Nová e-kuchařka: 30 Low carb receptů na snídaně, obědy i večeře. Zdarma ke stažení 🆓 STÁHNOUT ZDARMA
Chutné recepty pro zdraví
Low carb, Whole30, Paleo, Primal
přirozeně bez lepku a cukru

Cuketové placky se sušenými rajčaty a olivami

Cuketové placky se sušenými rajčaty a olivami

  , , , ,   , , , , ,   , , , , ,

Ohodnotit recept
Cuketové placky se sušenými rajčaty a olivami
5.0 14

Když vrcholí sezóna cuket, občas už dochází nápady co s nimi. Pokud už jste vyzkoušeli všechny možné varianty, od cuketových špaget, cuketových "bramboráků" a dalších receptů, zkuste je jednou upéct jako placku ochucenou Itálií inspirovanými surovinami.

  • Příprava: 15 minut
  • Vaření / pečení: 20 minut
  • 15 minut

    20 minut

    35 minut

  • Množství: 2 porce
  • Obtížnost:
  • Autor:

Dobrá volba. Mám pro vás tip i napříště

Koukněte na mé kuchařky plné zdravých receptů, které na webu nenajdete. Můžete vybírat z tištěných knih i e-kuchařek.

Suroviny

500 g cukety

100 g slaniny nebo špeku

100 g cibule

5 vajec

20 g psyllia (lze případně vynechat)

50 g sušených rajčat

10 černých oliv bez pecky

1 hrst lístků čerstvé bazalky

sůl

pepř

  • Příprava: 15 minut
  • Vaření / pečení: 20 minut
  • 15 minut

    20 minut

    35 minut

  • Množství: 2 porce

Postup

Na pánvi si opečte nasucho slaninu nakrájenou na malé kostičky. Jakmile je krásně křupavá, vyberte ji z pánve a ve výpeku orestujte dorůžova mírně osolenou cibuli nakrájenou na nudličky. Opečenou cibuli smíchejte se slaninou a nechte vychladnout.

Nastrouhejte nahrubo (klidně včetně slupky) cukety. Osolte je (zarovnanou lžičkou soli), nechte je chvíli pustit vodu a pak je opravdu pečlivě vymačkejte. Buď přes síto nebo zabalené do čisté utěrky. Mačkejte, dokud z nich vytéká byť jen kapka vody.

Vychladlou opečenou slaninu a cibuli smíchejte s vymačkanou cuketou, přidejte vejce rozmixovaná s psylliem (to u Whole30 varianty vynechte), nakrájená okapaná sušená rajčata, olivy na kolečka, pár lístků bazalky nadrobno a špetku pepře.

Směs vylijte na menší plech vyložený pečícím papírem (výška "těsta" by měla být 1-2 cm) a pečte na 180 °C přibližně 20 minut do zezlátnutí.

Po upečení placku nakrájejte na kousky. Podávejte teplé i studené, ozdobené pár lístky čerstvé bazalky. Zajímavým doplněním může být bylinkové pesto.

00:00

Sdílejte recept s přáteli

Výživové hodnoty na 1 porci

Velikost porce1/2 podle receptu
Energetická hodnota470 kcal
Sacharidy17 g
Tuky27 g
Bílkoviny29 g

Už nikdy vám žádný nový recept neuteče

Nechte mi tu na sebe e-mail a já vám dám vědět, až pro vás vymyslím další šťavnatý recept nebo se něco nového šustne u mě na stránkách. Pokud vás recepty přestanou zajímat, můžete se kdykoli odhlásit.




35 Recenzí / komentářů

Vlasta Mlejnková

6 srpna, 2016

K něčemu podobnému jsem došla též. Přidala jsem na kostičky krajenou šunku. S olivami to zkusím, bude to jistě pecka. Díky.

Radka Haasová

6 listopadu, 2016

Dnes se chystám placky připravit podruhé, jsou naprosto skvělé na snídani a svačinu s sebou. Chutnají i příteli, který normálně cuketu příliš nemusí:)

Lucie

6 listopadu, 2016

Muži často nevědí, co jim chutná, dokud to nedostanou dobře uvařené na talíř 😉 Takže poklona vašemu kuchařskému umu. Recept je jen takové malé pošťouchnutí, hlavní zásluhy patří Vám. Mám velkou radost, že recept chutná 🙂

Markéta

7 března, 2017

úžasný, je to skvělá snídaně, svačina no prostě vše 🙂
Děkuji za Vaše stránky a úžasné recepty 🙂

Lucie

7 března, 2017

Já děkuju za vyzkoušení receptu a pochvalu <3

Milena

14 srpna, 2017

dnes jsem vyzkoušela a je to výborné!!!! Vaše recepty jsou úžasné !!!!

Lucie

15 srpna, 2017

Mám velkou radost, že se placky povedly a chutnaly <3 Moc díky za zprávu.

Eva

27 srpna, 2017

Lucie, zkoušela jsem další z Vašich receptů… Placka je vynikající!!! Dokonce si pochutnával i manžel, který se cuketám, pokud možno, vyhýbá :-).
No a Vaše sušená rajčata jsem dělala již podruhé, takový měl recept úspěch.

Lucie

28 srpna, 2017

Evi, muži vůbec netuší, co je dobré 😀 Mám radost, že mu placka chutnala, stejně tak, že se povedla sušená rajčata. Pochvala patří kuchařce, ne mým receptům 😉

Kristýna

1 září, 2017

Kdybych blbec nezapomněla dát pod to pečící papír, tak by ta dobrota šla možná i vyklopit, takhle to musím vyjídat z plechu, ale nevadí, chutově moc dobré 🙂

Lucie

2 září, 2017

Chybička se občas vloudí 🙂 Ale hlavní je, že chutná.

