Hlívové škvarky » Paleo snadno
Chutné recepty pro zdraví
Whole30, Paleo, Primal
přirozeně bez lepku a cukru

Hlívové škvarky

Hlívové škvarky

  ,   , , , , , , ,   , ,

Únor 11, 2017

Hodnotit recept
Hlívové škvarky
5.0 4

Milujete škvarky? Tak tenhle recept je přímo pro vás! Nebo naopak - všichni básní o škvarkách a vy jim nemůžete přijít na chuť? Pak vyzkoušejte ty z hlívy. Hodí se jako zajímavý snack, nebo úžasně chuťově doplní různá jídla - od vařených batátů, přes květákovou rýži či pyré, až po míchaná vejce.

  • Příprava: 5 minut
  • Vaření: 15 minut
  • 5 minut

    15 minut

    20 minut

  • Množství: 2 porce
  • Obtížnost:
  • Autor: Lucie Grusová

Dobrá volba. Co uvaříte příště?

Vyřešte jednou pro vždy problém co zdravého vařit. 
Napsala jsem kuchařky s 242 recepty, které na webu nenajdete.
Pro každého, kdo chce jíst zdravě.

Suroviny

300 g čerstvé hlívy ústřičné

100 g hřbetního vepřového sádla (popřípadě libovolný tuk)

1 lžička mletého kmínu

sůl

Postup

Hlívu zbavte tvrdých nožiček a trsy nakrájejte na proužky, hřbetní sádlo na kostičky (1 x 1 cm). *

Na plotýnce si rozpalte nasucho velkou pánev. Jakmile je dostatečně nahřátá, teplotu plotýnky stáhněte na nižší střední stupeň a na pánvi si nechte za častého promíchání vypéct kostičky sádla. Hotové škvarky odeberte pomocí sítka a nechte okapat na papírové utěrce. Vodítkem, dokdy máte sádlo škvařit, vám může být syčení škvarků - dokud výrazně syčí a prskají, ještě pokračujte. Jakmile se budou blížit do svého "dokonalého stavu", jejich zvukové projevy se ztiší 😉

Pod pánví, ve které vám zbyl čistý tuk, zvedněte teplotu (na sedmý až osmý stupeň z devíti). Vhoďte do ní dvě hrsti nakrájené hlívy. Potřebujeme, aby se houby smažily a ne dusily, proto jich do pánve nedávejte příliš velké množství najednou.

Za častého míchání nechte houby zbavit veškeré tekutiny a vypéct se dokřupava. Po usmažení je opět pomocí sítka vyberte z pánve a nechte oschnout na papírové utěrce, která odsaje přebytečný tuk. Takto pokračujte i se zbytkem nakrájených hub.

Usmažené vepřové i hlívové škvarky po okapání smíchejte dohromady a ochuťte solí a mletým kmínem.

Hlívové škvarky konzumujte nejlépe hned, po pár hodinách ztrácí svojí křupavost. Dají se použít jako zajímavý snack, nebo ještě lépe jako posypka na různé saláty, pečené batáty, volská oka či míchaná vejce. Osobně jsem si je zamilovala smíchané s kostičkami uvařených batátů, hrstí polníčku a doplněné ztraceným vejcem.

* Pokud hřbetní sádlo neseženete nebo ho nemáte rádi, můžete vynechat krok s vepřovými škvarky a hlívu usmažit na větším množství ghee.

00:00

8 Recenzí / komentářů

Miroslav Matoušek

Únor 28, 2017

Krááása! Hned na to jdu!

Lucie

Únor 28, 2017

Tak pak dej vědět, jak chutnaly 🙂

Jitka Macková

Březen 3, 2017

Milá Lucie, dnes jsem “škvarky” podle Vašeho receptu vyzkoušela a chrochtala jsem blahem :o) Smažila jsem je na vepřovém sádle a díky němu dostaly úžasnou masovou příchuť. Rozhodně jsem je nedělala naposledy! Díky za skvělý recept.

Lucie

Březen 3, 2017

Mně vždycky udělá takovou radost, když někdo vyzkouší recept a chutná mu 🙂 Moc díky za zprávu.

Dagmar

Březen 12, 2017

Supr! Nepotřebuji ani kmín, ani sůl. Jsou vynikající!!!

Lucie

Březen 12, 2017

To mám radost, že chutnají 🙂

Zuza

Březen 29, 2017

Mnaaaaam !!!!

Lucie

Březen 29, 2017

😉 Je

Všechna pole jsou povinné pro zveřejnění hodnocení.

Vaše hodnocení:

Top
Mautic is open source marketing automation

Konec starostem co dobrého uvařit. Stačí se inspirovat z mých KUCHAŘEK!

x