťte čokoládu a promíchejte do hladké směsi.

V jiné misce si vyšlehejte vejce se sladidlem. To můžete i zcela vynechat. Záleží na vaší chuti a také na obsahu cukru v použité čokoládě. Samozřejmě čím méně, tím lépe.

Do lžíce rozpuštěného másla, které jste si dali stranou, vmíchejte ořechové máslo a špetku hořkého kakaa. Měla by vám vzniknout řídká hnědá směs. Tu použijeme jako střed fondantu.

Smíchejte dohromady připravená vejce a čokoládovou směs. Vše propracujte do hladkého řidšího těsta. Pokud jste čokoládu s máslem ohřáli příliš, nechte ji před spojením s vejci trošku vychladnout, aby se vejce neuvařila ještě před vložením do trouby. Na dotek by čokoládová směs měla být jen vlažná, ne horká.

Porcelánové mističky (vhodné do trouby) pečlivě vymažte máslem (skvěle to jde obalem od másla) a vysypejte troškou hořkého kakaa. Každý kousek dna i stěny by měl být pokrytý, aby se na ně těsto nepřilepilo a fondant se netrhal při vyklopení.

Mističky by neměly být příliš nízké, aby se v nich těsto moc rychle nepropeklo a nepřišli jste o efekt s tekutým středem (ten ale podpoříme náplní z ořechového másla). Vyzkoušené mám například tyto od Tescoma.

Připravené misky naplňte 2/3 těsta, navrch rozdělte směs z ořechového másla a zakryjte zbytkem čokoládového těsta. Mističky by měly být naplněné tak ze 2/3. Počítejte s tím, že vám těsto hodně nabude, takže misky neplňte až po okraj.

Připravené dortíčky vložte do vyhřáté trouby a pečte 8-10 minut v závislosti na jejím výkonu. Mně se doma osvědčilo fondanty nechat v troubě přesně 8 a půl minuty. Tak se těsto upeče, ale nevysuší a vnitřek zůstane krásně tekutý.

Ještě horké dortíky opatrně vyklopte na talířky. Pokud se vám utrhne vršek, až tak moc to nevadí. Jemně ho vydloubněte z mističky a posaďte na vrch fondantu.

Čokoládové dortíčky doplňte podle chuti třeba vanilkovou zmrzlinou, šlehačkou nebo lžící mascarpone a okamžitě podávejte. Skvěle se hodí i omáčka z rozvařeného lesního ovoce.

Výživové hodnoty jsou vypočítané při použití 90% čokolády Lindt, mandlového másla a naopak bez použití sladidla a přidané zmrzliny či šlehačky. Zvolené suroviny samozřejmě výsledné hodnoty mění.

00:00

Výživové hodnoty na 1 porci

Kalorie504 kcal
Bílkoviny11 g
Tuky49 g
Sacharidy6 g

6 Recenzí / komentářů

Martina S.

Leden 8, 2019

teda Luci, toto je naprosto bezvadné!!!! dělala jsem už po třetí. Chutnal i kamarádce. Myslela jsem že brownie z červené řepy nic nepřekoná, ale toto je snad ještě lepší. Miluju oříškové máslo a tady v tomto receptu je úplně super. Sladidlo jsem nedávala vůbec, čokoláda 85 až 90%

Lucie

Leden 9, 2019

To mám velkou radost, že chutnalo <3 Díky za milý komentář a vyzkoušení receptu.

Veronika

Leden 12, 2019

Vyzkoušeno a tohle je teda vážně bomba! Jako všechno! Vždycky si říkám, že “tohle snad nic nemůže překonat” a ono prostě zase jo! Jednoduché, rychlé, chutné. Mňam. :))

Lucie

Leden 13, 2019

To mám radost, že chutnalo <3 Moc díky za milý komentář 🙂

Petra

Únor 11, 2019

Slo by to s ghi misto masla? Nemuzu mlecne.

Lucie

Únor 11, 2019

Ano, to by mělo fungovat bez problémů 🙂

Všechna pole jsou povinné pro zveřejnění hodnocení.

Vaše hodnocení:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Top Mautic is open source marketing automation