Sonia Tischler

4 září, 2017

Dělala jsem na sportovní akci, byli vynikající, jen jsem asi málo vyždímala cuketu a tak to trochu „plavalo“ ale na chuti to nemělo žááádný vliv.
Vaše stránky jsou super

Lucie

5 září, 2017

Cuketa je plná vody, vyplatí se u ní to ždímání až přehnat. Ale je hlavní, že chutnalo 🙂

Terezie

13 září, 2017

Lucko, diky moc za recept, placky jsou vynikajici! Delala jsem je bez slaniny, ale i tak byly moc dobre. Zarazuji je mezi oblibene recepty 🙂

Jen se chci zeptat, jestli nevite, kde sehnat slaninu ze zvirete z volneho chovu? Nechci podporovat velkochov… Dekuji

Lucie

14 září, 2017

Mám radost, že chutnalo. Já díky za vyzkoušení receptu. Slaninu kupuju v Mark&Spencer nebo JamiBH v Nuslích.

Katka

8 ledna, 2018

Lucinko, dělám tyto placky na plech už nějakou dobu, aniž bych ještě znala tenhle super web. Jen nedávám rajčata a olivy, ale přidám nastrouhaný sýr a pokud mám tak i kousek nastrouhané dýně 🙂 a je to mňamka. Brzo vyzkouším i tuhle verzi s rajčaty a olivami 😉

Lucie

9 ledna, 2018

Se sýrem a dýni to musí být super mňamka! Moc díky za sdílení receptu.

Katarína

6 dubna, 2018

Dobry den Lucko, psylium se u Whole30 nemůže? Někde jsem četla, ze je povoleno, tak se jen chci ujistit. Jen se bojím aby mi to drželo pohromadě, co když dam trochu mletych mandli? Zítra se chystam připravit tuto dobrotu 🙂

Lucie

6 dubna, 2018

Dobrý den, Kataríno, ono to s tím psylliem už je takové lehce na hraně s pravidly Whole30. Vyloženě nic proti nim to není, ale už to tak trošku zavání vyráběním paleo pečiva atd. Podobné by to bylo s mandlemi. Ale pokud cuketu dobře vymačkáte, nemusíte se bát, držet to bude dobře.

Christine

10 května, 2018

Luci, mohla by jste prosim pridat vyzivove hodnoty? dekuji

Lucie

10 května, 2018

Doplněno 🙂

Petra

25 května, 2018

Dobrý den,Lucko,toto je můj první vyzkoušený recept z Vašich stránek a jsem nadšená.Opravdu skvělé.Suroviny jsem dávala od oka (psylium jsem nepouzila),protože jsem dělala na velký plech pro celou rodinu.Povedlo se na jednicku Brzy vyzkouším něco jiného.

Lucie

26 května, 2018

Dobrý den, Petro, mám velkou radost, že se recept povedl a chutnal. Doufám, že si pochutnáte i na něčem dalším, co vyzkoušíte 🙂

Dana

25 července, 2018

Dobry den Lucka, prosim vas netusite ci by boli chutne i po zamrazeni? Alebo su skor jemnejsej a krehkej konzistencie? Dakujem 🙂

Lucie

25 července, 2018

Dobrý den, Dano, obávám se, že po zamrazení už to nebude úplně ono. Ale pokud byste je po rozmrazení znovu krátce rozpekla na vysokou teplotu, mohlo by to fungovat.

Alena

31 července, 2018

Dobrý den, Lucko, díky za skvělý recept!!! Dělala jsem dvojitou dávku na velký plech, abych měla na ráno na snídani pro nás a pro návštěvu. Přidala jsem zbytek vařené brokolice a místo oliv trochu uzeného masa. Všichni byli nadšení a cpali se jak nezavření. Dnes večer budu dělat znovu, tentokrát jen z brokolice…. uvidíme Ještě jednou diky za recept, vidím v něm i skvělou inspiraci pro spoustu možných variant

Lucie

2 srpna, 2018

Dobrý den, Aleno, skvělá obměna! Moc děkuju za sdílení nápadu na obměnu. Mám velkou radost, že chutná <3

Dana

13 srpna, 2018

Lucka, boli výborné, ako všetky vaše recepty 🙂 Práve sa mi dosušili paradajky podľa vášho receptu, tak som časť z nich rovno použila do cuketových placiek. Slaninu som nemala, tak som použila domáce údené, možno to malo výraznejšiu chuť, no chválila návšteva i chlap 😀 Zvyšok mu mám nechať na raňajky :-)) Ďakujeme!

Lucie

13 srpna, 2018

Mám velkou radost, že placky měly doma úspěch 🙂 Děkuju za milý komentář, mějte se krásně a ať chutná <3

Silvie

7 ledna, 2019

Opět vynikající!! Moc děkujeme.

Lucie

9 ledna, 2019

To já děkuju 🙂 Mám radost, že chutnalo <3

Martina

7 června, 2019

Děkuji za super recept, vzhledem k tomu, že jsem neměla k dispozici čerstvé bylinky, použila jsem pesto a dopadlo to skvěle ! Předpokládala jsem, že se do toho pustí děti, takže jsem nedávala olivy a samozřejmě jsem si uchránila pouze kousek a to ten, který jsem ochutnala jako první..o:))

Lucie

8 června, 2019

Pesto zní úžasně! To musela být opravdu dobrota <3 Ani se nedivím, že vám to děti rozebraly pod rukama. Moc děkuji za milý komentář 🙂

Katka

26 března, 2020

Naprostý luxus!

Lucka

26 března, 2020

To moc ráda čtu, že chutnalo. Díky za vyzkoušení receptu a vložení komentáře 🙂

Všechna pole jsou povinné pro zveřejnění hodnocení.

Vaše hodnocení:

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

0