Chutné recepty pro zdraví
Low carb, Whole30, Paleo, Primal
přirozeně bez lepku a cukru

Cuketové placky se sušenými rajčaty a olivami

Cuketové placky se sušenými rajčaty a olivami

  , ,   , , , , ,   , , , ,

Srpen 6, 2016

Hodnotit recept
Cuketové placky se sušenými rajčaty a olivami
5.0 11

Když vrcholí sezóna cuket, občas už dochází nápady co s nimi. Pokud už jste vyzkoušeli všechny možné varianty, od cuketových špaget, cuketových "bramboráků" a dalších receptů, zkuste je jednou upéct jako placku ochucenou Itálií inspirovanými surovinami.

  • Příprava: 15 minut
  • Vaření: 20 minut
  • 15 minut

    20 minut

    35 minut

  • Množství: 2 porce
  • Obtížnost:
  • Autor:

Dobrá volba. Co uvaříte příště?

Vyřešte jednou pro vždy problém co zdravého vařit. 
Napsala jsem kuchařky s 242 recepty, které na webu nenajdete.
Pro každého, kdo chce jíst zdravě.

Suroviny

500 g cukety

100 g slaniny nebo špeku

100 g cibule

5 vajec

20 g psyllia (lze případně vynechat)

50 g sušených rajčat

10 černých oliv bez pecky

1 hrst lístků čerstvé bazalky

sůl

pepř

  • Příprava: 15 minut
  • Vaření: 20 minut
  • 15 minut

    20 minut

    35 minut

  • Množství: 2 porce

Postup

Na pánvi si opečte nasucho slaninu nakrájenou na malé kostičky. Jakmile je krásně křupavá, vyberte ji z pánve a ve výpeku orestujte dorůžova mírně osolenou cibuli nakrájenou na nudličky. Opečenou cibuli smíchejte se slaninou a nechte vychladnout.

Nastrouhejte nahrubo (klidně včetně slupky) cukety. Osolte je (zarovnanou lžičkou soli), nechte je chvíli pustit vodu a pak je opravdu pečlivě vymačkejte. Buď přes síto nebo zabalené do čisté utěrky. Mačkejte, dokud z nich vytéká byť jen kapka vody.

Vychladlou opečenou slaninu a cibuli smíchejte s vymačkanou cuketou, přidejte vejce rozmixovaná s psylliem (to u Whole30 varianty vynechte), nakrájená okapaná sušená rajčata, olivy na kolečka, pár lístků bazalky nadrobno a špetku pepře.

Směs vylijte na menší plech vyložený pečícím papírem (výška "těsta" by měla být 1-2 cm) a pečte na 180 °C přibližně 20 minut do zezlátnutí.

Po upečení placku nakrájejte na kousky. Podávejte teplé i studené, ozdobené pár lístky čerstvé bazalky. Zajímavým doplněním může být bylinkové pesto.

00:00

Výživové hodnoty na 1 porci

Velikost porce1/2 podle receptu
Kalorie470 kcal
Bílkoviny29 g
Tuky27 g
Sacharidy17 g

29 Recenzí / komentářů

Vlasta Mlejnková

Srpen 6, 2016

K něčemu podobnému jsem došla též. Přidala jsem na kostičky krajenou šunku. S olivami to zkusím, bude to jistě pecka. Díky.

Radka Haasová

Listopad 6, 2016

Dnes se chystám placky připravit podruhé, jsou naprosto skvělé na snídani a svačinu s sebou. Chutnají i příteli, který normálně cuketu příliš nemusí:)

Lucie

Listopad 6, 2016

Muži často nevědí, co jim chutná, dokud to nedostanou dobře uvařené na talíř 😉 Takže poklona vašemu kuchařskému umu. Recept je jen takové malé pošťouchnutí, hlavní zásluhy patří Vám. Mám velkou radost, že recept chutná 🙂

Markéta

Březen 7, 2017

úžasný, je to skvělá snídaně, svačina no prostě vše 🙂
Děkuji za Vaše stránky a úžasné recepty 🙂

Lucie

Březen 7, 2017

Já děkuju za vyzkoušení receptu a pochvalu <3

Milena

Srpen 14, 2017

dnes jsem vyzkoušela a je to výborné!!!! Vaše recepty jsou úžasné !!!!

Lucie

Srpen 15, 2017

Mám velkou radost, že se placky povedly a chutnaly <3 Moc díky za zprávu.

Eva

Srpen 27, 2017

Lucie, zkoušela jsem další z Vašich receptů… Placka je vynikající!!! Dokonce si pochutnával i manžel, který se cuketám, pokud možno, vyhýbá :-).
No a Vaše sušená rajčata jsem dělala již podruhé, takový měl recept úspěch.

Lucie

Srpen 28, 2017

Evi, muži vůbec netuší, co je dobré 😀 Mám radost, že mu placka chutnala, stejně tak, že se povedla sušená rajčata. Pochvala patří kuchařce, ne mým receptům 😉

Kristýna

Září 1, 2017

Kdybych blbec nezapomněla dát pod to pečící papír, tak by ta dobrota šla možná i vyklopit, takhle to musím vyjídat z plechu, ale nevadí, chutově moc dobré 🙂

Lucie

Září 2, 2017

Chybička se občas vloudí 🙂 Ale hlavní je, že chutná.

