Recept na gumbo » Paleo snadno
Chutné recepty pro zdraví
Whole30, Paleo, Primal
přirozeně bez lepku a cukru

2014-12-13-14-25-37

Gumbo

2014-12-13-14-25-37

Gumbo

  , ,   , , , ,   , ,

Prosinec 19, 2014

Hodnotit recept
Gumbo
5.0 1

Možná vám název nic neříká, ale jedná se o typické jídlo z oblasti Louisiany (podobně jako jambalaya), hustou pikantní polévku. Pokud máte rádi pikantní jídla s nádechem exotiky, nebo vám prostě vyhovuje vaření v jednom hrnci, rozhodně recept vyzkoušejte.

  • Příprava: 10 minut
  • Vaření: 1 hodina 10 minut
  • 10 minut

    1 hodina 10 minut

    1 hodina 20 minut

  • Množství: 4 porce
  • Obtížnost:
  • Autor: Lucie Grusová

Dobrá volba. Co uvaříte příště?

Vyřešte jednou pro vždy problém co zdravého vařit. Napsala jsem kuchařky s 207 recepty, které na webu nenajdete.
Pro každého, kdo chce jíst zdravě.

Suroviny

500 g kuřecího masa (stehenní řízky)

100 g očištěných syrových krevet (volitelně)

150 g kvalitní klobásy (u Whole30 varianty pečlivě zkontrolujte složení)

2 cibule

2 zelené papriky

4 stonky řapíkatého celeru

200 g okry (případně cukety)

100 g rajčatového protlaku (bez přidaného cukru)

4 stroužky česneku

1 lžička cayenského pepře (množství upravte podle chuti)

1/2 lžičky tymiánu

3 bobkové listy

olivový olej

sůl

pepř

Postup

Nejdříve začneme tzv. nejsvětější trojicí (Holy Trinity). Nelekejte se, nebudeme se modlit 😉 Tímto názvem se označuje základ všech polévek a směsí v cajúnské kuchyni. Jedná se o cibuli, řapíkatý celer a zelenou papriku.

Uvedené ingredience si nakrájejte na přibližně stejně velké kostičky cca 1×1 cm.

Připravte si také okru – odřízněte jí konce a nakrájejte ji na kolečka silná cca 1 cm.

Kuřecí maso nakrájejte na kostky cca 3×3 cm, klobásu na tenké plátky.

Na olivovém oleji si zpěňte cibuli. Jakmile zesklovatí, přisypte do hrnce i nakrájený celer a papriky.

Za častého míchání nechte osmahnout lehce do hněda. Přidejte rajčatový protlak a opět nechte osmahnout.

Nakonec přidejte česnek nakrájený na plátky a vše zalijte cca 1 l horké vody nebo vývaru.

Jakmile voda začne vřít, přidejte do hrnce kuřecí maso a přisypte koření (cayenský pepř, bobkový list, tymián, sůl a pepř). Zakryjte a vařte na mírném ohni cca 30 minut.

Po 30 minutách varu přidejte do hrnce nakrájenou klobásu.

Po dalších 10 minutách přidejte pokrájenou okru a vařte v odkrytém hrnci posledních cca 20 minut.

Pokud máte připravené i krevety, přidejte je do gumba pár minut před dovařením (stačí 2-3 minuty) a nechte je varem zrůžovět.

Na závěr z polévky vyjměte bobkové listy.

Podávejte samotné jako klasickou polévku, popřípadě doplňte na talíři troškou květákové "rýže".

Okru seženete docela snadno ve vietnamských tržnicích či arabských obchodech. Jedná se o plody ibišku jedlého. Někdy bývá také nazyvána gumbo (odtud název polévky). Má celkem neutrální chuť, proto se dá poměrně dobře nahradit cuketou. V čem ale cuketa okru nenahradí, je její zahušťovací vlastnost. Proto, pokud při přípravě gumbo použijete cuketu, bude mít polévka řidší konzistenci než je tomu s okrou. Někomu ale chuť a konzistence uvařené okry naopak vadí. Je to s ní jako s koriandrem – buď si jí zamilujete, nebo jí nikdy na chuť nepřijdete. Je to potřeba vyzkoušet 😉

00:00

2 Recenzí / komentářů

Katka

Srpen 9, 2016

NAPROSTO VYNIKAJÍCÍ !!! Měli jsme bez krevet a místo okry cuketa, ale měla obrovský úspěch a moc ráda zařadím do oblíbených receptů 🙂

LG

Lucie

Srpen 9, 2016

To mám radost, že chutnalo. Díky za tip na obměnu 🙂

Všechna pole jsou povinné pro zveřejnění hodnocení.

Vaše hodnocení:

Top
Mautic is open source marketing automation