
Houbové „risotto“ (Květákotto)

Houbové „risotto“ (Květákotto)
Hlavní jídla Bez lepku, Bez masa, Bez vajec, Low Carb, Primal, Vegetariánské bylinky, česnek, houby, květák, parmazán
2014-09-16
Ohodnotit receptMáte chuť na krémové houbové risotto? Nejde to, protože nejíte rýži? Snadná pomoc – připravte si ho z květáku. Možná budete překvapeni, jak je to výborné ❤️
- Příprava: 10 minut
- Vaření / pečení: 30 minut
-
10 minut
30 minut
40 minut
- Množství: 3 porce
- Obtížnost:
- Autor: Lucie Grusová
💌 Chcete osobní tipy na snadné vaření, unikátní slevy a drby ze zákulisí?
Přidejte se k 40 tisícům odběratelů a nechte mi tu na sebe kontakt. Dám vědět, až pro vás vymyslím další šťavnatý recept nebo se něco nového šustne u mě na stránkách. Pokud vás to přestane zajímat, můžete se kdykoliv odhlásit.
Suroviny
600 g květáku
400 g čerstvých hub (lesní houby či krémové žampióny)
25 g olivového oleje
1 stroužek česneku
špetka nastrouhané citrónové kůry (volitelně)
pár lístků šalvěje (volitelně)
1 zarovnaná lžička mletého kmínu
1 dcl suchého bílého vína (volitelně)
150 g smetany ke šlehání
990+ RECEPTŮ V APLIKACI
Stáhněte si ZDARMA základní verzi mé mobilní aplikace a získejte přístup ke stovkám receptů a spoustě užitečných funkcí. Vaření bude hned snadnější!

- Příprava: 10 minut
- Vaření / pečení: 30 minut
-
10 minut
30 minut
40 minut
- Množství: 3 porce
Postup
Květák rozeberte na růžičky a ty pak v elektrickém sekáčku rozdrťte na zrníčka velikosti rýže.
Kromě sekáčku lze použít i obyčejný nůž nebo hrubé struhadlo. V obou případech ale počítejte s tím, že budete mít květák po celé kuchyni 🙂
Ponorný nebo klasický stolní mixér v tomto případě nepoužívejte. Místo zrnek by vznikla spíše kaše.
Polovinu hub nakrájejte na silnější plátky, druhou polovinu na kostičky.
V co největší pánvi rozehřejte máslo a polovinu olivového oleje.
Za vyšší teploty v tuku opečte dozlatova plátky jemně osolených hub. Zacházejte s nimi vyloženě jako s plátky masa - nemíchejte jimi, opečte je z jedné strany, otočte a opečte i z druhé.
Opečené houby vyjměte a dejte zatím stranou.
Snižte mírně teplotu plotýnky, do pánve přidejte zbytek olivového oleje a orestujte v něm nadrobno nakrájenou šalotku.
Až začne růžovět, vmíchejte rozdrcený česnek a nechte krátce rozvonět.
Přisypte houby nakrájené na kostičky, osolte a za častého promíchání vyvařte tekutinu, kterou pustí.
Houby ochuťte nastrouhanou citrónovou kůrou, nadrobno nasekanou šalvějí, mletým kmínem a pepřem.
Zvedněte teplotu plotýnky, přilijte bílé víno (případně ho nahraďte pár kapkami vinného octa) a za stálého míchání ho vyvařte.
Do pánve nasypte rozdrcený květák a osolte. Snižte teplotu plotýnky na přibližně třetinový výkon a za občasného promíchání nechte zrnka květáku změknout. Květák není nutné podlévat, díky osolení pustí dostatek vláhy sám.
Až bude květák příjemně měkký, přilijte do pánve smetanu a přisypte většinu parmazánu. Krátce povařte do požadované hustoty. Ochuťte podle potřeby.
Hotové "květákotto" doplňte na talíři opečenými plátky hub a posypte zbytkem parmazánu a petrželkou.
TIP
Bez přidání parmazánu lze "květákotto" podávat jako přílohu k masu, případně kostky masa orestovat přímo do základu spolu s houbami.

Skvělá volba! Máte hotovo?
Zkuste mou mobilní aplikaci s více než 990+ recepty. Najít ten nejvhodnější právě pro vás bude hračka.
Základní verze pro všechny vždy ZDARMA. Nainstalujte do svého telefonu přímo z Obchod Play či App Store a už nikdy nemusíte řešit, co dobrého uvařit.
Výživové hodnoty na 1 porci
Líbí se vám recept? Chutnalo vám?
Dejte mi vědět v komentáři ❤️ a pomozte mi ho šířit dál 🙏🏻
odkaz pak stačí vložit do textu e-mailu, komentáře na FB atd.
2 Recenzí / komentářů

Lucie
11 července, 2017
Moje oblíbené jídlo! Mám radost, že se povedlo a chutnalo i příteli.
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.
Renáta
10 července, 2017
Luci,děkuji !
šalvěj , kterou jsem bohužel neměla, jsem “nahradila” troškou pažitky.
Bála jsem se rozvaření květáku, ale ne!! Výborné, na skus…
Test na příteli – chutnalo a stále tipoval a hádal, co tam kromě té rýže je navíc :-D, oproti běžnému rizotu.
Když jsem odtajnila ingredience, nechápal, divil se a pochválil 🙂
♥