Sonia Tischler

Září 4, 2017

Dělala jsem na sportovní akci, byli vynikající, jen jsem asi málo vyždímala cuketu a tak to trochu “plavalo” ale na chuti to nemělo žááádný vliv.
Vaše stránky jsou super

Lucie

Září 5, 2017

Cuketa je plná vody, vyplatí se u ní to ždímání až přehnat. Ale je hlavní, že chutnalo 🙂

Terezie

Září 13, 2017

Lucko, diky moc za recept, placky jsou vynikajici! Delala jsem je bez slaniny, ale i tak byly moc dobre. Zarazuji je mezi oblibene recepty 🙂

Jen se chci zeptat, jestli nevite, kde sehnat slaninu ze zvirete z volneho chovu? Nechci podporovat velkochov… Dekuji

Lucie

Září 14, 2017

Mám radost, že chutnalo. Já díky za vyzkoušení receptu. Slaninu kupuju v Mark&Spencer nebo JamiBH v Nuslích.

Katka

Leden 8, 2018

Lucinko, dělám tyto placky na plech už nějakou dobu, aniž bych ještě znala tenhle super web. Jen nedávám rajčata a olivy, ale přidám nastrouhaný sýr a pokud mám tak i kousek nastrouhané dýně 🙂 a je to mňamka. Brzo vyzkouším i tuhle verzi s rajčaty a olivami 😉

Lucie

Leden 9, 2018

Se sýrem a dýni to musí být super mňamka! Moc díky za sdílení receptu.

Katarína

Duben 6, 2018

Dobry den Lucko, psylium se u Whole30 nemůže? Někde jsem četla, ze je povoleno, tak se jen chci ujistit. Jen se bojím aby mi to drželo pohromadě, co když dam trochu mletych mandli? Zítra se chystam připravit tuto dobrotu 🙂

Lucie

Duben 6, 2018

Dobrý den, Kataríno, ono to s tím psylliem už je takové lehce na hraně s pravidly Whole30. Vyloženě nic proti nim to není, ale už to tak trošku zavání vyráběním paleo pečiva atd. Podobné by to bylo s mandlemi. Ale pokud cuketu dobře vymačkáte, nemusíte se bát, držet to bude dobře.

Christine

Květen 10, 2018

Luci, mohla by jste prosim pridat vyzivove hodnoty? dekuji

Lucie

Květen 10, 2018

Doplněno 🙂

Petra

Květen 25, 2018

Dobrý den,Lucko,toto je můj první vyzkoušený recept z Vašich stránek a jsem nadšená.Opravdu skvělé.Suroviny jsem dávala od oka (psylium jsem nepouzila),protože jsem dělala na velký plech pro celou rodinu.Povedlo se na jednicku Brzy vyzkouším něco jiného.

Lucie

Květen 26, 2018

Dobrý den, Petro, mám velkou radost, že se recept povedl a chutnal. Doufám, že si pochutnáte i na něčem dalším, co vyzkoušíte 🙂

Dana

Červenec 25, 2018

Dobry den Lucka, prosim vas netusite ci by boli chutne i po zamrazeni? Alebo su skor jemnejsej a krehkej konzistencie? Dakujem 🙂

Lucie

Červenec 25, 2018

Dobrý den, Dano, obávám se, že po zamrazení už to nebude úplně ono. Ale pokud byste je po rozmrazení znovu krátce rozpekla na vysokou teplotu, mohlo by to fungovat.

Alena

Červenec 31, 2018

Dobrý den, Lucko, díky za skvělý recept!!! Dělala jsem dvojitou dávku na velký plech, abych měla na ráno na snídani pro nás a pro návštěvu. Přidala jsem zbytek vařené brokolice a místo oliv trochu uzeného masa. Všichni byli nadšení a cpali se jak nezavření. Dnes večer budu dělat znovu, tentokrát jen z brokolice…. uvidíme Ještě jednou diky za recept, vidím v něm i skvělou inspiraci pro spoustu možných variant

Lucie

Srpen 2, 2018

Dobrý den, Aleno, skvělá obměna! Moc děkuju za sdílení nápadu na obměnu. Mám velkou radost, že chutná <3

Dana

Srpen 13, 2018

Lucka, boli výborné, ako všetky vaše recepty 🙂 Práve sa mi dosušili paradajky podľa vášho receptu, tak som časť z nich rovno použila do cuketových placiek. Slaninu som nemala, tak som použila domáce údené, možno to malo výraznejšiu chuť, no chválila návšteva i chlap 😀 Zvyšok mu mám nechať na raňajky :-)) Ďakujeme!

Lucie

Srpen 13, 2018

Mám velkou radost, že placky měly doma úspěch 🙂 Děkuju za milý komentář, mějte se krásně a ať chutná <3

Všechna pole jsou povinné pro zveřejnění hodnocení.

Vaše hodnocení:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Top Mautic is open source marketing automation