Nová e-kuchařka: 30 Low carb receptů na snídaně, obědy i večeře. Zdarma ke stažení 🆓 STÁHNOUT ZDARMA
Chutné recepty pro zdraví
Low carb, Whole30, Paleo, Primal
přirozeně bez lepku a cukru

Čokoládový fondant

Čokoládový fondant

    , , , , ,   , , , ,

Ohodnotit recept
Čokoládový fondant
4.0 2

Představte si dortík, ze kterého po rozkrojení vyteče horká čokoláda. Tu si naberete na lžičku spolu s troškou zmrzliny nebo šlehačky a necháte v ústech rozpustit. Božská představa, ne? 🙂 A když vám slíbím, že příprava je ohromně jednoduchá (nenechte se vyděsit vypsaným postupem, je jen podrobný, ne složitý) a také neskutečně rychlá, máte výběr dalšího dezertu jasný.

  • Příprava: 10 minut
  • Vaření: 10 minut
  • 10 minut

    10 minut

    20 minut

  • Množství: 2 porce
  • Obtížnost:
  • Autor:

Dobrá volba. Mám pro vás tip i napříště

Koukněte na mé kuchařky plné zdravých receptů, které na webu nenajdete. Můžete vybírat z tištěných knih i e-kuchařek.

Suroviny

50 g hořké vysokoprocentní čokolády (min. 85%)

60 g másla

2 vejce

5 g hořkého kakaa

15 g sladidla (med, kokosový cukr, datlový sirup, erythritol, xylitol aj. - konkrétní druh i množství zvolte podle vašeho výživového stylu)

20 g ořechového másla (mandlové, kešu aj.)

  • Příprava: 10 minut
  • Vaření: 10 minut
  • 10 minut

    10 minut

    20 minut

  • Množství: 2 porce

Postup

Zapněte si troubu na 220 °C a nechte ji nahřát.

V mikrovlnce nebo na nízkou teplotu na plotýnce si rozpusťte máslo. Odeberte stranou jednu lžíci, ve zbytku rozpusťte čokoládu a promíchejte do hladké směsi.

V jiné misce si vyšlehejte vejce se sladidlem. To můžete i zcela vynechat. Záleží na vaší chuti a také na obsahu cukru v použité čokoládě. Samozřejmě čím méně, tím lépe.

Do lžíce rozpuštěného másla, které jste si dali stranou, vmíchejte ořechové máslo a špetku hořkého kakaa. Měla by vám vzniknout řídká hnědá směs. Tu použijeme jako střed fondantu.

Smíchejte dohromady připravená vejce a čokoládovou směs. Vše propracujte do hladkého řidšího těsta. Pokud jste čokoládu s máslem ohřáli příliš, nechte ji před spojením s vejci trošku vychladnout, aby se vejce neuvařila ještě před vložením do trouby. Na dotek by čokoládová směs měla být jen vlažná, ne horká.

Porcelánové mističky (vhodné do trouby) pečlivě vymažte máslem (skvěle to jde obalem od másla) a vysypejte troškou hořkého kakaa. Každý kousek dna i stěny by měl být pokrytý, aby se na ně těsto nepřilepilo a fondant se netrhal při vyklopení.

Mističky by neměly být příliš nízké, aby se v nich těsto moc rychle nepropeklo a nepřišli jste o efekt s tekutým středem (ten ale podpoříme náplní z ořechového másla). Vyzkoušené mám například tyto od Tescoma.

Připravené misky naplňte 2/3 těsta, navrch rozdělte směs z ořechového másla a zakryjte zbytkem čokoládového těsta. Mističky by měly být naplněné tak ze 2/3. Počítejte s tím, že vám těsto hodně nabude, takže misky neplňte až po okraj.

Připravené dortíčky vložte do vyhřáté trouby a pečte 8-10 minut 10 minut v závislosti na jejím výkonu. Mně se doma osvědčilo fondanty nechat v troubě přesně 8,5 minuty. Tak se těsto upeče, ale nevysuší a vnitřek zůstane krásně tekutý.

Ještě horké dortíky opatrně vyklopte na talířky. Pokud se vám utrhne vršek, až tak moc to nevadí. Jemně ho vydloubněte z mističky a posaďte na vrch fondantu.

Čokoládové dortíčky doplňte podle chuti třeba vanilkovou zmrzlinou, šlehačkou nebo lžící mascarpone a okamžitě podávejte. Skvěle se hodí i omáčka z rozvařeného lesního ovoce.

Výživové hodnoty jsou vypočítané při použití 90% čokolády Lindt, mandlového másla a naopak bez použití sladidla a přidané zmrzliny či šlehačky. Zvolené suroviny samozřejmě výsledné hodnoty mění.
* Výživové hodnoty jsou rozpočítané pro použití erythritolu nebo při úplném vynechání sladidla.

00:00

Sdílejte recept s přáteli

Výživové hodnoty na 1 porci

Energetická hodnota504 kcal / 2 109 kJ *
Sacharidy6 g *
Tuky49 g
Bílkoviny11 g

Už nikdy vám žádný nový recept neuteče

Nechte mi tu na sebe e-mail a já vám dám vědět, až pro vás vymyslím další šťavnatý recept nebo se něco nového šustne u mě na stránkách. Pokud vás recepty přestanou zajímat, můžete se kdykoli odhlásit.




8 Recenzí / komentářů

Martina S.

8 ledna, 2019

teda Luci, toto je naprosto bezvadné!!!! dělala jsem už po třetí. Chutnal i kamarádce. Myslela jsem že brownie z červené řepy nic nepřekoná, ale toto je snad ještě lepší. Miluju oříškové máslo a tady v tomto receptu je úplně super. Sladidlo jsem nedávala vůbec, čokoláda 85 až 90%

Lucie

9 ledna, 2019

To mám velkou radost, že chutnalo <3 Díky za milý komentář a vyzkoušení receptu.

Veronika

12 ledna, 2019

Vyzkoušeno a tohle je teda vážně bomba! Jako všechno! Vždycky si říkám, že „tohle snad nic nemůže překonat“ a ono prostě zase jo! Jednoduché, rychlé, chutné. Mňam. :))

Lucie

13 ledna, 2019

To mám radost, že chutnalo <3 Moc díky za milý komentář 🙂

Petra

11 února, 2019

Slo by to s ghi misto masla? Nemuzu mlecne.

Lucie

11 února, 2019

Ano, to by mělo fungovat bez problémů 🙂

Váša

8 ledna, 2020

Dobrý den prosím kde seženu ořechové máslo ? U nás v Kadani v běžných obchodech nic nemají

Lucka

9 ledna, 2020

Dobrý den,
ořechová másla se prodávají s prodejnách se zdravou výživou nebo třeba i v DM drogerii.
Koupíte je i na mnoha internetových stránkách, případně si je lze připravit doma ve vhodném mixéru.

Všechna pole jsou povinné pro zveřejnění hodnocení.

Vaše hodnocení:

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

0