Chutné recepty pro zdraví
Low carb, Whole30, Paleo, Primal
přirozeně bez lepku a cukru

Gumbo

Gumbo

  , ,   , , , ,   , ,

Hodnotit recept
Gumbo
5.0 2

Možná vám název nic neříká, ale jedná se o typické jídlo z oblasti Louisiany (podobně jako jambalaya), hustou pikantní polévku. Pokud máte rádi pikantní jídla s nádechem exotiky, nebo vám prostě vyhovuje vaření v jednom hrnci, rozhodně recept vyzkoušejte.

  • Příprava: 10 minut
  • Vaření: 1 hodina 10 minut
  • 10 minut

    1 hodina 10 minut

    1 hodina 20 minut

  • Množství: 4 porce
  • Obtížnost:
  • Autor:

Dobrá volba. Co uvaříte příště?

Vyřešte jednou pro vždy problém co zdravého vařit. 
Napsala jsem kuchařky s 242 recepty, které na webu nenajdete.
Pro každého, kdo chce jíst zdravě.

Suroviny

500 g kuřecího masa (stehenní řízky)

100 g očištěných syrových krevet (volitelně)

150 g kvalitní klobásy (u Whole30 varianty pečlivě zkontrolujte složení)

2 cibule

2 zelené papriky

4 stonky řapíkatého celeru

200 g okry (případně cukety)

100 g rajčatového protlaku (bez přidaného cukru)

4 stroužky česneku

1 lžička cayenského pepře (množství upravte podle chuti)

1/2 lžičky tymiánu

3 bobkové listy

olivový olej

sůl

pepř

  • Příprava: 10 minut
  • Vaření: 1 hodina 10 minut
  • 10 minut

    1 hodina 10 minut

    1 hodina 20 minut

  • Množství: 4 porce

Postup

Nejdříve začneme tzv. nejsvětější trojicí (Holy Trinity). Nelekejte se, nebudeme se modlit 😉 Tímto názvem se označuje základ všech polévek a směsí v cajúnské kuchyni. Jedná se o cibuli, řapíkatý celer a zelenou papriku.

Uvedené ingredience si nakrájejte na přibližně stejně velké kostičky cca 1×1 cm.

Připravte si také okru – odřízněte jí konce a nakrájejte ji na kolečka silná cca 1 cm.

Kuřecí maso nakrájejte na kostky cca 3×3 cm, klobásu na tenké plátky.

Na olivovém oleji si zpěňte cibuli. Jakmile zesklovatí, přisypte do hrnce i nakrájený celer a papriky.

Za častého míchání nechte osmahnout lehce do hněda. Přidejte rajčatový protlak a opět nechte osmahnout.

Nakonec přidejte česnek nakrájený na plátky a vše zalijte cca 1 l horké vody nebo vývaru.

Jakmile voda začne vřít, přidejte do hrnce kuřecí maso a přisypte koření (cayenský pepř, bobkový list, tymián, sůl a pepř). Zakryjte a vařte na mírném ohni cca 30 minut.

Po 30 minutách varu přidejte do hrnce nakrájenou klobásu.

Po dalších 10 minutách přidejte pokrájenou okru a vařte v odkrytém hrnci posledních cca 20 minut.

Pokud máte připravené i krevety, přidejte je do gumba pár minut před dovařením (stačí 2-3 minuty) a nechte je varem zrůžovět.

Na závěr z polévky vyjměte bobkové listy.

Podávejte samotné jako klasickou polévku, popřípadě doplňte na talíři troškou květákové "rýže".

Okru seženete docela snadno ve vietnamských tržnicích či arabských obchodech. Jedná se o plody ibišku jedlého. Někdy bývá také nazyvána gumbo (odtud název polévky). Má celkem neutrální chuť, proto se dá poměrně dobře nahradit cuketou. V čem ale cuketa okru nenahradí, je její zahušťovací vlastnost. Proto, pokud při přípravě gumbo použijete cuketu, bude mít polévka řidší konzistenci než je tomu s okrou. Někomu ale chuť a konzistence uvařené okry naopak vadí. Je to s ní jako s koriandrem – buď si jí zamilujete, nebo jí nikdy na chuť nepřijdete. Je to potřeba vyzkoušet 😉

00:00

4 Recenzí / komentářů

Katka

Srpen 9, 2016

NAPROSTO VYNIKAJÍCÍ !!! Měli jsme bez krevet a místo okry cuketa, ale měla obrovský úspěch a moc ráda zařadím do oblíbených receptů 🙂

Lucie

Srpen 9, 2016

To mám radost, že chutnalo. Díky za tip na obměnu 🙂

Lukas

Listopad 4, 2018

Naprosto luxusní

Lucie

Listopad 4, 2018

To moc ráda čtu. Mám radost, že chutnalo 🙂 Díky za komentář.

Všechna pole jsou povinné pro zveřejnění hodnocení.

Vaše hodnocení:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Top Mautic is open source marketing automation
close

Má první tištěná kuchařka je tu!

Voňavá kuchařka

Bez lepku, s nízkým obsahem sacharidů a hlavně chutně.