Recept na domácí čokoládu s kešu, brusinkami a plátky kokosu
Chutné recepty pro zdraví
Whole30, Paleo, Primal
přirozeně bez lepku a cukru

cokolada

Domácí čokoláda s kešu, brusinkami a plátky kokosu

cokolada

Domácí čokoláda s kešu, brusinkami a plátky kokosu

  ,   , , , ,   , , , , , ,

Prosinec 20, 2015

Hodnotit recept
Domácí čokoláda s kešu, brusinkami a plátky kokosu
5.0 2

Nejsem zrovna typický milovník čokolády, čokoláda mi nikdy příliš nechutnala. Když jsem ale pro přípravu vánočního cukroví a kurzy vaření sháněla kvalitní čokoládu bez sojového či slunečnicového lecitinu a ideálně i bez cukru, došlo mi, že v této oblasti to mají „čokoholici“ těžké. Naštěstí, jako u mnoha jiných věcí, čokoládu si můžete snadno připravit doma a ochutit ji tím, co máte rádi. Já v receptu použila kešu ořechy, kokos a brusinky, vy si ale můžete s ochucením pohrát a přidat třeba vanilku, jiné druhy ořechů či sušeného ovoce. Anebo k výrobě vlastní čokolády přistupte úplně jinak a ochuťte ji kousky chilli papriček a špetkou soli. Ať už svou čokoládu „vytuníte“ jakkoliv, stačí ji pak hezky zabalit a máte krásný dárek, přímo od srdce 🙂

  • Příprava: 1 hodina 15 minut
  • Vaření: 5 minut
  • 1 hodina 15 minut

    5 minut

    1 hodina 20 minut

  • Množství: 6 porcí
  • Obtížnost:
  • Autor: Lucie Grusová

Dobrá volba. Co uvaříte příště?

Vyřešte jednou pro vždy problém co zdravého vařit. Napsala jsem kuchařky s 207 recepty, které na webu nenajdete.
Pro každého, kdo chce jíst zdravě.

Suroviny

50 g kakaové hmoty (např. z čokoládovny Troubelice, lze zakoupit i v prodejnách se zdravou výživou)

50 g kakaového másla (např. z čokoládovny Troubelice, lze zakoupit i v prodejnách se zdravou výživou)

10 g kokosového oleje

10 g medu

20 g kešu

20 g sušených brusinek (bez přidaného cukuru, např. od Alnatura z DM drogerie)

10 g kokosových plátků (např. od Alnatura z DM drogerie)

Postup

Správně se má čokoláda rozpuštět ve vodní lázni, tedy v misce nad horkou vodou. Upřímně, v tomhle jsem tak trochu „lempl“ a čokoládu rozpouštím v pánvi na plotně. Stačí si jen dobře ohlídat teplotu (bohatě stačí první až druhý stupeň z devíti), stále míchat a čokoláda se krásně rozpustí, aniž by se připálila. Obdobně poslouží i mikrovlnná trouba.

Kakaovou hmotu a máslo si rozpusťte.

Pečlivě vmíchejte med (lze samozřejmě úplně vynechat, nebo nahradit jiným sladidlem) a kokosový olej.

Ten se do čokolády přidává z důvodu jiného, nižšího bodu tání. Kakaová hmota a máslo taje někde okolo 33 °C, oproti kokosovému oleji, který se rozpouští při přibližně 24°C.

Proto díky přidanému kokosovému oleji bude výsledná čokoláda lépe tát v ústech. Nesmí se ho ale dát moc, aby se čokoláda nerozpouštěla už v prstech.

Do vhodných formiček (nejlépe silikonových, ze kterých se čokoláda po ztuhnutí nejlépe vyloupne) vložte kousky kokosu, kešu ořechů a brusinek.

Zalijte je rozpuštěnou čokoládou a dejte minimálně na 1 hodinu vychladit do lednice.

Pak už můžete slastně mlsat 🙂

PS1: Pokud doma nemáte žádné vhodné formičky (já používám silikonovou formu na muffinky), klidně to zvládnete i bez nich. Stačí, když necháte čokoládu v pánvi mírně vychladnout do krémové konzistence a pak ji vylijete na plech vyložený pečícím papírem. Posypte ji ořechy, kokosem a brusinkami a nechte v chladu ztuhnout. Hotovou čokoládu pak nalámejte na nepravidelné tvary.

PS2: Pro žíhaný efekt můžete do tuhnoucí tmavé čokolády vylít směs rozpuštěného kakaového másla a dojemna rozmixovaných předem namočených kešu či makadamiových ořechů (použijte více másla než ořechů, aby hmota dobře ztuhla) a trošku promíchat kuchyňským nožem.

00:00

8 Recenzí / komentářů

Alena

Únor 17, 2016

Môžem poprosiť o vysvetlenie čo je to kakaova hmota? Je to kakaovy prášok? Ešte som sa s tým nestretla…

LG

Paleosnadno

Únor 17, 2016

Aleno, nejedná se o kakaový prášek, ale kompaktní kakaovou hmotu (hrubou čokoládu). Na výše uvedeném odkazu na výrobce je bližší popis kakaové hmoty i másla, včetně fotografie jak surovina vypadá.

Alena

Duben 3, 2016

Tak som vyskúšala a nie je to zlé, len ja som nezohnala kakaovú hmotu, len Cacao nibs, myslela som, že to je to, čo potrebujem. Neskôr som sa dozvedela, že to sú kakaové bôby, ktoré treba pomlieť a tak vznikne kakaová hmota. Keď sa mi masa v kastróliku nerozpúšťala, počkala som, kým vychladne a hodila som všetko do mixera a rozmixovala. Tak som dostala hmotu aspoň približnej konzistencie 🙂 a medu mi tiež bolo málo, musela som si pridať. Inak celkom dobrá náhrada čokolády, a hlavne bez všelijakých aditív 🙂

LG

Lucie

Duben 3, 2016

Koukám, že jste si prošla takovým malým kuchyňským peklem 🙂 ale s dobrým výsledkem, to jsem ráda. Já moc nesladím, proto mi stačí medu méně.

Petra Pozníčková

Červen 23, 2016

Luci, s kešu a goji, a úplně bez medu. Nejluxusnější čoko, jakou jsem kdy jedla! 🙂

LG

Lucie

Červen 23, 2016

To je super! Goji je také skvělá varianta, díky za tip 🙂

Jana

Srpen 10, 2016

Lucko díky za super nejlepší recept, už si asi obyčejnou čokoladu nikdy nekoupim

LG

Lucie

Srpen 10, 2016

To úplně chápu! Mám radost, že chutná 🙂

Všechna pole jsou povinné pro zveřejnění hodnocení.

Vaše hodnocení:

Top
Mautic is open source marketing automation